Novice

Novice 161 do 180 od 345

Gostujoče predavanje dr. Ane Bobić, pravne svetovalke na Sodišču EU

Datum objave: 17.12.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredo, 15. decembra 2021, je v okviru predmeta Sistem sodnega varstva v EU študentom predavala dr. Ana Bobić, pravna svetovalka na Sodišču EU.  Predavanje, ki je imelo naslov "Judicial proceedings before the Court of Justice of the EU" je študentom ponudilo veliko zanimivih informacij iz prve roke glede postopka pred Sodiščem EU, študenti pa so se s praktičnim delom postavili tudi v vlogo generalnih pravobranilcev.

Dr. Bobić se lepo zahvaljujemo za izvedbo predavanja.

Naredimo človekove pravice za globalno resničnost

Datum objave: 15.12.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Inštitut za človekove pravice v USIDHR (US Institute of Diplamcy and Human Rights), je organiziral izobraževanje za človekove pravice v diplomaciji. Izobraževanja se je udeležil izr. prof. dr. Borut Holcman kot slušatelj in kot aktivni udeleženec s kratko predstavitvijo Izobraževanja za človekove pravice na naši Univerzi (pisni pripevek na A4 strani) - spletni naslov https://usidhr.org.

V okviru Youth for Human Rights (https://www.youthforhumanrights.org) se je prof. Holcman udeležil in sodeloval v razpravi konerence ob praznovanju obletnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah in ob priložnosti praznovanja 20-letnice obstoja organizacije, kjer je naša Univerza del prizadevanj, od začetka Izobraževanja za človekove pravice, NAREDIMO ČLOVEKOVE PRAVICE ZA GLOBALNO RESNIČNOST.

Nagrada Društva za Združene narode v roke diplomantu Admiru Muratoviću

Datum objave: 03.12.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Dipomant Magistrskega študijskega programa 2. stopnje Pravo Admir Muratović je za svoje magistrsko nalogo z naslovom Immunity of Heads of State and High-Ranking State Officials for International Crimes prejel nagrado Društva za Združene narode.
 
Zaključno delo je napisal pod mentorstvom prof. dr. Matjaža Tratnika in doc. dr. Petre Weingerl.
 
Iskrene čestitke!

V gosteh dr. Etelka Korpič-Horvat

Datum objave: 03.12.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti 2. letnika Univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Pravo so 2. 11. 2021 v okviru predmeta Delovno in socialno pravo lahko prisluhnili predavanju gostujoče predavateljice dr. Etelke Korpič-Horvat, nekdanje ustavne sodnice s predavanjem na temo VLOGA USTAVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE  SLOVENIJE IN USTAVNO SODNE PRESOJE S PODROČJA DELOVNEGA IN SOCIALNEGA PRAVA.

Dr. Etelki Korpič-Horvat se zahvaljujemo za izvedbo predavanja.

Gostujoče predavanje prof. dr. Saše Zagorca

Datum objave: 30.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredo, 24. novembra 2021, je v okviru predmeta Sistem sodnega varstva v EU študentom predaval prof. dr. Saša Zagorc s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Predavanje, ki je imelo naslov "(Nad)nacionalni trikotnik: prepletanje nacionalnega ustavnega reda, EKČP in Listine" je izjemno aktualno v času, ko se na evropskih in domačih tleh soočamo z vse večjimi izzivi v zvezi z uporabo prava EU in EKČP.

Prof. dr. Zagorcu se lepo zahvaljujemo za izvedbo predavanja.

Pri predmetu Pravna zgodovina smo gostili strokovnjake iz pravosodja

Datum objave: 29.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

29. novembra 2021 so pri Pravni zgodovini, predmetu 1. letnika Univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Pravo, v sklopu predavanj sodelovali strokovnjaki iz pravosodja. Tokratno predavanje, ki ga je uvodoma izvedel nosilec učne enote izr. prof. dr. Borut Holcman,je bilo razdeljeno na zgodovinski del, kjer so se študenti srečali s konstitutivnimi poklici v pravosodju, nato so spregovorili vabljeni strokovnjaki iz prakse:

  • sodnica na delovnem sodišču v Mariboru, ga. Mojca Dubravica,
  • vrhovni državni tožilec dr. Jože Kozina in
  • odvetnica dr. Urška Kežmah.

Vsem gostom se za izvedeno predavanje iskreno zahvaljujemo.

V gosteh prof. dr. Snežana Miladinović Drobnič

Datum objave: 25.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V torek 23. novembra 2021 se je v pedagoški proces na Pravni fakultete UM vključila gostujoča predavateljica.

Pri predmetu Družinsko in dedno pravo so študentje 2. letnika poslušali predavanje gostje s Pravne fakultete Univerze v Podgorici (Črna gora). Prof. dr. Snežana Miladinović Drobnič je predavala na temo "Porodičnopravni i naslednopravni položaj vanbračnih partnera i djece u Crni gori - nekada i sada". V svojih predavanjih se je sprehodila skozi zgodovinske zametke ter sedanji pravni in dejanski položaj zunajzakonskih partnerjev v Črni gori.

Predavanje g. Mitje Drobniča

Datum objave: 24.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V torek, 23. novembra 2021, je v okviru predmeta Mednarodno javno pravo študentom predaval upokojeni diplomat g. Mitja Drobnič. V izredno zanimivem predavanju je študente seznanil s svojimi bogatimi izkušnjami v konzularni službi SFRJ, diplomatski službi Republike Slovenije in Evropski službi za zunanje delovanje.

G. Drobniču se zahvaljujemo za izvedbo predavanja.

Na Pravni fakulteti UM v gosteh Elisa Paredis

Datum objave: 23.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V tem tednu na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru gostuje Elisa Paredis s Pravne fakultete Univerze v Leuvnu, Belgija. Pri nas bo opravila intervjuje glede označb porekla blaga v povezavi s promocijo slovenske kakovosti in imela predavanje za študente 3. letnika v sklopu predmeta Notranji trg EU.

Želimo ji prijetno počutje na PF UM.

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić, študentki Sanja Čahuk in Melanija Lango na XV. mednarodni konferenci za mlade kazenske pravnike in pravnice

Datum objave: 23.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V času od 11. do 13. novembra 2021 je v Antalyi potekala »XV. mednarodna konferenca za mlade kazenske pravnike in pravnice«. Konferenca je potekala na Antalya Bilim University v Turčiji. Antalya je z več kot milijon prebivalci osmo največje mesto v Turčiji in predstavlja glavno mesto turške riviere. Tematika konference je bila »Splošni del kazenskega prava v luči sodne prakse«. Po uvodnih besedah organizatorjev konference je sledila kratka glasbena točka.

Na konferenci so Pravno fakulteto Univerze v Mariboru zastopale izr. prof. dr. Suzana Kraljić, študentka magistrskega študijskega programa, Sanja Čahuk, in študentka doktorskega študija, Melanija Lango. Obe naši študentki sta s svojimi prispevki nastopili v prvi sekciji konference, ki mu je predsedovala izr. prof. dr. Suzana Kraljić. Sanja je nastopila s prispevkom »Types of Punishment under Slovenian Criminal Law - With Emphasis on the Penalty for Expelling an Alien from the Country«, Melanija pa s prispevkom »Self Defence – A Transatlantic Perspective«. Po izčrpni predstavitvi obeh tematik je sledila diskusija.
 

Konferenca je potekala delno v živo in delno online. Na konferenci so sodelovali še: Univerza Eberhard Karls iz Tübingena (Nemčija), FernUniversität Hagen (Nemčija), University Georg-August iz Göttingena (Nemčija), Özyeğin University iz İstanbula (Turčija), Injuria Hukuk Dergisi (Azerbajdžan), University Uluslararası Kıbrıs iz Nikozije (Ciper), Baku Devlet University (Azerbajdžan), Ankara Sosyal Bilimler University (Turčija), University Recep Tayyip Erdoğan iz Rize (Turčija) ter gostiteljica Antalya Bilim University.

Po krajšem sprehodu in predstavitvi prelepe gostujoče univerze, smo udeleženci konference (študentje in mentorji) v znak obeležitve njihovega nacionalnega praznika, dneva sajenja dreves, ter medsebojnega povezovanja in sodelovanja na univerzitetnem zemljišču posadili oljke.

Pripravila: Sanja Čahuk

Udeležba študentov Pravne fakultete UM na tekmovanju MUNLawS

Datum objave: 22.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka med 12. in 14. novembrom udeležili tekmovanja MUNLawS, ki je potekalo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Tekmovalci so nastopili v Odboru ZN za človekove pravice (Hanna Karič in Mija Kozole), Svetu Evropske unije (Jakob Hauptman) in Evropskem svet (Lejla Veladžić). Kljub odličnim nastopom je tokrat naše študente ugnala ekipa United Nations Students Association Barcelona. Ne glede na to študentom iskreno čestitamo za dober nastop in požrtvovalnost.

MUNLawS je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora, debata pa v celoti poteka v angleškem jeziku, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Leta 2015 se je konference MUNLawS udeležilo več kot 120 udeležencev iz 28 držav, 4 kontinentov in 49 različnih fakultet in šol.

Za več vsebin obiščite spletno stran MUNLawS.

Virtualni obisk Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu

Datum objave: 20.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredo, 17. novembra 2021, so se študenti tretjega letnika Pravne fakultete UM pri predmetu Mednarodno javno pravo udeležili virtualnega obiska Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu. Seznanili so se z institucionalnim ustrojem in potekom dela na Sodišču, ter podrobno spoznali vlogo obrambe na Sodišču, kar vsebinsko dopolnjuje torkovo predavanje ge. Beti Hohler, tožilke na Mednarodnem kazenskem sodišču.

Zahvaljujemo se ge. Beti Hohler za pomoč pri organizaciji virtualnega obiska.

Predavanje ge. Beti Hohler, tožilke z Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu

Datum objave: 19.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V torek, 16. novembra 2021, je študentom Pravne fakultete UM predavala ga. Beti Hohler, tožilka v uradu tožilstva Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu. Pri predmetu Mednarodno javno pravo je izvedla izjemno zanimivo predavanje z naslovom 'Mednarodno kazensko sodišče'. Predavanje je študentom podalo bogat in edinstven uvid v delo Mednarodnega kazenskega sodišča.

Predavanje g. Mavriča, generalnega direktorja Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropskem parlamentu

Datum objave: 16.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Nedavno je Pravno fakulteto UM  svojim obiskom počastil g. Valter Mavrič, generalni direktor Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropskem parlamentu, ki je 4. novembra 2021 za študente izvedel tudi predavanje z naslovom '24 originalov – misija (ne)mogoče. Prevajalski izzivi v evropski zakonodaji'.

Predavanje je naslovilo izjemno pomembno problematiko, s katero se neizogibno srečujejo vsi pravniki, katerih delo je kakorkoli povezano s pravom EU in delovanjem institucij EU, kar se je odražalo tudi v dobri udeležbi študentov in profesorjev. G. Mavrič je študentom predstavil tudi delo in vlogo pravnikov, prevajalcev in pravnikov-lingvistov v Evropskem parlamentu ter vzbudil nemalo navdušenja za tovrstne karierne možnosti.

Z g. Mavričem in prof. dr. Vlasto Kučiš iz Filozofske fakultete UM smo s tem vzpostavili pomembne korake za nadaljnje sodelovanje med obema fakultetama in Generalnim direktoratom za prevajanje, kar bo odprlo nove priložnosti tudi za študente, ki bi želeli natančneje spoznati delo v prevajalskih službah v institucijah EU.

Zaključilo se je tekmovanje Foreign Direct Investment Arbitration Moot na katerem je tekmovala tudi ekipa s PF UM

Datum objave: 04.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Zaključilo se je tekmovanje Foreign Direct Investment Arbitration Moot, tekmovanje iz poznavanja mednarodnega javnega in investicijskega prava ter postopka pred mednarodnimi investicijskimi arbitražami, na katerem vsako leto sodeluje več kot 150 fakultet iz celega sveta.

FDI poteka približno devet mesecev v dveh fazah - prva temelji na raziskovanju tematike in pisanju memorial-ov za tožečo in toženo stranko, ki jih je potrebno oddati septembra, medtem ko ustna faza poteka konec oktobra in v začetku novembra pred enim izmed svetovnih centrov za reševanje investicijskih sporov v glavnem mestu Južne Koreje, v Seulu.

Pravno fakulteto v Mariboru je leta 2021 zastopala ekipa v sestavi študentov Žive Šuta, Patricije Glavica, Špele Beranič in Andreja Stanišića pod mentorstvom Leona Brulca in prof. dr. Matjaža Tratnika.

Letošnji primer je obsegal problematiko pristojnosti ICSID tribunala, pravice amici curiae do sodelovanja v postopku, kršitve fair and equitable treatment standarda in odškodninskega zahtevka.

Zaradi Covid-19 ukrepov so se vsa ustna tekmovanja izvedla preko spletne platforme Zoom. Ekipa Pravne fakultete v Mariboru se je tekom tekmovanja pomerila na dveh pre-mootih, in sicer proti ekipam iz Češke, Poljske, Indonezije, Rusije in Kitajske. 28.10.2021 se je uradno pričel še ustni del FDI tekmovanja. Sledili so štirje dnevi tekem (dvakrat kot tožnik in dvakrat kot toženec), kjer so si ekipe prizadevale doseči čim boljše rezultate za uvrstitev v naslednji krog. Naša ekipa je tekmovala proti ekipam iz Poljske (Jagiellonian University), Mehike (Universidad Panamericana Guadalajara), Rusije (MGIMO University) in Indije (National Law University, Delhi). Ekipi je te uspelo premagati in se uvrstiti med 32 najboljših ekip na svetu (ustni del tekmovanja), kar pomeni, da so 1.11.2021 zastopali fakulteto še na Elimination Round proti ekipi iz Indije (Gujarat National Law University).

Ekipa PF UM je na svetovnem delu tekmovanja (pisni in ustni del) izmed  nekaj več kot 150 ekip zasedla skupno 36. mesto in se s tem uvrstila med najboljše ekipe tekmovanja (Best Teams 2021).

Sporazum o sodelovanju PF UM z Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije

Datum objave: 03.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Dekanica Pravne fakultete Univerze v Mariboru prof. dr. Vesna Rijavec se je v petek, 22. oktobra 2021, v Grand hotelu Bernardin v Portorožu udeležila Dneva slovenskih odvetnikov, na katerem je s predsednikom Vrhovnega sodišča mag. Damijanom Florjančičem slavnostno podpisala Sporazum o sodelovanju z Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije.

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in Vrhovno sodišče RS sta s sporazumom o sodelovanju vzpostavila pravni okvir za sodelovanje, po katerem naj bi se vrhovni sodniki in njihovi strokovni sodelavci s predavanji in na druge načine vključevali v pedagoški proces na fakulteti, če bo mogoče, pa tudi v raziskovalno delo. Po drugi strani pa si bo Vrhovno sodišče prizadevalo, da bi se študentje Pravne fakultete vključevali v praktično delo in pridobivanje izkušenj pri delu na Vrhovnem sodišču, kar med drugim predvideva sporazum.

Na Pravni fakulteti UM se že vrsto let izvaja tudi projekt Amicus Curiae skupaj z Upravnim sodiščem v Ljubljani in Mariboru in Okrožnim sodiščem v Mariboru. Pravna fakulteta UM ima podpisan tudi sporazum o sodelovanju z Odvetniško zbornico Slovenije in Notarsko zbornico Slovenije. Sodelovanje s sodno vejo oblasti in predstavniki zbornic nam je v čast in ponos, saj lahko študentje že v času študija pridobijo ogromno izkušenj iz prakse.

 

Iusto Iure - glasilo študentov PF UM

Datum objave: 28.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Vljudno vabljeni k branju digitalne oktobrske številke glasila študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru - IUSTO IURE. Urednica revije Živa Šuta, pomočnica urednice Patricija Glavica, grafično oblikovanje naslovnice Sanja Čahuk, oblikovanje glasila Tea Unger in Patricija Glavica.

PRELISTAJ >>> TUKAJ...

Dobrodelni projekt Študentskega sveta Pravne fakultete UM

Datum objave: 22.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentski svet Pravne fakultete UM je s pomočjo izredne prof. Suzane Kraljić, v poletnih mesecih tekočega leta, pod sloganom “Pravniki pomagamo”, ponovno organiziral dobrodelni srečelov. Člani Študnetskega sveta PF UM smo se skupaj odločili, da bomo denar, zbran v okviru tega dobrodelnega projekta, namenili Kriznemu centru za mladino v Mariboru. Gre za državno institucijo in redno dejavnost Centra za socialno delo Maribor, ki je bila ustanovljena v letu 2000 in je namenjena otrokom in mladostnikom, ki se znajdejo v hudi stiski.

Dne 18. 10. 2021 so se člani Študentskega sveta Pravne fakultete UM skupaj z izr. prof. Suzano Kraljić odpravili v Krizni center za mlade v Mariboru in izročili izkupiček dobrodelnega srečelova.

Za dobrodelni namen smo skupaj uspeli zbrati kar 332 €

Člani Študentskega sveta PF UM se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste na kakršen koli način pripomogli k uspešni izvedbi projekta, nas podprli in s tem narisali nasmeh na obrazu teh otrok.


Prav tako se zahvaljujemo vsem, ki so darovali nagradne dobitke:

Tiko pro, Kmetijska zadruga Šaleška dolina d.o.o., Teta Frida, Europark, Fructal, Mouzen, Zavarovalnica triglav, Akalu, Odvetniška pisarna Gorjup, Fitinn, Pravna fakulteta UM, Univerza v Mariboru, ŠOUM, Radio City, Enigmarium Maribor, Študentski servis Maribor, Lars&Svens, KTS d.o.o., Čebelarski center Maribor, VDC polž Maribor


 

Pravna fakulteta UM je sodelovala pri izvedbi online skupnega naprednega študentskega seminarja na temo: 'Marriage, Cohabitation and Same-sex Unions in Slovenia, Croatia and Serbia'

Datum objave: 21.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravna fakulteta UM je sodelovala pri izvedbi online skupnega naprednega študentskega seminarja na temo: 'Marriage, Cohabitation and Same-sex Unions in Slovenia, Croatia and Serbia'. Pri organizaciji seminarja so sodelovali tudi PF Univerze v Zagrebu (Hrvaška), PF Univerze v Novem Sadu (Srbija), Ferenc Madl Institute of Comparative Law, Budimpešta (Madžarska) ter Central European Professors' Network (Madžarska).

Študenti iz sodelujočih pravnih fakultet so predstavili pravne ureditve zakonske zveze, zunajzakonske skupnosti ter partnerskih zvez v nacionalnih ureditvah Slovenije, Hrvaške in Srbije ter pri tem ugotavljali podobnosti in raznolikosti pravnih ureditev.

Pod mentorstvom izr. prof. dr. Suzane Kraljić in asistentke Katje Drnovšek, so PF UM zastopali: Lina Širec, Mija Kozole, Hanna Karić, Naja Škarja, Vanesa Kozina, Nino Dotto, Ina Radolli, Lara Roškar, Maša Kočivnik, Sara Nanić, Jelena Popović, Maša Rauh.

Študentom PF UM čestitamo za odlično opravljene predstavitve!

 

Obisk raziskovalcev s Pravne fakultete Univerze v Podgorici

Datum objave: 20.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravno fakulteto UM sta v sklopu realizacije bilateralnega projekta “Možnost in primernost uvedbe sistema nekrivdne odškodninske odgovornosti v zdravstvu v Sloveniji in Črni gori - primerjalnopravna analiza” obiskala raziskovalca Pravne fakultete Univerze v Podgorici (Črna gora), in sicer prof. dr. Snežana Miladinović Drobnič (nosilka projekta) in dr. Velibor Korać. V času obiska (12. do 18. oktober 2021) sta se raziskovalca iz Črne gore sestala z izr. prof. dr. Suzano Kraljić (slovensko nosilko projekta), prof. dr. Vesno Rijavec ter Katjo Drnovšek. Raziskovalci obeh pravnih fakultet so analizirali dosedanje izvedene aktivnosti ter hkrati tudi dogovorili nadaljnjo dinamiko dela.