Novice

Novice 141 do 160 od 345

Slavnostni podpis sporazuma z Državnim odvetništvom RS v sredo, dne 20. aprila 2022

Datum objave: 22.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

S tem sporazumom Državno odvetništvo RS in Pravna fakulteta UM vzpostavljata pravni okvir medsebojnega sodelovanja na področjih svojega delovanja. Po zaslugi dekanice Pravne fakultete UM red. prof. dr. Vesne Rijavec je podpis sporazuma temelj sodelovanja med Državnim odvetništvom RS in Pravno fakulteto UM za naprej, za razvoj dobrega kariernega sistema za vse mlade kadre in za razvoj mladih kadrov.

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru smo gostili predavanje profesorice za vesoljsko pravo na Univerzi v Houstonu dr. Rebecce Bresnik z ameriške vesoljske agencije NASA

Datum objave: 20.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Predavateljica dr. Rebecca Bresnik z ameriške vesoljske agencije NASA in profesorica za vesoljsko pravo na Univerzi v Houstonu je v sredo, 20. aprila 2022, ob 12.00 uri, v Auditoriumu Maximumu, izvedla strokovno predavanje Introduction to Space Law and a brief info on Forward to the Moon by 2024.

Dr. Rebecci Bresnik se zahvaljujemo za obisk in izvedeno predavanje.

Študentka Jelena Popović na konferenci Pravna obzorja predstavila položaj virtualnih valut v kazenskem pravu

Datum objave: 14.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentka Pravne fakultete UM Jelena Popović se je 8. aprila udeležila znanstvene konference slovenskih študentov prava Pravna obzorja, ki jo je organiziralo društvo ELSA Slovenija na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Predstavila je tematiko položaja virtualnih valut v kazenskem pravu.

Študentki iskreno čestitamo za suvereno predstavitev ter za uvrstitev njenega povzetka med sedem najboljših.

Raziskovalci PF UM na uvodnem sestanku projekta FORCE v Torinu

Datum objave: 14.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Asistent Jan Stajnko in vodja projektne pisarne Jasmina Klojčnik sta se v Torinu udeležila uvodnega Kick-off sestanka novega EU projekta, ki se je začel izvajati 1. 4. 2022. Naslov projekta je »FORCE. Freezing ORders and Confiscation orders: Effort for common standards« in bo v dvoletnem obdobju obravnaval problematiko čezmejnih sklepov o začasnem zavarovanju in o odvzemu premoženja v kazenskih zadevah. V projektu sodelujejo izr. prof. dr. Miha Šepec, doc. dr. Miha Šošić, doc. dr. Petra Weingerl in asist. Jan Stajnko ter raziskovalci iz Univerze v Torinu, Univerze v Luksemburgu, Centra za preučevanje demokracije iz Bulgarije ter instituta ReadLab iz Grčije.

Projekt podpira Evropska Unija v okviru JUST programa.

 

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se med 1. in 3. aprilom 2022 udeležili tekmovanja MEDMUN v Franciji

Datum objave: 06.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka med 1. in 3. aprilom 2022 udeležili tekmovanja MEDMUN, ki je potekalo na SciencesPo College kampusu Menton, v Franciji.

Tekmovalci Marko Čeh, Zala Heric, Anika Rovan in Melissa Smovnik so se na tekmovanju odlično odrezali. Posebej je treba izpostaviti tekmovalko Aniko Rovan, ki si je kljub neizprosni konkurenci prislužila prestižni naziv Best Delegate v okviru odbora UNEP (United Nations Environment Programme).

Našim izvrstnim študentom iskreno čestitamo!

Mediterranean Model United Nations (MEDMUN) je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora (na primer Odbora ZN za človekove pravice), debata pa v celoti poteka v angleškem jeziku, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Tekmovanja MEDMUN se je udeležilo več kot 500 tekmovalcev iz 70 držav in 5 kontinentov.

Več o tekmovanju: https://www.medmun.org/

 

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić obiskala University of Ordu v Turčiji

Datum objave: 23.03.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić je 16. marca 2022 izvedla gostujoče predavanje z naslovom “Patients’ Rights: from legislation to case-law”. Predavanje je bilo del obiska Erasmus+ programa, v sklopu katerega je izr. prof. dr. Suzana Kraljić v času od 14. do 18.3.2022 obiskala University of Ordu v Turčiji, s katero sodeluje Fakulteta za zdravstvene vede UM, kjer je naša profesorica prav tako nosilka in izvajalka večih predmetov. Obisk je bil namenjen tudi izmenjavi dobrih praks in krepitvi medsebojnega fakultetnega sodelovanja.

Novost: Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1) s komentarjem prof. dr. Matjaža Tratnika in stvarnim kazalom asist. Klemna Drnovška ter sodno prakso

Datum objave: 22.03.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Delo je zasnovano izrazito praktično. Avtor, prof. dr. Matjaž Tratnik, želi zakonska določila predstaviti na čim bolj prijazen in enostaven način. Vključena je tudi novejša sodna praksa, predvsem iz zadnjih treh let. Sodne odločbe so kratko predstavljene tako, da so neposredno citirani najpomembnejši deli iz obrazložitve posamezne odločbe, jedra pa so pogosto izpuščena.V drugi izdaji komentarja je posebna pozornost namenjena spremembam, uveljavljenim z novelo ZZK-1E. Nova pravila omogočajo zemljiškoknjižni vpis stvarnopravnih položajev, ki so bili uvedeni z zadnjo novelo Stvarnopravnega zakonika iz leta 2020 (SPZ-B), ter sledijo potrebam in razvoju na področju nepremičnin. Poleg tega so bili sprejeti oziroma spremenjeni in dopolnjeni povezani zakoni, in sicer Zakon o pravdnem postopku, Zakon o državnem odvetništvu in Gradbeni zakon, zato je bilo treba ustrezno prilagoditi tudi ZZK-1. Poleg navedenega so bile (končno) črtane določbe o vpisu zemljiškega dolga, ki je bil sicer odpravljen že leta 2013. Z novelo pa so dodane tudi različne izboljšave in uskladitve, vezane na sodno prakso in predloge uporabnikov zemljiške knjige.

Stvarno kazalo: Klemen Drnovšek

Več o knjigi najdete >>> tukaj.

 

 

Zaključno srečanje EU projekta »Diversity of Enforcement Titles in Cross-Border Debt Collection in EU – EU-En4s« v Tirani

Datum objave: 08.03.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravna fakulteta Univerze v Tirani (Albanija) je 4. in 5. marca 2022 gostila zaključno srečanje EU projekta »Diversity of Enforcement Titles in Cross-Border Debt Collection in EU – EU-En4s«, ki ga od junija 2019 koordinira Pravna fakulteta Maribor. Projektni vodja projekta je prof. dr. Vesna Rijavec.

Profesor Rijavec je zaključno srečanje moderirala preko povezave Zoom, sestanka v Tirani sta se v živo udeležila asistent Denis Baghrizabehi ter vodja projektne pisarne na PF UM, Jasmina Klojčnik.

Na sestanku so partnerji prediskutirali pretekle rezultate in se dogovorili o mehanizmih sodelovanja v prihodnje. Projekt sicer združuje 16 partnerskih institucij iz 13 držav članic EU in ene države kandidatke. Rezultati projekta so dostopni na spletni strani >>> tukaj.

Doc. dr. Petra Weingerl je pričela z vodenjem prestižnega Jean Monnet Modula in podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta ARRS

Datum objave: 03.03.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V poletnem semestru 2022 je doc. dr. Petra Weingerl pričela z vodenjem dveh raziskovalnih projektov. Na razpisu Evropske komisije Erasmus+ je bila uspešna s prijavo Jean Monnet Modula z naslovom "Fundamental Rights in EU Business Law and Policy (FURBUS)". Jean Monnet Module, ki bo povezoval poučevanje in raziskovanje na izjemno aktualnem področju, se bo izvajal tri leta.

V tem semestru je doc. dr. Weingerl pričela tudi z izvajanjem podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta z naslovom »Odvračilnost kot koncept v okviru zasebnega uveljavljanja prava EU«. Podoktorski projekt, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), se bo izvajal dve leti.

Vljudno vabljeni, da se udeležite aktivnosti v okviru obeh projektov, o katerih vas bomo sproti obveščali.

Prof. dr. Janja Hojnik v Studio Evropa

Datum objave: 21.02.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Janja Hojnik s Pravne fakultete Univerze v Mariboru je 18. februarja 2022 sodelovala v virtualnem Studiu Evropa na temo Evro in enotnegi trg pred izzivi v organizaciji Evropskega parlamenta v Sloveniji. Dogodek je bil namenjen obeležitvi 15. obletnice evra v Sloveniji.

Poleg prof. Hojnikove so sodelovali tudi: Romana Tomc, Tanja Fajon, dr. Klemen Grošelj, dr. Jerneja Jug Jerše in prof. dr. Matjaž Nahtigal.

V kolikor ste zamudili razpravo v živo, si jo lahko ogledate na povezavi >>> tukaj.

ZAKAJ BODOČIM BRUCEM PRIPOROČAMO ŠTUDIJ PRAVA NA PRAV(N)I FAKULTETI UNIVERZE V MARIBORU?

Datum objave: 10.02.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Dijakinje in dijaki! Vljudno vabljeni na spletne INFORMATIVNE DNEVE 2022 Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Študent Anej M Irgolič: "Če se boste odločili za študij PRAVA na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru bo to izjemna, zanima in vseživljenjska odločitev". Obišči spletno stran https://informativni.pf.um.si in postani študent Pravne fakultete Univerze v Mariboru, kjer študentje dosegajo odlične rezultate na prestižnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Video vsebino so pripravili študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Izšel je Informativni IUSTO IURE

Datum objave: 09.02.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Vljudno vabljeni k prebiranju nove številke glasila INFORMATIVNI IUSTO IURE. Glasilo študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru je tokrat namenjeno predvsem bodočim študentom Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

>>>> Prelistaj glasilo.

Dobitnica letošnje Rektorjeve nagrade je študentka Petra Zupančič

Datum objave: 03.02.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Rektorjevo nagrado za najboljše študijske uspehe študentov Univerze v Mariboru v svoji vpisni generaciji je ob slovesnosti ob Rektorjevem dnevu prejela študentka Doktorskega študijskega programa 3. stopnje Pravo Petra ZUPANČIČ.

Na Univerzi v Mariboru v skladu s tradicijo meseca januarja obeležujemo REKTORJEV DAN, v okviru katerega podeljujemo nagrade in priznanja Univerze v Mariboru za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo, nagrade Univerze v Mariboru za strokovno delo, svečane listine, Rektorjeve nagrade ter Perlachove nagrade in priznanja.

Iskrene čestitke nagrajenki.

Perlachovo priznanje za leto 2021 študentkam Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 03.02.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Z veseljem Vam sporočamo, da bodo Perlachovo priznanje za leto 2021 za dosežke na tekmovanjih, natečajih in druge dosežke prejele študentke Pravne fakultete Univerze v Mariboru, in sicer:

  1. ŽIVA ŠUTA,
  2. NINA BERGLEZ,
  3. ILONA OSRAJNIK in
  4. EVA ŽAGAR.

Nagrade in priznanja za leto 2021 bodo študenti prejeli ob Rektorjevem dnevu, ki bo dne 31. januarja 2022.

Iskrene čestitke.

Več o dosežku naših študentk lahko preberete >>> TUKAJ.


Dobitnice Perlachovega priznanja Eva Žagar, Nina Berglez, Živa Šuta in Ilona Osrajnik

Nove spletne strani Univerze v Mariboru

Datum objave: 28.01.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Z veseljem sporočamo, da so nove spletne strani na  www.um.si že dostopne.
 
Vabimo vas k ogledu nove platforme, ki ob prenovljeni vsebini ponuja tudi nekaj novih vsebinskih razdelkov.
 

Univerza v Mariboru je bogatejša za sedem novih doktoric in doktorjev znanosti

Datum objave: 25.01.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

​Univerza v Mariboru je bogatejša za sedem novih doktoric in doktorjev znanosti. V četrtek, 20. januarja 2022, jih je s ponosom nagovoril in promoviral rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič.

Med novimi doktorji znanosti tudi Denis Magyar s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki je doktoriral pod mentorstvom red. prof. dr. Tomaža Keresteša. Dr. Denis Magyar je uspešno zaključil Doktorski študijski program 3. stopnje Pravo in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Pomen in uporaba nevroznanstvenih odkritij v civilnem dokaznem pravu.

Iskrene čestitke.

Sporazum o sodelovanju PF UM z Državnim odvetništvom RS

Datum objave: 21.01.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, dne 17. januarja 2022, se je dekanica Pravne fakultete UM, red. prof. dr. Vesna Rijavec, na Pravni fakulteti UM srečala z gostoma z Državnega odvetništva RS, mag. Jurijem Groznikom, generalnim državnim odvetnikom in Lucijo Gorišek Perc, vodjo zunanjega oddelka v Mariboru. Namen srečanja je bil sklenitev sporazuma o sodelovanju med Pravno fakulteto UM in Državnim odvetništvom RS, s katerim bi med drugim študentom fakultete omogočili možnost opravljanja prakse, preko katere bi imeli možnost spoznati delovna področja in se seznaniti z zakonodajo ter drugimi dokumenti pri delovanju na Državnem odvetništvu RS.

Slovesnost ob 80. letnici profesorja Gernota Kocherja, Em.Univ.-Prof. Dr.iur. Dr.h.c.

Datum objave: 18.01.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V petek 14. januarja 2022 je potekala na Pravni fakulteti Karl Franzens Universität v Gradcu slovesnost ob 80. letnici profesorja Gernota Kocherja, Em.Univ.-Prof. Dr.iur. Dr.h.c.

Prof. dr. Kocher je s svojim dolgoletnim, bogatim in širokim opusom znanstvenega dela pustil neizbrisen pečat na področju pravne ikonografije in pravne zgodovine.

Ob njegovem jubileju je izšla monografija »Festschrift Gernot Kocher zum 80. Geburtstag – für den Interpreten der Bildsprache«, ki združuje prispevke avtorjev iz Avstrije, Madžarske, Nemčije in Slovenije. Bogat nabor prispevkov vodi bralca skozi različna zgodovinska obdobja, dogodke, osebnosti in še posebej pravne vidike izbranih zgodovinskih tem. Prof. dr. Kocher je bil tudi dolgoletni dekan graške pravne fakultete in je s svojim dekanskim delom v marsičem podpiral tudi našo univerzo in fakulteto, zato mu je bil podeljen tudi naziv častni doktor Univerze v Mariboru (Dr.hon.c).

Pri izdaji jubilejnega zbornika smo sodelovali kot pobudniki, in sourednik (izr. prof. dr. Borut Holcman) in soavtorji.

V zborniku sta namreč tudi dva prispevka naših profesorjev, in sicer »Jurisprudentia picturata und Prozessrecht – einmal historisch-visuel und einmal modern-textgebunden betrachtet« (avtorji izr. prof. dr. Borut Holcman, prof. dr. Vesna Rijavec, prof. dr. Tomaž Keresteš) in »Historische Aspekte ausgewählter rechtlicher Maßnahmen zur Verhinderung der Ausbreitung von Infektionskrankheiten« (avtorica izr. prof. dr. Suzana Kraljić).

Gostujoče predavanje prof. dr. Verice Trstenjak

Datum objave: 17.01.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredo, 12. januarja 2022, je v okviru predmeta Sistem sodnega varstva v EU študentom 2. letnika magistrskega študijskega programa Pravo predavala prof. dr. Verica Trstenjak, bivša generalna pravobranilka na Sodišču EU. Izvedla je predavanje z naslovom "Pravno varstvo v EU s poudarkom na vlogi generalnega pravobranilca".

Prof. dr. Trstenjak se lepo zahvaljujemo za izvedbo predavanja.