Novice

Novice 41 do 60 od 113

BODI PREPOZNAVEN - promocijski artikli že v prodaji

Datum objave: 27.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Artikli z zmagovalnim potiskom Pravne fakultete Univerze v Mariboru SO NA VOLJO. S prodajo smo pričeli 26. MARCA 2019 - na dan Filmskega večera pravnikov, v organizaciji Študentskega sveta PF.

Majice, hudiji in A5 črtaste beležke bodo na voljo vsak dan od ponedeljka do četrtka med 11. in 13. uro v Pravni bukvarni naše fakultete.

Pridi po svojo MAJICO, HOODIE in BELEŽKO ter pokaži svojo pripadnost PRAV(n)I FAKULTETI.

CENIK PROMOCIJSKIH IZDELOV PF UM

vrsta artikla cena brez DDV znesek DDV prodajna cena
majica ŽENSKA kratki rokav (roza, siva, črna, navy)                                 9,84 €                                 2,16 €                               12,00 €
majica MOŠKA kratki rokav (siva, črna, navy)                                 9,84 €                                 2,16 €                               12,00 €
hoodie ŽENSKI Kariban (465)                 (svetlo modra, vijola siva, črna, navy)                               23,77 €                                 5,23 €                               29,00 €
hoodie MOŠKI Kariban (446)                 (siva, črna, navy)                               23,77 €                                 5,23 €                               29,00 €
hoodie ŽENSKI Tee Jays (5433)                               31,56 €                                 6,94 €                               38,50 €
hoodie MOŠKI Tee Jays (5432)                               31,56 €                                 6,94 €                               38,50 €
beležka A5 s črtami                                 4,92 €                                 1,08 €                                 6,00 €

 

Cene veljajo za en kos in so navedene v EUR.

Veljavnost cenika od 26.3.2019 dalje.

Doc. dr. Petra Weingerl na mednarodni konferenci v Zalaegerszegu na Madžarskem

Datum objave: 22.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Doc. dr. Petra Weingerl je danes, 22. marca 2019, sovodja sekcije o regulaciji na mednarodni konferenci s področja avtonomnih vozil z naslovom "Trilateral Conference on Connected and Automated Mobility", ki poteka v Zalaegerszegu, Automotive Proving Ground, ZalaZone na Madžarskem.

V sekciji dr. Weingerlove poteka diskusija o regulatornih izzivih uvedbe avtomobilov brez šoferja. Udeležba je pomembna z vidika razvijanja strategije preučevanja pravnih izzivov digitalne ekonomije na PF UM.

 

Pravna fakulteta je bogatejša za dva nova doktorja znanosti

Datum objave: 11.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

V četrtek, 7.3.2019, je rektor UM promoviral deset doktorjev znanosti med njimi tudi Marjana Špilarja in Damjana Oroža s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki sta pridobila strokovni naziv doktor znanosti na tretji stopnji bolonjskega programa, ki je najvišja stopnja nudenja znanja na določenem področju.

Dr. Marjan Špilar je doktoriral z naslovom doktorske disertacije "Posebni instituti davčnega postopka v razmerju do varstva javnega interesa in varstva pravic zavezancev", pod mentorstvom red. prof. dr. Bojana Škofa in somentorstvom izr. prof. dr. Boža Grafenauerja.

Dr. Damjan Orož je doktoriral z naslovom doktorske disertacije "Ugovor v izvršbi in njegov vpliv na stopnjo pravne varnosti", pod mentorstvom izr. prof. dr. Tomaža Keresteša in somentorstvom red. prof. dr. Vesne Rijavec.

Iskrene čestitke novima doktorjema znanosti.

Prof. dr. Suzana Kraljić kot gostujoča profesorica v Budimpešti

Datum objave: 11.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić je bila med 23.1. in 22.2. 2019 gostujoča predavateljica na priznani Pravni fakultete ELTE (Eötvös Loránd University) v Budimpešti na Madžarskem, kjer je opravila 21 ur predavanj. Teme njenih predavanj so bile:

a) “Understanding Child’s Best Interest Standard”;

b)“Adoption in 21st Century – between a Wish and Reality”;

c) “Patient’s Rights and Responsibilities – selected issues”.

Deležni smo bili obiska iz Belorusije

Datum objave: 08.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Pravno fakulteto UM je v času od 4. do 8. marca 2019 obiskala prof. dr. Kirvel Irena Juzefovna iz Yanka Kupala State University of Grodno iz Belorusije. Gostja je študentom predstavila osnove pravnega sistema v Belorusiji ter temeljna izhodišča beloruskega civilnega procesnega prava. Prav tako je predstavila njihovo univerzo in fakulteto ter možnost udeležbe študentov na njihovi študentski konferenci. Gre za že devetnajsto mednarodno znanstveno konferenco študentov dodiplomskega in podiplomskega študija z naslovom: "INTERACTION OF LEGAL SYSTEMS OF MODERNITY FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF SOCIETY".

Prof. dr. Saša Prelič je nov član sodnega sveta

Datum objave: 06.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Državni zbor je 5. marca 2019 za člana sodnega sveta izvolil rednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru Saša Preliča. Poslanke in poslanci so mu na tajnem glasovanju namenili 39 glasov, medtem ko jih je protikandidat prejel deset manj. Prof. dr. Saša Prelič bo na tem mestu nasledil prof. dr. Verico Trstenjak, ki je odstopila s koncem leta 2018.

Na razpisu za člana sodnega sveta trije kandidati

Generalna sekretarka v uradu predsednika republike Nataša Kovač je poslankam in poslancem pojasnila, da so se na razpis za člana sodnega sveta prijavili trije kandidati, od katerih je predsednik republike Borut Pahor po posvetovanju z vodji poslanskih skupin za kandidata predlagal Borisa Ostruha in Sašo Preliča. DZ je za člana sodnega sveta danes izvolil slednjega.

Od leta 2015 prodekan za gospodarjenje

Saša Prelič je redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer od leta 2015 opravlja funkcijo prodekana za gospodarjenje, v okviru katedre za gospodarsko pravo sodeluje pri predmetih pravo družb, korporacijsko in koncernsko pravo ter gospodarsko statusno pravo, je na seji DZ pojasnila generalna sekretarka. Na tej fakulteti je magistriral in doktoriral ter bil habilitiran v naziv rednega profesorja. Ob delu na fakulteti je opravil sodniško pripravništvo in uspešno opravil pravosodni izpit. Med letoma 2011 in 2015 je opravljal tudi funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Odlikujejo ga jasna pravna misel ter zavzetost in inovativnost

Generalna sekretarka je še povedala, da Preliča odlikujejo jasna pravna misel ter zavzetost in inovativnost pri ukvarjanju z najtežjimi pravnimi vprašanji, zlasti s področja gospodarskega statusnega prava.

Vir: STA

Regionalni finale tekmovanja European Law Moot Court v Firencah

Datum objave: 27.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru v sestavi: Danaja Plohl, Mihael Pojbič ter Tamara Dugar, se je med 21. in 24. februarjem pod mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl in študenta Aljoše Polajžarja, udeležila tekmovanja European Law Moot Court (ELMC), ki je potekalo v Firencah na European University Institute (EUI).

Regionalni finale je imel posebno noto, saj je šlo za 30 obletnico prve izvedbe tekmovanja, ki je potekalo prav v Firencah na EUI. Ob naši fakulteti je nastopalo še 11 drugih uglednih pravnih fakultet, med drugim Columbia Law School (New York), Lund University Faculty of Law, Panthéon-Assas University Paris, Université catholique de Louvain, College of Europe (Brugge), itd.

Naša ekipa se je odlično odrezala, a se žal kljub dobrim nastopom ni uvrstita v veliki finale tekmovanja, ki bo potekalo aprila v Luxembourgu na Sodišču EU.

Ekipi čestitamo za nastope na tekmovanju ter vso opravljeno delo v zadnjih šestih mesecih.

Tekmovanje PSUTMUN 2019 in odlična uvrstitev študentov mariborske pravne fakultete

Datum objave: 25.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Delegacija Pravne fakultete Univerze v Mariboru se je med 7. in 9. februarjem pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka udeležila tekmovanja PSUTMUN 2019, ki je potekalo na Princess Sumaya University for Technology v Amanu, glavnem mestu Jordanije.

Tekmovalci Pravne fakultete so se na tekmovanju odlično odrezali. Tako si je Teodora Kordiš prislužila naziv Best University Delegate v okviru odbora SOCHUM, Aljoša Polajžar pa v okviru Sveta Evropske unije. Dora Klančnik si je zaradi odličnega nastopa prislužila Honorable Mention in uvrstitev med 5 najboljših delegatov v okviru odbora SOCHUM, Iza Beširević pa v okviru Sveta Evropske unije. Tudi Maša Hajdinjak je v okviru Sveta za človekove pravice ZN odlično zastopala interese države, ki ji je bila dodeljena.

PSUTMUN je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora, debata pa v celoti poteka v angleščini, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Konference so se letos med drugim udeležili tudi tekmovalci iz Izraela, Egipta, Libanona, Palestine itd.

Delegaciji čestitamo za uspehe na tekmovanju!

Izšla je nova znanstvena monografija dr. Vesne Rijavec in dr. Andreja Ekarta

Datum objave: 25.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Nova znanstvena monografija Zakon o izvršbi in zavarovanju : (ZIZ) : z novelo ZIZ-L : razširjena uvodna pojasnila s podrobnim prikazom evropskega naloga za zamrznitev bančnih računov na 532 straneh v avtorstvu doc. dr. Ekarta Andreja in prof. dr. Rijavec Vesne.
Državni zbor je 13. 2. 2018 sprejel novelo ZIZ-L, ki prinaša vrsto novosti na področju izvršbe. Doseči želi ustrezno ravnotežje med učinkovitostjo izvršilnega postopka in varstvom dolžnika, da ne pride do unovčenja dolžnikovega nepremičnega premoženja takoj in za vsako ceno.

Razvoj informacijske tehnologije zahteva prilagoditev pravil izvršilnega prava (na primer elektronske javne dražbe, informativni seznam dolžnikovega premoženja, trgovanje z nematerializiranimi vrednostnimi papirji). Zaradi naglega sprejemanja evropskih uredb (na primer nova Bruseljska uredba Ia, Uredba o čezmejni zamrznitvi bančnih računov) je zakonodajalec določil nova postopkovna pravila za uporabo teh uredb v nacionalnem pravu. Eden od sklopov sprememb je namenjen izboljšanju nekaterih pravil izvršilnega prava (na primer obvezna priložitev izvršilnega naslova predlogu za izvršbo, opredelitev temelja zahtevka pri izvršbi na podlagi verodostojne listine).

O AVTORJIH

Doc. dr. Andrej Ekart je diplomiral in doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Tam je bil v letih 2005–2011 zaposlen kot mladi raziskovalec, pozneje pa kot asistent pri prof. dr. Vesni Rijavec. Leta 2004 je magistriral na Pravni fakulteti Univerze v Marburgu v Nemčiji. V letih 2011–2015 je bil sodnik na izvršilnem oddelku Okrajnega sodišča v Mariboru, od januarja 2016 do marca 2017 je delal kot sodnik, dodeljen na Ministrstvo za pravosodje za pripravo novel ZPP-E in ZIZ-L, od aprila 2017 pa sodi na pravdnem oddelku Okrajnega sodišča v Mariboru. Je predsednik Slovenskega sodniškega društva ter avtor oziroma soavtor številnih člankov in več knjig s področij civilnega procesnega, izvršilnega in stvarnega prava, objavljenih doma in v tujini. Sodeloval je pri več projektih na ravni EU, sestankih OECD, sestankih s predstavniki Evropske komisije in Evropskega sveta ter v ekspertni skupini Sveta Evrope. Kot predavatelj aktivno sodeluje na sodniških šolah in posvetih.

Dr. Vesna Rijavec je doktorica pravnih znanosti, redna profesorica in predstojnica Inštituta za civilno, primerjalno in mednarodno zasebno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer tudi predava civilno procesno, evropsko civilno procesno pravo, izvršilno, nepravdno, dedno, družinsko in arbitražno pravo. Trenutno opravlja tudi funkcijo dekanice na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Strokovni javnosti se je predstavila s številnimi znanstvenimi in strokovnimi razpravami, članki in monografijami. Svoja dela objavlja v angleškem, hrvaškem, nemškem jeziku pri priznanih tujih založbah. Sodelovala je pri več raziskovalnih in zakonodajnih projektih (npr. Stvarnopravni zakonik in Zakon o izvršbi in zavarovanju) ter pri več pomembnih znanstvenih in strokovnih posvetovanjih doma in v tujini. Med temi je še posebej odmeven tradicionalni posvet Medicina, pravo in družba, pri katerem sodeluje tudi v organizacijskem odboru. Uspešno je vodila in zaključila več evropskih projektov, v katerih so sodelovali najpomembnejši domači in tuji pravni strokovnjaki.  

Objava novega znanstvenega članka dr. Boštjana Brezovnika

Datum objave: 25.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

V reviji Transylvanian review of administrative sciences je izšel znanstveni članek prof. dr. Boštjana Brezovnika v soavtorstvu z Matejo Finžgar, ki nosi naslov Direct International Comparison of EU Member States Fiscal Decentralization Systems with the Conceptual Index of Fiscal Decentralization (CIFD) in the Context of European Charter of Local Self-Government (ECLSG).

Abstract
 

The paper presents a direct international comparison of the existing fiscal decentralization systems of European Union member states (hereinafter EU-28), which are also signatories of the European Charter of Local Self-Government (hereinafter ECLSG or Charter). The results of the benchmarking show that the conceptual index of fiscal decentralization (hereinafter CIFD) is an appropriate tool for direct international comparison of different fiscal decentralization systems, while allowing measurements of their effectiveness, as there is a direct link between the CIFD and the basic principles of the ECLSG.

The CIFD is an upgrade of classical methods (indicators) used to measure fiscal decentralization, and, at the same time, reflects the consideration of the selected basic principles of the ECLSG. The CIFD consists of five indicators, four of which represent quantified selected basic principles of the ECLSG, and the fifth indicator represents the number of lower management levels. Thus, with the use of CIFD, the EU-28 obtained definite levels of fiscal decentralization, while, due to the established direct link between the CIFD and the ECLSG guidelines, the indices in the index structure themselves indicated either greater or lesser compliance of their fiscal decentralization systems with the selected basic principles of the Charter.

The paper concludes with a simulation of an empirical conceptual model of fiscal decentralization (hereinafter CMFD) which is now offering the opportunity to identify critical points or shortcomings of the existing fiscal decentralization system in each country, limiting or even eliminating them with the aim of achieving a highly efficient system of fiscal decentralization.
 


FINŽGAR, Mateja, BREZOVNIK, Boštjan, BREZOVNIK, Boštjan. Direct international comparison of EU member states fiscal decentralization systems with the conceptual index of fiscal decentralization (CIFD) in the context of European Charter of Local Self-Government (ECLSG). Transylvanian review of administrative sciences, ISSN 1842-2845, 2019, no. 56 E, str. 41-59. http://rtsa.ro/tras/index.php/tras/article/view/587, doi: 10.24193/tras.56E.3. [COBISS.SI-ID 5701419], [JCRSNIP
kategorija: 1A3 (Z, A', A1/2); uvrstitev: Scopus (d)


 

Nova spletna stran: mojaUM

Datum objave: 21.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Zaživela je nova spletna stran https://moja.um.si.  Zamišljena je kot vstopna točka za kandidate za študij, študente in diplomante, nudila pa bo vse potrebne zbrane informacije na enem mestu.

Obišči moja.um.si!

Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je bil dodeljen certifikat Športnikom prijazno izobraževanje

Datum objave: 13.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

S strani Olimpijskega komiteja smo bili obveščeni o dodelitvi certifikata "Športnikom prijazno izobraževanje".

Ekspertna skupina v sestavi Iztok Čop, Uroš Mohorič, Raša Sraka Vukovič, Petra Robnik, Aleksander Komovec, doc. dr. Anita Goltnik Urnaut za certifikat Športnikom prijazno izobraževanje, je v 2. fazi evalvacije preverjala, ali izobraževalne institucije, ki so prejele priznanja za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja na ravni srednješolskega in višje/visokošolskega izobraževanja, izvajajo aktivnosti za spodbujanje dvojne kariere športnikov.

Z dodelitvijo certifikata Športnikom prijazno izobraževanje je prejemnikom certifikata omogočena uporaba imena Športnikom prijazno izobraževanje in logotip projekta, za uporabo v promocijske namene.

Izšel je visokošolski učbenik 'Sistem javne uprave' v slovenskem in angleškem jeziku

Datum objave: 13.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Prof. dr. Boštjan Brezovnik je v soavtorstvu s prof. dr. Gorazdom Trpinom (Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani) in prof. dr. Senkom Pličaničem (Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani) izdal visokošolski učbenik 'Sistem javne uprave', ki je v slovenskem jeziku izšel pri založbi Pravne fakultete v Ljubljani (izdajatelj Litteralis, tj. Knjigarna Pravna), v angleškem jeziku pa pri založbi Inštituta za lokalno samoupravo Maribor (Lex localis Press). 

V knjigi so avtorji podali celovit pregled sistema javne uprave. Ta naloga ni bila lahka, saj je bilo vsebino treba predstaviti dovolj pregledno in jasno, da je uporabna kot študijska literatura, hkrati pa dovolj poglobljeno in kompleksno, da služi kot dobrodošel strokovni pripomoček pri delu politikom, upravnim delavcem in drugim upravnim strokovnjakom. Posebna odlika knjige je v tem, da na enem mestu vsebinsko obravnava celoten sistem javne uprave, kar je najprej zahtevalo opredelitev njegovih meja, njegovih temeljnih institucij in funkcij ter njegovega razmerja do zunanjega okolja. Pri tem cilj avtorjev ni bil izčrpno obravnavati vseh vprašanj javne uprave, ampak je njihova obravnava ostala na sistemski ravni, tako da služi kot krovno delo za nadaljnje preučevanje sistema javne uprave. V tem smislu so lahko z njim povezana sedanja in bodoča znanstvena in strokovna dela na področjih, kot je področje varstva pravic posameznikov v razmerju do uprave, ki zajema upravne postopke, sodni nadzor nad delovanjem uprave in neformalne oblike varstva pravic posameznika v razmerju do uprave; področje preučevanja notranjih razmerij v sistemu javne uprave, ki zajema vprašanja ljudi v javni upravi ter organizacijska vprašanja uprave; ter področje institucij in funkcij javne uprave, ki zajema vprašanja organizacije in delovanja državne uprave, lokalne samouprave in javnih služb oziroma dejavnosti splošnega pomena. Tako lahko na podlagi tega dela pričakujemo še celo vrsto del, ki bodo obravnavala omenjena vprašanja. To delo pa jih bo povezovalo v sistemsko celoto. Ta knjiga daje torej sistemski okvir za bodoče preučevanje javne uprave ter ponuja nova sistemska izhodišča za nadaljnji razvoj slovenske upravne znanosti.

Še trije novi ŠIPK projekti za študente naše fakultete

Datum objave: 12.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Z veseljem sporočamo, da nam je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS odobril še tri projekte prijavljene na javni razpis »Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2020« za študijski leti 2018/2019 in 2019/2020.

Gre za naslednje projekte:

1. Sovražni govor: od migrantske krize do omejevanja svobode izražanja

2. Zavarovalna pismenost starostnikov - 65 +

3. Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva

Čestitke vsem prijaviteljem in veliko nadaljnjega uspeha pri izvajanju projektov ŠIPK.

Projekt WOODIE - kick-off meeting na PF UM

Datum objave: 06.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

WOODIE - WHISTLEBLOWING OPEN DATA IMPACT. AN IMPLEMENTATION AND IMPACT ASSESSMENT

Na Pravni fakulteti je 31.1. in 1.2. 2019 potekal uvodni sestanek za EU projekt, v katerem sodeluje Katedra za kazensko pravo Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Projekt, v katerem sodeluje šest partnerskih organizacij iz petih držav EU (Slovenija, Italija, Avstrija, Francija in Romunija), koordinira Pravna fakulteta Univerze v Torinu.

Perlachova in Rektorjeva nagrada v roke naši študentki Lini Burkelc Juras

Datum objave: 29.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Z veseljem sporočamo, da je Perlachovo nagrado za področje družboslovnih ved za leto 2018 in Rektorjevo nagrado kot najboljši študentki Pravne fakultete Univerze v Mariboru za leto 2018 prejela naša študentka Doktorskega študijskega programa 3. stopnje "Pravo" LINA BURKELC JURAS.

Lina Burkelc Juras je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru uspešno zaključila študij tako na 1. stopnji Univerzitetnega študijskega programa "Pravo" kot tudi na 2. stopnji Magistrskega študijskega programa "Pravo" in se kot magistra prava odločila, da tudi doktorski študij nadaljuje na svoji matični fakulteti.

Nagradi in priznanji za leto 2018 sta ji bili podeljeni na svečani slovesnosti ob Rektorjevem dnevu, dne 28. januarja 2019.

Iskrene čestitke za izjemni uspeh.

Univerza v Mariboru ohranila priznanje Odličnosti v upravljanju s človeškimi viri v raziskovanju

Datum objave: 29.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Univerza v Mariboru je ohranila priznanje »HR Excellence in Research« za napredek pri implementaciji 40 načel Evropske listine za raziskovalce in Kodeksa ravnanja pri zaposlovanju raziskovalcev skozi kadrovsko politiko, strategijo in akcijski načrt.  Priznanje podeljuje Evropska komisija, ki s pomočjo skrbno izbranih ocenjevalcev kontinuirano nadzira napredek implementacije načel skozi omenjene strateške dokumente. Nadzor se izvaja s pomočjo transparentno objavljenih dokumentov na spletnih straneh, izvajanje le teh v praksi pa v obliki obiskov ocenjevalcev pri raziskovalnih organizacijah oz. univerzah.

˝Ocenjevalci Evropske komisije so naše dosedanje dosežke in obstoječe aktivnosti na področju človeških virov, še posebej v povezavi z raziskovalci, ocenili kot impresivne." je povedala prorektorica za kakovost, kadre in pravne zadeve, red. prof. dr. Janja Hojnik.

Univerza v Mariboru je kot prva slovenska univerza prejela priznanje leta 2010 ter prvič uspešno prestala zunanjo evalvacijo že leta 2014. Evropska komisija z obiski izbranih ocenjevalcev periodično preverja upravičenost podeljenega priznanja. Univerza v Mariboru je ena od 445 institucij v Evropi, ki so doslej prejele in ohranile priznanje Odličnost v upravljanju s človeškimi viri v raziskovanju.

Ob tej priložnosti je prorektorica za kakovost, kadre in pravne zadeve, prof. dr. Janja Hojnik, povedala:

˝Ocenjevalci Evropske komisije so naše dosedanje dosežke in obstoječe aktivnosti na področju človeških virov, še posebej v povezavi z raziskovalci, ocenili kot impresivne. Pohvalili so sprejem vseh potrebnih dokumentov za implementacijo Evropske Listine in Kodeksa za raziskovalce v mandatu prejšnjega rektorja in aktivnosti sedanjega vodstva za spremembo zakonodaje, ki nas omejuje pri v mednarodni prostor bolj odprtem delovanju. Ocenjevalci so pohvalili aktivnosti na področju družini in staranju prijazne univerze. Pohvalili so tudi odločitev rektorja, da je področju človeških virov dodelil posebno prorektorsko mesto.

Iz razgovorov z raziskovalci na vseh štirih kariernih stopnjah so razbrali, da so mlajši raziskovalci zadovoljni z odnosom svojih mentorjev in s sodelavci, starejši pa s svojo avtonomijo in raziskovalno svobodo, čeprav nekateri čutijo, da je pri habilitacijah raziskovalno delo bolj poudarjeno kot pedagoško. Osrednji priporočili, ki ju bodo zapisali v svoje poročilo, se bosta nanašali na potrebo po uvedbi celovitih priprav asistentov in docentov na sodelovanje v pedagoškem procesu, da kvaliteta predavanj ne bo odvisna zgolj od naravnega talenta posameznika, ter nujnost hitre uvedbe mednarodnih razpisov za odprta delovna mesta na vseh fakultetah ter več aktivnosti v smeri, ki bodo potrjevale, da dejansko želimo pridobiti najboljše raziskovalce.

Za obsežno delo pri pripravi akcijskega načrta, za pomoč pri delu komisije za človeške vire in za poročanje Evropski komisiji ter izvedbo obiska pa se lepo zahvaljujem gospe mag. Brigiti Krsnik Horvat, ki je tudi kot ocenjevalka v mreži »HR Excellence in Research« dobro predvidela potek obiska, kar nam je olajšalo delo.˝

Vir: UM (https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2631)