Novice

Novice 21 do 40 od 353

Nov izid znanstvene monografije: Studia Iuridica Miscellanea MMXXI

Datum objave: 16.01.2024 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je izšla monografija, ki predstavlja kompilacijo znanstvenih del visokošolskih učiteljev, sodelavcev in doktorskih študentov s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Namen monografije je predstaviti tekočo znanstveno-raziskovalno dejasvnost in aktualne (delne ali končne) izsledke znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Prispevki obravnavajo številna raznolika pravna področja, vsem pa je skupno, da nudijo izvirne zaključke, ki lahko pomembno botrujejo nadaljnjemu razvoju pravne doktrine v Sloveniji in širše.

Urednica monografije je red. prof. dr. Martina Repas.

Publikacija je dostopna na povezavi Press.um.si.

Pravno fakulteto Univerze v Mariboru obiskala gostujoča predavateljica prof. dr. Aleksandra Korać Graovac

Datum objave: 10.01.2024 | Datum poteka: 31.12.2025

Pravno fakulteto UM je 9. januarja 2024 obiskala gostujoča predavateljica prof. dr. Aleksandra Korać Graovac iz Pravne fakulteta Univerze v Zagrebu. Prof. dr. Korać Graovac je pri predmetu Družinsko in dedno pravo izvedla predavanje z naslovom “Interim maintenance - a family policy measure or an alm?”. Spregovorila je o pravni ureditvi preživljanja na Hrvaškem ter pri tem še posebej izpostavila problematiko, vezano na neplačevanje preživnin.

Njen obisk in predavanje sta se navezovala na raziskovalne rezultate v okviru raziskovalne projekta »Demographic Challenges - Legal Responses«, ki ga koordinirata ProfNet 2023 and Central European Academy iz Budimpešte in v katerem sodeluje tudi prof. Dr. Korač Graovac.

Red. prof. dr. Janja Hojnik je prejela priznanje Odlični v znanosti

Datum objave: 21.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Red. prof. dr. Janja Hojnik je prejela priznanje Odlični v znanosti Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije za leto 2022, in sicer za članek o vrednotenju pravne znanosti, ki je bil objavljen v reviji Legal Studies pri Cambridge University Press. Utemeljitev priznanja je v letnem poročilu agencije, ki je dostopen na LP-ARRS-2022-sl.pdf (slovenska verzija) in na LP-ARRS-2022-eng.pdf (angleška verzija), na strani 98.

Iskrene čestitke.

Temeljne pravice in izzivi digitalizacije: Od pravne ureditve do prakse

Datum objave: 19.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je izšla publikacija Temeljne pravice in izzivi digitalizacije: Od pravne ureditve do prakse pod uredništvom izr. prof. dr. Petre Weingerl.

Bliskovit razvoj digitalizacije vpliva na vsa področja našega življenja. Na ravni EU se v zadnjih letih že odvija široka etična in pravna razprava o umetni inteligenci, robotiki stvari, močnih komunikacijskih omrežjih in primernem regulativnem okvirju, ki mora spoštovati tudi temeljne pravice. O tem so leta 2020 v sklopu Študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) raziskovali na Pravni fakulteti UM skupaj s sodelovanjem partnerja iz negospodarstva, Zavoda PIP, in osmih študentov iz štirih fakultet Univerze v Mariboru, in sicer Pravne fakultete, Ekonomsko-poslovne fakultete, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in Filozofske fakultete. Namen projekta in pričujoče monografije je ozaveščati vse družbene deležnike o vplivu digitalizacije na družbena razmerja in pripraviti podlago za smernice za bodoče urejanje digitalizacije.

Biografija

Petra Weingerl (ur.), Univerza v Mariboru, Pravna fakulteta

Petra Weingerl je univerzitetna diplomirana pravnica in ekonomistka, doktorica pravnih znanosti in izredna profesorica na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Po dodiplomskem študiju v Mariboru je nadaljevala s podiplomskim študijem na Pravni fakulteti Univerze v Oxfordu, kjer je najprej z odliko magistrirala, kasneje pa zagovarjala tudi doktorsko disertacijo. Na Pravni fakulteti v Mariboru poučuje in raziskovalno dela na področju prava EU, mednarodnega prava in primerjalnega prava, na Univerzi v Trstu pa predava pri predmetu EU Law and Policy. Leta 2018 je prejela priznanje Zveze društev pravnikov Slovenije “mladi pravnik leta”, leto kasneje pa nagrado "Večerov znanstvenik Štajerske za leto 2019".

Maribor, Slovenija. E-pošta: petra.weingerl@um.si


Publikacija dostopna na: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/805


 

Uspešen zaključek VIII. Študentske pravde

Datum objave: 12.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V četrtek, 7. decembra 2023, se je na Pravni fakulteti izvedlo tekmovanje Študentska pravda, tokrat že osmič. Študentska pravda je vseslovensko tekmovanje študentov prava iz znanja civilnega materialnega in procesnega prava.

Na tekmovanju je po mnenju finalnega senata (dr. Janez Žirovnik (okrožno sodišče v Mariboru), odvetnik Janez Starman (o. p. Starman/Velkavrh) in odvetnik dr. Miha Šošić) zmagala ekipa v sestavi Asja Lešnik, Kaja Lenart, Amadeja Mlinar, Matej Makoter Rožmarin in Matej Veličkovski proti ekipi v sestavi Urška Nerat, Maša Godec, Ema Tuš in Tim Dvorjak.

Kot najboljša govorka tekmovanja je bila izbrana Maša Godec.

Zadevni ekipi sta v polfinalih izločili ekipo v sestavi Goce Jovevski, Medina Halilović, Nuša Jazbec Knez, Žiga Grilec ter ekipo v sestavi Ursula Nikolac, Karolina Trifunovič, Maša Pogorelecin Ema Cizelj.

Na polfinalnih obravnavah so sodili dr. Vesna Bergant Rakočević (Višje sodišče v Ljubljani), dr. Andrej Ekart (Višje sodišče v Mariboru), odvetnik Andrej Pohar (o.p. Čeferin in partnerji), odvetnica Maša Kramar (o. p. Senica & partnerji), odvetnica Petja Plauštajner (o. p. Plauštajner) in odvetnik Renato Kenda.

Knjižne nagrade za tekmovalce je ponovno prijazno zagotovila GV Založba (Obligacijski zakonik z uvodnimi pojasnili, jubilejna izdaja (dr. Miha Juhart, 2023).

Organizacijski odbor tekmovanja so sestavljali prof. dr. Vesna Rijavec, prof. dr. Tjaša Ivanc, asist. dr. Denis Baghrizabehi, dr. Denis Magyar, asist. Klemen Drnovšek, asist. Kristjan Zahrastnik, Patricija Glavica (Višje sodišče v Mariboru) in študenti Kristina Lahovnik, Zala Heric in Gašper Kavnik.

Tekmovanje se vsako leto izvede na pobudo Študentskega sveta PF UM.

Mednarodna konferenca ob 75-letnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah

Datum objave: 11.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je 7. in 8. decembra 2023 potekala dvodnevna mednarodna konferenca ob 75-letnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah z eminentnimi domačimi in tujimi strokovnjaki s področja mednarodnega prava. Organizirala sta jo izr. prof. dr. Petra Weingerl in prof. dr. Matjaž Tratnik, v veliko pomoč pa sta jima bili asist. Živa Šuta in strokovne službe.

Zbrane je uvodoma nagovoril dekan prof. dr. Tomaž Keresteš, ki je vodil tudi prvo sekcijo. Keynote predavanje je opravil Em. Prof. Dr. Gerard-René de Groot (Maastricht University).

V prvi sekciji so predavali prof. dr. Erika de Wet (Univerza v Gradcu), prof. dr. Jure Vidmar (Maastricht University), Beti Hohler, novoizvoljena sodnica na Mednarodnem kazenskem sodišču, prof. dr. Liesbeth Lijnzaad (Maastricht University, sodnica na Mednarodnem sodišču za pomorsko mednarodno pravo (ITLOS) in Benjamin Letzler (Univerza na Dunaju).

Prvi dan konference se je zaključil z okroglo mizo, ki jo je vodil prof. dr. Borut Holcman, gostje pa so bili prof. dr. Saša Zagorc (Univerza v Ljubljani), prof. dr. Janja Hojnik in izr. prof. dr. Petra Weingerl (obe iz naše fakultete).

Drug dan sta potekali dve sekciji. Prvo sekcijo je vodila prof. dr. Janja Hojnik, predavali pa so dr. Sarah Ganty (Yale Law School/Ghent University/CEU Democracy Institute), dr. Marija Jovanović (Univerza v Essexu), prof. dr. Snježana Vasiljević (Univerza v Zagrebu),  prof. dr. Jernej Letnar Černič (Nova univerza),  prof. dr. Vasilka Sancin (Univerza v Ljubljani, članica UN Human Rights Council Advisory Committee) in  izr. prof. dr. Petra Weingerl.

Drugo sekcijo je vodila izr. prof. dr. Petra Weingerl, predavali pa so prof. dr. Matjaž Tratnik (Univerza v Mariboru), prof. dr. Dimitry Kochenov (Central European University), Em. Prof. Dr. Hildegard Schneider (Maastricht University), izr. prof. dr. Samo Bardutzky (Univerza v Ljubljani), dr. Ana Bobić (Sodišče EU) in Em. Prof. Dr. Silvo Devetak (Univerza v Mariboru).

Dogodek se je sofinanciranal v okviru Aris projekta Z5-3220 in Jean Monnet modula Fundamental Rights in EU Business Law and Policy (FURBUS).
Konferenca je poteka v okviru NOO Pilotnega projekta: »Zelena in digitalna pravna tansformacija«.

Teden delovnega prava

Datum objave: 08.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, 4. 12. 2023 in v torek, 5. 12. 2023 je v prostorih PF potekal Teden delovnega prava, ki ga že tradicionalno organizira Študentski svet Pravne fakultete UM v sodelovanju s prof. Darjo Senčur Peček in asist. Aljošo Polajžarjem.

V ponedeljek je potekala okrogla miza na temo delovnega časa. V prvem delu so posamezne vidike delovnega časa predstavili študentje PF: Asja Lešnik, Jakob Hauptman, Nuša Fakin, Iza Beširević in Matej Makoter Rožmarin. Iz praktičnega vidika pa je problematiko delovnega časa, še posebej v luči sprememb na področju evidentiranja delovnega časa, predstavil inšpektor za delo, Matej Štivan. 

Na koncu je potekal kahoot kviz na temo delovnega prava. Zmagovalke kviza so: Maša Kaiser, Sandra Borak, Lisa Elizabeth Strouken.

V torek je potekalo tekmovanje iz mediacije. Študentje so prijeli primer delovnopravnega spora, ki so ga preučili in se nato preizkusili v vlogah delavca, delodajalca in mediatorja. Vsi tekmovalci so se odlično odrezali, strokovna komisija pa je imela zelo težko nalogo.

Strokovna komisija v sestavi prof. dr. Darja Senčur Peček, mag. Helena Polič in mag. Nataša Ciraj je izbrala:

  • Evo Ledinek kot najboljšo mediatorko,
  • Sandro Borak kot najboljšo delodajalko,
  • Ano Veroniko Borko kot najboljšo delavko.

V gosteh predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman

Datum objave: 08.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman in generalna tajnica Tanja Sedušak sta 7.12.2023 za študente Pravne fakultete Univerze v Mariboru predstavila poklic odvetnika. Gostoma se zahvaljujemo za obisk in izvedeno predstavitev.

Tekmovanje MUNLawS in priborjene tri nagrade študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 06.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Delegacija Pravne fakultete Univerze v Mariboru se je pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka med 1. in 3. decembrom udeležila tekmovanja MUNLawS, ki ga je organizirala Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Tekmovalci Ana Brumec, Blaž Bukovec, Filip Mitevski in Jelena Popović so se odlično odrezali in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru priborili kar tri nagrade.

Posebej je treba izpostaviti Jeleno Popović, ki si je prislužila naziv Best Agent v okviru Meddržavnega sodišča (ICJ). Tudi v okviru odbora NATO je blestela Ana Brumec, ki si je zaradi odličnega nastopa prislužila naziv Outstanding Delegate, Blaž Bukovec pa si je v odboru Odbora ZN za človekove pravice (HRC) prislužil honourable mention.

Hkrati čestitamo tudi študentoma Pravne fakultete Marku Čehu, ki je sodeloval kot mentor delegacije Gimnazije Ptuj, ter Miodragu Popoviću, ki se je letos tekmovanja udeležil kot samostojen tekmovalec.

Delegaciji čestitamo za uspehe na tekmovanju!

MUNLawS je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora, debata pa v celoti poteka v angleškem jeziku, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Od leta 2013 se je konference MUNLawS udeležilo več kot 1000 udeležencev iz 40 držav in 4 kontinentov.

 

V Budimpešti je potekala 2. konferenca Children's Rights Day na kateri je sodelovala prof. dr. Suzana Kraljić

Datum objave: 06.12.2023 | Datum poteka: 31.10.2030

30. novembra in 1. decembra 2023 je v Budimpešti (Madžarska) na Sapientia College of Theology of Religious Orders potekala 2. konferenca Children's Rights Day. Prof. dr. Suzana Kraljić se je na poziv organizatorjev (Central European Academy, Ferenc Madl Institute, Association of Children Rights) konference aktivno udeležila. Sodelovala je v sekciji oziroma okrogli mizi z naslovom »Alternative Care«, kjer je skupaj prdstavnicami Madžarske (Felícia Sváb-Repponi),  Slovaške (izr. prof. Lilla Garayova) in Češke (prof. dr. Zdenka Kraličkova) potekala diskusija o pravni ureditvi nadomestnega varstva otrok, o dobrih praksah in težavah, s katerimi se države soočajo, ter predlogi, ki bi lahko pripomogli k izboljšanju varstva otrok, za katere starši ne skrbijo.

Prof. dr. Janja Hojnik kot gostujoča profesorica na Pravni fakulteti v Leuvenu (Belgija)

Datum objave: 20.11.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Janja Hojnik je v tem semestru gostujoča profesorica na Pravni fakulteti v Leuvenu (Belgija), kjer v okviru programa Global Law magistrskim študentom predava o pravnih vidikih servitizacije v EU. Gre za inovativen predmet, ki preučuje megatrende povezovanja proizvodov in storitev, digitalizacije in krožnega gospodarstva. Izvedla je tudi seminar z doktorskimi študenti na PF Leuven v Bruslju, na katerem so ti predstavili svoje teme raziskovanja.

Izr. prof. dr. Petra Weingerl je vodila sekcijo in predavala na 1. konferenci Umetna inteligenca in pravo

Datum objave: 10.11.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

6. in 7. novembra 2023 je v Portorožu potekala 1. konferenca Umetna inteligenca in pravo, na kateri je izr. prof. dr. Petra Weingerl vodila sekcijo z naslovom Odgovornost in odškodnine ter nevarnosti v povezavi z umetno inteligenco. V okviru te sekcije je izvedla tudi predavanja z naslovom Odškodninska odgovornost in sankcije za uporabo umetne inteligence (UI). Predstavila je tveganja, povezana z uporabo umetne inteligence, ter obstoječo in predlagano ureditev odškodninske odgovornosti za škodo, ki jo povzročijo UI sistemi. V sekciji so sodelovali še dr. Jelena Burnik (Urad informacijskega pooblaščenca), prof. dr. Aleš Završnik (Inštituti za kriminologijo pri PF LJ) in Boris Veler (LogOut). Programski vodji konference sta bila prof. dr. Verica Trstenjak in Marko Grobelnik (Institut Jožef Stefan, IRCAI, Unescov mednarodni center za raziskovanje umetne inteligence).

In memoriam dr. Vida Čok

Datum objave: 09.11.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Umrla je dr. Vida Čok, rojena Grahor, pravnica, znanstvena svetnica, ki je pretežno delovala v Beogradu. Starša, primorska Slovenca sta se preselila v Beograd že v času Kraljevine Jugoslavije, kjer se je izobraževala in 1953. leta diplomirala na Pravni fakulteti v Beogradu. Tam je tudi doktorirala na temo Pravni položaj žene i Ujedinjene nacije 1961. leta. Izobraževala se je tudi na univerzi v Nancyju v Franciji (Centre Européen Universitaire de Nancy, 1958) in na pravni fakulteti v Haagu na Nizozemskem (Academie de droit international da la Haye, 1964). Od januarja 1956 do upokojitve novembra 1992 je bila zaposlena na Inštitutu za primerjalno pravo v Beogradu, najprej kot asistentka in znanstvena sodelavka. Leta 1983 je bila izvoljena v naziv redne profesorice za predmet mednarodno javno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Predavala je na podiplomskih programih na raznih pravnih fakultetah med drugim tudi v Mariboru, kjer je navduševala študente s svojim širokim znanjem in prijateljskim pristopom. Posebej je z znanjem in toplim spodbujevalnim pristopom navduševala mnoge mlade slovenske pravnike v obdobju SFRJ. Pomagala je vzpostavljati stike s pravniškimi zveznimi institucijami v  Beogradu in v svetu. Zlasti je pomagala pri zagotavljanju finančnih podpor za različne raziskave in priprave doktorskih tez. Bila je članica upravnega odbora inštituta Združenih narodov za raziskovanje socialnega razvoja (Board of United Nations, Research Institute for Social Development – UNRISD) v Ženevi in leta 1979 članica jugoslovanske delegacije na letnem zasedanju Generalne skupščine OZN.

Bila je tudi članica več uredništev znanstvenih in strokovnih publikacij s področja pravne znanosti ter jugoslovanskih in mednarodnih pravniških združenj. Po razpadu Jugoslavije je bila članica Helsinškega odbora za človekove pravice v Beogradu ter Evropskog pokreta u Srbiji in njegovega Foruma za mednarodne odnose v Beogradu. Od 2016 je živela v Mariboru in sodelovala s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru. Tej je pomagala tudi v času njenega razvoja, pri prehodu na Visoko pravno šolo in nato preoblikovanje v Pravno fakulteto Univerze v Mariboru. Sodelavci fakultete smo se vedno veselili njenega obiska in njenih pronicljivih pravniških pogledov.

Dan Pravne fakultete UM in inavguracija novega dekana, red. prof. dr. Tomaža Keresteša

Datum objave: 07.11.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

20. oktobra 2023 je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru potekala slovesnost ob Dnevu Pravne fakultete in inavguraciji novega dekana, red. prof. dr. Tomaža Keresteša.

Ob prisotnosti pomembnih gostov in članov akademske skupnosti Univerze v Mariboru smo se ob tej priložnosti s ponosom spomnili na uspešno leto, polno številnih dosežkov z različnih področij ter najpomembnejše med njimi nagradili s posebnimi priznanji in nagradami.

Tako je Zlato plaketo za življenjsko delo prejela doc. dr. Etelka Korpič – Horvat za dolgoletno uspešno sodelovanje s Pravno fakulteto UM.

Prim. Jelka Helena Reberšek Gorišek, dr. med. in zasl. prof. dr., p. Viktor Papež sta prejela Priznanje dekana Pravne fakultete UM za pomemben prispevek k ugledu Pravne fakultete UM.

Priznanje dekana Pravne fakultete UM so za izjemne dosežke na tekmovanju Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition v Washingtonu iz znanja mednarodnega prava prejeli študenti Patricija Glavica, Vita Višič in Andrej Stanišić.

Študentka Iza Beširević je prejela Priznanje dekana Pravne fakultete UM za pomembne študijske dosežke za prejem Nagrade za najboljšega študenta Univerze v Mariboru v študijskem letu 2022/2023.

Priznanje dekana Pravne fakultete UM za pomembne študijske dosežke sta prejeli Lina Širec na Univerzitetnem študijskem programu 1. stopnje Pravo ter Sara Podgoršek na Magistrskem študijskem programu 2. stopnje Pravo, obe za doseženo najvišjo povprečno oceno študija v študijskem letu 2022/2023.

Priznanje dobrotniku Pravne fakultete UM za viden doprinos k razvoju in ugledu Pravne fakultete UM je bilo podeljeno Okrožnemu sodišču Republike Slovenije v Mariboru, Upravnemu sodišču Republike Slovenije – oddelek v Mariboru, Upravnemu sodišču Republike Slovenije in Odvetniški pisarni Gorjup.

Pohvalo dekana Pravne fakultete UM so prejeli diplomanti Univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Pravo in Magistrskega študijskega programa 2. stopnje Pravo, ki so se uvrstili med 5 % diplomantov z najvišjo povprečno oceno študija v študijskem letu 2022/2023, in sicer: Maja Mlakar, Taja Vidmar, Jakob Hauptman, Anja Hiter Tinauer, Matias Kocijančič, Kristina Lahovnik in Iza Beširević.

Zahvalo dekana Pravne fakultete UM so prejeli diplomanti Univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Pravo in Magistrskega študijskega programa 2. stopnje Pravo, ki so se uvrstili med 10 % diplomantov z najvišjo povprečno oceno študija v študijskem letu 2022/2023, in sicer: Maša Kočivnik, Nena Žekš, Ivana Hlastec, Eva Hvalec, Patricija Glavica in Anja Bertoncelj.

Na slovesnosti sta nastopila študenta Pravne fakultete UM Lara Krneža in Nino Dotto.

Na svečani slovesnosti od Dnevu Pravne fakultete Univerze v Mariboru pa smo inavgurirali tudi novega dekana, red. prof. dr. Tomaža Keresteša, ki je po osmih letih vodenja fakultete dekanice, red. prof. dr. Vesne Rijavec, svoj mandat nastopil z dnem 27. 6. 2023.

Novemu dekanu, red. prof. dr. Tomažu Kerestešu, želimo uspešno pot, vsem nagrajencem pa iskreno čestitamo.

FestUM - Naj plakat

Datum objave: 06.11.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V okviru izbora Naj plakat, ki je potekal v času FestUM-a, Festivala odprtega izobraževanja, je plakat z naslovom Nevarnosti pravnih tveganj na spletu kot posledica pravne nepismenosti starejših zbral največ glasov s strani sodelujočih na glasovanju, in sicer skupno kar 277. Plakat je izdelal naš študent Miha ČERVEK v sklopu promocije istoimenskega študentskega projekta, v katerega so bili pod mentorstvom prof. dr. Suzane Kraljić in doc. dr. Mihaele Kežman vključeni študenti Onja Livič, Miha Červek, Iza Beširević, Asja Lešnik (vsi PF UM), Sara Lazar (MF UM), Ajda Detiček (FGPA UM) in Brin Pšunder (FERI UM).  V projektu so študenti podali interdiscplinarno analizo nevarnosti, s katerimi se starejši zaradi nižje digitalne in pravne nepismenosti soočajo na spletu. Slednje je na plakatu Miha Červek tudi nazorno predstavil. Vse sodelujočim, še posebej pa študentu Mihu Červeku, iskreno čestitamo.

Izšla je monografija pod uredništvom prof. dr. Martine Repas: Dileme sodobnega oglaševanja: Izbrane teme

Datum objave: 26.10.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Osrednja tema monografije so različni vidiki oglaševanja blaga in storitev. Poleg pravil o javni rabi slovenskega jezika v oglaševanju monografija vsebuje celoviti pregled pravil o oglaševanju v obstoječi slovenski zakonodaji. Poleg splošnih so vključene tudi bolj specifične teme, kot so primerjalno oglaševanje, varstvo otrok v oglaševanju, vplivnostni marketing in uporaba pravil konkurenčnega prava v zvezi s položajem in odgovornostjo vratarjev oziroma digitalnih platform v oglaševanju. Obravnavane so nekatere nove oblike oglaševanja, kot je ciljano politično oglaševanje, ki zajema prikazovanje prilagojenih oglasov o političnih kandidatih in pravno regulacijo tega na ravni EU, ter varstvo osebnih podatkov v oglaševanju. Ostali prispevki se nanašajo na različna področja in vključujejo oglaševanje in trženje z vonjavami s prikazom in analizo pomembnejših sodnih primerov, položaj platformnih delavcev v dejavnosti oglaševanja in njihov dostop do kolektivnega dogovarjanja ter problematiko v zvezi s prihodki od oglaševanja v povezavi s pravico do zasebnosti uporabnikov.

Več o monografiji na povezavi https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/814.

Biografija

Martina Repas (ur.), Univerza v Mariboru, Pravna fakulteta

Dr. Martina Repas je redna profesorica na Pravni fakulteti UM za področje »Pravo«. Doktorirala je na Univerzi v Ljubljani s področja konkurenčnega prava. Njeno raziskovalno in pedagoško delo sega na področje prava intelektualne lastnine, na področje konkurenčnega prava in mednarodnega zasebnega prava. Še posebej je specializirana za področje znamk in prepovedi podjetniškega omejevanja konkurence. Sodeluje na mnogih konferencah in posvetih, objavila je številne monografije in članke.

Maribor, Slovenija. E-pošta: martina.repas@um.si

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru na 49. Dnevih slovenskih pravnikov

Datum objave: 25.10.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V četrtek in petek, 12. in 13. oktobra 2023, so prof. dr. Darja Senčur Peček, prof. dr. Renato Vrenčur, prof. dr. Matjaž Tratnik in doc. dr. Etelka Korpič Horvat sodelovali na tradicionalnih 49. Dnevih slovenskih pravnikov. Prof. dr. Darja Senčur Peček je vodila sekcijo »Delovno pravo v vrtincu zakonskih sprememb in prelomnih sodnih odločitev« ter predavala o aktualnih vprašanjih delovnega časa in letnega dopusta. Prof. dr. Renato Vrenčur je vodil sekcijo »Sodobni izzivi stvarnega prava«, v okviru katere je predstavil temo postavitve sončnih elektrarn na lastnih oziroma tujih nepremičninah. Prof. dr. Matjaž Tratnik pa je v okviru predmetne stvarnopravne sekcije predaval o pravnih vidikih postavitve in obratovanja vetrnih elektrarn. Doc. dr. Etelka Korpič Horvat je s prispevkom »Vpliv prava in krize na revščino« sodelovala na okrogli mizi »Kriza in pravo«.

Dnevi slovenskih pravnikov so največje srečanje pravnikov v Sloveniji, ki se v obliki posvetovanja organizira že vse od leta 1975. Dogodek že vrsto let organizirajo trije soorganizatorji, in sicer Zveza društev za gospodarsko pravo Slovenije, Zveza društev pravnikov Slovenije in GV Založba. Na posvetovanju vsako leto predava več kot 50 pravnih strokovnjakov z različnih pravnih področij. Med njimi so profesorji, sodniki, odvetniki, tožilci, ter pravniki s področja javne uprave in gospodarstva.

Asist. Živa Šuta je bila na raziskovalnem obisku na Pravni fakulteti Univerze v Kopenhagnu

Datum objave: 23.10.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Asist. Živa Šuta se je v preteklem mesecu udeležila raziskovalnega obiska na Pravni fakulteti Univerze v Kopenhagnu (Det Juridiske Fakultet Københavns Universitet). Pod mentorstvom prof. Ulle Neergaard je raziskovala razvoj prava notranjega trga EU in izpopolnjevala doktorsko disertacijo na temo prostega pretoka blaga in storitev (Free movement of product-service systems in the EU internal market). Bila je govorka na Interdisciplinarnem seminarju o podnebju, energetiki in trajnosti (https://jura.ku.dk/cilg/calendar/2023/xii-interdisciplinary-seminar-on-climate/), ob koncu obiska pa je za člane centra za evropske in primerjalnopravne študije (https://jura.ku.dk/cecs/) in študente Pravne fakultete izvedla samostojen seminar. Več o njenem seminarju lahko preberete na tej povezavi: https://jura.ku.dk/cecs/calendar/2023/free-movement-of-product-service-systems-in-the-eu-internal-market/ .

Izšel je Praktikum za družinsko pravo, 2. spremenjena in dopolnjena izdaja, avtoric doc. dr. Katje DRNOVŠEK in prof. dr. Suzane KRALJIĆ

Datum objave: 19.10.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Oktobra 2023 je izšel Praktikum za družinsko pravo, 2. spremenjena in dopolnjena izdaja, avtoric doc. dr. Katje DRNOVŠEK in prof. dr. Suzane KRALJIĆ. Praktikum je prvenstveno namenjen študentkam in študentom PF UM kot spremljevalno gradivo pri prvem delu predmeta Družinsko in dedno pravo. Praktikum pa bo zagotovo koristen pripomoček tudi za študente drugih fakultet, ki želijo preizkusiti ali poglobiti znanje na področju družinskega prava, kandidatom, ki se pripravljajo na pravniški državni izpit, pa tudi drugim, ki bodo uporabno vrednost našli v izboru sodne prakse, namenjene ponazoritvi nekaterih ključnih pravnih standardov in institutov.

Zasnova praktikuma odraža njegov osnovni namen in prizadevanje, da se študentom omogoči čim lažje in čim bolj interaktivno sodelovanje pri predavanjih in vajah pri predmetu Družinsko in dedno pravo. Vsako od tematskih poglavij, ki v grobem sledijo vsebini upoštevne zakonodaje, sestavljajo štirje deli. Prvi del vsebuje vprašanja iz teorije in prakse, na katera bo odgovorjeno med predavanji, odgovore pa lahko študenti tudi sami poiščejo v predpisani študijski literaturi in veljavni zakonodaji. Drugi del vsakega poglavja sestavljajo primeri, s pomočjo katerih bodo študenti na vajah preverili svoje razumevanje snovi ter svoje sposobnosti analitičnega razmišljanja, razlage pravnih virov in uporabe pridobljenega znanja v vsakdanjih življenjskih situacijah. V tretjem delu so zbrana vprašanja, ki zahtevajo poglobljeno razumevanje izbranega pravnega standarda ali pravnega vprašanja, saj študenti odgovorov ne bodo našli v zakonodaji, pač pa se bodo morali zateči k analizi relevantne sodne prakse. V pomoč bo četrti del z zbranimi izseki iz najpomembnejših judikatov, ki se nanašajo na obravnavani institut ter ponazarjajo prevladujoče argumente, izoblikovane v sodni praksi. Praktikum si prizadeva zajeti aktualna ključna stališča, izoblikovana na podlagi trenutno veljavnih normativnih pravnih aktov, s posebnim poudarkom na nejasnih konceptih ter odstopih od zakonodaje ali do tedaj ustaljenih stališč.

Druga spremenjena in dopolnjena izdaja Praktikuma je opremljena tudi s preglednicami, ki kratko in jedrnato povzemajo zakonsko ureditev, relevantno za posamezno poglavje. Preglednice lahko v kombinaciji z ostalo predpisano literaturo služijo kot koristen pripomoček za seznanitev s snovjo in ponavljanje pred izpitom.

Avtorici upata, da bo Praktikum za družinsko pravo postal nepogrešljiv spremljevalec študentk in študentov pri obiskovanju predavanj in vaj, pri individualnem učenju in raziskovanju ter pri pripravah na kolokvije in izpite, pa tudi kot uporaben pripomoček za vse druge, ki želijo preizkusiti svoje teoretično in praktično znanje na področju družinskega prava.

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru sta v okviru programa Erasmus+ med 1. in 6. oktobrom 2023 gostovala prof. dr. Nikola Tuntevski in prof. dr. Dominika Skocyzlas

Datum objave: 18.10.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru (PF UM) sta v okviru programa Erasmus+ med 1. in 6. oktobrom 2023 gostovala prof. dr. Nikola Tuntevski (University "St. Kliment Ohridski" Bitola, Severna Makedonija) in prof. dr. Dominika Skocyzlas (University of Szczecin, Poljska).

V času svojega gostovanja sta si ogledala PF, se udeležila predavanj domačih predavateljev ter z zaposlenimi izmenjala dobre pedagoške prakse. Za študente PF UM pa sta izvedla tudi predavanja. Prof. dr. Tuntevski, katerega ožje področje interesa se nanaša na kazensko in policijsko pravo, je spregovoril o »Comparative Legal Aspects of the Crime Participation in Foreign Military, Police, Paramilitary or Parapolice formations in the Balkan Countries in Anti-Fraud mechanism for protection of the European Union Funds in the Balkan Countries. Prof. dr. Skoczylas, ki je strokovnjakinja za kibernetsko varnost, pa je študente nagovorila v luči teme “Digital transformation in the age of cyberpandemics, cyberwar and cyberthreats” in “Legal and technological conditions for ensuring a high common level of cybersecurity in the European Union and beyond”.

Prof. dr. Tuntevski je svojo izkušnjo kot gostujoči profesor na PF UM povzel s sledečimi besedami: „Fakultete ne naredijo stavbe in oprema, ampak čudoviti ljudje, ki tam delajo, in ti so bili na PF UM prav to, za kar se vam najlepše zahvaljujem.“