Obvestila za študente

Obvestila 1 do 20 od 20

Tutorji v štud. letu 2020/2021

Datum objave: 20.01.2021 | Datum poteka: 30.09.2021

Ali ste že spoznali letošnjo ekipo TUTORJEV s Pravne fakultete UM? Bistvo tutorstva je pomoč in podpora brucem, da se lažje vpeljejo v študij na Pravni fakulteti UM. Starejši študenti so študentom prvih letnikov na voljo z nasveti in informacijami. Vsi tutorji študenti so zgledni študenti in se glede na povprečno oceno uvrščajo med najboljše v svojem letniku. Tutorske ure se bodo izvajale po predhodnem dogovoru s posameznimi tutorji študenti.

Tutorji študenti za študijskio leto 2020/21 so: Anamarie Potrč, Andrej Bitrakov, Asja Lešnik, Sanja Čahuk, Živa Šuta, Iza Beširević, Mojca Remic, Maja Kotnik, Teja Štrukelj in Matej Rožmarin.

Dostop do informacijskega vira EU Law Live

Datum objave: 23.12.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Z veseljem Vam sporočamo, da smo v sodelovanju z UKMom pridobili dostop do spletnega servisa EU LAW Live.

EU LAW Live je spletno novičarski portal, ki združuje različne vsebine s področja prava Evropske unije. Vsebuje novice, analize, t. i. “Op-Eds” članke, jutranji napovednik dogodkov, kritične prikaze knjig … Je izredno relevanten vir za akademsko publiko, pravnike, politike in splošno javnost, saj obsega vsa področja prava. Osvežuje se dnevno. Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

XIX. nagradni natečaj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

Datum objave: 24.11.2020 | Datum poteka: 16.02.2021

Ali ste vedeli, da zunaj Slovenije živi okoli pol milijona Slovencev in njihovih potomcev? Naše rojake lahko najdemo v vseh štirih sosednjih državah in tudi v številnih drugih državah na vseh celinah. Organizirajo se v številna društva, obiskujejo slovenske šole, izdajajo časopise in revije ter na številne druge načine ohranjajo slovensko identiteto in zavest o svojih koreninah.

Če vas ta tematika zanima in ste jo ali bi jo radi prepletli s svojim študijskim raziskovanjem in pripravo zaključnega dela, imamo odlično novico.

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu že 18 let vsako leto organizira nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Do sedaj je na natečaju sodelovalo že prek 300 diplomantov, magistrantov in doktorantov.

Na letošnjem natečaju bodo upoštevana dela, zagovarjana v obdobju od 1. 11. 2019 do 31. 12. 2020.

Najboljša tri dela s področja zamejstva in tri dela s področja izseljenstva bodo prejela denarno nagrado, in sicer:

  • prva nagrada za vsako od področji v višini 800 evrov,
  • druga nagrada v višini 600 evrov in
  • tretja nagrada v višini 400 evrov.
     

Urad bo prijave na letošnji nagradni natečaj sprejemal do vključno 15. 2. 2021. Več o prijavi  si lahko preberete v priloženem besedilu nagradnega natečaja.


Če pa se ravno odločate, o čem bi lahko pisali v svojem delu, naj bo to povabilo k razmisleku o temah, ki so povezane s Slovenci v zamejstvu in po svetu, in se na nagradni natečaj morda prijavite prihodnje leto.

Besedilo celotnega razpis je na voljo na uradni spletni strani Urada: https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/xix-nagradni-natecaj-za-diplomske-magistrske-in-doktorske-naloge-s-podrocja-slovencev-v-zamejstvu-in-slovencev-po-svetu/ .

Dodatna pojasnila in informacije dobite na tel. št. (+386) (0)1 230 80 18 ali prek elektronske pošte: pr.urad.slovenci@gov.si.

Prodaja knjige Citizenship

Datum objave: 23.11.2020 | Datum poteka: 31.12.2021

Obveščamo vas, da se je sprostila prodaja knjige prof. Dimitryja Kochenova, Citizenship. Cena knjige je 15 EUR, v ceno je vključena tudi revija Pravna praksa in Zbirka uzanc 01/05 (ISBN 961-91317-3-8).

Knjigo naročite (obvezno navedite ime in priimek ter naslov za morebitno dostavo) na e-naslovu Pravne bukvarne (pravna.bukvarna@um.si). Po plačilu računa, ki ga boste prejeli s strani računovodstva PF UM, lahko knjigo prevzamete osebno v Knjižnici Mirka Ilešiča PF UM (vsak delovni dan od ponedeljka do petka od 8-12. ure; študenti se oglasite pri izposojevalnem okencu na dvoriščni strani PF UM) ali vam jo pošljemo na dom (v tem primeru zaračunamo strošek priporočene pošiljke do 250g). Način prevzema navedite v elektronskem sporočilu.

Vljudno vabljeni k nakupu.

Analiza zadovoljstva s prijavno-sprejemnim postopkom za vpis na visokošolski zavod

Datum objave: 16.11.2020 | Datum poteka: 31.05.2021

Spoštovana študentka/študent, spoštovana diplomantka/diplomant dodiplomskih študijskih programov, 

v raziskovalnem projektu Priprava modela managementa visokošolskega vpisa na javne visokošolske zavode v Sloveniji opravljamo raziskavo z namenom analize zadovoljstva študentov/diplomantov s prijavno-sprejemnim postopkom pri vpisu na visokošolski študij. Še ena raziskava, boste rekli! Vendar ... 

Način prijave in vpisa je nespremenjen od leta 1995. Natančnejša analiza ustreznosti ter zadovoljstva študentov z obstoječim načinom prijave in vpisa na študij še ni bila opravljena. Posledično nimamo podatkov o tem, kaj vpliva na študijsko uspešnost študentov.  

Če želimo karkoli izboljšati, nam morate vi sporočiti, kako ste doživljali postopek prijave in vpisa, saj bomo ravno na podlagi vaših izkušenj lahko predlagali spremembe sistema. Želimo, da bi sistem omogočil študij vsem, ki se zmorejo in želijo razvijati na določenem študijskem področju.  

Hvaležni vam bomo, če si boste lahko vzeli čas in s svojimi odgovori pomagali razvijati ustrezen način prijave ter vpisa na visokošolske študijske programe. 

Dostop do vprašalnika je objavljen na naslednji povezavi: https://1ka.arnes.si/a/2039

Za izpolnjevanje boste potrebovali zgolj nekaj minut časa. 

Naj vam ob tem zaželimo veliko uspeha v osebnem in profesionalnem življenju. Verjamemo, da k temu prispeva in bo prispeval tudi visokošolski študij na slovenskih univerzah in visokošolskih zavodih.   

Napišite vse, kar bi želeli, da bi bilo slišano. Če ne napišete, vaš glas ne more biti slišan!  

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo 

Sodelavci in sodelavke, raziskovalci, sodelujoči v raziskavi (z Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem).

BEST OF SOUTH-EAST Scholarship Program 2021/2022 - rok za prijavo 4.12.2020

Datum objave: 03.11.2020 | Datum poteka: 31.01.2021

In the context of the Best of South-East scholarship program students or alumni of economics, business or law at accredited universities in Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and North Macedonia will be given the opportunity to study at the University of Graz for one year. The trainee program focuses on the year-long practical experience at Steiermärkische Sparkasse in combination with courses at the University of Graz while the internship program puts the focus on the studies at the University of Graz during the academic year combined with practical experience at Steiermärkische Sparkasse in the summer after the academic year. The program's aim is to provide the students with international further education opportunities, work experience and a stepping stone for their professional life. Candidates selected for the program will be enrolled at the University of Graz as exchange students for the duration of one year.

FURTHER INFORMATION:

 

OBVESTILO: Snemanje predavanj na daljavo

Datum objave: 13.10.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Spoštovani študenti PF UM.

Ponovno vas opozarjamo, da je snemanje predavanja in uporaba (npr. posredovanje) posnetkov brez privolitve posameznikov strogo prepovedano!

Neupravičeno snemanje in uporaba posnetkov brez privolitve posameznikov lahko pomeni storitev kaznivega dejanja po 138. členu Kazenskega zakonika (KZ-1, Uradni list RS, št. 50/12 s spremembami in dopolnitvami do 27/17), zaradi poseganja v posameznikove osebnostne pravice, skladno z določbami 134. člena Obligacijskega zakonika (Uradni list RS, št. 97/07 s spremembami in dopolnitvami do 20/18).

S spoštovanjem,

Vodstvo Pravne fakultete UM

                                                                               

Brezplačen dostop do portala IUS-INFO

Datum objave: 07.10.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Lexpera d.o.o. podaljšuje dostop do portala IUS-INFO "standardni paket" tudi v študijskem letu 2020/2021.

Vsem študentom Pravne fakultete UM družba Lexpera, d.o.o. omogoča pridobitev osebnega uporabniškega imena in gesla za neomejeni dostop do vsebin portala IUS-INFO tudi v študijskem letu 2020/2021.

Za pridobitev osebnega dostopa do portala IUS-INFO prosim, da na elektronski naslov diplome@lexpera.si:

  • pošljete sliko svoje študentske izkaznice; 
  • podpisano priloženo Izjavo, da boste dostop do portala IUS-INFO uporabljali izključno za osebne študijske namene; 
  • ob odločitvi za naročilo revije Pravna praksa po študentski ceni 17,45 EUR + DDV (5 %)/mesec bodo tekoči članki revije vidni tudi na vašem uporabniškem dostopu IUS-INFO, po pošti boste pa na dom dobivali tudi tiskani izvod revije.

Upoštevajte, da morate za komunikacijo preko elektronske pošte uporabljati izključno študentski e-naslov (ime.priimek@student.um.si), s čimer izkazujete svojo UM identiteto.

Če ste do portala IUS-INFO dostopali že v prejšnjem študijskem letu, morate v tem študijskem letu prošnjo za dostop poslati ponovno.

Želimo vam uspešno uporabo portala IUS-INFO!

Prisotnost na vajah

Datum objave: 30.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Obvestilo študentom PF UM

Senat Pravne fakultete Univerze v Mariboru je na svoji 7. redni seji, dne 29.9.2020, odločil, da se v študijskem letu 2020/2021 izjemoma odpravi obvezna prisotnost pri vajah. Obveznosti pri vajah študenti opravijo v e-učnem okolju.

 

Urniki za štud. leto 2020/2021

Datum objave: 28.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Spoštovani študenti.

Objavili smo U R N I K E za študijsko leto 2020/2021.

Do urnikov lahko dostopate s klikom na urniki v vrstici, ki se nahaja na vrhu spletne strani Pravne fakultete Maribor

ali pod kategorijo: Študij -> Urniki.

OBRAZLOŽITEV glede predavanj, skupin in vaj

Univerzitetni študijski program 1. stopnje
 

  • Za 1. in 2. letnike se bodo predavanja izvajala na daljavo, seminarji in vaje pa bodo potekali na fakulteti.

Seminarji za 1. in 2. letnik se bodo izvajali v dveh skupinah, vaje za 1. letnik v treh skupinah, za 2. letnik v dveh skupinah.

  • Predavanja, seminarji in vaje bodo za 3. letnike potekali na fakulteti.

Seminarji in vaje se bodo izvajali v dveh skupinah.

VAJE

1. LETNIK  
1. skupina A - Je
2. skupina Jo - Pi
3. skupina Po - Ž


SEMINARJI

1. LETNIK  
1. skupina A - Ko
2. skupina Kr - Ž


VAJE IN SEMINARJI

2. LETNIK  
1. skupina A - L
2. skupina M - Ž

 

3. LETNIK  
1. skupina A - M
2. skupina N - Ž

 


Magistrski študijski program 2. stopnje
 

Predavanja, seminarji in vaje bodo za oba letnika potekali na fakulteti.

Seminarji in vaje se bodo izvajali v dveh skupinah.

1. LETNIK  
1. skupina A - Mas
2. skupina Mer - Ž

 

2. LETNIK  
1. skupina A - L
2. skupina M - Ž

KAJ JE digitalna identiteta in KAKO jo prevzamete

Datum objave: 28.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

KAJ JE DIGITALNA IDENTITETA?

​Na Univerzi v Mariboru študentom in diplomantom omogočamo enotno digitalno identiteto. Uporabniško ime se avtomatsko kreira iz imen in priimkov (19 mest). V kolikor ta kombinacija že obstaja, je na koncu dodana še zaporedna številka.Tako ima vsak uporabnik svoje uporabniško ime oblike ime.priimek@student.um.si, ki skupaj z geslom omogoča prijavo v različne storitve in orodja.​
 
Storitve, ki so na voljo uporabniku, so odvisne od statusa. Aktivnim študentom je na voljo več storitev kot diplomantom.
 
Digitalna identiteta = uporabniško ime + geslo​

​Univerzitetni e-poštni naslov
Uporabniško ime digitalne identitete je hkrati uradni univerzitetni e-poštni naslov študenta, na katerega Univerza v Mariboru pošilja vsa uradna sporočila, med drugim tudi obvestila fakultet in sporočila iz sistemov AIPS, Moodle.​

PREVZEM DIGITALNE IDENTITE

​Uporabnik izvede prevzem digitalne identitete le enkrat in sicer pred začetkom dostopa do storitev, ki zahtevajo prijavo z digitalno identiteto. 

Prevzem digitalne identitete je omogočen prvi naslednji delovni dan po aktiviranju. Po prevzemu digitalne identitete je obvezna sprememba začetnega gesla. Novo geslo se shrani v kodirani obliki.

Digitalno identiteto prevzamete na https://aips.um.si/​

Več info na: https://it.um.si/studenti/Strani/default.aspx

OBTAČLAJ SE! v skrbi zase in za druge

Datum objave: 21.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Potrebno se je zavedati, da je zdravje naša največja dobrina, zato je v prostore fakultet Univerze v Mariboru vstop mogoč le zdravim osebam, ki ne kažejo bolezenskih znakov, saj lahko v nasprotnem primeru ogrožajo zdravje ostalih študentov in zaposlenih. Za omejitev širjenja okužbe in v skrbi za zdravje udeležencev v pedagoškem procesu ter v skladu s priporočili NIJZ, povezanimi z vodenjem evidenc prisotnosti, smo pripravili brezkontaktno evidentiranje prisotnosti študentov in zaposlenih v predavalnicah in drugih prostorih, kjer je vodenje evidence prisotnih potrebno. Evidentiranje temelji na skeniranju QR-kode predavalnice preko mobilnega telefona. Tako bo mogoče lažje identificirati potencialno širjenje okužbe, zbrani podatki pa bodo po predpisanem času iz elektronskih evidenc izbrisani. Več informacij boste našli na spletni strani moja.um.si > ŠTUDIJ > COVID-19.

Nova aplikacija za urnike

Datum objave: 12.03.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Spoštovani študenti.

Študenti lahko za vpogled v urnik uporabljate novo spletno aplikacijo Univerze v Mariboru, ki je dosegljiva preko https://moja.um.si/ -> Študij -> Moj portal UM oz. na naslovu https://mojportal.um.si/.

Aplikacija je prilagojena za uporabo na mobilnih napravah. Predlagamo, da si jo dodate na začetni zaslon svojega telefona.

Novost v Aipsu: INFOGRAFIKA

Datum objave: 11.11.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentom Univerze v Mariboru je v spletnem AIPS-u sedaj dostopna nova funkcionalnost »Infografika«, ki omogoča lažje spremljanje napredovanja pri študiju. Na voljo je vsem študentom študijskih programov 1. in 2. stopnje, ki imate v tekočem študijskem letu veljaven status študenta. Po prijavi v spletno mesto svojo infografiko vključite v zavihku Študij.

V infografiki, ki se dnevno posodablja, so prikazani diagrami napredka in značke za opravljene obveznosti. Več informacij na: moja.um.si.

Najpogostejša vprašanja o vpisu in prijavi v dodiplomske programe za štud. leto 2019/2020

Datum objave: 21.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2021

Dragi študenti in bodoči študenti Univerze v Mariboru.

Na Visokošolskem prijavno - informacijskem centru Univerze v Mariboru so za vas pripravili brošuro z zbranimi najpogostejšimi vprašanji o prijavi in vpisu v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2019/2020.

Brošura je posodobljena v skladu s spremembami področne zakonodaje, pri vprašanjih pa so dodali tudi vire oziroma podlage, iz katerih odgovori izhajajo.

Brošura je objavljena tudi na spletni strani Univerze v Mariboru www.vpis.um.si v rubiriki Informativno gradivo.