Novice

Novice 1 do 20 od 152

Zaključilo se je tekmovanje Jessup Moot Court Competition 2021

Datum objave: 03.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Našo fakulteto so zastopale Nina Berglez, Ilona Osrajnik, Živa Šuta in Eva Žagar, pod mentorstvom Leona Brulca, Admirja Muratovića, doc. dr. Petre Weingerl in red. prof. dr. Matjaža Tratnika.

Ekipa Pravne fakultete Univerza v Mariboru je na svetovnem delu tekmovanja (Global Rounds) med 571 ekipami dosegla 84. mesto (Preliminary in Advanced Rounds), kar predstavlja 15 % najboljših. Živa Šuta se je uvrstila med 250 najboljših govorcev (oralistov), Nina Berglez pa je kot govorka dosegla 296. mesto (White & Case Advanced Rounds all oralists).

Kot del tekmovanja je ekipa posnela tudi predstavitveni video, ki si ga lahko ogledate v nadaljevanju.

Iskrene čestitke!

Jessup Moot Court Competition 2021

 

Konferenca Univerze Ural State Law v Jekaterinburgu

Datum objave: 03.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Univerza Ural State Law v Jekaterinburgu je v prejšnjem tednu organizirala konferenco o medicini in pravu. Dogodek so organizirali po zgledu posveta Medicina, pravo in družba v organizaciji Pravne in Medicinske fakultete Univerze v Mariboru ter Pravniškega in Zdravniškega društva Mariboru.

Na dogodku so aktivno sodelovali dekanica PF UM red. prof. dr. Vesna Rijavec, izr. prof. dr. Suzana Kraljić in docent dr. Mensah Marius.

S takšnim sodelovanjem krepimo akademsko sodelovanje in pozdravljamo nadaljnjo sodelovanje pri soustvarjanju posveta Medicina, pravo in družba.

 

Izr. prof. dr. Suzana KRALJIĆ na 'International symposium on Child Law'

Datum objave: 03.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana KRALJIĆ, je 23.4.2021 sodelovala na 'International symposium on Child Law', ki ga je organiziral prof. dr. dr. Yener Unver iz Ozyegin Univerze v Istanbulu, s katero našo Pravno fakulteto veže že večletno uspešno sodelovanje. Na online simpoziju je v svoji predstavitvi naslovila odprte dileme, s katerimi se srečujemo v Sloveniji na področju otroškega prava.

Na PF UM v gosteh sodnik dr. Marko Ilešič (Sodišče EU)

Datum objave: 15.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V četrtek, 15. aprila 2021, se nam je pri predmetu Pravni sistem in institucije EU pridružil slovenski sodnik na Sodišču EU, dr. Marko Ilešič. Predstavil nam je delo Sodišča EU in z nami delil zanimiv osebni pogled na delo in vlogo Sodišča EU in sodnikov na tem sodišču.

Gospodu sodniku se lepo zahvaljujemo!

Doc. dr. Petra Weingerl gostja akademskega foruma o Temeljnih pravicah v EU

Datum objave: 15.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Doc. dr. Petra Weingerl se je v sredo, 14. aprila 2021, kot gostja udeležila akademskega foruma o Temeljnih pravicah v EU v organizaciji Nove univerze. Na akademskem forumu, ki ga je vodil prof. dr. Matej Avbelj, so kot gostje sodelovali še prof. dr. Verica Trstenjak, Varuh človekovih pravic, Peter Svetina, in prof. dr. Damjan Možina.

Organizacija in nadzor policije v izbranih državah: Zbornik raziskovalnega dela študentov Fakultete za varnostne vede in Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 13.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri Univerzitetni založbi UM sta Fakulteta za varnostne vedeUniverze v Mariboru in Pravna fakulteta Univerze v Mariboru izdali zbornik z naslovom: Organizacija in nadzor policije v izbranih državah: Kanadi, Franciji, Italiji in na Hrvaškem. Raziskava, ki sta jo sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za notranje zadeve, se je osredotočala na ureditev in izvajanje nadzora nad policijo v Sloveniji, vključuje pa tudi pregled sistemov nadzora nad policijo v izbranih državah članicah Evropske unije in neevropskih državah.

Soavtorica prispevka je tudi naša študentka Živa Šuta.

V četrtek, 15.4.2021, ob 10. uri bo potekal posvet, ki je brezplačen in se ga lahko udeležite s klikom na >> to povezavo.

Zbornik lahko prelistate>> tukaj <<.

Česitke vsem avtorjem zbornika.

Udeležba študentov Pravne fakultete UM na mednarodnem tekmovanju Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot

Datum objave: 08.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki jo sestavljajo študentje Jan Dolenc, Jasmina Mitev in Ema Turnšek, se je pod mentorstvom asist. Denisa Baghrizabehija, Line Burkelc Juras, Stefana Danojevića in Petre Zupančič že od septembra 2020 aktivno pripravljala na eno najprestižnejših mednarodnih pravniških tekmovanj, Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, na katerem sodeluje več kot 400 univerz iz vsega sveta.

Zaradi še vedno trajajoče epidemiološke situacije je letos celotno tekmovanje potekalo na drugačen način kot običajno, tj. na daljavo, preko spletnih aplikacij, kot sta Microsoft Teams in Zoom. Študentje so se tekom priprav na finalno tekmovanje udeleževali številnih „pre-moot“ tekmovanj, med drugim so nastopili na pre-mootu v Brnu, ki nekako predstavlja otvoritev tovrstnih priprav, nato pa tudi na premootih v Hannovru, Atenah, Galiciji, Lvivu in Budimpešti. Tekom priprav so se tekmovalci Pravne fakultete Univerze v Mariboru pomerili s številnimi ekipami prestižnih univerz, med drugim tudi z ekipo Masaryk University s Češke, Ivan Franko National University of Lviv iz Ukrajine, National Law University iz Indije, Brooklyn Law School iz Združenih držav Amerike, Bilkent University iz Turčije, Catholic University Milan iz Italije in Bucerius Law School iz Nemčije, ki je zmagovalec letošnjega tekmovanja. Tovrstna predtekmovanja so za tekmovalce predstavljala odlično pripravo na glavno tekmovanje na Dunaju, ki je letos potekalo na virtualni način, hkrati pa so tekmovalcem ponudila tudi vpogled v reševanje mednarodnih gospodarskih sporov pred arbitražnim tribunalom.

Tudi na finalnem delu tekmovanja, ki je potekalo med 26. 3. 2021 in 1. 4. 2021, so se naši študentje odlično odrezali, nasproti pa so jim stale ekipe University of Malaya, Russian School of Private Law, University of Pennsylvania in University of Ghent. 

Študentom čestitamo za uspešen nastop in odlično zastopanje naše fakultete!

Izid knjige NIZOZEMSKO PRAVO DRŽAVLJANSTVA avtorjev prof. dr. Matjaža TRATNIKA s Pravne fakultete Univerze v Mariboru in prof. dr. Gerarda de Groota z Maastricht University

Datum objave: 01.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Knjiga, ki obsega 304 strani, je uvod v Nizozemsko pravo državljanstva in je edina monografija na tem področju.

V prvem delu obravnava državljanstvo na splošno, v mednarodnem pravu in v pravu EU, ter podaja podroben pregled mednarodnopravnih intrumentov na tem področju. V drugem, posebnem delu pa je obravnavano veljavno nizozemsko pravo državljanstva.

Več o knigi lahko najdete na spletni strani Wolters Kluwer.

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru se je na ustnem delu največjega moot tekmovanja JESSUP uvrstila v "Advanced White & Case Rounds"

Datum objave: 29.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Izjemen uspeh študentk Žive Šuta, Nine Berglez, Ilone Osrajnik in Eve Žagar, ki so 28. 3. 2021, ob 1:30 zjutraj izvedele, da so se kot ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru uvrstile v "Advanced Round" mednarodnega tekmovanja JESSUP 2021 (The Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition). Seznam 168 ekip s 60 držav sveta, ki so napredovale v naslednji del tekmovanja, je dosegljiv >>tukaj<<.

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru je edina slovenska ekipa, ki je napredovala v "Advanced Round" med več kot 700 sodelujočimi ekipi tekmovanja.
 
ISKRENE ČESTITKE študentkam Živi Šuta, Nini Berglez, Iloni Osrajnik in Evi Žagar ter mentorjem Leonu Brulcu, Admirju Muratoviću, doc. dr. Petri Weingerl in prof. Matjažu Tratniku.

Znanstvena monografija 'Pravni izzivi skrbništva' avtoric izr. prof. dr. Suzana Kraljić in Alenke Križnik

Datum objave: 27.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Marca 2021 je izšla znanstvena monografija 'Pravni izzivi skrbništva', avtoric izr. prof. dr. Suzana Kraljić in Alenke Križnik. Skrbništvo predstavlja danes pomembno in dinamično področje družinskega prava. Avtorici sta k temu pravnemu področju pristopili tako z vidika analize nacionalne ureditve, ki je bila z Družinskim zakonikom in Zakonom o nepravdnem postopku deležna velikih sprememb in je s tem postavila nove izzive vsem, ki se s tem pravnim področjem ukvarjajo, kakor tudi v luči mednarodne ureditve, mednarodnih smernic in dobrih pravnih praks iz primerjalnopravnih ureditev.

Znanstvena monografija 'Pravni izzivi skrbništva' podaja prvi tovrsten celovit pristop k pravni ureditvi skrbništva v Sloveniji in bo dobrodošla vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s tem pravnim področjem (npr. sodniki, odvetniki, notarji, socialni delavci, mediatorji, zdravniki, ….).

Gostujoča predavateljica dr. Heather Walter McCabe (Wayne State University, Detroit, ZDA)

Datum objave: 26.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V torek 23. marca 2022 je pri predmetu Medicinsko pravo predavala gostujoča predavateljica dr. Heather Walter McCabe (Wayne State University, Detroit, ZDA). Tema njenega prvega predavanja je bila 'Interprofessional Collaboration in Creation of Public Health Laws'. V svojem predavanju je predstavila tri intervencijske modele, in sicer medicinski model, socialnovarstveni model ter model javnega zdravja. Intransdisciplinarni model zakonodajnega urejanja javnega zdravja ter interdisciplinarno sodelovanje na področju javnega zdravja sta, po njenih besedah, ključna za kakovosten sistem javnega zdravja.

Vabljeni k njenemu drugemu predavanju v torek, 30. marca 2021, ob 14.00. Tema tokratnega predavanja bo »Social Determinants of Health and Health Inequity – What does it mean for Law?«. Predavanje bo potekalo on-line z uporabo Ms Teams (koda za vključitev: 8xvmf3t).

VABLJENI!

Okrogla miza o zaščiti žvižgačev

Datum objave: 25.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Okrogla miza o zaščiti žvižgačev je v odličnem vzdušju potekala 23. marca 2021 preko spletnega orodja ZOOM, v organizaciji Pravne fakultete Univerze v Mariboru, Pravniškega društva v Mariboru in ELSE Maribor. Žvižgač ali prijavitelj je oseba, ki v organizaciji opazi pomankljivosti in z namenom ukrepanja to sporoči javnosti – »žvižga«, da se javnost razburi, oblast pa ukrepa.

Zahvala odličnemu poteku dogodka ne gre le vsem organizatorjem in doc. dr. Mihi Šepcu, ki je partner v projektu WOODIe - Whistleblowing Open Data Impact in nas je odlično vodil skozi celoten dogodek, vendar tudi ostalim gostom:

  • prof. dr. Darji Senčur Peček, ki je sodelovala v evropskem projektu Workplace Whistleblowers' Protection in je udeležencem na dogodku odlično predstavila dileme žvižgačev z vidika delovnopravne zakonodaje,
  • Gregorju Pirjevcu, ki je Svetnik za evropsko in mednarodno sodelovanje v Komisiji za preprečevanje korupcije in je natančno ter analitično predstavil mednarodnopravni vidik zaščite žvižgačev,
  • mag. Maji Čarni Pretnar, iz Urada za mednarodno sodelovanje in mednarodno pravno pomoč, Ministrstvo za pravosodje RS, ki je predstavila vidik implementacije evropske direktive o zaščiti žvižgačev v našo zakonodajo.

Lepa hvala Pravniškemu društvu Maribor in ELSA Maribor ter tudi vsem udeležencem za zanimiva vprašanja, ki so se ob koncu razvila v krasno debato. Mi pa se že veselimo vseh nadaljnih projektov!

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić izvedla on-line predavanje na temo »Familienplannung in Slowenien«

Datum objave: 24.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić je v soboto 13. marca 2021 izvedla on-line predavanje na temo »Familienplannung in Slowenien«. Predavanje je bilo izvedeno in organizirano na pobudo turškega Inšituta za pravo iz Istanbula (Tip Hukuku Enstitutsu) in na povabilo prof. dr. dr. hc. Yenerja Unverja, dekana in profesorja Ozyegin University, s katero veže Pravno fakulteto že večletno uspešno sodelovanje.

Konferenca na daljavo "Responses to the COVID Crisis in Central and Eastern European Countries – New Frontiers of Health Law"

Datum objave: 22.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

18. in 19. marca 2021 je potekala online konferenca 'Responses to the COVID Crisis in Central and Eastern European Countries – New Frontiers of Health Law', ki jo je organiziral priznani 'Inštitut društvenih nauka' iz Beograda, Srbija. Udeleženci konference (Srbija, Moldavija, Rusija, Hrvaška, Ukrajina, Madžarska, Nizozemska, Slovaška, Poljska, Slovenija,…) so naslovili najbolj aktualna vprašanja glede nacionalnih ukrepov v boju proti pandemiji, cepljenja in razdelitve cepiv, zaščite človekovih pravic v trenutni situaciji ter vplivu pandemije npr. na sodne postopke, šport, delovna razmerja, odpadke...

Konference sta se udeležili izr. prof. dr. Suzana Kraljić in asist. Katja Drnovšek s prispevkom 'The Impact of Covid-19 on Sports – Selected Legal Issues', s katerim sta predstavili izbrana pravna vprašanja, ki jih je pandemija odprla na področju športa.

V gosteh prof. dr. Ana Vlahek s Pravne fakultete v Ljubljani

Datum objave: 19.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri predmetu Pravni sistem in institucije EU se nam je v petek, 19.3.2021 pridružila prof. dr. Ana Vlahek s Pravne fakultete v Ljubljani. Predavala je o Evropskem parlamentu, Svetu in Evropskem svetu v institucionalnem ustroju EU.
 
Najlepša hvala profesorici Vlahek za izjemno zanimivo predavanje.

Na PF UM v gosteh odvetnica dr. Nataša Pirc Musar

Datum objave: 15.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V petek, 12. marca 2021, se nam je pri predmetu Pravni sistem in institucije EU pridružila odvetnica, dr. Nataša Pirc Musar, in z nami delila zanimivo izkušnjo o tem, kako je zastopala konzorcij odvetnikov iz 28 držav članic EU v njihovem prizadevanju po dostopu do podatkov o porabi finančnih sredstev članov Evropskega parlamenta, ki so namenjeni delovanju kabinetov članov, tudi s tožbo proti Evropskem parlamentu na Sodišču EU. Iskrena hvala gospe odvetnici.

Dvojna zmaga naših študentk: Žive Šuta, Nine Berglez, Ilone Osrajnik in Eve Žagar, ki so prejele nagradi iz interkontinentalnih bojev za najboljša pisna izdelka obeh strank na tekmovanju JESSUP 2021

Datum objave: 10.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

S prvim marcem 2021 se je pričelo največje tekmovanje iz znanja prava, Jessup Moot Court Competition 2021, simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Vsako leto na tem tekmovanju sodeluje približno 1000 fakultet iz vsega sveta!

Skupine so predstavljale ‘tožnika’ (Applicant) in ‘toženca’ (Respondent) ter pred priznanimi pravniki, sodniki, odvetniki in profesorji zastopale svoje rešitve glede 4 temeljnih problemov: zaprtja mej v času pandemije, diplomatskega azila, pristojnosti Meddržavnega sodišča v Haagu in odgovornosti države za sestrelitev letala.

Na interkontinentalnih bojih so Pravno fakulteto UM predstavljale: Živa Šuta, Nina Berglez, Ilona Osrajnik in Eva Žagar pod mentorstvom Leona BrulcaAdmirja Muratovićadoc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika.
 
Prejeli so kar dve nagradi in sicer Best Memorial for the Applicant in Best Memorial for the Respondent, nagradi za najboljša pisna izdelka obeh strank.
 
V drugem tednu marca se nadaljujejo izločilni boji za uvrstitev na Global Rounds, svetovno tekmovanje, ki vsako leto poteka v Washingtonu, letos pa se bo izvedlo online.
 
Študentkam Pravne fakultete UM iskreno čestitamo in držimo pesti za odlično uvrstitev na Global Roundsu.
 

Priporočilo za uporabo UNODC učnih modulov E4J o kibernetski kriminaliteti, korupciji, terorizmu in drugih deliktih s čezmejnim elementom

Datum objave: 10.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Raziskovalci Pravne fakultete Univerze v Mariboru sodelujejo v mednarodnem projektu The Culture of Lawfulness, ki ga vodi Univerza v Pečuhu (University of Pécs). Pod mentorstvom doc. dr. Mihe Šepca in asist. Jana Stajnka je doktorska študentka Melanija Lango sodelovala na mednarodni konferenci, na kateri se je razpravljalo o uporabnosti učnih modulov United Nations Office on Drugs and Crime. Moduli se nanašajo na kibernetsko kriminaliteto, korupcijo, terorizem in številna druga kazniva dejanja, ki so tipično izvršena v mednarodnem kontekstu. Učni moduli, ki so na voljo na spletni strani https://www.unodc.org/e4j/en/tertiary/index.html, predstavljajo dodano vrednost tako za visokošolske učitelje kot za študente.

Ugotovitve o uporabi učnih modulov so strnjene v priporočilu, ki so ga na konferenci podprli raziskovalci iz Babes-Bolyai University (Romunija), J. J. Strossmayer University of Osijek (Hrvaška), Masaryk University (Češka), University of Pécs (Madžarska), University of Szeged (Madžarska), West University of Timisoara (Romunija) in Univerze v Mariboru. Vabljeni k branju priporočila v prilogi.

Projekt podpira:

Čestitke ob mednarodnem DNEVU ŽENA

Datum objave: 08.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Drage visokošolske učiteljice, asistentke, strokovne sodelavke, druge delavke in študentke Pravne fakultete Univerze v Mariboru ter vse ženske tega sveta.

Že narava nam pokaže z raznolikostjo rož, ki so vsaka posebna in lepa po svoje, da smo ženske ena čudovita bitja v vseh stanjih in niansah, praznujmo to in svoj čarobni prah posujmo na svet, ki po tej lepoti, prijaznosti, igrivosti in globini ženske energije občutno hrepeni. Sprejmimo svojo nepopolnost z največjo mero ljubezni do sebe in vsak dan bodimo ponosne na to kar smo - ŽENSKE.

Iskrene čestitke ob 8. marcu.