Gremo na Erasmus - predstavitev Erasmus + izmenjav na Pravni fakulteti - 6.3. 2024

Obvestila 1 do 20 od 39

EFA: European Forum Alpbach

Datum objave: 23.02.2024 | Datum poteka: 01.09.2024

Zainteresirani študenti se lahko prijavijo za štipendijo za udeležbo na Evropskem forumu v Alpbachu, ki bo od 17. do 30. avgusta 2024.

Več informacij.

 

Predstavitev knjige prof. dr. Jureta Vidmarja

Datum objave: 22.02.2024 | Datum poteka: 29.02.2024

Vse, ki vas zanima mednarodno pravo, vabimo na predstavitev knjige prof. dr. Jureta Vidmarja (Univerza v Mastrichtu) Territorial Status in International Law (Hart Publishing 2024), ki bo v sredo, 28. 02. 2024, ob 11.30 v predavalnici B (mansarda). 

Vljudno vabljeni.

Razpis postopka kandidiranja in volitev za člane Senata Pravne fakultete Univerze v Mariboru iz vrst študentov

Datum objave: 21.02.2024 | Datum poteka: 12.03.2024

Razpis postopka kandidiranja in volitev za člane Senata Pravne fakultete  Univerze v Mariboru iz vrst študentov

V skladu z določbo 17. točke 2. odstavka 330. člena Statuta Univerze v Mariboru Statut Univerze v Mariboru (Statut UM; Uradni list RS, št. 41/2021 – uradno prečiščeno besedilo - UPB 13, s spremembami in dopolnitvami objavljenimi v Uradnem listu, št. 20/2023) in 7. točko 2. člena Splošnega akta o sestavi, volitvah, oblikovanju in delovanju Senatov članic Univerze v Mariboru (UPB1), (Obvestila št. XXVI-3-2008 s sprem.), je dekan Pravne fakultete Univerze v Mariboru sprejel sklep o razpisu postopka kandidiranja in volitev za člane Senata Pravne fakultete  Univerze v Mariboru iz vrst študentov.

Celotna vsebina se nahaja v priloženem dokumentu.

EU Careers Student Ambassadors

Datum objave: 07.02.2024 | Datum poteka: 30.03.2024

PRIDRUŽI SE EKIPI EU CAREERS.

Si študent, ki ga zanima pridobivanje delovnih izkušenj in stikov? Si družaben, motiviran in navdušen nad Evropsko unijo? Potem si lahko naš naslednji ambasador blagovne znamke! Iščemo prostovoljce, ki bi promovirali priložnosti za kariero v EU na različnih univerzah po vsej Evropski uniji.

Rok za prijavo: 5. marec 2024

Več informacij najdete na spletni strani EU Careers.

Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe 2024/25

Datum objave: 01.02.2024 | Datum poteka: 30.09.2024

​​Objavljen je Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2024/25. Na spletni strani moja.UM > Vpis na dodiplomski študij lahko kandidatke in kandidati najdete informacije o postopku prijave in vpisa, prijavnih rokih, načinu prijave ter o razpisanih študijskih programih in vpisnih pogojih. 

Kandidatke in kandidati se za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe prijavite na spletnem portalu eVŠ  (odpiranje v novem zavihku).

Prvi prijavni rok se odpre 20. februarja 2024.


​Izpostavljamo: 

➡ 16. in 17. februarja 2024 bodo potekali INFORMATIVNI DNEVI.

➡ Vabimo vas k branju uspešnih zgodb študentk in študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru.


KDAJ SE PRIJAVIM? (za več informacij klikni na preberi več)
Prijavni roki​ za državljane RS in državljane držav članic EU ter Slovence brez slovenskega državljanstva (​prijava za vpis v 1. letnik, za vzporedni študij in študij diplomantov na enovitih magistrskih študijskih programih):
Prvi prijavni rok: od 20. februarja do 20. marca 2024
Kandidati/-ke lahko oddajo eno prijavo, v kateri po prednostnem vrstnem redu navedejo do tri (3) študijske želje.
Drugi prijavni rok: od 21. do 27​​. avgusta 2024
Kandidati/-ke lahko oddajo eno prijavo, v kateri po prednostnem vrstnem redu navedejo do tri (3) študijske želje.
Rok za zapolnitev še prostih vpisnih mest: od 25. do 26. septembra 2024 do 10. ure
Kandidati/-ke lahko oddajo največ tri (3) prijave, v vsaki lahko navedejo eno študijsko željo.
Prijava za vzporedni študij in študij diplomantov na enovitih magistrskih študijskih programih​od 1. do 16. septembra 2024 (za študijske programe, pri katerih se preverjajo posebne nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti, je potrebno prijavo oddati od 20. februarja do 20. marca 2024​​​).
Kandidati/-ke lahko oddajo več prijav, v vsaki navedejo eno študijsko željo.
Prijavni roki za državljane držav nečlanic EU (prijava za vpis v 1. letnik):
Prvi prijavni rok: od 20. februarja do 19. aprila 2024.
Kandidati/-ke lahko za vpis na Univerzo v Mariboru oddajo eno prijavo, v kateri po prednostnem vrstnem redu navedejo do tri (3) študijske želje (študijske programe Univerze v Mariboru).

​Vsem kandidatom z veljavno prijavo bo izdan sklep o rezultatu izbirnega postopka najkasneje do 2. septembra 2024 - razen za kandidate, ki so oddali prijavo za izvedbo v angleščini.

 
Drugi prijavni rokod 5. do 6. septembra 2024.
Kandidati/-ke lahko za vpis na Univerzo v Mariboru oddajo največ tri (3) prijave, v vsaki lahko navedejo eno študijsko željo (študijski program Univerze v Mariboru)​.
 
Prijavni roki za državljane držav nečlanic EU (prijava za vpis v 1. letnik):
​SAMO ZA ŠTUDIJSKE PROGRAME Z IZVEDBO V ANGLEŠČINI
Prvi prijavni rok: od 20. februarja do 19. aprila 2024.
Kandidati/-ke lahko za vpis na Univerzo v Mariboru oddajo eno prijavo, v kateri po prednostnem vrstnem redu navedejo do tri (3) študijske želje (študijske programe Univerze v Mariboru).

​Vsem kandidatom z veljavno prijavo na študijske programe v angleškem jeziku bo izdan sklep o rezultatu izbirnega postopka najkasneje do 17. junija 2024.
Drugi prijavni rokod 5. do 6. septembra 2024.
Kandidati/-ke lahko za vpis na Univerzo v Mariboru oddajo največ tri (3) prijave, v vsaki lahko navedejo eno študijsko željo (študijski program Univerze v Mariboru)​.
 
Prijavni rok za vpis v višji letnik ​(za vse kandidate ne ​glede na državljanstvo):
​​Od 1. do 16. septembra 2024 (za študijske programe, pri katerih se preverjajo posebne nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti, je potrebno prijavo oddati od 20. februarja do 20. marca 2024).
Kandidati/-ke lahko oddajo več prijav, v vsaki navedejo eno študijsko željo.​


Kje in kako se prijavim na dodiplomski študij?

Prijavo za vpis oddajte do roka, ki je naveden v razpisu, preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ (odpiranje v novem zavihku) s kvalificiranim digitalnim potrdilom, smsPASS-om, e-osebno izkaznico, AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture) ali uporabniškim imenom in geslom preko sistema SI-PASS.

POSREDOVANJE DOKAZIL K PRIJAVI ZA VPIS: V prijavno-sprejemnih postopkih za vpis v študijsko leto 2024/25 morate elektronsko preko portala eVŠ oddati tudi vsa​ k prijavi zahtevana dokazila. Preberite si več o tem, kako odda​ti dokazila hkrati​ s prijav​o za vpis in kako naknadno  (odpiranje v novem zavihku).​

MSS išče novega Mladinskega delegata pri OZN

Datum objave: 01.02.2024 | Datum poteka: 30.03.2024

Na Mladinskem svetu Slovenije (MSS) v letu 2024 nadaljujemo z delovanjem instituta mladinskega delegata pri Organizaciji združenih narodov (OZN). Tekom zadnjih desetih let so se naši mladinski delegati udeležili zasedanj komisij za človekove pravice v Ženevi in nagovorili 3. odbor Generalne skupščine OZN. Udeležili pa so se tudi številnih konferenc po Evropi in doma. Več o vlogi delegata, razpisu in načinu prijave si lahko preberete na spletni strani MSS: Postani Mladinski delegat pri OZN.

Pomembni datumi:
27. februarja - spletni informativni dan 
11. marec - rok za prijavo na razpis

Za dodatna vprašanja sem vam na voljo na: borut.cigale@mss.si.

Vabljeni k prijavi.

Študentski izziv UM: Izključitev in izstop družbenikov iz d.o.o.: izboljšanje pravne ureditve

Datum objave: 30.01.2024 | Datum poteka: 30.03.2024

Na PF UM bomo od 26. 2. 2024 do 12. 7. 2024 izvajali študentski izziv UM na temo izključitev in izstop družbenikov iz d.o.o. ter izboljšanja pravne ureditve.

V sklopu izziva bo analizirana ureditev izključitve in izstopa družbenikov iz d.o.o. in možnosti za izboljšanje uporabe teh institutov v praksi. Zakonska ureditev institutov izključitve in izstopa družbenikov je dokaj jasna, kljub temu pa je uporaba institutov v praksi načeloma odsvetovana iz več razlogov. V izzivu se bomo zato osredotočili na praktične težave v zvezi s tema postopkoma. Z vidika prava bo raziskovanje vključevalo analizo številnih pravnih vidikov postopkov. Pri tem bo obravnavana tako trenutno veljavna ureditev v Republiki Sloveniji kot tudi pravna ureditev in dobre prakse iz tujine (tako tuje zakonodaje kot rešitve iz prakse). Ob pravni analizi bodo obravnavani tudi poslovno-organizacijski in ekonomski vidiki teh institutov za družbe. Pri tem bo zasledovan predvsem cilj večje ekonomičnosti in skrajšanja postopkov za izključitev ali izstop družbenika iz družbe. Dognanja na tem področju imajo pomemben vpliv na oblikovanje ustreznih politik in pravnih rešitev in bi potencialno lahko vodila tudi do sprememb slovenske zakonodaje. Končni cilj izziva bo priprava strokovnega poročila o obravnavani tematiki. izključitve in izstopov družbenikov, ki bo lahko v pomoč tako družbenikom kot tudi družbam v praksi.

Študenti lahko izziv poiščete na spletni strani Študentski izzivi UM in se tam tudi prijavijo. Za svoje delo prejmejo tudi plačilo.

Povezava do izziva: https://si.um.si/izziv/izkljucitev-in-izstop-druzbenikov-iz-d-o-o-izboljsanje-pravne-ureditve

Prijava na izziv je mogoča do 9. 2. 2024!

Vljudno vabljeni!

Nagrada za pedagoško odličnost Univerze v Mariboru

Datum objave: 25.01.2024 | Datum poteka: 30.09.2030

Z željo po prepoznavanju in spodbujanju izjemnih pedagoških dosežkov visokošolskih učiteljic, učiteljev in​ visokošolskih sodelavk, sodelavcev, smo s študijskim letom 2023/24 na Univerzi v Mariboru uvedli nagrado za pedagoško odličnost.

O nagradi
Vsako leto se bo ob svetovnem dnevu učiteljev podelila ena glavna nagrada za visokošolske učiteljice, učitelje in ena za visokošolske sodelavke, sodelavce na dveh področjih:

 • naravoslovje, tehnika, zdravstvo in kmetijstvo;
 • družboslovje in humanistika.

Poleg denarne nagrade bodo nagrajenke, nagrajenci prejeli tudi pedagoške točke za habilitacijska merila.

Od nominacije do izbora
Postopke nominiranja in izbora vodi Komisija za podelitve nagrad UM za pedagoško odličnost. Postopke ureja Pravilnik o podelitvi nagrad Univerze v Mariboru za pedagoško odličnost št. 012/2023/2. Nominacijo lahko poda skupina najmanj treh študentk, študentov, študentski svet fakultete, senat fakultete (na predlog komisije za študijske zadeve fakultete) ali vodja študijskega programa. Zbiranje nominacij poteka do zaključka poletnega izpitnega obdobja tekočega študijskega leta.

Podrobnosti o postopku so na voljo na spletni strani: Pedagoška odličnost na Univerzi v Mariboru.

Tekmovanje Prav(n)a rešitev

Datum objave: 23.01.2024 | Datum poteka: 30.04.2024

Prav(n)a rešitev je tekmovanje, v katerem ekipe rešujejo primere s področja civilnega in gospodarskega prava, pripravljene s strani priznanih odvetniških pisarn. Na tekmovanje se lahko prijavijo ekipe, sestavljene iz treh članov. Ekipe bodo v predtekmovanju prek elektronske pošte prejele primer, ki ga bodo morale rešiti in oddati prek elektronske pošte v določenem časovnem okviru. Zmagovalne ekipe si bodo priborile nastop v finalnem delu tekmovanja. V finalu bodo ekipe ravno tako v reševanje prejele primer, ki ga bodo v petek reševale, v soboto, pa rešitve oddale v obliki memoranduma in jih ustno zagovarjale pred predstavniki odvetniške pisarne, ki je primer sestavila, v prostorih odvetniških pisarn. Zmagovalna ekipa iz vsakega pisarne, bo prejela plačano enomesečno prakso v tej pisarni.

Več informacij najdete v Predstavitvi v nadaljevanju.

»Tekmovanje Prav(n) rešitev je bila odlična izkušnja, ki jo priporočam vsem, ki si želijo dodatnih izzivov ter pridobitev kompetenc, ki jih morda med rednim študijem prava ne bi. V velik izziv ter hkrati zadovoljstvo je bilo teoretično znanje, pridobljeno tekom študija, aplicirati na konkretne primere iz prakse s področja civilnega in gospodarskega prava. Naloge, pripravljene s strani sodelujočih odvetniških pisarn, so ponudile vpogled v aktualno pravno problematiko ter spodbudile kreativno razmišljanje v skupini in iskanje najbolj optimalnih rešitev za podani problem. Tekmovanje je bilo odlično organizirano in je tako kljub relativno kratkemu trajanju omogočilo poglobitev teoretičnega znanja, pridobitev praktičnih izkušenj, prikaz retoričnih veščin ter nenazadnje tudi druženje z drugimi študenti in odvetniki iz sodelujočih pisarn.«
Hana Šrot, podiplomska študentka na Pravni fakulteti v Mariboru v času tekmovanja

Oglas za delo: Pravnik (m/ž)

Datum objave: 18.01.2024 | Datum poteka: 30.03.2024

Messer Slovenija, del mednarodne korporacije Messer, v Rušah išče sodelavko/-ca za opravljanje del in nalog Pravnik (m/ž).

Več o nalogah, pričakovanjih in kaj nudijo bodočemu zaposlenemu najdete na strani mojedelo.com.

XXII. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

Datum objave: 10.01.2024 | Datum poteka: 25.03.2024

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos razpisuje XXII. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu.

Upoštevana bodo dela, zagovarjana v obdobju od 1. 1. 2023 do 31. 12. 2023.

Najboljša tri dela s področja zamejstva in tri dela s področja izseljenstva bodo prejela denarno nagrado, in sicer:

 • prva nagrada v višini 800 evrov,
 • druga nagrada v višini 600 evrov in
 • tretja nagrada v višini 400 evrov.

Urad bo prijave na letošnji nagradni natečaj sprejemal do vključno 22. marca 2024.

Več o prijavi si lahko preberete v besedilo nagradnega natečaja, ki je na voljo na uradni spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in na portalu slovenci.si.

Za dodatna pojasnila in informacije pa smo vam na voljo na tel. št. (+386) (0)1 230 80 18 ali prek elektronske pošte: pr.urad.slovenci@gov.si.

Se že veselimo vseh prejetih del!

Informacija o objavi III. javnega natečaja Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja človekovih pravic

Datum objave: 21.12.2023 | Datum poteka: 30.03.2024

V nadaljevanju posredujemo informacijo o objavi III. javnega natečaja Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja človekovih pravic. 

Namen javnega natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti študentov vseh treh ravni visokošolskega študija na področju človekovih pravic, s poudarkom na proučevanju stanja človekovih pravic v Republiki Sloveniji ter implementaciji mednarodnih in evropskih standardov človekovih pravic v slovenski pravni red.

Na natečaj se lahko prijavijo kandidatke in kandidati, ki so uspešno zagovarjali diplomsko, magistrsko ali doktorsko delo na univerzi oziroma visokošolskem zavodu v Republiki Sloveniji, ter kandidatke in kandidati iz Republike Slovenije, ki so uspešno zagovarjali diplomsko, magistrsko ali doktorsko delo na univerzi oziroma visokošolskem zavodu v tujini.

Upoštevala se bodo dela, zagovarjana v obdobju od 1. 1. do 31. 12. 2023.

Predmet natečaja so uspešno zagovarjana diplomska, magistrska in doktorska dela na katerikoli univerzi oziroma drugem visokošolskem zavodu v Sloveniji ali v tujini, ki obravnavajo tematiko človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Republiki Sloveniji.

Rok za oddajo del je do vključno 15. 3. 2024.

Zadevni javni razpis je dostopen tudi na naši spletni strani www.varuh-rs.si .

Lep pozdrav,
Varuh človekovih pravic Republike Slovenije ima elektronski naslov: info@varuh-rs.si

Vabilo k prijavi na tekmovanje: Central and Eastern European Moot Competition 2023-24

Datum objave: 19.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Študente in študentke PF UM, ki vas zanima pravo EU, vabimo, da do 8. 1. 2024 pošljete prijavo za sodelovanje na: petra.weingerl@um.si in ziva.suta@um.si. Prijavi priložite krajše motivacijsko pismo za sodelovanje na tekmovanju, napisano v angleškem jeziku.

Pogoj za prijavo je, da ste vpisani v 3. letnik 1. stopnje ali na 2. stopnjo PF UM (vključno z absolventskim letom).

Več informacij najdete na povezavi: CEEMC 2024 Prague – Central and Eastern Europe Moot Competition

Veseliva se vaših prijav!
Izr. prof. dr. Petra Weingerl in asist. Živa Šuta

Študijska praksa na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Münchnu

Datum objave: 08.12.2023 | Datum poteka: 30.06.2024

Generalni konzulat Republike Slovenije obvešča o možnosti opravljanja prostovoljne  Erasmus+ študijske prakse študentom slovenskih univerz.

V okviru prakse boste študentje pridobili delovne izkušnje predvsem na področju gospodarske, znanstvene in javne diplomacije: stiki s slovenskimi in nemškimi državnimi organi in institucijami; priprava zapisov in udeležba na dogodkih ekonomskega, znanstvenega in kulturnega področja; samostojna organizacija dogodkov, prireditev, poslovnih delegacij pod mentorstvom generalne konzulke oz. namestnika, priprava strategije slovensko bavarskega sodelovanja zagonskih podjetij, podpora pri izvedbi obiskov visokih predstavnikov Republike Slovenije na Bavarskem in v Baden-Württembergu ter druge aktivnosti po navodilu mentorice/ja.

Pogoji za opravljanje prakse na konzulatu so:

- možnost pridobitve Erasmus+ ali druge štipendije za študentsko prakso (praksa je neplačana),

- opravljeno varnostno preverjanje pred nastopom prakse,

- znanje nemškega jezika (vsaj B1 ali višje), znanje drugih tujih jezikov je prednost,

- obdobje opravljanja prakse je 3-6 mesecev (predvideni termini: začetek februarja 2024 oziroma po dogovoru, zaželjeno je, da je nekdo na praksi med in do konca Evropskega prvenstva v nogometu 2024).

Zaželjene lastnosti:

 • komunikativnost, konstruktivnost in fleksibilnost,
 • natančnost in odgovornost,
 • samostojno delo in samoiniciativnost,
 • spoštovanje sodelavcev in sposobnost timskega dela.

Prijava mora vsebovati:

 • kratko motivacijsko pismo v slovenščini ali nemščini,
 • kratek življenjepis v slovenščini ali nemščini,
 • preferenčno navedbo obdobja opravljanja študijske prakse (min. 3 meseci).

Prvi izbor bomo opravili s prijavami dospelimi do 15. 01. 2024. V primeru izbora bo kandidat/ka kot pogoj za začetek prakse moral/a opraviti varnostno preverjanje.

 

Prijave z naslovom "Prijava na študijsko prakso" zbiramo preko leta na naslovu: sloconsulate.munich@gov.si. Na tem naslovu je možno pridobiti tudi dodatne informacije. Vabljeni!

Nagradni natečaj za najboljše diplomsko ali magistrsko delo 2023/2024

Datum objave: 07.12.2023 | Datum poteka: 30.09.2024

Transparency International Slovenia – društvo Integriteta (v nadaljevanju: TI Slovenia) razpisuje nagrado za najboljše diplomsko ali magistrsko delo s področij transparentnosti, integritete, preprečevanja korupcije ali drugih vsebinskih področij dela TI Slovenia. Avtor najboljšega dela bo dobil priložnost za nadaljnji razvoj svojega znanja v mednarodnem okolju, saj se bo brezplačno udeležil poletne šole Transparency International School on Integrity, ki od 2010 vsako leto poteka v Litvi in mladim udeležencem s celega sveta omogoča stik z najboljšimi strokovnjaki s področja preprečevanja korupcije.

Zmagovalec bo lahko svoje delo predstavil tudi predstavnikom podjetij na letnem Forumu poslovne transparentnosti in integritete.

Zaključek: vključno do 19. 5. 2024 do 23:59

Udeleženci morajo izpolnjevati naslednje pogoje: 

 • so polnoletne fizične osebe s prebivališčem v Republiki Sloveniji;
 • so na akreditiranem visokošolskem zavodu v Republiki Sloveniji uspešno zagovarjali ali kako drugače uspešno opravili pisanje diplomskega ali magistrskega dela v letih 2022, 2023 ali 2024 do roka določenega v tem razpisu;
 • so v delu obravnavali tematiko transparentnosti, integritete, preprečevanja korupcije ali katero drugo področje dela TI Slovenia;
 • dne 31. 8. 2024 ne bodo starejši kot 35 let.

Prijavo pošljite na e-naslov: info@transparency.si, Zadeva: »Prijava na razpis za najboljše diplomsko ali magistrsko delo«. Udeleženec z oddajo prijave potrjuje, da je seznanjen in se strinja s pogoji nagradnega natečaja, opredeljenimi v Pravilniku in splošnih pogojih nagradnega natečaja.

Nagrada: udeležba na poletni šoli Transparency International School of Integrity 2024

Transparency International School of Integrity je usposabljanje, namenjeno prihodnjim voditeljem na področju boja proti korupciji in spodbujanja transparentnosti, ki poteka vsako leto v avgustu v organizaciji Transparency International Litva. Udeleženci se seznanijo z novostmi in dosežki ter priložnostmi, da svoje ideje poizkusijo uresničiti v praksi. Predavanja, seminarji in usposabljanja udeležencem šole nudijo edinstveno mešanico mednarodnega in lokalnega znanja. Od leta 2010 je šola sprejela približno 1200 mladih iz več kot 120 držav po vsem svetu. Leta 2019 je Transparency International Litva za vpliv šole prejela nagrado »Amalia za boj proti korupciji«. Program poletne šole 2023 je na voljo tukaj, zaradi situacije s Covid-19, je bila šola v celoti izvedena prek spleta.

O vseh morebitnih spremembah Pravil bo TI Slovenia udeležence obvestil z objavo na spletni strani https://www.transparency.si/. Za dodatna vprašanja in pojasnila pišite na info@transparency.si.

V besedilu razpisa uporabljeni izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženske in moške.

Priložnost za sodelovanje na tekmovanjih Model United Nations (MUN)!

Datum objave: 06.12.2023 | Datum poteka: 30.09.2024

Pravna fakulteta UM išče interesente za udeležbo na tekmovanju European Model United Nations (EUROMUN), ki bo potekalo od 9. do 12. maja 2024 v Maastrichtu, Nizozemska. Več o tekmovanju na spletni strani: https://www.euromun.net/

Tekmovanje poteka v celoti v angleškem jeziku. Študenti, ki ste zainteresirani za udeležbo na tekmovanju EUROMUN, naj pošljite svojo prijavo (oziroma svoja morebitna vprašanja glede tekmovanja) na jan.stajnko@um.si.

Rok za prijave je do vključno ponedeljka 11. decembra. Razgovori za izbor bodo opravljeni po koncu prijav.

Pitamičevo tekmovanje študentov prava

Datum objave: 22.11.2023 | Datum poteka: 30.06.2024

Študentke in študentje udeleženci Pitamičevega tekmovanja lahko v fakultetni knjižnici najdete zbornike prejšnjih tekmovanj. V njih so poleg različnih informacij o tekmovanju, slikovnega in drugega gradiva, objavljeni tudi memorandumi in odgovori na memorandum finalnih ekip, ki so lahko tudi za letošnje udeležence tekmovanja dober zgled za pripravo njihovih izdelkov. Zadevna gradiva so zelo koristna za pripravo na tekmovanje, tako v vsebinskem kot tudi oblikovnem delu.

ERASMUS+ = a looot of bureaucracy! vs. INTERNATIONAL VILLAGE Project = zeeero bureaucracy!

Datum objave: 17.11.2023 | Datum poteka: 30.09.2024

We are looking for students aged 19-25 years old willing to take part in our unique project called INTERNATIONAL VILLAGEwww.internationalvillage.eu ). There is no bureaucracy in our project, only 2 x A4 documents are required to register a group…When you compare it to ERASMUS+ or other EU projects this is a great difference...

We started the Project in 2011 with 150 students from 6 countries.

So far we’ve hosted 7000 students from 29 countries: Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Czech, Denmark, France, Greece, Guadeloupe, Estonia, Finland, Netherlands, Germany, Hungary, Italy, Lithuania, Latvia, North Macedonia, Moldova, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Turkey, Vietnam and Ukraine.

The main idea of the Project:

Students from different countries aged 19-25 y.o. will meet in the hotel located in Croatia (20 km from Pula) and stay there for 7 days. During that time they take part in different integrating activities like: English workshops, workshops about European Union and the environment, sport activities (American football, baseball, dodgeball, volleyball, basketball etc.), art activities, music activities, dance lessons, trips to nearby attractions (Pula, Rovinji, or Porec in Croatia,  Venice in Italy) and many other intercultural activities. All the activities are led by native speakers from UK, Canada, Australia and USA.

Students will be allocated in the rooms in a mixed manner, i.e. there will be a representative of one nation in each room, no students from the same country in the same room e.g. there may be a Latvian, Polish, Greek and Italian student in one room. This will “force” the participants to speak English almost 24/7 and will make it much easier to get to know the cultures of other nations and make international friendships.

The official language of the project is English, so the participants will have no choice but to use this language almost 24 hours a day. Thanks to that they will break the shyness in speaking a foreign language which is a serious problem for many of those learning English.

We believe that participation in this project will make the students more tolerant, and help them overcome all prejudices against  other races and nations, that they will respect other nations’ cultures and other people’s opinions.

Another thing worth to mention is that participation in the project doesn’t involve any bureaucracy. To register a group it is enough to send only 2 documents, which is a big difference when compared to Erasmus Projects.

-Date of the INTERNATIONAL VILLAGE Adults: 14-20 April 2024

-Deadline for sending registration documents i.e. List of Participants and Application Form Croatia Adults: 12.01.2024 (Both documents can be downloaded from project’s website: www.internationalvillage.eu from page REGISTRATION)

-Since our project is not sponsored by any organization, all the costs of participating need to covered by participants.

Cost of the participation fee: 340 Euro/student

(240 Euro/student as an advance payment until 26.02.2024 + 100 Euro in cash on the first day of the project in Croatia)

 

-The participation fee for CROATIA includes:

 • 6 nights in the Hotel Duga Uvala*** in CROATIA (20 km from Pula)
 • 6 breakfasts (Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday)
 • 6 dinners (Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday)
 • use of hotel facilities like the sports grounds, indoor swimming pool, fitness, sauna, Jacuzzi.
 • language workshops with native speakers
 • participation in the sports, arts, and other activities from the project's itinerary
 • board and lodging for 1 supervisor with a group of 10-20 students
 • board and lodging for 2 supervisor with a group of 20-35 students

 

-The participation fee for CROATIA excludes:

 • entrance tickets and local guides during trips
 • transport to and from the hotel.
 • transport during trips.
 • insurance for participants and teachers.
 • board and lodging for driver(s) - in case you come with your own bus. The cost for 1 driver for the whole stay is 280 Euro/driver if in a double room and 340 Euro if driver stays in a single room.

 

Rough schedule of the project:

Sunday:

15:00 -19:00 Arrival to the hotel and accommodating in rooms

20:00 -21:00 Orientation meeting

21:00 – free time = socializing with the others, chilling, relaxing, board games, playing billiard, table tennis etc.

 

Monday:

8:30 – 9:00 Breakfast

9:00-13:00 – 2xworkshops with native speakers (participants divided into language groups) + 1xworkshop with Roman = Guess What: this activity is played in teams formed by roommates

14:00 – 15:30 – Activities with native speakers. There are always few to choose from, so that every student could find something suitable for him/her. Sports activities (football, volleyball, basketball, swimming), arts activities, acting, musical activities, handcrafting, hiking and more …

16:00 -16:30 Dinner

18:00 – 20:00 Evening activities - MUSIC QUIZ: Students in their teams will be guessing songs and artists in 5 different categories: Guess the artist, Guess the song, Guess the movie/series/show by the song, Karaoke songs, Fast Forward songs, Slowed down songs, Guess the lyrics.

20:00 – free time = socializing with the others, chilling, relaxing, board games, playing billiard, table tennis etc.

 

Tuesday:

8:30 – 9:00 Breakfast

9:00-13:00 – 2xWorkshops with native speakers (participants divided into language groups)+ 1xworkshop with Roman = Speed Dating: This activity makes it much easier to get to know students from other countries better. The students speak English with the others all the time during this activity

14:00 – 15:30 – Activities with native speakers. There are always few to choose from, so that every student could find something suitable for him/her. Sports activities (football, volleyball, basketball, swimming), arts activities, acting, musical activities, handcrafting, hiking and more …

16:00 -16:30 Dinner

17:00 – 21:00 Trip to Rovinji/Porec

 

Wednesday:

8:30 – 9:00 Breakfast

9:00-13:00 – 2xWorkshops with native speakers (participants divided into language groups) + 1xworkshop with Roman: EU Languages

14:00 – 15:30 – Activities with native speakers. There are always few to choose from, so that every student could find something suitable for him/her. Sports activities (football, volleyball, basketball, swimming), arts activities, acting, musical activities, handcrafting, hiking and more …

16:00 -16:30 Dinner

18:00 – 20:00 Evening activities - COUNTRY QUIZ: Participants will be divided into country groups and they will answer questions about other participating countries + EUROPEAN QUIZ: participants will answer questions about EU. /MOVIE NIGHT

20:00 – free time = socializing with the others, chiiling, relaxing, board games, playing billiard, table tennis etc.

 

Thursday:

8:30 – 9:00 Breakfast

9:00-13:00 – 2xWorkshops with native speakers (participants divided into language groups) + 1xworkshop with Roman  - EU Lesson: During this workshop students will be told the most important info about EU like what is European Parliament, European commission, Euro Zone, Schengen zone etc.

14:00 – 15:30 – Activities with native speakers. There are always few to choose from, so that every student could find something suitable for him/her. Sports activities (football, volleyball, basketball, swimming), arts activities, acting, musical activities, handcrafting, hiking and more …

16:00 -16:30 -Dinner

17:00 – 20:00 -Trip to a nearby beautiful town of Pula

20:30 – 23:00 -DISCO

 

Friday:

8:30 – 9:00 Breakfast

9:00-13:00 – The Challenge: it’s a series of tasks and challenges performed in teams.

14:00 – 15:30 – Free time on the beach

16:00 -16:30 Dinner

18:00 – 20:00 Evening activities – KARAOKE Evening

20:00 – free time = socializing with the others, chilling, relaxing, board games, playing billiard, table tennis etc.

 

Saturday:

8:30 – 9:00 Breakfast

All groups need to leave the hotel until 10 am.

 

- Students will be allocated with the students from other countries. In some rooms there will be 3 and in some 4 students. That is one of the biggest benefits of the project and it serves few purposes: it “forces” students to speak English in their rooms, it also teaches the students very useful life lessons, like the art of a compromise, respect for other cultures and traditions, it makes them more tolerant for others. At the beginning there are some students that don’t like that idea but at the end of the project almost 90% says it was nice, very beneficial and valuable experience that they would like to repeat it.

-Students will be divided into language teams which they will be in for the morning language workshops with native speakers. There will be max. 15 students in each team. Teams will be gathering point throughout the whole week. The team gathers points for attendance in morning workshops, and winning activities like Music Quiz on Tuesday and The Challenge on Friday. The team with the most points will get a prize which is pizza party for all the members of the team.

- There will be two afternoon trips during the project. On Tuesday all the students will go to a town of Rovinji. This trip will last about 4-5 hours. On Thursday all the students will go to the town of Pula. This trip will last 3-4 hours. The groups will use their own bus for these trips. We can arrange guides for these trips. The cost of the guide is about 3-5 Euro/student

 

OTHER info:

- Minimum number of students in a group = 10

- Maximum number of students in a group = 35

- Students in a group must be between 19 and 25 years old.

- Students’ level of English must be at least A2.

- We don’t accept individual students. We only accept students in organized groups with supervisors.

-There must be at least 1 adult supervisor with the group. That person will be a contact person for us with whom we will do all the arrangements for the trip for the whole group. With a group of 10-20 students we will cover the cost of board and lodging in the hotel in Croatia for 1 supervisor. With a group of 20-35 students we will cover the cost of board and lodging for 2 supervisors.

- Groups will use their own bus for trips during the project. Alternatively if a group comes without their own bus but by plane or train to one of these: Zagreb in Croatia or Venice in Italy we can arrange the bus to pick them up and take them back after the end of the project. We will also arrange a bus for these groups for the trips. The cost of transport for the airport transfers and trips during the project is not included in the participation fee, it needs to be paid extra.

-There is an indoor swimming pool in the hotel.

-Hotel has its own private beach which is 1 min walk from the hotel.

-All rooms have a balcony with a sea view.

 

BENEFITS of participating in the INTERNATIONAL VILLAGE Project:

-Participating in our project is easy. Not everybody wants to participate in ERASMUS projects which mean going away for 3 or even 6 months … for some people it may be too long. Our project is short and lasts only 7 days.

-Students can practice their English speaking skills with their peers from other countries and with native speakers in a friendly and fun environment, moreover all the activities put an emphasis on the ability of speaking English. It all helps them break the barrier of shyness when speaking English. Thanks to that they will be able to speak the language freely, without being ashamed or afraid.

- Students can make new international friendships. From our experience we know that many still keep in touch long after the project’s finish. Moreover some of them visit each other in their countries …

- Students become more open minded and tolerant for other cultures thanks to being so close (sharing a room) and so intensely (they spend almost 24 hours with each other). All the activities are designed to make students cooperate and socialize, they also break their stereotypes about other cultures. They learn to respect other nations’ cultures and other people’s opinions, through the activities they learn to cooperate with other people.

- Students learn some important life lessons. By sharing a room with a person from other countries they need to learn to cooperate together and compromise on many things and in many situations (like for example using a toilet, bathroom or a time to put the lights off for sleep etc.).

- Through being together, sharing and cooperating in different activities, students overcome all prejudices against other nations or races. and break their stereotypes about other cultures which they might have.

- Participation in the project makes  the students realize that although they speak different languages and come from different cultural backgrounds they are very much alike.

 

If you are interested in our project and want to get some more information don’t hesitate to contact us on: office@internationalvillage.eu

We encourage you to visit project’s website: www.internationalvillage.eu where you will find a lot of useful information, pictures and videos. Many of your questions will be answered after visiting project’s website.

Društvo mladih pravnic in pravnikov Pravo za VSE zaradi zanimanja za sodelovanje pri projektu in povečanega obsega dela v svojo ekipo vabi nove svetovalce

Datum objave: 23.10.2023 | Datum poteka: 30.12.2024

Od vas pričakujemo:

 • da ste študent vsaj 2. letnika I. stopnje študijskega programa pravo ali posameznik z že zaključenim izobraževanjem pravne smeri,
 • pripravljenost posvetitve delu ekipe vsaj nekaj ur tedensko,
 • željo po dolgoročnem sodelovanju v ekipi.

Kaj nudimo:

 • visoko motivirano socialno okolje iz strani študentov in zaposlenih pravnikov različnih generacij in področij dela,
 • vključevanje v projekte,
 • sodelovanje z institucijami na področju preventivnih mehanizmov,
 • spoznavanje veščin pisnega in ustnega pravnega izražanja,
 •  spodbujanje kritičnega mišljenja,
 • mentorstvo.

Iščemo spletne svetovalce, prav tako pa tudi svetovalce, ki bi se bili čez nekaj časa pripravljeni pridružiti na kateri od naših Pravnih klinik. Več o naših pravnih klinikah in ostalih aktivnostih si lahko preberete na naši spletni strani https://www.pravozavse.si/ ali nas poiščete na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram).

Kako poteka spletno svetovanje v našem društvu?

Ker so vsi pravni svetovalci prostovoljci, je delo zastavljeno na način, da jim ne vzame preveč časa. To pomeni, da vsak svetovalec dobi konkreten primer na (približno) 10 dni. Za tem mora samostojno pripraviti pravno mnenje, ki ga pošlje v pregled ostalim svetovalcem. Slednji mnenje pregledajo in predlagajo morebitne popravke, dodatke. Ko je mnenje ustrezno dopolnjeno, se posreduje stranki.

S takšnim načinom dela v društvu zagotavljamo prenašanje znanja iz starejših na mlajše generacije, hkrati pa skrbimo tudi za ustrezno raven strokovnosti in kakovosti dela. 

Vsi zainteresirani nam lahko pošljete vaše CV-je in motivacijsko pismo (največ 300 besed), zakaj bi želeli sodelovati v ekipi Pravo za VSE, na odgovor@pravozavse.si najkasneje do dne 1. 11. 2023.  Vsak kandidat bo po pregledu prijav prejel pravne primere, katere bo moral v določenem roku rešiti in na podlagi tega se bo ekipa odločila o njegovem sprejemu.

Za vsa morebitna dodatna vprašanja smo vam na voljo.

V pričakovanju vaše prijave vas lepo pozdravljamo, Ekipa Pravo za VSE