Novice

Novice 61 do 80 od 113

Zasl. prof. dr. Silvo Devetak v oddaji Dober večer z voditeljem dr. Zoranom Medvedom

Datum objave: 28.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Vabljeni k ogledu oddaje Dober večer, ki je bila na sporedu 21. januarja 2019 v informativnem programu TV Maribor, kjer je dolgoletni sodelavec Pravne fakultete Univerze v Mariboru, zaslužni profesor dr. Silvo Devetak, v skoraj uro trajajočem pogovoru z dr. Zoranom Medvedom, podal svoje mnenje o odnosih med Ukrajino in Rusijo, migracijah, pretoku delovne sile, medverskih odnosih, spoštovanju človekovih pravic in prava v državah jugovzhodne Evrope. Omenjeno tematiko je raziskoval že na prelomu tisočletja, ko ni bilo sirskih beguncev, in si politične elite niso belile glave z naraščajočo popularnostjo radikalnih idej ali jezo delavskega in nižjih slojev srednjega razreda.

Vabljeni k ogledu oddaje.

Vir: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dober-vecer/174590292?jwsource=cl

Pravna fakulteta uspešna pri pridobiti treh PKP projektov - študenti vabljeni k sodelovanju

Datum objave: 28.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Pravna fakulteta Univerza v Mariboru je na javni razpis „Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - Po kreativni poti do znanja 2017-2020“ prijavila tri projekte in vsi trije so bili izbrani za sofinanciranje. Projekti omogočajo povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in študentom dajejo možnost za pridobitev praktičnih izkušenj. Študenti bodo v okviru prijavljenih projektov preučevali kreativne in inovativne rešitve iz gospodarskega okolja. Projekti se bodo izvajali 5 mesecev, študenti pa bodo za sodelovanje v projektih prejeli plačilo.

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru se bodo izvajali naslednji PKP projekti:

  • Obseg pooblastil upravnika večstanovanjskih stavb in analiza metod komuniciranja z etažnimi lastniki (izr. prof. dr. Nataša Samec Berghaus in Klemen Drnovšek)
  • Zaščita žvižgačev – od pravne ureditve do novinarske prakse (doc. dr. Miha Šepec in Jan Stajnko
  • Pravni vidiki postopkov izterjav preživnin pri otrocih (do 18. leta) – Slovenija in Hrvaška (izr. prof. dr. Suzana Kraljić)

Za sodelovanje na projektih se lahko prijavite vsi študenti prve in druge stopnje študija. Prijavite se na način, da spremljate objave na oglasni deski. Za vsak projekt bo objavljena posebna novica, okvirna vsebina projekta in način prijave.

Iskrene čestitke prijaviteljem projektov in veliko raziskovalne vneme vsem udeležencem!

Živahno vzdušje na Informativi 2019

Datum objave: 25.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

V petek in soboto, 25. in 26. januarja 2019, poteka že 11. Informativa na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Promocijski pult Pravne fakultete Univerze v Mariboru je že obiskalo precej dijakov 3. in 4. letnikov slovenskih srednjih šol.

Ali ste vedeli, da sodi Univerza v Mariboru med 200 najboljših univerz na svetu v kategorijah PRAVO in JAVNA UPRAVA?

Obišči nas in se prepričaj, da je Pravna fakulteta Univerze v Mariboru PRAVA izbira.

NOVO: Družinski zakonik s komentarjem avtorice izr. prof. dr. Suzane Kraljić

Datum objave: 22.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

V mesecu januarju 2019 je pri Poslovni založbi MB izšel Družinski zakonik s komentarjem. Gre za plod večletnega dela izredne profesorice dr. Suzane Kraljić, ki je kar na 1232 straneh podala pojasnila k zakonskim členom, kar bo vsem, ki se pri svojem delu (npr. sodniki, odvetniki, socialni delavci, notarji...) ali študiju srečujejo z zadevnim področjem, omogočil poglobljeno seznanitev z določenim vprašanjem. Pojasnila vključujejo tudi sodobno in pomembno sodno prakso domačih in tujih sodišč, Sodišča Evropske unije ter Evropskega sodišča za človekove pravice.

Cilj novega Družinskega zakonika je zagotavljanje učinkovitejšega izvajanja načela varovanja koristi otroka in izboljšanje pravne varnosti pri odločanju o zakonskih in družinskih sporih. Tako se pristojnosti odločanja o ukrepih selijo iz centrov za socialno delo na okrožna sodišča. Izraz roditeljska pravica bo nadomestila starševska skrb, ta pa bo lahko, če otrok ostane brez staršev, dodeljena tudi starim staršem ali drugim ožjim sorodnikom. S tem so se izognili zapletom, ki bi jih povzročila posvojitev znotraj družine.

Novost bo vnaprej izražena volja staršev, kdo naj skrbi za otroka, če se jim kaj zgodi. Mogoča bo tudi sklenitev predporočne pogodbe, spodbujalo se bo mediacije v družinskih sporih.

Družinski zakonik (DZ) je eden najpomembnejših zakonov, saj s svojo vsebino posega na najbolj občutljiva, ranljiva in marsikdaj tudi z osebno noto prežeta pravna razmerja. DZ je nadomestil Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je bil sprejet pred več kot 40 leti.
 


Komentar lahko naročite >>tukaj<<.KDO JE PROF. DR. SUZANA KRALJIĆ
 

Dr. Suzana Kraljić je izredna profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.
Doktorsko disertacijo za naslovom »Mediacija kot metoda reševanja družinskopravnih sporov« je zagovarjala pod mentorstvom prof. dr. Vesne Rijavec januarja 2008.
Kot gostujoča predavateljica je predavala na Univerzi Novi Sad (Srbija), Philips-Universität Marbur (Nemčija), Mikolas Romeris University (Litva) ter na Tallin Health Care Colleage (Estonija).
Je nosilka bilateralnega ARRS projekta z Ozyegin Univerzo v Turčiji.
V sklopu DMSZT Maribor redno sodeluje pri licenčnih izobraževanjih medicinskih sester.
Je predsednica uredniškega odbora pri reviji Medicine, Law and Society ter redna članica organizacijskega odbora letne konference Medicina, pravo in družba.
Redno in z aktivno udeležbo sodeluje tudi na raznih mednarodnih konferencah, npr. Brisbane, New York, Nassau, Dunaj, Chester, La Coruna, Tel Aviv, Bratislava, Makarska, Zagreb, Beograd, Hamburg, London, itd.
Je članica Državne maturitetne komisije ter Medresorske komisije za pripravo novega družinskega zakonika.
Kot nacionalna poročevalka je in trenutno sodeluje v različni mednarodnih projektih, vodenih s strani priznanih in renomiranih institucij: npr. The Hague: T.M.C. Asser Instituut, The Academy of European Law (ERA), Deloitte Belgium, University of Abeerden, University of Osijek, The World Justice Project, itd.
Je Erasmus koordinatorica na PF UM ter članica senata PF UM.
Je poročena in mati treh otrok.


Vir: PZ MB d.o.o.

Bob leta 2018 v rokah prof. dr. Verice Trstenjak

Datum objave: 21.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

19. januarja 2019 se je deset finalistov potegovalo za Večerovo nagrado Bob leta. Letošnji Bob leta je prejela dvajseta zmagovalka prof. dr. Verica Trstenjak, ki je nagovorila politike.

Njena izbrana izjava za Bob leta je bila sicer namenjena politikom, "da bodo mladi imeli motivacijo, da bodo pridobivali nova znanja, da se bodo radi vračali v domovino," je še dejala. Po njenem mnenju je naloga vseh nas, da se oglasimo s kritično mislijo in povemo, kar se nam zdi prav in kaj ne.

Prof. dr. Verica Trstenjak in njen Bob leta 2018: "Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In politiki, ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete."

Iskrene čestitke letošnji zmagovalki "Bob leta 2018" prof. dr. Verici Trstenjak tudi v imenu kolegov in kolegic Pravne fakultete Univerze v Mariboru.


Kdo je Verica Trstenjak

Je profesorica za evropsko in civilno pravo, je bivša generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije (2006-2012) ter bivša sodnica na Splošnem sodišču EU (2004-2006).
Evropsko pravo predava na Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Mariboru, na LLM programu pa tudi na Univerzi na Dunaju, na Evropski pravni fakulteti v Sloveniji ter na Sigmund Freud univerzi na Dunaju ter redno na več poletnih šolah, npr. v Salzburgu, Alpbachu (Univerza Insbruck) in Stroblu (Univerza Dunaj).
Je tudi znanstveni član na inštitutu Max Planck Institute Luxembourg for International, European and Regulatory Procedural Law. Od leta 2017 je clan management board in od oktobra 2017 je bila izvoljena še v  executive board na EU Agenciji za temeljne pravice na Dunaju.
Pred  odhodom v Luxemburg je bila med drugim zaposlena na univerzi (Maribor) in več let  v državni upravi kot svetovalka in državna sekretarka  za znanost, v letu 2000 pa je bila tudi generalna sekretarka vlade.
Trstenjakovo je lani stranka SDS predsedniku Borutu Pahorju predlagala za kandidatko za ustavno sodnico, a so se stranke koalicije odločile, da podprejo drugo kandidatko. V začetku decembra je Trstenjakova izsoptila iz Sodnega sveta, pri tem pa dejala, da želi z odstopom opozoriti na nujnost drugačne organizacije in pogojev za delo Sodnega sveta.

Vir: (FOTO in VIDEO) 20. Bob leta za Verico Trstenjak, Večer, M.R.


Bob se je zgodil, ko je za Večerove Poglede na dušek napisala psihogram Slovenije. Pravnica prof. dr. Verica Trstenjak ima prvovrstno mednarodno kariero, od zahtevne praktične: generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu je bila od 2006. do 2012., sodnica na Splošnem sodišču EU od 2004. do 2006., do profesure na Dunaju z nonstop gostovanji vsepovsod, ni še dolgo, kar je navdušila Japonce. Srce ji pa bije za domovino. In ker verjame, da je najmočnejše orožje beseda, je "pobobala" politikom o (ne)podpori strokovnjakom.

Imela je bolj slovensko bobovsko leto, kot je bila najbrž načrtovala. Pred koncem leta 2018 je sprejela povabilo iz predsedniške palače in dala soglasje, da gre med potencialna imena za bodočo ustavno sodnico, pa jo je potem - in predlagatelja, predsednika republike, prav tako - levosredinski politični interes v državnem zboru prevozil. Ni (še) kandidatka, vsaj do naslednje etape volitev ustavnih sodnikov ni. Tudi članica sodnega sveta ni več, konec lanskega leta je odstopila, ker da se ga premalo sliši, nima, ne more imeti, v pogojih tukaj in zdaj, dovoljšnjega vpliva, da bi sodno vejo obrnil na bolje.

Iz zasebnih razlogov je še na Dunaju, v perspektivi - in že sproti tudi - pa zmeraj bolj nazaj doma. Prevzema predmete na Fakulteti za upravo v Ljubljani, uči tudi v Mariboru, po srcu je profesorica. Evropsko pravo ima v malem prstu, prvo ime je, specialistka za evropsko in civilno pravo, za tolmačenje pravnih relacij v slovensko-hrvaškem arbitražnem sporu o meji. Sporu, ki je odprt sodni spor na njenem, luksemburškem sodišču.

Vir: Večer: Država, družba, stiska, lažne novice ... še malo pa bo znan tudi 20. Bob leta, Rok Kajzer

Gostujoči strokovnjak Ron Cordova izvedel tridnevni seminar na temo pravnega pisanja ("legal writing")

Datum objave: 18.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

V januarju 2019 je gostujoči strokovnjak Ron Cordova, eden vplivnejših odvetnikov iz Kalifornije, ZDA, na Pravni fakulteti izvedel tridnevni seminar z naslovom "The Art (and) Science of Legal Drafting: From Contract and Settlement Agreements to Court Pleadings". Čeprav gre za rednega gosta naše fakultete je prvikrat izvedel seminarje na temo pravnega pisanja ("legal writing"). Predavanja so obiskali tako domači kot ERASMUS študenti, ki so seminarje opisali tako:

Tamára:
Having the opportunity to hear from one of the top attorneys from the USA was an experience of a life time.The knowledge that I acquired from mr. Ron Cordova was extraordinary and helped to further develop my passion and my desire to pursue a legal career, especially in the field of criminal law.

Amanda:
I really enjoyed this seminar! Mr. Ron gave me a lot of informative content to apply for everyday law practice. I appreciate the opportunity to listen all mr. Ron’s knowledge and to get to know his passion about criminal law.

Že tretji znanstveni članek prof. dr. Janje Hojnik v reviji Common Market Law Rewiew

Datum objave: 18.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

V mesecu januarju 2019 je izšel že tretji znanstveni članek prof. dr. Janje Hojnik v reviji Common Market Law Review, ki je vodilna revija za pravo EU in četrta najvplivnejša na področju prava na svetu. Članek ima naslov "Tell me where you come from and I will tell you the price: Ambiguous expansion of prohibited geographical price discrimination in the EU" in obravnava sporna pravna vprašanja, povezana z diskriminacijo kupcev pri cenah glede na njihovo državljanstvo ali državo prebivališča, kot je bil denimo v primeru bara v Rovinju, ki je tujim turistom zaračunaval višje cene kot domačinom, ali v primerih cenovne diskriminacije pri internetnih nakupih.

Uvrstitev ekipe PF UM v regionalni finale na tekmovanju iz prava EU

Datum objave: 14.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

Ekipa PF UM se je na uglednem mednarodnem tekmovanju iz prava EUEuropean Law Moot Court Competition (ELMC), uvrstila med 48 najboljših ekip na podlagi pisnih izdelkov in se bo od 21. do 24. februarja 2019 s konkurenčnimi pravnimi fakultetami pomerila na regionalnem finalu v Firencah (Italija).

Ekipo sestavljajo študentje: Tamara Dugar, Danaja Plohl in Mihael PojbičMentorji, ki ekipi pomagajo pa so dr. Petra Weingerl, dr. Aleš Ferčič ter študent Aljoša Polajžar.

V okviru tekmovanja je ekipa od začetka septembra do konca novembra pripravljala pisni vlogi za tožnika in toženca glede postavljenega problema s področja prava EU. Na regionalnem finalu pa bodo predstavljeni argumenti v simuliranem ustnem postopku pred Sodiščem EU.

 

Pravkar izšlo: Zakon o izvršbi in zavarovanju z razširjenimi uvodnimi pojasnili z novelo ZIZ-L

Datum objave: 07.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

V uvodnih pojasnilih so zajeta teoretična preučevanja in praktične izkušnje avtorjev, kar bo bralcem olajšalo razumevanje in uporabo prenovljenih in novih določb v praksi.

Razširjena uvodna pojasnila sta napisala dr. Andrej Ekart in dekanica Pravne fakultete Univerze v Maribori prof. dr. Vesna Rijavec.

O KNJIGI:

Državni zbor je 13. 2. 2018 sprejel novelo ZIZ-L, ki prinaša vrsto novosti na področju izvršbe. Doseči želi ustrezno ravnotežje med učinkovitostjo izvršilnega postopka in varstvom dolžnika, da ne pride do unovčenja dolžnikovega nepremičnega premoženja takoj in za vsako ceno. Razvoj informacijske tehnologije zahteva prilagoditev pravil izvršilnega prava (na primer elektronske javne dražbe, informativni seznam dolžnikovega premoženja, trgovanje z nematerializiranimi vrednostnimi papirji). Zaradi naglega sprejemanja evropskih uredb (na primer nova Bruseljska uredba Ia, Uredba o čezmejni zamrznitvi bančnih računov) je zakonodajalec določil nova postopkovna pravila za uporabo teh uredb v nacionalnem pravu. Eden od sklopov sprememb je namenjen izboljšanju nekaterih pravil izvršilnega prava (na primer obvezna priložitev izvršilnega naslova predlogu za izvršbo, opredelitev temelja zahtevka pri izvršbi na podlagi verodostojne listine).

V uvodnih pojasnilih so zajeta teoretična preučevanja in praktične izkušnje avtorjev, kar bo bralcem olajšalo razumevanje in uporabo prenovljenih in novih določb v praksi.


Vezava:              trda

ISBN:                  978-961-247-408-9 

Št. strani:           532

Leto izdaje:        2019


Vir: https://www.gvzalozba.si/zakon-o-izvrsbi-in-zavarovanju-z-uvodnimi-pojasnili-1280

25. oktobra 2018 je Pravna fakulteta Maribor praznovala DAN FAKULTETE

Datum objave: 07.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru bo tudi v prihodnje v slovenskem in širšem prostoru proaktivna visokošolska institucija na področju posredovanja pravnih znanj ter združevanja pedagoškega in raziskovalnega dela, ki oblikuje v družbi cenjene in iskane diplomante prava.

Študij Prava v Mariboru obsega 58 let izobraževanja mladine o veščini dobrega in pravičnega. Vsako leto predstavlja kamenček v mozaiku, danes sodobnega, evropsko primerljivega študija Prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Le po čem je odmevalo to leto?

Vabimo Vas k ogledu kratkega slikovnega gradiva "Kaj vse smo počeli v tem letu!".

 

Doc. dr. Petra Weingerl kot gostujoča predavateljica v Sarajevu

Datum objave: 17.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Doc. dr. Petra Weingerl je v sredini meseca decembra 2018 obiskala Sarajevo, kjer je 14. decembra 2018 na Pravni fakulteti Univerze v Sarajevu izvedla gostujoče predavanje o svoboščinah notranjega trga EU, hkrati pa sodelujovala na okrogli mizi "How to educate students about human rights - challenges and perspectives" (http://www.unsa.ba/en/doga%C4%91aji/round-table-how-educate-students-about-human-rights-challenges-and-perspectives). Sodelovala je tudi pri zaključnem tekmovanju - simulaciji postopka pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

USPEŠEN ZAKLJUČEK IV. ŠTUDENTSKE PRAVDE

Datum objave: 13.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Dne 12. decembra 2018 se je z izvedbo finalnih obravnav na Pravni fakulteti Maribor zaključila IV. Študentska pravda. Vseslovensko tekmovanje študentov prava iz poznavanja civilnega materialnega in procesnega prava je tudi letos postreglo z zanimivim primerom in k sodelovanju privabilo vrsto strokovnjakov iz prakse ter zainteresirane javnost.

Študentska pravda je tako že četrto leto zapored upravičila svoj moto »Postani odvetnik že med študijem« in omogočila, da študenti teoretično znanje iz predavalnice preizkusijo v praksi sodne dvorane. Kot tekmovanje, ki temelji na simulaciji pravdnega postopka, predstavlja Študentska pravda edinstveno tovrstno tekmovanje v Sloveniji.

Po odločitvi senata, ki so ga sestavljali višji sodnik Matej Čujovič (VSL), odvetnica Suzana Bončina Jamšek (o.p. Ilič & partnerji) ter odvetnik Andrej Kac (o.p. Kac in odvetniki), je zmagovalka letošnje Pravde ekipa študentov Pravne fakultete Ljubljana v sestavi Klemen Kreča, Gal Gračanin, Nejc Jereb in Monika Gradišnik, medtem ko je ekipa študentov Pravne fakultete Maribor v sestavi Nejc Romih, Alja Kamnik, Jakob Stanič Gruden, Urška Stopar in Teja Štrukelj osvojila drugo mesto.
 

V polfinalnih obravnavah sta odločala dva senata. V prvem odvetnica Urška Kežmah, odvetnik Andrej Pohar (o.p. Čeferin) in odvetnik Žiga Stamenkovič, v drugem senatu pa višja sodnica Alenka Zadravec, odvetnica Nataša Štelcer (o.p. Štelcer Berkovič) in odvetnica Vesna Gorjup Zupnačič (o.p. Gorjup). V polfinalni fazi tekmovanja sta nastopali še dve ekipi študentov. Leon Brulc, Aljoša Polajžar, Mihael Pojbič in Barbara Smogavc (PF MB) in Nejc Šteblaj, Primož Marinič in Alja Šilar (PF LJ).

Študenti so se letos spopadli z zahtevnim primerom stvarnopravne narave (priposestvovanje stvarne služnosti na skupni nepremičnini), odškodninsko tožbo in vprašanjem nedopustnosti dokazov v pravdnem postopku. Po pripravi tožb, odgovor nanje in ostalih vlog, so najboljši študenti v (pol)finalnih obravnavah svoja stališča argumentirali še pred uglednimi strokovnjaki iz prakse.

Več o Študentski pravdi in možnosti prijave:

https://www.pf.um.si/studij/obstudijske-dejavnosti/tekmovanja-studentov/studentska-pravda/

Fotogalerijo si lahko ogledate >>tukaj<<.

Okrogla miza: Slovenija v letu 2019 - kam naprej?

Datum objave: 12.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

V ponedeljek, 10. decembra 2018, je v sklopu Študentskega sveta Pravne fakultete Univerze v Mariboru v dvorani Auditorium Maximum na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru potekala okrogla miza na temo »Slovenija v letu 2019 – kam naprej?« Okroglo mizo so s svojim širokim poznavanjem tematike obogatili naslednji pomembni gostje: evropska poslanka ga. Tanja Fajon, prof. dr. Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in prof. dr. Janja Hojnik s Pravne fakultete Univerze v Mariboru.  Pogovor je oblikoval in vodil g. Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera.

Navzoče študente prava, njihove profesorje in povabljene goste je najprej pozdravila študentka Petra Zupančič, ki je dogodek, ob podpori dekanice prof. dr. Vesne Rijavec ter prof. dr. Tjaše Ivanc, tudi organizirala.  Po izrečenih pozdravnih besedah dekanice, je stekel razgovor na teme, ki v tem trenutku pomenijo izziv in kličejo k iskanju odgovorov in boljših rešitev.

V prvem delu programa so gostje podali svoja razmišljanja o tem, kakšno je globalno in evropsko stanje na različnih družbenih področjih in v povezavi s tem tudi videnje, kakšna bo Slovenija v prihodnjem letu. V nadaljnji diskusiji smo se dotaknili aktualne problematike migracijskih gibanj, tako v Sloveniji kot v Evropski uniji ter analizirali polemiko sprejetja Marakeškega sporazuma. V luči  praznovanja 70. letnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah so se dotaknili tudi pridobljenih pravic do svobodnega izražanja, ki pa jih nekateri v imenu demokracije vse pogosteje namenoma zlorabljajo, saj je sovražni govor žal postal skoraj nekaj vsakdanjega v današnji kulturi dialoga.

Družba je prepojena z različnimi informacijami, ki jih omogočajo moderne komunikacijske tehnologije, zaradi česar je ločnica med resnico in neresnico težko določljiva. Zdi se, da se danes namesto reševanja kompleksnih vprašanj, raje zadovoljimo s poenostavljenimi (ideološkimi) razlagami, tovrstni posveti pa so zatorej nedvomno priložnost, da pridobimo odgovore na različna vprašanja. Na okrogli mizi so nnjihovo pripravljenost na spremembe in izzive, ki so pred njimi, analizirali tudi skozi prizmo vladavine prava.

Dobro obiskana dvorana zainteresiranih študentov dokazuje, da so tovrstni dogodki na fakulteti zaželeni in dobrodošli.

Gostujoče predavanje dr. Jureta Vidmarja z Univerze Maastricht

Datum objave: 04.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

V torek, 4. 12. 2018, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru predaval dr. Jure Vidmar. Predavanje je izvedel v okviru predmeta Mednarodno javno pravo v tretjem letniku B1. Predaval je o mednarodni odgovornosti držav. Dr. Vidmar je redni profesor mednarodnega javnega prava na Univerzi Maastricht na Nizozemskem in sodnik ad hoc Evropskega sodišča za človekove pravice. Pred tem je bil predavatelj na Pravni fakulteti Univerze Oxford v Veliki Britaniji, kjer je bil med drugim član kolidža St John’s, postdoktorski član kolidža Queens in raziskovalec Inštituta za evropsko in primerjalno pravo.

Dr. Jure Vidmar občasno predava na južnoafriški univerzi Pretoria, kjer je pridruženi član Centra za človekove pravice. Poučeval je mednarodno javno pravo, mednarodno reševanje sporov, humanitarno pravo, človekove pravice, pravo EU ter občasno tudi pravno filozofijo, ustavno in kazensko pravo. Raziskovalno se ukvarja predvsem z mednarodnim pravom, pravno teorijo in evropskim pravom. Je avtor številnih strokovnih člankov ter knjig Democratic Statehood in International Law (Hart, Oxford, 2013) in Hierarchy in International Law (OUP, Oxford, 2012, skupaj z E. De Wet). Profesor Vidmar je glavni urednik Hague Yearbook of International Law in član uredniškega odbora Netherlands International Law Review.

Gostujoče predavanje dr. Jana Ondreja

Datum objave: 03.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

V četrtek, 29. 11. 2018, so študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru poslušali predavanje dr. Jana Ondreja, profesorja Mednarodnega prava na Karlovi univerzi v Pragi in predstojnika katedre za Pravo in varnost na Private University College of Economics Studies. Predavanje se je izvedlo v okviru predmeta Mednarodno javno pravo v tretjem letniku B1. Predaval je o mednarodnem pravu morja. Dr. Ondrej je avtor več knjig na področju Mednarodnega prava.

Najvplivnejši pravniki, med njimi prof. dr. Jurij Toplak in doc. dr. Miha Šepec, o reformi demokratične in pravne države

Datum objave: 03.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Končal se je že osemnajsti izbor 10 najvplivnejših slovenskih pravnikov. Okrogle mize z naslovom Reforma slovenske demokratične in pravne države?, ki je potekala dne 27.11.2018 in s katero se izbor tudi tradicionalno sklene, so se udeležili letošnji najvplivnejši pravniki in pravnice (navedeni po abecednem redu): ddr. Klemen Jaklič, Vlasta Nussdorfer, dr. Miha Šepec, dr. Dominika Švarc Pipan, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak.

Najvplivnejši pravniki so prejeli prizanja iz rok direktorice oddelka založbe in dogodkov v družbi LEXPERA gospe Alenke Zalar ter bili povabljeni k razpravi.

»Če družba iz zgodovinskih razlogov ni pluralna – tako kot na primer slovenska družba ni zaradi enega daljšega obdobja pod enim režimom –, se bojim, da družba potrebuje zelo dolgo, da bi postala pluralna,« je bil kritičen profesor na Pravni fakulteti v Mariboru dr. Jurij Toplak. Po njegovem mnenju je zlasti naloga Ustavnega sodišča RS, da to zagotovi skozi svoje odločitve. Če ljudje pluralnosti nimajo v sebi, potem je ne moreta zagotoviti ne ljudstvo in ne parlament, ki ga ljudstvo izvoli. Prepričan je, da lahko na podlagi ustave in Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP) za to poskrbi le ustavno sodišče. V nadaljevanju je izpostavil primer, s katerim se ukvarja sam, in sicer, da bi javnost izvedela, kakšna je uspešnost maturantov na posamezni srednji šoli – ti podatki za zdaj namreč niso znani. Kljub vsemu navedenemu pa je dejal, da je v Sloveniji viden napredek tudi na področju pravosodja: »Vse več sodnikov, pa tudi drugih, se zaveda, da imamo neki minimum, pod katerega ne smemo, tj. EKČP.«

 

»Pravo je najvišja, ultimativna znanost. Tukaj se ne moremo skriti za neko enačbo ali za neki poskus s podgano in potem reči: 'To je res, ker je podgana tako povedala,' ali pa 'Test s podgano je tako pokazal'. Ampak lahko zastavimo svoje ime in svoje argumente. In če bomo uspeli, si pridobimo slavo, oziroma če ne bomo, se nam bodo vsi smejali. In kaj je lahko bolj intelektualnega in plemenitega kot to?« je svoje mnenje o pravni znanosti izrazil dr. Miha Šepec z mariborske pravne fakultete. V povezavi s tem je nadaljeval, da moramo vsako sodbo, ki jo prejmemo z Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), kritično presoditi: »Vsakogar, ki se bo izpostavil in kritiziral neko sodbo ESČP, zelo cenim. Zakaj cenim? Zato, ker povzemanje teh sodb kot neke ultimativne resnice, božje resnice … to lahko počne vsak opičnjak. Če bi nekdo rad kritiziral te sodbe, pa so potrebni pogum in zelo visoko poznavanje in razumevanje prava kot celote, da se nekdo 'spusti' in zastavi svoje ime v tej kritiki.« Kljub temu meni, da je nedavna izjava Vrhovnega sodišča RS o sodbah ESČP neprimerna, saj je vrhovno sodišče kot organ zavezano spoštovati odločitve ESČP – v nasprotnem primeru pade načelo pravne varnosti.

 

 

Vir: https://novi.iusinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/232200?fbclid=IwAR39hEk9EhCX8o7XwhMpjiXaxqhThFEQJaMrQ6HgiudXn_Q54y5icxt7FqA

Pripravila: Patricij Maček in Toni Tovornik

Novejši pristopi poslovne prakse pri upravljanju s terjatvami

Datum objave: 22.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

V okviru predmeta Avtonomni gospodarski posli je mag. Sanja Savič, vodja pravnega oddelka v družbi PwC Slovenija d.o.o., 22. 11. 2018 izvedla gostujoče predavanje na temo: Novejši pristopi poslovne prakse pri upravljanju s terjatvami.

Mag. Sanja Savič je diplomirala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru leta 2006, leta 2014 pa zaključila tudi znanstveni magistrski študij. Ima več kot 12 let izkušenj na področju pravnega svetovanja lokalnim in tujim strankam. Njeno specialistično področje obsega predvsem pravno svetovanje na področju korporacijskega in gospodarskega prava, prestrukturiranja in reorganizacije  podjetij, združitev in prevzemov, ustanovitev ter likvidacij podjetij. Samostojno je vodila številne prevzeme, skrbne preglede družb ter večja statusno pravna preoblikovanja.

Pravna fakulteta pridobila dva evropska projekta

Datum objave: 21.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Evropska komisija je konec meseca novembra 2018 v okviru programa JUSTICE odobrila dva projekta, katerih koordinator je Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in sicer:
 
1. Diversity of Enforcement titles in cross-border debt collection in the EUEU-En4s.
    Nosilki prof. dr. Vesna Rijavec in izr. prof. dr. Tjaša Ivanc.
 
2. Eropean investigation order – legal analysis and practical dilemmas of international cooperationEIO-LAPD.
    Nosilec doc. dr. Miha Šepec ob pomoči asist. Jana Stajnka.
 
Projekta se bosta začela izvajati v letu 2019 in trajala 24 mesecev.
 
Nosilcem projektov iskreno čestitamo.

10 najvplivnejših pravnikov leta 2018

Datum objave: 20.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Izbranih je 10 najvplivnejših pravnikov, ki so po mnenju glasovalcev vidno zaznamovali leto 2018 tako na pravnem področju kot tudi širše v družbi.

Med 10 najvplivnejšimi pravniki kar 3 visokošolski učitelji iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

To so (po abecednem redu):

  • doc. dr. Miha Šepec
  • prof. dr. Jurij Toplak
  • prof. dr. Verica Trstenjak

Iskrene čestitke izbranim pravnikom leta 2018!

Izmed dvajsetih finalistov, ki so bili največkrat predlagani v prvem delu, se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov, ki so do 19. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov.

Izbor, ki ga na portalu IUS‑INFO organizirajo z namenom, da poudarijo pomen pravne stroke in njen vpliv na družbeno dogajanje, bodo sklenili s slovesno podelitvijo priznanj in okroglo mizo, ki bosta v torek, 27. novembra 2018, ob 11. uri v Hotelu InterContinental.

Vir: https://novi.iusinfo.si/medijsko-sredisce/10-najvplivnejsih-pravnikov