Novice

Novice 61 do 80 od 345

Študenti podiplomskega študija so obiskali Muzej norosti

Datum objave: 16.05.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti 1. letnika Magistrskega študijskega programa 2. stopnje Pravo so, v spremstvu doc. dr. Katje Drnovšek v okviru izbirnega predmeta Medicinsko pravo nosilke red. prof. dr. Suzane Kraljić, obiskali Muzej norosti. V Muzeju norosti jih je sprejela kustosinja Barbara Kotnik, ki je predstavila mnoge zgodbe ljudi, ki so se znašli v nekdanjem "zavodu za duševno in živčno bolne" ter vodila ogled po prostorih gradu Cmurek. V Muzeju norosti tako domačo in tujo javnost ozaveščajo o tem, da je Slovenija ena najbolj institucionaliziranih držav na svetu in da so ljudem, ki živijo v institucijah, kršene človekove pravice. Zaposleni v muzeju so mnenja, da so ljudje s tem sistemskim problemom slabo seznanjeni in da kljub opozorilom stroke ni politične volje za izvedbo procesa dezinstitucionalizacije, ki se je začel in končno tudi ustavil z zaprtjem zavoda za duševno in živčno bolne na Tratah, v katerem od leta 2013 deluje Muzej norosti.

Sprejem za sodelujoče na tekmovanju Jessup Moot Court

Datum objave: 10.05.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru smo 10.5.2023 pripravili sprejem za zmagovalno tekmovalno ekipo mednarodnega tekmovanja iz znanja mednarodnega javnega prava Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition.

Tekmovalci Patricija Glavica, Andrej Stanišić in Vita Višič so pod mentorstvom Leona Brulca, asist. Žive Šuta, doc. dr. Petre Weingerl in red. prof. dr. Matjaža Tratnika dosegli vrhunske rezultate:

  • nagrado za najboljša pisna izdelka na svetu ('Alona E. Evans Award 1st place'), ki se podeljuje za skupno najvišjo oceno obeh pisnih izdelkov (memorial-ov),
  • priznanje za uvrstitev v izločilne boje ustnega dela tekmovanja med najboljših 48 ekip (Elimination rounds),
  • tekmovalka Patricija Glavica je prejela polno štipendijo za udeležbo na izobraževanju 'Orientation in the US legal system', ki ga organizira International Law Institute v Washingtonu, D.C. Nagrado je prejela kot najboljša govorka iz ekipe z najboljšima pisnima izdelkoma iz države, v kateri angleščina ni materni jezik.

Dekanica PF UM red. prof. dr. Vesna Rijavec je v imenu celotnega kolektiva Pravne fakultete zmagovalcem in celotni ekipi čestitala za izjemne dosežke ter poudarila pomen predanega dela in sodelovalnosti. Vsi trije študenti so v zahvalo za ves vložen trud in vrhunsko uvrstitev prejeli v dar knjigo Izbrana poglavja mednarodnega javnega prava, ki je nastala v soavtorstvu dveh naših profesorjev in sicer doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika.

Slovensko - poljski simpozij in podpis dveh sporazumov

Datum objave: 10.05.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je v ponedeljek, 8. maja 2023, potekal slovensko – poljski simpozij na temo »THE PRINCIPLE OF CITIZEN'S TRUST IN THE STATE AND LAW«. Simpozij, ki se je izvedel hibridno (delno v živo in delno na daljavo), je združil priznane slovenske in poljske pravne strokovnjake in predavatelje, ki so v svojih prispevkih polemizirali o načelu zaupanja državljanov v državo in pravo z različnih javnopravnih in zasebnopravnih vidikov.

Z namenom še dodatne okrepitve sodelovanja sta bila v času obiska poljske delegacije na PF UM sklenjena tudi dva sporazuma o sodelovanju, in sicer med PF UM ter Pravno in upravno fakulteto (University of Opole) ter med PF UM in Pravno fakulteto War Studies University iz Varšave.

Uspeh Pravne fakultete UM na tekmovanju Jessup Moot Court

Datum objave: 04.05.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Med 8. in 15. aprilom 2023 je v Washingtonu, D.C. potekalo triinšestdeseto tekmovanje Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition iz znanja mednarodnega javnega prava. Okrog 600 ekip iz celega sveta je sedem mesecev intenzivno pripravljalo pisne izdelke (memorial za Applicant-a in Respondent-a) in urilo ustne nastope oz. 'pleading-e', ki potekajo kot simulacija sodnega postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Letošnji primer je zajemal vprašanja vojnega oz. humanitarnega prava in mirovnih sporazumov, zaposlitve v vojni pridržanih oseb za delo z nevarnimi odpadki, ekonomskih sankcij in odgovornosti države za okoljsko škodo. Tekmovalci Patricija Glavica, Andrej Stanišić in Vita Višič so pod mentorstvom Leona Brulca, asist. Žive Šuta, doc. dr. Petre Weingerl in red. prof. dr. Matjaža Tratnika dosegli vrhunske rezultate:

  • nagrado za najboljša pisna izdelka na svetu ('Alona E. Evans Award 1st place'), ki se podeljuje za skupno najvišjo oceno obeh pisnih izdelkov (memorial-ov),
  • priznanje za uvrstitev v izločilne boje ustnega dela tekmovanja med najboljših 48 ekip (Elimination rounds),
  • tekmovalka Patricija Glavica je prejela polno štipendijo za udeležbo na izobraževanju 'Orientation in the US legal system', ki ga organizira International Law Institute v Washingtonu, D.C. Nagrado je prejela kot najboljša govorka iz ekipe z najboljšima pisnima izdelkoma iz države, v kateri angleščina ni materni jezik.

Rezultati so objavljeni na uradni spletni strani tekmovanja. S temi dosežki so se tekmovalci uspešno kosali z najbolj priznanimi pravnimi fakultetami in Pravno fakulteto UM uvrstili na zemljevid sveta.

Udeležbo na tekmovanju so podprli Pravna fakulteta UM, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, MADDIB d.o.o., ATRIVA d.o.o., Topdom TEHNO CENTER, OKROGELNIK d.o.o., Robert Potnik s.p., BERT s.p., Robnik Robert s.p., KOMORA d.o.o., REMOPLAST d.o.o., Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje in Odvetniška pisarna Stamenković. Ambasada Republike Slovenije v Washingtonu, D.C. je ekipo tekom tekmovanja sprejela in moralno podprla. Vsem se iskreno zahvaljujemo!

Veselite se tega vrhunskega uspeha z nami! 

Doc. dr. Petra Weingerl na XXI. Dnevih civilnega in gospodarskega prava

Datum objave: 25.04.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V četrtek in petek, 20. in 21. aprila 2023, je doc. dr. Petra Weingerl sodelovala na XXI. Dnevih civilnega in gospodarskega prava v Bernardinu v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. V četrtek je sodelovala na okrogli mizi z naslovom "Diskriminacija in zasebno pravo", v petek pa je predavala v sekciji o novem Zakonu o varstvu potrošnikov na temo upravnega in kazenskega varstva v ZVPot-1 v luči načela pravne varnosti. S tema temama se doc. dr. Weingerl poglobljeno ukvarja v okviru podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta Z5-3220 z naslovom »Odvračilnost kot koncept v okviru zasebnega uveljavljanja prava EU« in Jean Monnet modula Fundamental Rights in EU Business Law and Policy (FURBUS).

Veleposlanica republike Francije obiskala Pravno fakulteto Univerze v Mariboru

Datum objave: 25.04.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, 24.4.2023, je Pravno fakulteto Univerze v Mariboru obiskala francoska veleposlanica v Sloveniji, gospa Florence Levy, v spremstvu svetovalke gospe Marion Hamonou. Sestali sta se s profesorico prava EU, dr. Janjo Hojnik, s katero sta se pogovarjali o aktualnih izzivih Evropske unije, njeni prihodnosti ter položaju Slovenije v njej.

Pred obiskom PF UM se je gospa Florence Levy srečala z rektorjem Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravkom Kačičem. Tema njunega pogovora je bilo sodelovanje na področju mobilnosti študentov, možnosti sodelovanja v okviru aktivnosti Evropske univerze ATHENAter potencialno sodelovanje ob predsedovanju Republike Slovenije Strategiji Evropske unije za alpsko regijo, ki bo v letu 2024.

Zaključilo se je 30. tekmovanje Willem C. Vis Moot

Datum objave: 11.04.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Naša ekipa študentov je v okviru jubilejnega 30. tekmovanja Willem C. Vis Moot med 31. marcem in 6. aprilom 2023 na Dunaju še zadnjič letos zastopala našo fakulteto na ustnih obravnavah in se srečala z več tisoč študenti in pravniki s celega sveta. Zaključnega dela tekmovanja na Dunaju se je namreč udeležilo 378 ekip z različnih univerz, ki so jih sestavljali tako študenti kot njihovi mentorji, pri razsojanju pa je v okviru arbitražnih tribunalov sodelovalo več tisoč pravnikov, ki v praksi opravljajo različne poklice (odvetniki, arbitri, sodniki, pravniki v gospodarstvu, ipd.) in se ukvarjajo z različnimi področji prava.

Tudi v finalnem delu tekmovanja so se naši študentje odlično odrezali. Pomerili so se zoper ekipe s Pontificial Catholic University of Parana (Brazilija), University of Iowa College of Law (ZDA), University of International Business and Economics Beijing (Kitajska) in London Bloomsbury University of Law (Združeno kraljestvo). Končni rezultati tekmovanja sicer še niso znani, že sedaj pa je mogoče zaključiti, da so bile obravnave zelo napete in izenačene, izkušnje, ki so jih študenti pridobili s samozavestnim in izpiljenim nastopom zoper nasprotnike s celega sveta, pa so neprecenljive in bodo nedvomno tudi v bodoče vplivale na kariere naših tekmovalcev. Poleg tega, da udeležba na tekmovanju pomeni neprecenljivo referenco v življenjepisu pravnika na trgu dela, so študenti s sodelovanjem na tekmovanju že tekom študija bistveno izboljšali način razvijanja argumentov, hitrega razmišljanja, razvili samozavest ob nastopanju pred avtoritetami (tudi v tujem jeziku ob uporabi mednarodnih pravnih virov) ter dodobra izklesali svoje sposobnosti pravnega pisanja, pri vsem tem pa gre za lastnosti, ki jih bo zagotovo cenil vsak bodoči delodajalec.

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru v sestavi študentov Anika Rovan, Kristina Lahovnik, Urška Nerat, Timotej Gril, Nastja Gorenc, Nina Rebol, Zala Heric in Gašper Kavnik se zato skupaj z mentorji asist. Denisom Baghrizabehijem, asist. Lino Burkelc Juras, Stefanom Danojevićem, Petro Zupančič in študentskimi mentorji Izo Beširevič, Anamari Grušovnik in Mašo Hajdinjak iskreno zahvaljuje sponzorjem Ulbrich hidroavtomatika d.o.o., CNC P&K-Pušnik d.o.o., Agrocom d.o.o., Impol d.d., Mercator d.o.o., Slovenske železnice, Elektroinštitut Milan Vidmar in Občina Radlje ob Dravi ter Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Brez njihove podpore udeležba na tekmovanju s tako kvalitetnimi pripravami na več predtekmovanjih po Evropi (Brno, Praga, Beograd, Frankfurt in Ljubljana) preprosto ne bi bila mogoča.

Na ekipo smo izjemno ponosni, študentom in mentorjem pa čestitamo za uspešen nastop in jim želimo veliko uspeha tudi v bodoče!

Podpis sporazuma o sodelovanju IDN BG pri reviji Medicine, Law & Society

Datum objave: 07.04.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek 3. aprila 2023 je Pravno fakulteto (PF UM) obiskal dr. Goran Bašić, direktor priznanega Inštituta društvenih nauka iz Beograda (IDN BG) (Srbija). Dekanica prof. dr. Vesna Rijavec in dr. Bašić ste analizirala dosedanje sodelovanje med obema institucijama ter ga označila kot večletno, uspešno in izredno produktivno. Sodelovanje med PF UM in IDN BG jenamreč zelo raznoliko in se kaže na večih področjih (npr. projekti, konference, simpoziji, okrogle mize, publikacije, ko-izdajateljstvo revije, predavanja). Ob tej svečani priložnosti je bil podpisan tudi sporazum o sodelovanju IDN BG pri reviji Medicine, Law & Society kot soizdajatelja. S tem se je še dodatno  okrepilo medsebojno sodelovanje med obema institucijama.

Uspeh študentk Pravne fakultete UM na tekmovanju MEDMUN v Mentonu, Francija

Datum objave: 04.04.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentke Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se pod mentorstvom mladega raziskovalca Aljoše Polajžarja med 30. marcem in 2. aprilom 2022 udeležile Mediterranean Model United Nations (MEDMUN), ki je potekalo na kampusu Univerze Sciences Po v Mentonu.

Tekmovalke Ana Brumec, Anamari Grušovnik, Iza Beširević, Danijela Brečko in Lisa Elizabeth Strouken so se na tekmovanju odlično odrezale. Ana Brumec si je prislužila nagrado Best Delegate (1. mesto)v okviru odbora International Press Forum. Iza Beširević je prejela nagrado Best Delegate (1. mesto) v okviru odbora International Court of Justice (ICJ). Tudi Anamari Grušovnik, Lisa Elizabeth Strouken in Danijela Brečko so uspešno nastopile v odboru FAO - Food and Agriculture Organization.

Našim izvrstnim študentkam iskreno čestitamo!

Knjiga Izbrana poglavja mednarodnega prava doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika

Datum objave: 03.04.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri založbi Uradni list RS je izšla monografija doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika Izbrana poglavja mednarodnega prava. Monografija obravnava nekatera osrednja poglavja mednarodnega (javnega) prava. Pri tem namenja veliko pozornosti delovanju mednarodnega prava v praksi, zato je vključeno večje število mednarodnih sodnih in arbitražnih odločb. Delo upošteva slovenski vidik in posamezne institute mednarodnega prava obravnava v povezavi s slovensko zakonodajo in prakso.

Z dogodki, ki so povezani z mednarodnim pravom, se vsakodnevno srečujemo pri prebiranju in poslušanju novic – begunske krize, terorizem, pandemije, kot je koronavirus, ki je ohromil svet, izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, težnje po neodvisnosti v številnih državah po svetu, podnebne spremembe, trajnostni razvoj, mednarodna trgovina, trgovinske vojne, energetska kriza, obdavčenje multinacionalk, zračni, cestni in vodni promet, vesolje, svetovna komunikacija itd. Mednarodno pravo obravnava te dogodke in vprašanja ter preučuje pravna načela in pravila, ki urejajo odnose med državami in drugimi subjekti mednarodnega prava.

Monografija obravnava razvoj, pomen in naravo mednarodnega prava kot pravnega področja, vire mednarodnega prava, temeljna načela mednarodnega prava, s posebnim poudarkom na načelu suverenosti in suverene enakosti, akterje v mednarodnem pravu, mednarodno pravo in prostor, vlogo posameznika v mednarodnem pravu, mednarodnopravne posle, vprašanje mednarodne odgovornosti držav, mirno reševanje sporov v mednarodnem pravu in mednarodno gospodarsko pravo. Knjiga je namenjena vsem, ki se srečujejo z mednarodnim pravom, tako pravnikom v državnih organih kot tudi v gospodarstvu. Seveda pa bodo med njenimi uporabniki zlasti študenti, ne samo prava, temveč tudi drugih družboslovnih smeri.

Več najdete v objavi uradnega lista

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru na tekmovanju ELMC (European Law Moot Court)

Datum objave: 02.04.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru v sestavi: Jakob Hauptman (kot Applicant), Lejla Veladžić (kot Defendant), Asja Lešnik (kot Comission Agent) in Matej Makoter Rožmarin (kot Legal Council) pod mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl, MJur, DPhil (Oxford), asist. Aljoše Polajžarja in asist. Žive Šuta se je med 23. - 25. februarjem 2023 udeležila regionalnega finala tekmovanja iz poznavanja prava EU ELMC, ki je potekalo na Pravni fakulteti Univerze v Bukarešti, Romuniji.  Ob naši fakulteti je v tem regionalnem finalu nastopalo še 11 drugih uglednih pravnih fakultet, med drugim Lund University Faculty of Law, College of Europe (Brugge), University of Ljubljana Faculty of Law.

Na letošnjem tekmovanju se je naša ekipa ukvarjala s tematikami kot so: državljanstvo EU, razglasitev ničnosti aktov EU in suspenzivni učinek, zamrznitev sredstev in uvedba sankcij, odgovornost za okoljsko škodo itd.

Naša ekipa se je odlično odrezala, a se žal kljub dobrim nastopom ni uvrstita v veliki finale tekmovanja, ki bo potekalo aprila v Luxembourgu na Sodišču EU.

Ekipi čestitamo za nastope na tekmovanju ter za vso opravljeno delo v zadnjih šestih mesecih.

Ekipa se posebej zahvaljuje tudi podjetju Makoter d.o.o. za finančno podporo.

Ekipa Pravne fakultete Maribor nastopila na predtekmovanju v Beogradu

Datum objave: 29.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Ekipa Pravne fakultete Maribor v sestavi študentov: Zale Heric, Anike Rovan, Gašperja Kavnika, Timoteja Grila, Urške Nerat, Kristine Lahovnik, Nastje Gorenc in Nine Rebol, se pod mentorstvom asist. Denisa Baghrizabehija, asist. Line Burkelc Juras, Petre Zupančič, Stefana Danojevića, Ize Beširević, Maše Hajdinjak in Anamari Grušovnik že od septembra 2022 aktivno pripravlja na mednarodno pravniško tekmovanje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

V sklopu priprav na finalno tekmovanje, ki se bo v prihodnjem tednu odvilo na Dunaju, se tekmovalci udeležujejo različnih predtekmovanj (t. i. »pre-moot«). Po suverenih nastopih in pridobljenih dobrih izkušnjah na predtekmovanjih v Brnu, Pragi, Ljubljani in Frankfurtu, so se tekmovalci udeležili še zadnjega predtekmovanja na Pravni fakulteti v Beogradu.

Na organiziranem tekmovanju v Beogradu se je ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru pomerila proti tekmovalcem z »University of Hamburg« iz Nemčije, »Panamerican University Aguascalientes« iz Mehike, »University of Bern« iz Švice, »Ankara University« iz Turčije ter »International University of Sarajevo« iz Bosne in Hercegovine. Dobro organizirano predtekmovanje je udeležencem predstavljalo odlično pripravo na glavno tekmovanje, hkrati pa tudi bolj praktični uvid v reševanje mednarodnih gospodarskih sporov pred arbitražnim tribunalom.

Za finančno podporo ekipe pri pripravah na tekmovanje se najlepše zahvaljujemo našim cenjenim sponzorjem: Ulbrich hidroavtomatika d.o.o., CNC P&K-Pušnik d.o.o., Agrocom d.o.o., Impol d.d., Mercator d.o.o. in Revoz d.d., Slovenske železnice, Elektroinštitut Milan Vidmar, Občina Radlje ob Dravi.

Našim študentom želimo dober nastop in uspešno zastopanje naše fakultete na finalnem tekmovanju na Dunaju.

Prof. dr. Darja Senčur Peček in Aljoša Polajžar na posvetu »Stop prekarnosti, čas je za dostojno delo!«

Datum objave: 28.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V dvorani Državnega sveta RS se je dne 27. marca 2023 odvil posvet »Stop prekarnosti, čas je za dostojno delo!« v soorganizaciji Državnega sveta RS, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS in Sindikata Mladi plus. Namen posveta je bil jasno opredeliti pojem prekarnosti in ugotoviti, kako se lahko s konkretnimi ukrepi zoperstavimo neželenim oblikam prekarnega dela. Posvet se je pričel s pozdravnimi nagovori predsednice Sindikata Mladi plus Tee Jarc, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Marka Lotriča in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca. V nadaljevanju so govorci naslovili različne težave in različne oblike prekarnega dela, med drugim, tudi prof. dr. Darja Senčur Peček, ki je predstavila referat o prikritih delovnih razmerjih in ekonomsko odvisnih osebah ter Aljoša Polajžar, asistent na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, ki je predstavil delo prek spletnih platform.

Posnetek celotnega posveta je na voljo na spletni strani Državnega sveta na povezavi >>> TUKAJ.

Marec v znamenju Erasmus Staff Mobilnosti

Datum objave: 28.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Marca 2023 je Pravno fakulteta Univerze v Mariboru bila gostiteljica kar štirih Erasmus+ mobilnosti osebja. Prof. dr. Maja NASTIĆ, redna profesorica iz Pravne fakultete Univerze v Nišu (Srbija), je v sklopu svoje mobilnosti opravila dve gostujoči predavanji. Študentom na drugi stopnji EPŠ je predavala na temo »Constitutional complaint and the ECHR”. Za študente 3. letnika prve stopnja pa je izvedla predavanje na temo “The right to health in the digitial age”.

Matko GUŠTIN, asistent na Pravni fakulteti Univerze v Osijeku (Hrvaška), je v času svoje mobilnosti spremljal organizacijo in izvajanje predavanj na PF UM ter si ogledal tudi delovanje knjižnice PF UM. Njegova izmenjava je bila namenjena tudi pridobivanju novih znanj in izmenjavi dobrih praks na področju Erasmus mobilnosti, kakor tudi analizi obstoječega in načrtovanju bodočega sodelovanje obeh pravnih fakultet tako na področju študentskih kakor tudi pedagoških mobilnosti.

PF UM sta obiskali tudi Didem TURKER in Beyza AYDIN, asistentki Pravne fakultete İzmir Katip Çelebi University (Turčija). V času obiska sta spremljali izvedbo online študentske delavnice o migracijah in zdravju in posvet Medicina, pravo in družba. Seznanili sta se tudi z delovanjem študentskega tutorstva, profesorskega tutorstva za študente s posebnim statusom in delovanjem referata za študentske zadeve ter Erasmus pisarne.


Prva vrsta z leve proti desni: Didem Turker, prof. dr. Suzana Kraljić, Beyza Aydin; druga vrsta z leve proti desni: Katja Markač Hrovatin, Maja Habjanič, prof. dr. Tjaša Ivanc in ga. Tatjana Vogrinec Burgar


Z leve proti desni: asist. Matko Guštin
s Pravne fakultete Univerze v Osijeku (Hrvaška), prof. dr. Maja Nastić, redna profesorica iz Pravne fakultete Univerze v Nišu (Srbija), prof. dr. Suzana Kraljić s PF UM

2. dan posveta Medicina, pravo in družba, 24. marec 2023

Datum objave: 24.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Univerzi v Mariboru smo izpeljali tudi drugi dan že 32. posvetovanja Medicina, pravo in družba v organizaciji Medicinske in Pravne fakultete Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zdravniškim in Pravniškim društvom v Mariboru.

Drugi dan posveta je otvorila ministrica za digitalno preobrazbo izr. prof. dr. Emilija Stojmenova Duh z predavanjem na temo načrtovanja digitalizacije in tehnologije v medicini. O etičnih perspektivah razvoja prava je govoril prof. dr. Miro Cerar, nato so sledila predavanja v dopoldanski sekciji zasl. prof. dr. Šime Ivanjka, prim. dr. Jelke Reberšek Gorišek, doc. dr. Mojce Tancer Verboten, dr. Urbana Vrtačnika, prof. dr. Radka Komadina, ge. višje sodnice Blanke Javorac Završek, prof. dr. Jožeta Balažica, izr. prof. dr. Mihe Šepca, prof. dr. Blanke Kores Plesničar.

Sočasno je po spletu potekala tudi MEDNARODNA SEKCIJA, ki sta jo moderirala prof. dr. Suzana Kraljić s Pravne fakultete Univerze v Mariboru in višji predavatelj Thomas Heller.


Vljudno vabljeni k ogledu "FOTOGALERIJA MEDICINA, PRAVO IN DRUŽBA - 2. dan, 24. 3. 2023"


 

Ekipa Pravne fakultete Maribor nastopila v odvetniški pisarni White & Case LLP v Frankfurtu

Datum objave: 23.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Ekipa Pravne fakultete Maribor v sestavi študentov: Zale Heric, Anike Rovan, Gašperja Kavnika, Timoteja Grila, Urške Nerat, Kristine Lahovnik, Nastje Gorenc in Nine Rebol, se pod mentorstvom asist. Denisa Baghrizabehija, asist. Line Burkelc Juras, Petre Zupančič, Stefana Danojevića, Ize Beširević, Maše Hajdinjak in Anamari Grušovnik že od septembra 2022 aktivno pripravlja na mednarodno pravniško tekmovanje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

V sklopu priprav na finalno tekmovanje, ki bo tudi letos potekalo na Dunaju, se tekmovalci udeležujejo različnih predtekmovanj (t. i. »pre-moot«). Po suverenem nastopu v Brnu in udeležbi na dobro organiziranih predtekmovanjih v Pragi in Ljubljani, so se tekmovalci udeležili še predtekmovanja v  Frankfurtu v ugledni odvetniški pisarni White & Case LLP z mednarodnim slovesom.

Na organiziranem tekmovanju v Frankfurtu se je ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru pomerila proti tekmovalcem z »University of Hannover«, »University of Saarland«, »University of Giessen« ter »University of Tübingen« iz Nemčije. Nastopi pred arbitražnim tribunalom, ki so ga sestavljali izkušenimi pravni strokovnjaki, so udeležencem tekmovanja predstavljali odlično pripravo na glavno tekmovanje, hkrati pa tudi bolj praktični uvid v reševanje mednarodnih gospodarskih sporov v arbitražnem postopku.

Za finančno podporo ekipe pri pripravah na tekmovanje se najlepše zahvaljujemo našim cenjenim sponzorjem: Ulbrich hidroavtomatika d.o.o., CNC P&K-Pušnik d.o.o., Agrocom d.o.o., Impol d.d., Mercator d.o.o., Revoz d.d., Slovenske železnice d.o.o., Elektroinštitut Milan Vidmar ter Občina Radlje ob Dravi.

Našim študentom želimo dober nastop in uspešno zastopanje naše fakultete tudi na zadnjem predtekmovanju, ki se ga bodo v prihodnjih dneh udeležili v Beogradu.

Prof. dr. Renato Vrenčur vodja sekcije na posvetu Sodobno obligacijsko pravo 2023

Datum objave: 20.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredo in četrtek, 15. in 16. marca 2023, je v Ljubljani potekal posvet Sodobno obligacijsko pravo 2023 v organizaciji TFL, kjer je izr. prof. dr. Renato Vrenčur sodeloval kot predavatelj in vodja sekcije, ki se je ukvarjala z novejšimi spremembami zakonodaje, ki vplivajo na promet z nepremičninami (predvsem novela Zakona o kmetijskih zemljiščih - ZKZ-G). V uvodnem referatu je profesor predstavil vpliv sprememb zakonodaje na sklepanje pogodb glede nepremičnin.

Ekipa Pravne fakultete Maribor se je udeležila predtekmovanja v Ljubljani

Datum objave: 15.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Ekipa Pravne fakultete Maribor v sestavi študentov: Zale Heric, Anike Rovan, Gašperja Kavnika, Timoteja Grila, Urške Nerat, Kristine Lahovnik, Nastje Gorenc in Nine Rebol, se pod mentorstvom asist. Denisa Baghrizabehija, asist. Line Burkelc Juras, Petre Zupančič, Stefana Danojevića, Ize Beširević, Maše Hajdinjak in Anamari Grušovnik že od septembra 2022 aktivno pripravlja na mednarodno pravniško tekmovanje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

V sklopu priprav na finalno tekmovanje, ki bo tudi letos potekalo na Dunaju, se tekmovalci udeležujejo različnih predtekmovanj (t. i. »pre-moot«). Po suverenem nastopu na predtekmovanju v Brnu in dobri izkušnji na predtekmovanju v Pragi, so se tekmovalci udeležili še predtekmovanja v odvetniški pisarni Jadek & Pensa v Ljubljani.

Na organiziranem manjšem tekmovanju v Ljubljani se je ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru pomerila proti tekmovalcem z »University of Zagreb« iz Hrvaške, »University of Trieste« iz Italije ter Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Dobro organizirano predtekmovanje je udeležencem predstavljalo odlično pripravo na glavno tekmovanje, hkrati pa tudi bolj praktični uvid v reševanje mednarodnih gospodarskih sporov pred arbitražnim tribunalom.

Za finančno podporo ekipe pri pripravah na tekmovanje se najlepše zahvaljujemo našim cenjenim sponzorjem: Ulbrich hidroavtomatika d.o.o., CNC P&K-Pušnik d.o.o., Agrocom d.o.o., Impol d.d., Slovenske železnice, Elektroinštitut Milan Vidmar, Občina Radlje ob Dravi.

Našim študentom želimo dober nastop in uspešno zastopanje naše fakultete tudi na nadaljnjih predtekmovanjih, ki se jih bodo v prihodnjih dneh udeležili v Frankfurtu in Beogradu.

European Jessup Friendly 2023

Datum objave: 14.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Med 9. in 11. marcem 2023 je v Ženevi potekalo evropsko predtekmovanje Philip C. Jessup Moot Court. Udeleženih je bilo 19 ekip iz evropskih pravnih fakultet. Pravno fakulteto UM so zastopali trije tekmovalci: Patricija Glavica, Vita Višič in Andrej Stanišić pod mentorstvom Leona Brulca, asist. Žive Šuta, doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika. Ekipa se je uvrstila v izločilne boje tekmovanja in se v polfinalu pomerila z ekipo dunajske pravne fakultete. Naša ekipa je dosegla odlično 3. mesto, za Universität Wien (zmagovalna ekipa) in Eötvös Loránd University (drugouvrščeni). 

Monografija mag. Andreja Ferlinca, upokojenega vrhovnega državnega tožilca, je monografija iz prakse

Datum objave: 14.03.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Včeraj, 13. 3. 2023, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru potekala predstavitev monografije mag. Andreja Ferlinca. Monografija je plod njegovega strokovnega dela in življenjskih izkušenj.

Ob predstavitvi monografije je tekel pogovor o PRAVNI DRŽAVI, ki ga je moderiral izr. prof. dr. Borut Holcman. Ob avtorju so sodelovali tudi prof. dr. Iztok Simoniti, prof. dr. Janja Hojnik in prof. dr. Tomaž Keresteš.

Pravna država je sistem, je vrednota, ki pokriva tri področja in sicer področje univerzalne človeške dobrine, ki po besedah zgodovinarja E. P. Thomsona predstavlja "kulturni dosežek univerzalnega pomena". Pravne omejitve vlade so omejitve, ki jih ustvarjajo družba in njene politične institucije. Gre za formalno zakonitost, ki vedno sledi, kadar obstajajo omenjene pravne omejitve vladanja. In zadnje, kar je zelo pomembno, vladavina prava in ne človeka. Vse troje je odvisno od vsebine.

O tem so razpravljavci predstavili svoja stališča in jih argumentirano posredovali občinstvu in medijem.