Novice

Novice 41 do 60 od 130

Prof. dr. Matjaž Tratnik in doc. dr. Petra Weingerl na 3rd Annual Malta Workshopu

Datum objave: 21.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Matjaž Tratnik in doc. dr. Petra Weingerl sta v začetku oktobra 2019 sodelovala na 3rd Annual Malta Workshop: Looking Ahead - the Future of Residency & Citizenship by Investment, kjer sta predstavila članek o omejitvah nacionalne avtonomije na področju državljanstva. Delavnico sta soorganizirala IMC in urad malteškega predsednika vlade.

Članek je dostopen na: https://investmentmigration.org/download/investment-migration-and-state-autonomy-a-quest-for-the-relevant-link-imc-rp-2019-4/

ŠIPK projekt predstavljen v prostorih IZUMA

Datum objave: 17.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti, ki so sodelovali v ŠIPK projektu "Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva (PUPKRO)", so 15. oktobra 2019 predstavili projekt na dogodku "Kompetence za zeleno prihodnost", ki je potekal v prostorih Izuma v Mariboru v organizaciji Javnega sklada RS in MIŠZ. Predstavitev, ki so jo pripravili člani ekipe, sta predstavila Nika Bele in Leon Cimerman. Projekt je potekal pod mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl in pod strokovnim mentorstvom Sanje Antonijević iz Zavoda PIP.

 

Prof. dr. Janja Hojnik na posvetu pri predsedniku RS za enakopravno Slovenijo v jedru EU

Datum objave: 15.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, 14. oktobra 2019, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor priredil Posvet o oblikovanju slovenskega pogleda na razvoj Evropske unije.
Namen posveta je bila izmenjava stališč o tem, v katero smer se utegne obrniti prihodnji razvoj Evropske unije, kakšen je glede tega interes Republike Slovenije, ter ocena stopnje soglasja o tem in politične volje za to.

Poleg strokovnjakov, predstavnikov vlade in državnega zbora, je predsednik republike na posvet povabil tudi slovenske poslance v Evropskem parlamentu.

Evropa in svet sta se v zadnjem času zelo spremenila, zato se morata tako Evropska unija kot Slovenija temu prilagoditi, so se strinjali udeleženci posveta pri predsedniku republike. V razpravi so dali različne predloge, načeloma pa so se strinjali, da mora Slovenija biti v jedru EU ter v uniji imeti enako moč kot ostale članice.

O posvetu tudi na portalu RTV SLO na povezavi: https://www.rtvslo.si/slovenija/slovenija-in-eu-veliko-nastetih-izzivov-malo-konkretnih-predlogov/502194.

Janja Hojnik je opozorila na izziv pri izvrševanju prava EU-ja, kjer je težava pri obveščanju državljanov o pravicah, in ob tem izpostavila avstrijsko protidampinško zakonodajo, kjer so bili slovenski obrtniki sami prepuščeni pri izpodbijanju te zakonodaje.

Vir: STA in http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/F5A43C263915160DC12584860047D99F?OpenDocument

Znanstveni prispevek prof. dr. Janje Hojnik v zborniku Hague Yearbook of International Law

Datum objave: 14.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V zborniku Hague Yearbook of International Law je izšel znanstveni prispevek prof. dr. Janje Hojnik, ki obravnava problematiko odločitve ESČP v zadevi Ališić, ki je Slovenijo določila za odgovorno za poplačilo varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke na ozemlju drugih republik bivše Jugoslavije in je proračun Slovenije stala blizu 400 milijonov evrov.

Prispevek ima naslov Individuals’ Right to Property under International Succession Law: Reimbursement of Bank Deposits after the Collapse of the SFR Yugoslavia.

Perlachovo priznanje štirim študentom Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 09.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na 3. redni seji Senata Univerze v Mariboru z dne 24.9.2019 je bil sprejet sklep, da se za področje dosežkov na tekmovanjih, natečajih in drugih dosežkov podeli Perlachovo priznanje za leto 2019 študentom MIHAELU POJBIČU, ALJOŠI POLAJŽARJU, IZI BEŠIREVIĆ in TAMARI CHELES COELHO s Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Iskrene čestitke!

Prof. dr. Darja Senčur Peček je v soavtorstvu spisala poglavje v knjigi Precarious Work: The Challenge for Labour Law in Europe

Datum objave: 02.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri založbi Edward Elgar Publishing je izšla knjiga Precarious Work: The Challenge for Labour Law in Europe. Prof. dr. Darja Senčur Peček in dr. Valentina Franca sta skupaj napisali poglavje številka 7 z naslovom From student work to false self-employment: how to combat precarious work in Slovenia?

Več o knjigi najdete >>tukaj<<.

Za nami je uspešno zaključena Evropska noč raziskovalcev 2019

Datum objave: 02.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

V petek, dne 27.9.2019, se je Pravna fakulteta Univerze v Mariboru predstavljala na letošnji Evropski noči raziskovalcev 2019. V Europarku Maribor smo se s stojnico in poučnimi materiali ter pravnimi srečkami nagradne igre Poznaš pravo, dobiš nagrado, učili prava z osnovnošolci in dijaki, medtem ko so asistenti in profesorji doc. Miha Šepec, doc. dr. Petra Weingerl, asist. Denis Baghrizabehi, asist. Jan Stajnko, asist. Kristjan Zahrastnik vodili pravno čajanko v Vetrinjskem dvoru. Program je obsegal še predstavitev prof. dr. Boruta Holcmana in predstavitev študentskih projektov, ki so jih izvedli kar študenti sami. Dogajanje je popestrilo petje treh študentk prava.

 

 

 

Poglavje v znanstveni monografiji doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Janje Hojnik

Datum objave: 01.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Doc. dr. Petra Weingerl in prof. dr. Janja Hojnik sta objavili poglavje ‘Servitization’ and Movables. Legal Initiatives and Challenges in Slovenia v znanstveni monografiji z naslovom CONSUMER PROTECTION IN A CIRCULAR ECONOMY, ki je izšla pri založbi Intersentia v Cambridgu.

Več o monografiji na: https://intersentia.com/en/consumer-protection-in-a-circular-economy.html

Izobraževalni seminar za odvetnike v okviru evropskega projekta LAWtrain na naši fakulteti

Datum objave: 30.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2023

V torek, 24. septembra, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, v okviru evropskega projekta »LAWtrain: An Innovative and Interactive Cross-border Training for Lawyers«, potekal brezplačni izobraževalni seminar za odvetnike. Seminar sta vodila prof. Charles Szymanski (Vytautas Magnus University, Litva) in dr. Katarzyna Antolak-Szymanski (SWPS University, Poljska). Na seminarju so se obravnavali praktični primeri uporabe Uredbe št. 1215/2012 o pristojnosti in priznavanju ter izvrševanju sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah (Bruselj Ia). Pravna fakulteta je partner v projektu LAWTrain, vodilna organizacija projekta pa je Univerza v Torinu. Projekt je finančno podprt s strani evropskega programa na področju civilnega pravosodja (EU Justice Programme), cilj projekta pa je zagotavljati ciljano usposabljanje odvetnikov na področju uporabe evropskih uredb.

Jutranji list citira profesorja Jurija Toplaka o Hrvaški in evropskem sodišču

Datum objave: 26.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Profesor dr. Jurij Toplak je za Jutranji list komentiral odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice z dne 26.9.2019 v pomembni zadevi direktorja hrvaškega naftnega giganta MOL. Direktor MOL Zsolt Hernadi je tožil Hrvaško, ker mu je z mednarodnimi tiralicami onemogočila potovanja v tujino, a je sodišče tožbo zavrglo, ker Hernadi in odvetnik nista te kršitve zatrjevala že pred Ustavnim sodiščem.

Profesor Toplak je za Jutranji list pojasnil, da je to pogosta napaka hrvaških in drugih odvetnikov, zaradi te pomanjkljivosti pa so pritožniku nato vrata na evropsko sodišče zaprta. Komentiral je tudi visoko število sodb ESČP proti Hrvaški in ga ocenil kot zaskrbljujočega.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hernadi-izgubio-spor-protiv-hrvatske-europski-sud-za-ljudska-prava-odbio-je-tuzbu-predsjednika-uprave-mol-a/9407960/

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić v Turčiji o pravni ureditvi in problematiki cepljena

Datum objave: 20.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić se je udeležila, na posebno povabilo dekana Pravne fakultete Ozyegin University iz Istanbula ter predsednika Odvetniške zbornice iz Balikesirja, 5. turškega kongresa Medicinskega prava, ki je potekal 5. in 6. septembra 2019 v mestu Ayvalik v Turčiji. Na kongresu, z mednarodno udeležbo (Grčija, Azerbajdžan, Ciper, Kosovo), je izr. prof. Kraljićeva spregovorila o pravni ureditvi in problematiki cepljenja.

Obisk iz Mostarja

Datum objave: 19.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravno fakulteto UM je pod vodstvom prof. dr. Maje Čolaković obiskala skupina raziskovalcev (izr. prof. dr. Anita Duraković, doc. dr. Denis Pajić, doc. dr. Ramajana Demirović, mlada raziskovalka Sunčica Hajdarović), Pravne fakultete Univerze Džemala Bijediča iz Mostarja (BIH). Razlog njihovega obiska je vezan na skupni bilateralni projekt z naslovom »Pravica otroka do preživnine – analiza problematike čezmejnih preživnin med Slovenijo in Bosno in Hercegovino« (BI-BA719-20-034), katerega nosilka je izr. prof. dr. Suzana Kraljić. Raziskovalci obeh vključenih pravnih fakultet so se na delovnem sestanku posvetili vsebini projekta ter poglobitvi razširitvi sodelovanja obeh fakultet.

Kazenski zakonik (KZ-1) - izid leta 2020

Datum objave: 12.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Skupina 17 vrhunskih poznavalcev kazenskopravne teorije in prakse pripravlja obsežen znanstveni komentar splošnega dela KZ-1. Knjiga bo temeljni teoretični pripomoček vsakega pravnika, ki se pri delu srečuje s kazenskim pravom, saj bo združevala poglobljeno teoretično znanje in odgovore na številne dileme v sodni praksi.

Avtorji komentarja: Matjaž Ambrož, Katarina Bergant, Zlatan Dežman, Anže Erbežnik, Zvonko Fišer, Damijan Florjančič, Klemen Jaklič, Aleksander Karakaš, Mojca Mihelj Plesničar, Barbara Nerat, Petar Novoselec, Boštjan Polegek, Jan Stajnko, Miha Šepec, Marko Šorli, Miha Šošić, Luka Martin Tomažič, Vanja Verdel Kokol

Urednik: Miha Šepec

Svoj izvod si lahko zagotovite v prednaročilu na: https://www.gvzalozba.si/kazenski-zakonik-kz-1-s-komentarjem-splosni-del

Kazenski zakonik (KZ-1) je temeljni sistemski zakon, ki v splošnem delu opredeljuje temeljne institute kazenskopravne dogmatike, ob tem pa tudi pravila veljavnosti tega zakonika, vrste kazni in pravila sankcioniranja, varnostne ukrepe, opozorilne sankcije, pogoje odvzema premoženjske koristi, pravne posledice obsodbe, rehabilitacijo in temeljne določbe o izvrševanju sankcij, zastaranje kazenskega pregona in izvršitve kazni ter amnestijo in pomilostitev. V posebnem delu pa določa specifična kazniva dejanja z opredelitvijo zakonskih znakov teh prepovedanih ravnanj.

Komentar splošnega dela, ki podrobno pojasnjuje teoretično-dogmatični okvir in pravila za uporabo določb posebnega dela, je temeljni teoretični pripomoček vsakega pravnika, ki se pri delu srečuje s kazenskim pravom. Zadnji komentar splošnega dela kazenskega zakonika je izšel leta 2001. Leta 2008 je bil sprejet nov kazenski zakonik, KZ-1, ki je bil doslej dopolnjen že s petimi novelami. Zato je nujna priprava svežega komentarja, ki bo pojasnjeval veljavno zakonsko besedilo in predstavil aktualna spoznanja kazenskopravne teorije.

Obsežni znanstveni komentar splošnega dela KZ-1 pripravlja skupina 17 vrhunskih poznavalcev kazenskopravne teorije in prakse pod uredniškim vodstvom dr. Miha Šepca s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Poglobljeni komentarji posameznih določb bodo podprti z ugotovitvami iz domače in tuje literature, teoretično znanje pa bo povezano tudi z domačo sodno prakso. Avtorji bodo opozorili tako na probleme v praksi kot na morebitne dogmatične pomanjkljivosti splošnega dela, ki jih kaže v prihodnosti odpraviti.

Komentar bo namenjen praktikom, predvsem sodnikom, državnim tožilcem, odvetnikom, akademikom, študentom prava in drugim. Zakonske določbe bodo v njem celovito teoretično in praktično obdelane. Monografija bo temeljno gradivo slovenskega kazenskega prava, saj bo združevala poglobljeno teoretično znanje in odgovore na številne dileme, s katerimi se srečuje sodna praksa.

V knjigi bo objavljeno neuradno prečiščeno zakonsko besedilo splošnega dela KZ-1 (členi 1–99), vključno s spremembami, uveljavljenimi z novelo KZ-1E.

K preprosti in učinkoviti uporabi bo pripomoglo tudi obsežno stvarno kazalo.

Dr. Mensah Cocou Marius na Strateškem forumu na Bledu

Datum objave: 11.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Dr. Mensah Cocou Marius se je kot povabljenec v času od 31. avgusta do 2. septembra 2019 udeležil Strateškega foruma na Bledu in Strateškega foruma mladih - Young BSF. Dogajanje je potekalo v Ljubljani in na Bledu.

"Young BSF" so se udeležili številni raziskovalci, mladi diplomati in predstavniki raziskovalnih centrov. Otvoritev je bila v Državnem zboru Republike Slovenije, s pozdravnimi nagovori predsednika Državnega zbora g.Dejana Židana, g. Petra Grka, generalnega sekretarja blejskega strateškega foruma in ge. Katje Geršak, izvršne direktorice Centra za Evropsko prihodnost.

V ponedeljek, 2. septembra 2019, je bila uradna otvoritev foruma na Bledu s pozdravnimi nagovori g. Mira Cerarja, podpredsednika vlade RS in ministra za zunanje zadeve RS, g. Marjana Šarca, predsednika vlade RS, Maríe Fernanda Espinosa Garcés, predsednice 73. zasedanja Generalne skupščine OZN.

Glavni dogodek je bil pogovor s predsednico Estonije go. Kersti Kaljulaid in predsednikom Slovenije g. Borutom Pahorjem.

Gre za forum s katerim so vodilni strokovnjaki, znani predavatelji in priznani akademiki ozaveščali o aktualnih temah kot so podnebne spremembe, digitalizacija izobraževanja, EU in Zahodni Balkan, izzivi nove Evropske komisije.

Prof. dr. Borut Holcman in prof. dr. Boštjan Brezovnik na delovnem srečanju pri predsedniku države o pripravah pokrajinske zakonodaje

Datum objave: 10.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dne 6.9.2019 gostil delovno srečanje, na katerem so predsednik Državnega sveta Anton Kovšca, predstavniki strokovne skupine in predsedniki vseh treh združenj občin predstavili dosedanje priprave pri oblikovanju osnutkov pokrajinske zakonodaje, kot jo določa 143. člen Ustave RS.

Na delovnem srečanju so sodelovali predsednik Državnega sveta Anton Kovšca s sodelavci, vodja strokovne skupine dr. Boštjan Brezovnik in člani strokovne skupine dr. Dušan Plut, dr. Borut Holcman in dr. Samo Drobne, predsednik ZMOS mag. Gregor Macedoni, predsednik SOS, dr. Aleksander Jevšek in predsednik ZOS Robert Smrdelj.

Navzoči so se strinjali, da je cilj uvedbe pokrajin v prvi vrsti zagotovitev trajnostnega in policentričnega razvoja Slovenije, ki bo bistveno prispeval k boljši kvaliteti življenja ljudi. Ocenili so, da dosedanje priprave potekajo uspešno in strokovno dobro pripravljeno. Prav tako so se strinjali, da je postopek teritorialnih členitev pokrajin vsebinsko ustrezna in primerna osnova za nadaljnje aktivnosti na področju finančne, upravne in razvojne kapacitete bodočih pokrajin. Stroka je vsebinsko poenotena, da je pomemben predvsem razvojni element bodočih pokrajin, upoštevaje pri tem finančne in upravne zmožnosti začrtanih teritorijev in prebivalstva.

Tema naslednjega posveta pri predsedniku republike 4. novembra 2019 bo tako strokovno usklajen predlog teritorialne členitve bodočih pokrajin z načelnimi predlogi o ureditvi ostalih ključnih vprašanj uvedbe pokrajin. Kot običajno bodo na posvet vabljeni predstavniki vlade, stroke, civilne družbe, občin in parlamentarnih strank.
 

Vir: http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/F2B2410C9F3CC7C1C125846D003F76D4?OpenDocument

Academic Ranking of World Universities za leto 2019

Datum objave: 07.08.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Šanghajska lestvica - ARWU je najbolj uveljavljena in vplivna mednarodna lestvica razvrščanja univerz, ki jo je od leta 2003 pripravljal Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University (CWCU). Po letu 2008 lestvico sestavlja neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy.​

Univerza v Mariboru se je na ARWU 'Academic Ranking of World Universities' lestvici v letu 2019 na področju "Pravo" uvrstila med 201-300 mesto, na področju "Javna uprava" pa med 151-200 mesto.

Merila, ki jih ARWU uporablja pri določanju kakovosti univerz, so:

  • število diplomantov, ki so prejeli Nobelovo nagrado in Fieldsovo medaljo (kakovost izobraževanja ima 10% delež v oceni),
  • število zaposlenih Nobelovih in Fieldsovih nagrajence (kakovost osebja - 20%),
  • število najbolj citiranih raziskovalcev iz 21 znanstvenih področij (kakovost osebja - 20%),
  • število člankov v revijah Nature in Science (odličnost v raziskavah - 20%),
  • vrednost Science Citation Index (SCIE) in Social Sciences Citation Index (SSCI) (kakovost raziskovanja - 20%) in
  • povprečje akademskih dosežkov na raziskovalca (FTE) po zgornjih petih kazalcih (povprečna kakovost - 10%).
     

Šanghajska lestvica je konec junija objavila rezultate ocenjevanja več kot 4.000 univerz po 54 študijskih področjih (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS 2019). Univerze so vključene v ocenjevanje, če njihovi zaposleni v obdobju 2013–2017 objavijo določeno število znanstvenih in raziskovalnih del. Vir podatkov za izračun vrednosti kazalnikov sta Web of Science in InCites.

Univerza v Mariboru se je v letu 2019 uvrstila med najboljše univerze na 8 študijskih področjih (tabela). V primerjavi z lanskim letom je univerza zelo napredovala na področju matematike, ki je njeno najbolje ocenjeno študijsko področje. Letos se je Univerza v Mariboru prvič uvrstila tudi na študijskih področjih strojništvo in izobraževanje (pedagogika).​
 

Tabela: Global Ranking of Academic Subjects 2017-2019 za Univerza v Mariboru

tabela šanghajska lestvica 2019.png

Več informacij o ocenjevanju univerz Global Ranking of Academic Subjects najdete na spletni strani:

http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/index.html ​

Še en zaključen PKP projekt »PRAVNI VIDIKI POSTOPKOV IZTERJAV PREŽIVNIN PRI OTROCIH (DO 18. LETA) – SLOVENIJA IN HRVAŠKA«

Datum objave: 31.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2025

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je sodelovala v koordinaciji z IZTERJAVA d.o.o. pri izvedbi projekta PKP z naslovom »PRAVNI VIDIKI POSTOPKOV IZTERJAV PREŽIVNIN PRI OTROCIH (DO 18. LETA) – SLOVENIJA IN HRVAŠKA«.

PKP je projekt, v katerem so sodelovali študentje iz različnih fakultet, kot tudi različnih stopenj študija. V izvedbi projekta sta sodelovali, kot  pedagoški mentorici izr. prof. dr. Suzana Kraljić s Pravne fakultete UM in izr. prof. dr. Simona Sternad Zabukovšek z Ekonomsko-poslovne fakultete UM ter delovni mentor Marko Repič, direktor Izterjava d.o.o..

Študentje so v sklopu projekta preko študija ustrezne literature, sodne prakse in statističnih podatkov ter ob vodenju in podpori mentorjev preučevali pravne vidike postopkov izterjave neplačanih preživnin v Sloveniji in na Hrvaškem. Osredotočili so se na mladoletne otroke, saj neplačevanje preživnine korenito posega v otrokove koristi, tako v trenutne, kratkotrajne kakor tudi dolgotrajne, torej tudi po polnoletnosti. Rezultate preučevanj smo vsi sodelujoči povzeli in zbrali v projektnem elaboratu, ki si ga lahko ogledate v prilogi.

izr. prof. dr. Suzana Kraljić

Študenti so predstavili preliminarne rezultate v okviru ŠIPK projekta "Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva"

Datum objave: 09.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030


»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada«.

Na srečanju 8. julija 2019 na Zavodu PIP so študenti predstavili rezultate svojega dela v okviru študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) z naslovom "Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva (PUPKRO)". Projekt poteka pod pedagoškim mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl s Pravne fakultete Univerze v Maribor in pod strokovnim mentorstvom Sanje Antonijević iz Zavoda PIP.

Študenti v okviru ŠIPK projekta PUPKRO intenzivno preučujejo preplet dveh ciljev, ki ju zasledujemo v EU (in s tem seveda tudi v Sloveniji): visoka raven varstva okolja in visoka raven varstva potrošnikov. Ta dva cilja sta si pogosto v nasprotju, prav ljudje v vlogi potrošnikov pa smo tisti, ki lahko s spremembo svojih navad bistveno prispevamo k hitrejšemu prehodu iz linearnega v krožno gospodarstvo. Rezultati ŠIPK projekta PUPKRO bodo prispevali k prepotrebnemu ozaveščanju na tem področju, hkrati pa bodo osvetlili možnosti za izboljšave tako v zakonodaji kot tudi v sodni praksi.

ŠIPK projekt PUPKRO je združil študente štirih fakultet, to so: Nika Bele, Teja Peče, Maša Ocepek in Barbara Smogavc (vse štiri Pravna fakulteta), Tina Horvat (Fakulteta za strojništvo), Leon Cimerman (Fakulteta za naravoslovje in matematiko), Neja Gril in Tim Kolar (oba Ekonomsko-poslovna fakulteta). Na srečanju na Zavodu PIP so predstavili svoje preliminarne rezultate, ki bodo objavljeni v končnem poročilu.

Za odlično delo jim čestitamo!

Ena od študijskih sob v UKM poimenovana po naši profesorici dr. Janja Hojnik

Datum objave: 05.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na spletni strani vecer.com dne 5.7.2019 o personalizaciji prostora Univerzitetne knjižnice Maribor, kjer so na zelo kreativen način osemindvajset študijskih sob v drugem in tretjem nadstropju poimenovali po 28 Mariborčanih.
S ponosom lahko povemo, da je ena izmed sob poimenovana po redni profesorici s Pravne fakultete Univerze v Mariboru dr. Janji HOJNIK. Tako bodo lahko študenti ponosno rekli - 'Grem študirat k dr. Janji Hojnik, bila je moja profesorica ….'

Več si preberite na: https://www.vecer.com/studijske-sobe-poimenovali-po-predinu…

Raziskovalec dr. Mensah Marius v Beogradu na regionalnem forumu Alumni

Datum objave: 03.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V Beogradu je od 28. do 30. junija 2019 potekal regionalni forum Alumni ruskih in sovjetskih univerz. Med govorniki so bili minister za delo, zaposlovanje, veterane in socialno politiko Republike Srbije, gospod Zoran Đorđević, veleposlanik Rusije v Srbiji, predstavnik Ruske agencije za sodelovanje Rossotrudnichestvo, dekani fakultet in prorektorji. V dvorani je bilo prisotnih veliko študentov iz Srbije, Črne gore in Bosne. Dr. Mensah Marius, raziskovalec na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je to priložnost izkoristil za promocijo novega magistrskega študijskega programa Evropske pravne študije.
Ob zaključku konference je predstavništvo Univerze Vladimir, Rusija, izrazilo željo, da v svojih prostorih pozdravi delegacijo Pravne fakultete Univerze v Mariboru.