Novice

Novice 181 do 200 od 359

V gosteh prof. dr. Snežana Miladinović Drobnič

Datum objave: 25.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V torek 23. novembra 2021 se je v pedagoški proces na Pravni fakultete UM vključila gostujoča predavateljica.

Pri predmetu Družinsko in dedno pravo so študentje 2. letnika poslušali predavanje gostje s Pravne fakultete Univerze v Podgorici (Črna gora). Prof. dr. Snežana Miladinović Drobnič je predavala na temo "Porodičnopravni i naslednopravni položaj vanbračnih partnera i djece u Crni gori - nekada i sada". V svojih predavanjih se je sprehodila skozi zgodovinske zametke ter sedanji pravni in dejanski položaj zunajzakonskih partnerjev v Črni gori.

Predavanje g. Mitje Drobniča

Datum objave: 24.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V torek, 23. novembra 2021, je v okviru predmeta Mednarodno javno pravo študentom predaval upokojeni diplomat g. Mitja Drobnič. V izredno zanimivem predavanju je študente seznanil s svojimi bogatimi izkušnjami v konzularni službi SFRJ, diplomatski službi Republike Slovenije in Evropski službi za zunanje delovanje.

G. Drobniču se zahvaljujemo za izvedbo predavanja.

Na Pravni fakulteti UM v gosteh Elisa Paredis

Datum objave: 23.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V tem tednu na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru gostuje Elisa Paredis s Pravne fakultete Univerze v Leuvnu, Belgija. Pri nas bo opravila intervjuje glede označb porekla blaga v povezavi s promocijo slovenske kakovosti in imela predavanje za študente 3. letnika v sklopu predmeta Notranji trg EU.

Želimo ji prijetno počutje na PF UM.

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić, študentki Sanja Čahuk in Melanija Lango na XV. mednarodni konferenci za mlade kazenske pravnike in pravnice

Datum objave: 23.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V času od 11. do 13. novembra 2021 je v Antalyi potekala »XV. mednarodna konferenca za mlade kazenske pravnike in pravnice«. Konferenca je potekala na Antalya Bilim University v Turčiji. Antalya je z več kot milijon prebivalci osmo največje mesto v Turčiji in predstavlja glavno mesto turške riviere. Tematika konference je bila »Splošni del kazenskega prava v luči sodne prakse«. Po uvodnih besedah organizatorjev konference je sledila kratka glasbena točka.

Na konferenci so Pravno fakulteto Univerze v Mariboru zastopale izr. prof. dr. Suzana Kraljić, študentka magistrskega študijskega programa, Sanja Čahuk, in študentka doktorskega študija, Melanija Lango. Obe naši študentki sta s svojimi prispevki nastopili v prvi sekciji konference, ki mu je predsedovala izr. prof. dr. Suzana Kraljić. Sanja je nastopila s prispevkom »Types of Punishment under Slovenian Criminal Law - With Emphasis on the Penalty for Expelling an Alien from the Country«, Melanija pa s prispevkom »Self Defence – A Transatlantic Perspective«. Po izčrpni predstavitvi obeh tematik je sledila diskusija.
 

Konferenca je potekala delno v živo in delno online. Na konferenci so sodelovali še: Univerza Eberhard Karls iz Tübingena (Nemčija), FernUniversität Hagen (Nemčija), University Georg-August iz Göttingena (Nemčija), Özyeğin University iz İstanbula (Turčija), Injuria Hukuk Dergisi (Azerbajdžan), University Uluslararası Kıbrıs iz Nikozije (Ciper), Baku Devlet University (Azerbajdžan), Ankara Sosyal Bilimler University (Turčija), University Recep Tayyip Erdoğan iz Rize (Turčija) ter gostiteljica Antalya Bilim University.

Po krajšem sprehodu in predstavitvi prelepe gostujoče univerze, smo udeleženci konference (študentje in mentorji) v znak obeležitve njihovega nacionalnega praznika, dneva sajenja dreves, ter medsebojnega povezovanja in sodelovanja na univerzitetnem zemljišču posadili oljke.

Pripravila: Sanja Čahuk

Udeležba študentov Pravne fakultete UM na tekmovanju MUNLawS

Datum objave: 22.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka med 12. in 14. novembrom udeležili tekmovanja MUNLawS, ki je potekalo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Tekmovalci so nastopili v Odboru ZN za človekove pravice (Hanna Karič in Mija Kozole), Svetu Evropske unije (Jakob Hauptman) in Evropskem svet (Lejla Veladžić). Kljub odličnim nastopom je tokrat naše študente ugnala ekipa United Nations Students Association Barcelona. Ne glede na to študentom iskreno čestitamo za dober nastop in požrtvovalnost.

MUNLawS je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora, debata pa v celoti poteka v angleškem jeziku, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Leta 2015 se je konference MUNLawS udeležilo več kot 120 udeležencev iz 28 držav, 4 kontinentov in 49 različnih fakultet in šol.

Za več vsebin obiščite spletno stran MUNLawS.

Virtualni obisk Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu

Datum objave: 20.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredo, 17. novembra 2021, so se študenti tretjega letnika Pravne fakultete UM pri predmetu Mednarodno javno pravo udeležili virtualnega obiska Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu. Seznanili so se z institucionalnim ustrojem in potekom dela na Sodišču, ter podrobno spoznali vlogo obrambe na Sodišču, kar vsebinsko dopolnjuje torkovo predavanje ge. Beti Hohler, tožilke na Mednarodnem kazenskem sodišču.

Zahvaljujemo se ge. Beti Hohler za pomoč pri organizaciji virtualnega obiska.

Predavanje ge. Beti Hohler, tožilke z Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu

Datum objave: 19.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V torek, 16. novembra 2021, je študentom Pravne fakultete UM predavala ga. Beti Hohler, tožilka v uradu tožilstva Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu. Pri predmetu Mednarodno javno pravo je izvedla izjemno zanimivo predavanje z naslovom 'Mednarodno kazensko sodišče'. Predavanje je študentom podalo bogat in edinstven uvid v delo Mednarodnega kazenskega sodišča.

Predavanje g. Mavriča, generalnega direktorja Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropskem parlamentu

Datum objave: 16.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Nedavno je Pravno fakulteto UM  svojim obiskom počastil g. Valter Mavrič, generalni direktor Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropskem parlamentu, ki je 4. novembra 2021 za študente izvedel tudi predavanje z naslovom '24 originalov – misija (ne)mogoče. Prevajalski izzivi v evropski zakonodaji'.

Predavanje je naslovilo izjemno pomembno problematiko, s katero se neizogibno srečujejo vsi pravniki, katerih delo je kakorkoli povezano s pravom EU in delovanjem institucij EU, kar se je odražalo tudi v dobri udeležbi študentov in profesorjev. G. Mavrič je študentom predstavil tudi delo in vlogo pravnikov, prevajalcev in pravnikov-lingvistov v Evropskem parlamentu ter vzbudil nemalo navdušenja za tovrstne karierne možnosti.

Z g. Mavričem in prof. dr. Vlasto Kučiš iz Filozofske fakultete UM smo s tem vzpostavili pomembne korake za nadaljnje sodelovanje med obema fakultetama in Generalnim direktoratom za prevajanje, kar bo odprlo nove priložnosti tudi za študente, ki bi želeli natančneje spoznati delo v prevajalskih službah v institucijah EU.

Zaključilo se je tekmovanje Foreign Direct Investment Arbitration Moot na katerem je tekmovala tudi ekipa s PF UM

Datum objave: 04.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Zaključilo se je tekmovanje Foreign Direct Investment Arbitration Moot, tekmovanje iz poznavanja mednarodnega javnega in investicijskega prava ter postopka pred mednarodnimi investicijskimi arbitražami, na katerem vsako leto sodeluje več kot 150 fakultet iz celega sveta.

FDI poteka približno devet mesecev v dveh fazah - prva temelji na raziskovanju tematike in pisanju memorial-ov za tožečo in toženo stranko, ki jih je potrebno oddati septembra, medtem ko ustna faza poteka konec oktobra in v začetku novembra pred enim izmed svetovnih centrov za reševanje investicijskih sporov v glavnem mestu Južne Koreje, v Seulu.

Pravno fakulteto v Mariboru je leta 2021 zastopala ekipa v sestavi študentov Žive Šuta, Patricije Glavica, Špele Beranič in Andreja Stanišića pod mentorstvom Leona Brulca in prof. dr. Matjaža Tratnika.

Letošnji primer je obsegal problematiko pristojnosti ICSID tribunala, pravice amici curiae do sodelovanja v postopku, kršitve fair and equitable treatment standarda in odškodninskega zahtevka.

Zaradi Covid-19 ukrepov so se vsa ustna tekmovanja izvedla preko spletne platforme Zoom. Ekipa Pravne fakultete v Mariboru se je tekom tekmovanja pomerila na dveh pre-mootih, in sicer proti ekipam iz Češke, Poljske, Indonezije, Rusije in Kitajske. 28.10.2021 se je uradno pričel še ustni del FDI tekmovanja. Sledili so štirje dnevi tekem (dvakrat kot tožnik in dvakrat kot toženec), kjer so si ekipe prizadevale doseči čim boljše rezultate za uvrstitev v naslednji krog. Naša ekipa je tekmovala proti ekipam iz Poljske (Jagiellonian University), Mehike (Universidad Panamericana Guadalajara), Rusije (MGIMO University) in Indije (National Law University, Delhi). Ekipi je te uspelo premagati in se uvrstiti med 32 najboljših ekip na svetu (ustni del tekmovanja), kar pomeni, da so 1.11.2021 zastopali fakulteto še na Elimination Round proti ekipi iz Indije (Gujarat National Law University).

Ekipa PF UM je na svetovnem delu tekmovanja (pisni in ustni del) izmed  nekaj več kot 150 ekip zasedla skupno 36. mesto in se s tem uvrstila med najboljše ekipe tekmovanja (Best Teams 2021).

Sporazum o sodelovanju PF UM z Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije

Datum objave: 03.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Dekanica Pravne fakultete Univerze v Mariboru prof. dr. Vesna Rijavec se je v petek, 22. oktobra 2021, v Grand hotelu Bernardin v Portorožu udeležila Dneva slovenskih odvetnikov, na katerem je s predsednikom Vrhovnega sodišča mag. Damijanom Florjančičem slavnostno podpisala Sporazum o sodelovanju z Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije.

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in Vrhovno sodišče RS sta s sporazumom o sodelovanju vzpostavila pravni okvir za sodelovanje, po katerem naj bi se vrhovni sodniki in njihovi strokovni sodelavci s predavanji in na druge načine vključevali v pedagoški proces na fakulteti, če bo mogoče, pa tudi v raziskovalno delo. Po drugi strani pa si bo Vrhovno sodišče prizadevalo, da bi se študentje Pravne fakultete vključevali v praktično delo in pridobivanje izkušenj pri delu na Vrhovnem sodišču, kar med drugim predvideva sporazum.

Na Pravni fakulteti UM se že vrsto let izvaja tudi projekt Amicus Curiae skupaj z Upravnim sodiščem v Ljubljani in Mariboru in Okrožnim sodiščem v Mariboru. Pravna fakulteta UM ima podpisan tudi sporazum o sodelovanju z Odvetniško zbornico Slovenije in Notarsko zbornico Slovenije. Sodelovanje s sodno vejo oblasti in predstavniki zbornic nam je v čast in ponos, saj lahko študentje že v času študija pridobijo ogromno izkušenj iz prakse.

 

Iusto Iure - glasilo študentov PF UM

Datum objave: 28.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Vljudno vabljeni k branju digitalne oktobrske številke glasila študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru - IUSTO IURE. Urednica revije Živa Šuta, pomočnica urednice Patricija Glavica, grafično oblikovanje naslovnice Sanja Čahuk, oblikovanje glasila Tea Unger in Patricija Glavica.

PRELISTAJ >>> TUKAJ...

Dobrodelni projekt Študentskega sveta Pravne fakultete UM

Datum objave: 22.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentski svet Pravne fakultete UM je s pomočjo izredne prof. Suzane Kraljić, v poletnih mesecih tekočega leta, pod sloganom “Pravniki pomagamo”, ponovno organiziral dobrodelni srečelov. Člani Študnetskega sveta PF UM smo se skupaj odločili, da bomo denar, zbran v okviru tega dobrodelnega projekta, namenili Kriznemu centru za mladino v Mariboru. Gre za državno institucijo in redno dejavnost Centra za socialno delo Maribor, ki je bila ustanovljena v letu 2000 in je namenjena otrokom in mladostnikom, ki se znajdejo v hudi stiski.

Dne 18. 10. 2021 so se člani Študentskega sveta Pravne fakultete UM skupaj z izr. prof. Suzano Kraljić odpravili v Krizni center za mlade v Mariboru in izročili izkupiček dobrodelnega srečelova.

Za dobrodelni namen smo skupaj uspeli zbrati kar 332 €

Člani Študentskega sveta PF UM se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste na kakršen koli način pripomogli k uspešni izvedbi projekta, nas podprli in s tem narisali nasmeh na obrazu teh otrok.


Prav tako se zahvaljujemo vsem, ki so darovali nagradne dobitke:

Tiko pro, Kmetijska zadruga Šaleška dolina d.o.o., Teta Frida, Europark, Fructal, Mouzen, Zavarovalnica triglav, Akalu, Odvetniška pisarna Gorjup, Fitinn, Pravna fakulteta UM, Univerza v Mariboru, ŠOUM, Radio City, Enigmarium Maribor, Študentski servis Maribor, Lars&Svens, KTS d.o.o., Čebelarski center Maribor, VDC polž Maribor


 

Pravna fakulteta UM je sodelovala pri izvedbi online skupnega naprednega študentskega seminarja na temo: 'Marriage, Cohabitation and Same-sex Unions in Slovenia, Croatia and Serbia'

Datum objave: 21.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravna fakulteta UM je sodelovala pri izvedbi online skupnega naprednega študentskega seminarja na temo: 'Marriage, Cohabitation and Same-sex Unions in Slovenia, Croatia and Serbia'. Pri organizaciji seminarja so sodelovali tudi PF Univerze v Zagrebu (Hrvaška), PF Univerze v Novem Sadu (Srbija), Ferenc Madl Institute of Comparative Law, Budimpešta (Madžarska) ter Central European Professors' Network (Madžarska).

Študenti iz sodelujočih pravnih fakultet so predstavili pravne ureditve zakonske zveze, zunajzakonske skupnosti ter partnerskih zvez v nacionalnih ureditvah Slovenije, Hrvaške in Srbije ter pri tem ugotavljali podobnosti in raznolikosti pravnih ureditev.

Pod mentorstvom izr. prof. dr. Suzane Kraljić in asistentke Katje Drnovšek, so PF UM zastopali: Lina Širec, Mija Kozole, Hanna Karić, Naja Škarja, Vanesa Kozina, Nino Dotto, Ina Radolli, Lara Roškar, Maša Kočivnik, Sara Nanić, Jelena Popović, Maša Rauh.

Študentom PF UM čestitamo za odlično opravljene predstavitve!

 

Obisk raziskovalcev s Pravne fakultete Univerze v Podgorici

Datum objave: 20.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravno fakulteto UM sta v sklopu realizacije bilateralnega projekta “Možnost in primernost uvedbe sistema nekrivdne odškodninske odgovornosti v zdravstvu v Sloveniji in Črni gori - primerjalnopravna analiza” obiskala raziskovalca Pravne fakultete Univerze v Podgorici (Črna gora), in sicer prof. dr. Snežana Miladinović Drobnič (nosilka projekta) in dr. Velibor Korać. V času obiska (12. do 18. oktober 2021) sta se raziskovalca iz Črne gore sestala z izr. prof. dr. Suzano Kraljić (slovensko nosilko projekta), prof. dr. Vesno Rijavec ter Katjo Drnovšek. Raziskovalci obeh pravnih fakultet so analizirali dosedanje izvedene aktivnosti ter hkrati tudi dogovorili nadaljnjo dinamiko dela.

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru bogatejša za pet doktoric znanosti

Datum objave: 05.10.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

​V četrtek, 30. septembra 2021 je potekala promocija doktorjev znanosti. Rektor prof. dr. Zdravko Kačič je promoviral devet novih doktoric in doktorjev znanosti Univerze v Mariboru med njimi kar pet (5) doktoric znanosti s Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

  • Urška Kupec (PF)

M​entorica: izr. prof. dr. Tjaša Ivanc

Naslov: Prost pretok zač​asnih ukrepov v civilnih zadevah v EU in njihovi učinki               

  • Irena Merc (PF)

Mentorica: red. prof. dr. Vesna Rijavec

Naslov: Izterjava obveznosti na podlagi pomanjkljivo določenega izvršilnega naslova   

  •  Katja Meško​​ Kuralt (PF)

Mentorica: izr. prof. dr. Suzana Kraljić

Naslov: Vpliv (ne)uporabe gensko spremenjenih organizmov na pravico do zdravstvenega varstva – primerjalnopravni vidik                                                                       

  • Mag. Mojca Tancer Verboten (PF)

Mentorica: red. prof. dr. Darja Senčur Peček

Naslov: Posebnosti delovnopravnega položaja visokošolskih učiteljev         

  • Mag. Vanja Verdel Kokol (PF)

Mentor: red. prof. dr. Damjan Korošec

Naslov: Odvzem premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, kot zakonodajni, teoretični in praktični problem                                    

Iskrene čestitke!

 

Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je bil odobren dvoletni raziskovalni projekt pod naslovom: »Digital communication and safeguarding the parties’ rights: challenges for European civil procedure – DIGI-GUARD«.

Datum objave: 29.09.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je bila uspešna na razpisu programa JUSTICE Evropske komisije. Odobren je bil 2-letni raziskovalni projekt pod naslovom: »Digital communication and safeguarding the parties’ rights: challenges for European civil procedure – DIGI-GUARD«. Projekt je namenjen primerjalnemu proučevanju, kako moderna orodja digitalnega komuniciranja vplivajo na osnovne postulate civilnega postopka, kot so dokazovanje in vročanje dokumentov. Ob tem je cilj projekta tudi prispevati k večjemu zaupanju v vzajemno sodelovanje v zadevah pravosodja v območju EU.

Pravna fakulteta Maribor je koordinatorska institucija, sodeluje še osem visokošolskih institucij iz sedmih EU držav. Programsko bosta projekt vodili prof. dr. Vesna Rijavec in izr. prof. dr. Tjaša Ivanc. Projekt se bo predvidoma začel izvajati v mesecu maju 2022.

Profesor Jurij Toplak vodil pogovor s predsednikom RS Borutom Pahorjem na Univerzi Fordham v New Yorku

Datum objave: 27.09.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Profesor Pravne fakultete UM dr. Jurij Toplak je 22. septembra 2021 moderiral pogovor predsednika Slovenije Boruta Pahorja s študenti Pravne fakultete Fordham v New Yorku. Pogovor o stanju demokracije in volilnega prava v svetu je potekal ob robu generalne skupščine Združenih narodov.

Prof. dr. Jurij Toplak, ki na Pravni fakulteti Fordham kot gostujoči profesor predava volilno pravo, je povezoval pogovor predsednika Pahorja s tamkajšnjimi študenti prava. Dogodka so se udeležili dekan Fordham Law School Matthew Diller, prodekan Joseph Landau, več profesorjev in okoli 50 študentov doktorske in magistrske stopnje. S študenti je predsednik Pahor razpravljal o vlogi volitev v demokraciji, rastoči polarizaciji in vse večji vlogi sodišč pri reševanju volilnih sporov.

Ameriški študenti so bili nad predsednikom Pahorjem in dogodkom navdušeni. "Izjemno prijazno je od gospoda Pahorja, da si je vzel čas za pogovor s študenti. Predsednikovi odgovori so mi dali misliti," je povedala Maria Chrysanthem z New Yorka in študentka tretjega letnika univerze Fordham.

"V življenju sem spoznal mnogo talentiranih, polnih znanja in tekmovalnih ljudi a najdalj pridejo tisti, ki so pogumni in imajo dovolj strasti, da se po padcu poberejo in poskusijo znova," je Pahor odgovoril na študentovo vprašanje o najpomembnejšem nauku, ki se ga je naučil v treh desetletjih delovanja v politiki. "Ta odgovor me je najbolj navdušil, saj je inspiracija za vsakega mladega človeka," je povedala Chrysanthemova.

Vodja magistrskega študija in predavateljica Toni Jaeger-Fine in dekan Matthew Diller sta izrazila željo po tesnejšem sodelovanju Pravne fakultete Fordham s Pravno fakulteto UM. Diplomanti in študenti Pravne fakultete Fordham prihajajo iz 80 držav, med njimi pa je tudi en diplomant naše pravne fakultete.

Univerzo Fordham so v Bronxu v New Yorku leta 1841 ustanovili jezuiti in ima 16 tisoč študentov. V zadnjih petnajstih letih je na Manhattnu zrasel nov kampus, del katerega je tudi Law School. Na letošnji Šanghajski lestvici najboljših univerz sveta je Univerza Fordham v pravu na 24. mestu. Po zaposljivosti diplomantov med 25 največjimi odvetniškimi družbami v New Yorku, ki je navečji odvetniški trg v Združenih državah, je Fordham četrta za univerzami NYU, Harvard in Columbia.

 

Na Pravni fakulteti izvedli drugo mednarodno konferenco o raznolikosti izvršilnih naslovov v čezmejni izterjavi dolgov

Datum objave: 22.09.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

3. in 4. septembra 2021 je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru potekala konferenca »Diversity of Enforcement titles in Cross-border debt Collection in the EU« (Raznolikost izvršilnih naslovov pri izterjavi čezmejnih dolgov v EU). Konferenca se je izvedla v okviru evropskega projekta »EU-En4s«.

Prvi dan konference so številni ugledni strokovnjaki iz tujine prispevali svoje strokovne in znanstvene argumente na temo raznolikosti (tujih) izvršilnih naslovov. Naslovili so mnoga vprašanja, ki bremenijo učinkovitost prostega pretoka sodnih odločb v EU, prav tako pa so razpravljali o manj raziskani, a nič manj pomembni temi priznavanja in izvršbe javnih listin v mednarodnem prometu.

Zahvaljujemo se referentom, in sicer Marku Ilešiču (sodnik na Sodišču EU), Jensu Bormannu (predsednik nemške notarske zbornice), Paolu Pasqualisu (European Union of Latin Notaries), Fredriku Sjövallu (odvetnik in partner pri Mannheimer Swartling), Samuelu Rudvallu (sodnik prizivnega sodišča na Švedskem), Željku Pajaliću (sodnik na hrvaškem vrhovnem sodišču), Lionelu Decottu (francoski huissier de Justice), Wendy Kennett (univerza Cardiff) in Achilleasu Demetriadesu (predsednik Odbora za človekove pravice pri Ciprski odvetniški zbornici).

Konference so se udeležili praktiki in akademiki širom Evrope. Ti so imeli priložnost razpravljati o nadrobnih vidikih teme v okviru okroglih miz, ki so potekale drugi dan konference. Pri tem je Bojan Podgoršek (predsednik Notarske zbornice Slovenije) moderiral rubriko o izvršljivih notarskih zapisov, Eric Bylander (univerza v Uppsali) in Tomaž Keresteš (Univerza v Mariboru) sta moderirala sekcijo, ki se je nanašala na sodbe, medtem ko sta Phillip Anzenberger (univerza v Gradcu) in Tjaša Ivanc (Univerza v Mariboru) moderirala sekcijo o začasnih ukrepih in sodnih poravnavah. Dogodek je celokupno usklajevala dekanica Pravne fakultete Univerze v Mariboru, Vesna Rijavec.

Konferenca je razkrila številne težave pri čezmejni izvršbi v civilnih in gospodarskih zadevah in ponudila nastavke možnih rešitev omenjenih težav, ki pa zahtevajo nadaljnjo strokovno obravnavo in raziskave. Gradivo in rezultati konference bodo v doglednem objavljeni na spletni strani projekta "EU-En4s" (https://www.pf.um.si/en/acj/). Vabljeni, da obiščete spletno stran in spremljate projektne dejavnosti na naših družbenih medijih.

Projekt “EU-En4s” je sofinanciran s strani programa pravosodja EU, koordinira pa ga Pravna fakulteta Univerze v Mariboru. Projektni konzorcij vključuje 16 partnerskih institucij iz 12 držav članic in 1 države kandidatke.

To so:

Univerza v Mariboru, Pravna fakulteta

Leibniz University of Hannover, Nemčija

University of Wrocław, Poljska

University of Maastricht, Nizozemska

University of Graz, Avstrija

University of Rijeka, Faculty of Law, Hrvaška

Uppsala University, Švedska

UCLan Cyprus, Ciper

University of Tirana, Albanija

Mykolas Romeris University, Litva

Masaryk University, Faculty of Law, Češka Republika

Portucalense University, Portugalska

Notarska zbornica Slovenije

Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani

Center za pravno informatiko in svetovanje, posredništvo, raziskovanje, storitve in izobraževanje (CEPRIS)

Boleo Global sl, Španija

V projektu raziskujemo 18 nacionalnih ureditev civilnega procesnega prava, vse z namenom, da bi izdelali karseda celostno primerjalnopravno analizo glede temeljnih vprašanjih, ki zadevajo čezmejno izterjavo dolgov.

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić in asistentka Katja Drnovšek sta obiskali Pravno fakulteto Univerze v Podgorici (Črna gora)

Datum objave: 17.09.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Obisk, ki je potekal med 7. in 11. septembrom 2021, je bil izveden v sklopu bilateralnega projekta z naslovom »Možnost in primernost uvedbe sistema nekrivdne odškodninske odgovornosti v zdravstvu v Sloveniji in Črni gori - primerjalnopravna analiza«, katerega nosilki sta izr. prof. dr. Suzana Kraljić (PF UM) in prof. dr. Snežana Miladinović Drobnič (PF UP).

V času obiska sta se sestali s črnogorskimi sodelavci projekta (prof. dr. Snežana Miladinović Drobnič, dr. Velibor Korać, doc. dr. Draginja Stanković Vuksanović) in vodstvom PF UP (prof. dr. Vladimir Savković, prodekan za mednarodno sodelovanje). V sklopu načrtovanih aktivnosti projekta sta s črnogorskimi kolegi obiskali tudi:

  1. Zdravniško zbornico Črne gore, kjer ju je sprejela predsednica zbornice in radiologinja Žanka Cerović;
  2. Odvetniško zbornico Črne gore, kjer jih je prav tako sprejel predsednik zbornice Zdravko N. Begović;
  3. Višje sodišče Podgorice, kjer so se srečali s sodnikom mag. Miodragom Pešićem, ki je predstavil delovanje in organizacijo sodišča, ter primere, ki s svojo vsebino posegajo na področje odgovornosti v zdravstvu.

Vse tri institucije so izrazile podporo bilateralnemu projektu in pripravljenost na nadaljnje sodelovanje.

Na Veleposlaništvu Republike Slovenije sta bili deležni toplega sprejema ambasadorja Gregorja Preskerja, ki je poudaril pomen sodelovanja med obema fakultetama kakor tudi državama. Na Veleposlaništvu pa ju je sprejela tudi naša diplomantka Goranka Krošelj, ki opravlja funkcijo pooblaščene ministrice.

PRAVKAR IZŠLO pri TAX-FIN-LEX d.o.o. – Knjiga: Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1) z novelo ZZK-1E v avtorstvu dr. Nine Plavšak in prof. dr. Renata Vrenčurja

Datum objave: 24.08.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Knjiga Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1) z novelo ZZK-1E - Razširjena uvodna pojasnila (knjižna izdaja) avtorjev dr. Nine Plavšak in profesorja s PF UM dr. Renata Vrenčurja kvalitetno presega standardna uvodna pojasnila k novelam zakona. V razširjenih uvodnih pojasnilih avtorja, ki sta priznana pravna strokovnjaka z več desetletnimi izkušnjami, poglobljeno in argumentirano razložita vse pravne institute, ki so predmet novele in ki bodo verjetno zaradi okornega besedila členov oziroma pravnih praznin v praksi povzročali probleme.

Državni zbor je v juliju 2021 sprejel novelo ZZK-1E (Uradni list RS, št. 121/21 z dne 23. 7. 2021). Vsebinsko najpomembnejše spremembe, ki jih je uveljavila novela so:

  • dopolnitev pravil o vpisu vključene lastninske pravice za nove položaje »povezanih« nepremičnin, ki jih je uveljavila novela SPZ-B,
  • dopolnitev pravil o vpisu utesnitve v zemljiško knjigo za vpis prireditve in podreditve hipotek,
  • spremembe pravil o ureditvi varovalnih stvarnih pravic (predznamovane pravice in zaznambe, ki varujejo čas učinkovanja poznejših vpisov) in
  • nova možnost dopuščene revizije v zemljiškoknjižnih postopkih.

Avtorja pri vsakem institutu, ki se spreminja oziroma dopolnjuje z novelo ZZK-1E, sistematično razložita značilnosti tega instituta v povezavi s pravili matičnih zakonov (zlasti SPZ in ZPP), ki urejajo ta institut. Pravila o vpisu pravic in zaznamb (samostojne in vključene lastninske pravice ter izvedenih in varovalnih pravic) so prikazana tudi shematsko in na primerih izpisov iz zemljiške knjige. Vključeni so tudi vzorci zemljiškoknjižnih dovolil za vpis prireditve in podreditve hipotek.

Knjiga vključuje tudi besedilo Zakona o zemljiški knjigi z nazorno označenimi spremembami na podlagi novele ZZK-1E in podatkom o začetku uporabe posameznega spremenjenega ali novega člena.


NAROČILO KNJIGE je mogoče >> TUKAJ <<.