Gremo na Erasmus + predstavitev na Pravni fakulteti 6. 3. 2024

GREMO NA ERASMUS!

Datum objave: 22.02.2024 | Datum poteka: 08.03.2024

Te zanimajo informacije o izmenjavah preko programa Erasmus+? Pridruži se nam na spletnem dogodku Gremo na Erasmus!
 
 
Dogodek se bo izvedel v četrtek, 7. marec 2024, ob 17. uri preko MS Teams.
 
Vsebina dogodka:
  • Predstavitev aktualnega razpisa za študij v tujini
  • Predstavitev aktualnega razpisa za praktično usposabljanje v tujini
  • Predstavitev aktualnega razpisa za kratkotrajne intenzivne programe (KIP)
  • Predstavitve študentov, ki so se Erasmus+ izmenjave že udeležili
Dogodek bo potekal na daljavo preko orodja MS Teams. Zato vas prosimo, da si na vašo elektronsko napravo namestite program MS Teams. Po namestitvi programa kliknite na “Pridružite se ekipi ali jo ustvarite” in v polje “Pridružite se ekipi s kodo” vnesite kodo n6pz7xu.

Strokovna delavnica AKTUALNA VPRAŠANJA DELOVNEGA PRAVA 2024

Datum objave: 15.02.2024 | Datum poteka: 14.04.2024

KDAJ: četrtek, 11. april in petek, 12. april 2024
KJE: Moravske Toplice, Terme Vivat

Obveščamo vas, da bomo ponovno organizirali tradicionalno delavnico: »AKTUALNA VPRAŠANJA DELOVNEGA PRAVA (povezujmo teorijo s prakso)«, ki bo potekala v četrtek in petek, 11. in 12. aprila 2024 v Moravskih Toplicah v Termah Vivat.

Na delavnici bodo predstavljene novosti, ki jih tako za delavce kot delodajalce prinaša novela Zakona o delovnih razmerjih (ZDR- 1D).  Obravnavano bo vprašanje sklenitve in posebnosti pogodb o zaposlitvi, novosti v zvezi s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi (po noveli in aktualni sodni praksi), pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, spremenjene ali uvedene z novelo (na primer poskusno delo, izraba letnega dopusta, pravica do odklopa), pa tudi oskrbovalski dopust in druge odsotnosti z dela po novi zakonodaji. Obravnavano bo tudi aktualno vprašanje plače, drugih vrst plačil in plačila za nastanitev in predstavljena novejša upravna in sodna praksa glede varstva osebnih podatkov delavca.

Strokovna delavnica bo potekala po ustaljenem konceptu, in sicer bodo prvi dan v dopoldanskem času predavanja, popoldne delo po skupinah (reševanje primerov), drugi dan pa bo okrogla miza z razpravo o odprtih vprašanjih. Morebitne vaše dileme iz prakse nam lahko vnaprej posredujete na mail: darija.husar@um.si.

Predavatelji, ki bodo nastopili na strokovni delavnici: dr. Katarina Kresal Šoltes, mag. Biserka Kogej Dmitrovič, dr. Darja Senčur Peček, dr. Mojca Tancer Verboten, dr. Etelka Korpič-Horvat in Aljoša Polajžar.

V kolikor imate v zvezi z delavnico kakršnokoli vprašanje, ga prosimo posredujte na elektronski naslov: darija.husar@um.si ali pokličite na 02 250 42 15 in z veseljem vam bomo odgovorili.

Veselimo se ponovnega srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo.

Predstojnica Inštituta za delovna razmerja in socialno varnost ter vodja programa:
Red. prof. dr. Darja Senčur Peček

PRIJAVA

33. posvetovanje MEDICINA, PRAVO IN DRUŽBA

Datum objave: 02.02.2024 | Datum poteka: 23.03.2024

KDAJ: 21. in 22. marca 2024

Medicinska in Pravna fakulteta Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zdravniškim in Pravniškim društvom v Mariboru pod okriljem Univerze v Mariboru organiziramo 21. in 22. marca 2024 že 33. tradicionalni posvet Medicina, pravo in družba.

Vsako leto izbiramo najbolj aktualne teme, ki povezujejo obe stroki in z odzivom družbe nanje.
Naslovi letošnjih  tem: Zdravstvo med javnim in zasebnim sektorjem, Pravica do življenja in reproduktivne pravice.

V sredo, 20. marca 2024 bo potekala Študentska okrogla miza po spletu in v živo v angleškem jeziku na temo Umetna prekinitev nosečnosti.

Predavatelji na posvetih so ugledni strokovnjaki s področja medicine in prava tako iz domovine kot tujine. Posveta se vsako leto udeležuje veliko število zdravnikov, pravnikov, sociologov, filozofov in drugih poklicev, ki jih ta področja zanimajo, vabljeni so tudi študentje fakultet Univerze v Mariboru. V okviru teh posvetov izhaja tudi revija Medicine, Law & Society.   


Prijavite se lahko na tej povezavi: Prijavnica


V nadaljevanju najdete program posveta. Za morebitna dodatna vprašanja in informacije lahko pokličete na telefonsko številko 02 250 42 38 ali nam pišete na elektronski naslov: dekanat.pf@um.si

S spoštovanjem in prijaznimi pozdravi,

Organizacijski odbor posveta:
Prim. Jelka Reberšek Gorišek, dr. med.
Prof. dr. dr. h. c. mult. Vesna Rijavec, univ. dipl. prav.
Prof. dr. Vojko Flis, dr. med.
Prof. dr. Suzana Kraljić, univ. dipl. prav.
Asist. Urška Kukovec, univ. dipl. prav.