Novice

Novice 81 do 100 od 130

Rotterdam Network Meeting

Datum objave: 17.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić in Rebeka Livić sta se udeležili Rotterdam Network Meetinga, mreže več kot 30 evropskih pravnih fakultet, ki je v času od 11. do 13. aprila 2019 potekal letos na University College Cork na Irskem. Letošnji posvet je bil namenjen izmenjavi dobrih praks, povezanih s študentskimi incoming in outgoing mobilnostmi.

Naši študenti ponovno odlični na državnem tekmovanju PRAV(N)A REŠITEV

Datum objave: 16.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na VIII. državnem tekmovanju, kjer študenti ekipno rešujejo pravne probleme predložene s strani uglednih odvetniških pisarn, PRAV(N)A REŠITEV, ki se je odvijalo 12. in 13. aprila 2019 so se v finalni del tekmovanja uvrstile tri (3) ekipe študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru: TROIKA, TERRA in PRAETOR.

Ekipa TERRA, ki so jo sestavljali Barbara Smogavc, Lea Lepoša in Leon Lah, je zasedla prvo mesto.

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo!

 

»Tekmovanje Prav(n) rešitev je bila odlična izkušnja, ki jo priporočam vsem, ki si želijo dodatnih izzivov ter pridobitev kompetenc, ki jih morda med rednim študijem prava ne bi. V velik izziv ter hkrati zadovoljstvo je bilo teoretično znanje, pridobljeno tekom študija, aplicirati na konkretne primere iz prakse s področja civilnega in gospodarskega prava. Naloge, pripravljene s strani sodelujočih odvetniških pisarn, so ponudile vpogled v aktualno pravno problematiko ter spodbudile kreativno razmišljanje v skupini in iskanje najbolj optimalnih rešitev za podani problem. Tekmovanje je bilo odlično organizirano in je tako kljub relativno kratkemu trajanju omogočilo poglobitev teoretičnega znanja, pridobitev praktičnih izkušenj, prikaz retoričnih veščin ter nenazadnje tudi druženje z drugimi študenti in odvetniki iz sodelujočih pisarn.«

Hana Šrot, podiplomska študentka na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru

Sara Mernik, Matic Špur in Hana Šrot so na VII. državnem tekmovanju PRAV(N)A REŠITEV osvojili PRVO MESTO.

Vir: http://www.zenevski-klub.si/pravna-resitev/

Mednarodna konferenca o prihodnosti EU na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru

Datum objave: 16.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti UM je potekala mednarodna konferenca o prihodnosti Brexita ob 15. obletnici priključitvi Slovenije EU z odličnimi predavatelji iz Velike Britanije, Evropske unije in Slovenije. V uvodu je spregovori rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, ki je poudaril, da je Slovenija s članstvom v EU pridobila veliko, prav tako tudi univerza, ki je med drugim doslej sklenila že okoli 600 dogovorov v okviru programa Erasmus in sodelovala pri številnih evropskih raziskovalnih projektih. Spregovorila je tudi dekanica Pravne fakultete UM prof. dr. Vesna Rijavec, ki je poudarila, da je članstvo Slovenije v EU velika priložnost za sodelovanje med ljudmi, boljše priložnosti za ekonomijo in ni nekaj samoumevnega, ampak se je treba boriti za boljši položaj.

mediaspeed-2716.jpg

Prof. Stephen Weatherill z Univerze v Oxfordu se je v uvodu pošalil, še se držimo, še smo tukaj. Poudaril je prednosti skupnega trga za Veliko Britanijo in EU in predstavil omejitve pri vstopu v EU in ohranjanju različnih sistemov vstopa v države EU. Prof. Catherine Barnard z Univerze v Cambridgeu je predstavila predvsem problematiko migrantov po Brexitu. Gre za zapleten in prezahteven vizumski sistem za tujce, ki ga še strokovnjaki težko pravilno izpolnijo. Prav tako je sistem drag in bi bil po Brexitu še dražji.

 mediaspeed-2855.jpg

Konferenco sta vodili prof. dr. Janja Hojnik, prorektorica Univerze v Mariboru in doc. dr. Petra Weingerl s Pravne fakultete UM. Predavali so še prof. dr. Peter Grilc s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na temo o prostem gibanju znotraj EU in prof. Miguel Polares Maduro o iz Evropskega univerzitetnega inštituta iz Firenc o tem, kaj lahko naredi EU za nacionalne demokracije in trg. Predavala sta tudi prof. dr. Rajko Knez, predsednik Ustavnega sodišča o etičnih vprašanju, zaupanju in solidarnosti in ​dr. Marko Ilešič, s Sodišča EU o 15 letnih izkušnjah sodelovanja v EU.

mediaspeed-2710.jpg

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting, table and indoor

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2733&fbclid=IwAR1QPqvxD9LQrUlJpvI68R-0Rx5qJhXWc6N7LaWX7BxhcvKJpR06V_xR2Io

V živo: strokovna delavnica delovnega prava

Datum objave: 12.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V Moravskih Toplicah, v Hotelu Livada Prestige, poteka dvodnevna strokovna delavnica Aktualna vprašanja delovnega prava  - povezujmo teorijo s prakso, ki jo vsako leto organizira Inštitut za delovna razmerja in socialno varnost pri Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Predavatelji: mag. Biserka Kogej Dmitrovič, mag. Ivan Robnik, dr. Etelka Korpič-Horvat, dr. Darja Senčur Peček, mag. Mojca Tancer Verboten, dr. Katarina Kresal Šoltes.

 

Mednarodna delavnica o srebrni ekonomiji tudi s profesoricami s PF UM

Datum objave: 10.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Na UM poteka to sredo, 10. aprila 2019, mednarodna delavnica o srebrni ekonomiji, na kateri bodo spregovorili o pomembnosti aktivnega staranja ter vlogi, ki jo lahko ima univerza pri tem. Strokovnjaki iz tujine nam bodo predstavili, kako se tega lotevajo na nekaterih drugih evropskih univerzah, zaposleni na Univerzi v Mariboru pa bodo predstavili naše dejavnosti na področju aktivnega staranja. Na dogodku gostuje gospa Christine O'Kelly z Dublin City University, ki vodi Omrežje starosti prijaznih univerz, v katerem trenutno sodeluje 42 univerz, ki si prizadevajo uresničevati načela staranju prijazne univerze.

Na delavnici sodelujejo tudi profesorice Pravne fakultete Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Janja Hojnik kot vodja panela, izr. prof. dr. Suzana Kraljić in doc. dr. Petra Weingerl.

​Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in v treh panelih:

1. Globalne perspektive razvijanja srebrne ekonomije

Global Perspectives of Silver Economy Development

vodi zasl. prof. dr. Jože Gričar

2. Srebrna ekonomija in sorodne aktivnosti na Univerzi v Mariboru

Silver Economy & Related Activities in the University of Maribor

vodi zasl. prof. dr. Peter Glavič

3. Načrti za prihodnost

Actions Planning

vodi prof. dr. Janja Hojnik

 

Program najdete tukaj.

Osvojeno 3. mesto v odbojki naših študentk letošnje Univerzitetne športne lige za prvaka UM

Datum objave: 10.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

S ponosom sporočamo, da so študentke Pravne fakultete Univerze v Maribor v naslednji postavi Nina Rebol, Saška Belec, Iris Štelcar, Iris Zgaga, Maša Hajdinjak, Nataša Jakopič in Lina Burkelc Juras na finalnem turnirju Univerzitetne športe lige - za prvaka UM, ki je potekal 9. aprila 2019 od 15. ure naprej v UŠC Leona Štuklja, osvojile bronasto kolajno.

Študentkam prava za osvojeno 3. mesto iz srca čestitamo.

Posvet o položaju javnih agencij s poudarkom na zagotavljanju njihove neodvisnosti

Datum objave: 09.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, 8. 4. 2019, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru v okviru aktivnosti Jean Monnet Katedre za energetsko pravo in politko potekal posvet o položaju javnih agencij s poudarkom na zagotavljanju njihove neodvisnosti. Posvet je vodil izr. prof. dr. Aleš Ferčič, sodelovali pa so ugledni gostje, namreč, gospa Duška Godina, direktorica Agencije za energijo, gospa Tanja Muha, direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, gospod Andrej Matvoz, direktor Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence, trije profesorji Pravne fakultete Univerze v Zagrebu (izr. prof. Frane Staničić, izr. prof. dr. Marko Šikić, doc. dr. Mateja Held).

V okviru posveta se je izkazalo, da je obstoječa organizacija javnih agencij pomanjkljiva, vendar potreba po odpravi teh pomanjkljivosti ne sme generirati novih pomanjkljivosti ali biti izgovor za odpravo nekaterih dobrih praks, zlasti v povezavi z agencijami, ki opravljajo funkcijo sektorskih regulatorjev in varuha konkurence. V tej zvezi je treba upoštevati temeljna načela dobrega delovanja agencij, vključno z zagotavljanjem njihove neodvisnosti.

V Večeru o ameriškem odvetniku, ki uči študente mariborske pravne fakultete

Datum objave: 05.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentom prava mariborske pravne fakultete do dobrih rezultatov na mednarodnih tekmovanjih pomaga tudi Ron Cordova, izkušeni odvetnik iz ZDA, ki redno prihaja v Maribor. Vljudno vabljeni k branju članka o enem izmed najvplivnejših odvetnikov v ZDA.  Newsweek Magazine ga je v letih 2011, 2012 in 2013 uvrstil na seznam najboljših odvetnikov v ZDA. O Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, Mariboru in Sloveniji ima nasploh zelo dobro mnenje in od nas odhaja brez slabih izkušenj.

"S svojim izjemnim znanjem in izkušnjami, ki si jih je pridobil v vrsti let odvetniškega poklica, vsekakor vzbuja veliko mero spoštovanja in občudovanja med študenti prava. Meni osebno je bilo njegova predavanja vedno v veselje obiskovati, saj je iz prve roke dal vpogled v tuji pravni sistem, ki ga drugače poznamo predvsem s televizijskih zaslonov. Podal je tudi ogromno koristnih napotkov glede zastopanja strank, tudi malenkosti, ki pa lahko imajo velik vpliv na končni rezultat," je o gostu iz ZDA povedala študentka Tamara Dugar, ki je v tem študijskem letu sodelovala na seminarju Rona Cordove.

Celotna vsebina članka je na voljo na povezavi: https://www.vecer.com/kdo-je-ameriski-odvetnik-ki-uci-mariborske-studente-prava-6686046

Certifikat Športnikom prijazno izobraževanje

Datum objave: 04.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

S ponosom vas obveščamo, da je Univerza v Mariboru prejela certifikat Športnikom prijazno izobraževanje, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije - Zveza Slovenskih Olimpijcev, za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov in športnikom prijaznega izobraževanje. ​Pravica je vezana na obdobje dodelitve certifikata (za leti 2019 in 2020).

Ekspertna skupina za certifikat Športnikom prijazno izobraževanje je na seji, dne 29.1.2019, sprejela sklep, da se izobraževalnim institucijam, med katerimi je tudi Univerza v Mariboru in s tem tudi Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, ki zagotavljajo športnikom prijazno izobraževanje, skladno s Pravilnikom certifikata in na osnovi javnega poziva podeli certifikat Športnikom prijazno izobraževanje.

Pravice študentov s statusom športnika
 

  • Pravica do zmanjšanja obvezne prisotnosti in opravičene odsotnosti za študijske obveznosti v dogovoru z nosilcem predmeta, 
  • pravica do naknadnega opravljanja vaj, oddaje in predstavitve seminarskih nalog, sprotnega preverjanja znanja ipd.,
  • pravica do opravljanja izpitov izven razpisanih izpitnih rokov v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja na Univerzi v Mariboru,
  • pravica do ponavljanja letnika in izjemnega napredovanja v višji letnik ter podaljšanja absolventskega staža do enega leta zaradi opravičljivih razlogov ob izpolnjevanju pogojev, določenih s Statutom UM in študijskim programom.

 

BODI PREPOZNAVEN - promocijski artikli že v prodaji

Datum objave: 27.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Artikli z zmagovalnim potiskom Pravne fakultete Univerze v Mariboru SO NA VOLJO. S prodajo smo pričeli 26. MARCA 2019 - na dan Filmskega večera pravnikov, v organizaciji Študentskega sveta PF.

Majice, hudiji in A5 črtaste beležke bodo na voljo vsak dan od ponedeljka do četrtka med 11. in 13. uro v Pravni bukvarni naše fakultete.

Pridi po svojo MAJICO, HOODIE in BELEŽKO ter pokaži svojo pripadnost PRAV(n)I FAKULTETI.

CENIK PROMOCIJSKIH IZDELOV PF UM

vrsta artikla cena brez DDV znesek DDV prodajna cena
majica ŽENSKA kratki rokav (roza, siva, črna, navy)                                 9,84 €                                 2,16 €                               12,00 €
majica MOŠKA kratki rokav (siva, črna, navy)                                 9,84 €                                 2,16 €                               12,00 €
hoodie ŽENSKI Kariban (465)                 (svetlo modra, vijola siva, črna, navy)                               23,77 €                                 5,23 €                               29,00 €
hoodie MOŠKI Kariban (446)                 (siva, črna, navy)                               23,77 €                                 5,23 €                               29,00 €
hoodie ŽENSKI Tee Jays (5433)                               31,56 €                                 6,94 €                               38,50 €
hoodie MOŠKI Tee Jays (5432)                               31,56 €                                 6,94 €                               38,50 €
beležka A5 s črtami                                 4,92 €                                 1,08 €                                 6,00 €

 

Cene veljajo za en kos in so navedene v EUR.

Veljavnost cenika od 26.3.2019 dalje.

Doc. dr. Petra Weingerl na mednarodni konferenci v Zalaegerszegu na Madžarskem

Datum objave: 22.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Doc. dr. Petra Weingerl je danes, 22. marca 2019, sovodja sekcije o regulaciji na mednarodni konferenci s področja avtonomnih vozil z naslovom "Trilateral Conference on Connected and Automated Mobility", ki poteka v Zalaegerszegu, Automotive Proving Ground, ZalaZone na Madžarskem.

V sekciji dr. Weingerlove poteka diskusija o regulatornih izzivih uvedbe avtomobilov brez šoferja. Udeležba je pomembna z vidika razvijanja strategije preučevanja pravnih izzivov digitalne ekonomije na PF UM.

 

Pravna fakulteta je bogatejša za dva nova doktorja znanosti

Datum objave: 11.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

V četrtek, 7.3.2019, je rektor UM promoviral deset doktorjev znanosti med njimi tudi Marjana Špilarja in Damjana Oroža s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki sta pridobila strokovni naziv doktor znanosti na tretji stopnji bolonjskega programa, ki je najvišja stopnja nudenja znanja na določenem področju.

Dr. Marjan Špilar je doktoriral z naslovom doktorske disertacije "Posebni instituti davčnega postopka v razmerju do varstva javnega interesa in varstva pravic zavezancev", pod mentorstvom red. prof. dr. Bojana Škofa in somentorstvom izr. prof. dr. Boža Grafenauerja.

Dr. Damjan Orož je doktoriral z naslovom doktorske disertacije "Ugovor v izvršbi in njegov vpliv na stopnjo pravne varnosti", pod mentorstvom izr. prof. dr. Tomaža Keresteša in somentorstvom red. prof. dr. Vesne Rijavec.

Iskrene čestitke novima doktorjema znanosti.

Prof. dr. Suzana Kraljić kot gostujoča profesorica v Budimpešti

Datum objave: 11.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić je bila med 23.1. in 22.2. 2019 gostujoča predavateljica na priznani Pravni fakultete ELTE (Eötvös Loránd University) v Budimpešti na Madžarskem, kjer je opravila 21 ur predavanj. Teme njenih predavanj so bile:

a) “Understanding Child’s Best Interest Standard”;

b)“Adoption in 21st Century – between a Wish and Reality”;

c) “Patient’s Rights and Responsibilities – selected issues”.

Deležni smo bili obiska iz Belorusije

Datum objave: 08.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Pravno fakulteto UM je v času od 4. do 8. marca 2019 obiskala prof. dr. Kirvel Irena Juzefovna iz Yanka Kupala State University of Grodno iz Belorusije. Gostja je študentom predstavila osnove pravnega sistema v Belorusiji ter temeljna izhodišča beloruskega civilnega procesnega prava. Prav tako je predstavila njihovo univerzo in fakulteto ter možnost udeležbe študentov na njihovi študentski konferenci. Gre za že devetnajsto mednarodno znanstveno konferenco študentov dodiplomskega in podiplomskega študija z naslovom: "INTERACTION OF LEGAL SYSTEMS OF MODERNITY FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF SOCIETY".

Prof. dr. Saša Prelič je nov član sodnega sveta

Datum objave: 06.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Državni zbor je 5. marca 2019 za člana sodnega sveta izvolil rednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru Saša Preliča. Poslanke in poslanci so mu na tajnem glasovanju namenili 39 glasov, medtem ko jih je protikandidat prejel deset manj. Prof. dr. Saša Prelič bo na tem mestu nasledil prof. dr. Verico Trstenjak, ki je odstopila s koncem leta 2018.

Na razpisu za člana sodnega sveta trije kandidati

Generalna sekretarka v uradu predsednika republike Nataša Kovač je poslankam in poslancem pojasnila, da so se na razpis za člana sodnega sveta prijavili trije kandidati, od katerih je predsednik republike Borut Pahor po posvetovanju z vodji poslanskih skupin za kandidata predlagal Borisa Ostruha in Sašo Preliča. DZ je za člana sodnega sveta danes izvolil slednjega.

Od leta 2015 prodekan za gospodarjenje

Saša Prelič je redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer od leta 2015 opravlja funkcijo prodekana za gospodarjenje, v okviru katedre za gospodarsko pravo sodeluje pri predmetih pravo družb, korporacijsko in koncernsko pravo ter gospodarsko statusno pravo, je na seji DZ pojasnila generalna sekretarka. Na tej fakulteti je magistriral in doktoriral ter bil habilitiran v naziv rednega profesorja. Ob delu na fakulteti je opravil sodniško pripravništvo in uspešno opravil pravosodni izpit. Med letoma 2011 in 2015 je opravljal tudi funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Odlikujejo ga jasna pravna misel ter zavzetost in inovativnost

Generalna sekretarka je še povedala, da Preliča odlikujejo jasna pravna misel ter zavzetost in inovativnost pri ukvarjanju z najtežjimi pravnimi vprašanji, zlasti s področja gospodarskega statusnega prava.

Vir: STA

Regionalni finale tekmovanja European Law Moot Court v Firencah

Datum objave: 27.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru v sestavi: Danaja Plohl, Mihael Pojbič ter Tamara Dugar, se je med 21. in 24. februarjem pod mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl in študenta Aljoše Polajžarja, udeležila tekmovanja European Law Moot Court (ELMC), ki je potekalo v Firencah na European University Institute (EUI).

Regionalni finale je imel posebno noto, saj je šlo za 30 obletnico prve izvedbe tekmovanja, ki je potekalo prav v Firencah na EUI. Ob naši fakulteti je nastopalo še 11 drugih uglednih pravnih fakultet, med drugim Columbia Law School (New York), Lund University Faculty of Law, Panthéon-Assas University Paris, Université catholique de Louvain, College of Europe (Brugge), itd.

Naša ekipa se je odlično odrezala, a se žal kljub dobrim nastopom ni uvrstita v veliki finale tekmovanja, ki bo potekalo aprila v Luxembourgu na Sodišču EU.

Ekipi čestitamo za nastope na tekmovanju ter vso opravljeno delo v zadnjih šestih mesecih.

Tekmovanje PSUTMUN 2019 in odlična uvrstitev študentov mariborske pravne fakultete

Datum objave: 25.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Delegacija Pravne fakultete Univerze v Mariboru se je med 7. in 9. februarjem pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka udeležila tekmovanja PSUTMUN 2019, ki je potekalo na Princess Sumaya University for Technology v Amanu, glavnem mestu Jordanije.

Tekmovalci Pravne fakultete so se na tekmovanju odlično odrezali. Tako si je Teodora Kordiš prislužila naziv Best University Delegate v okviru odbora SOCHUM, Aljoša Polajžar pa v okviru Sveta Evropske unije. Dora Klančnik si je zaradi odličnega nastopa prislužila Honorable Mention in uvrstitev med 5 najboljših delegatov v okviru odbora SOCHUM, Iza Beširević pa v okviru Sveta Evropske unije. Tudi Maša Hajdinjak je v okviru Sveta za človekove pravice ZN odlično zastopala interese države, ki ji je bila dodeljena.

PSUTMUN je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora, debata pa v celoti poteka v angleščini, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Konference so se letos med drugim udeležili tudi tekmovalci iz Izraela, Egipta, Libanona, Palestine itd.

Delegaciji čestitamo za uspehe na tekmovanju!

Izšla je nova znanstvena monografija dr. Vesne Rijavec in dr. Andreja Ekarta

Datum objave: 25.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Nova znanstvena monografija Zakon o izvršbi in zavarovanju : (ZIZ) : z novelo ZIZ-L : razširjena uvodna pojasnila s podrobnim prikazom evropskega naloga za zamrznitev bančnih računov na 532 straneh v avtorstvu doc. dr. Ekarta Andreja in prof. dr. Rijavec Vesne.
Državni zbor je 13. 2. 2018 sprejel novelo ZIZ-L, ki prinaša vrsto novosti na področju izvršbe. Doseči želi ustrezno ravnotežje med učinkovitostjo izvršilnega postopka in varstvom dolžnika, da ne pride do unovčenja dolžnikovega nepremičnega premoženja takoj in za vsako ceno.

Razvoj informacijske tehnologije zahteva prilagoditev pravil izvršilnega prava (na primer elektronske javne dražbe, informativni seznam dolžnikovega premoženja, trgovanje z nematerializiranimi vrednostnimi papirji). Zaradi naglega sprejemanja evropskih uredb (na primer nova Bruseljska uredba Ia, Uredba o čezmejni zamrznitvi bančnih računov) je zakonodajalec določil nova postopkovna pravila za uporabo teh uredb v nacionalnem pravu. Eden od sklopov sprememb je namenjen izboljšanju nekaterih pravil izvršilnega prava (na primer obvezna priložitev izvršilnega naslova predlogu za izvršbo, opredelitev temelja zahtevka pri izvršbi na podlagi verodostojne listine).

O AVTORJIH

Doc. dr. Andrej Ekart je diplomiral in doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Tam je bil v letih 2005–2011 zaposlen kot mladi raziskovalec, pozneje pa kot asistent pri prof. dr. Vesni Rijavec. Leta 2004 je magistriral na Pravni fakulteti Univerze v Marburgu v Nemčiji. V letih 2011–2015 je bil sodnik na izvršilnem oddelku Okrajnega sodišča v Mariboru, od januarja 2016 do marca 2017 je delal kot sodnik, dodeljen na Ministrstvo za pravosodje za pripravo novel ZPP-E in ZIZ-L, od aprila 2017 pa sodi na pravdnem oddelku Okrajnega sodišča v Mariboru. Je predsednik Slovenskega sodniškega društva ter avtor oziroma soavtor številnih člankov in več knjig s področij civilnega procesnega, izvršilnega in stvarnega prava, objavljenih doma in v tujini. Sodeloval je pri več projektih na ravni EU, sestankih OECD, sestankih s predstavniki Evropske komisije in Evropskega sveta ter v ekspertni skupini Sveta Evrope. Kot predavatelj aktivno sodeluje na sodniških šolah in posvetih.

Dr. Vesna Rijavec je doktorica pravnih znanosti, redna profesorica in predstojnica Inštituta za civilno, primerjalno in mednarodno zasebno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer tudi predava civilno procesno, evropsko civilno procesno pravo, izvršilno, nepravdno, dedno, družinsko in arbitražno pravo. Trenutno opravlja tudi funkcijo dekanice na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Strokovni javnosti se je predstavila s številnimi znanstvenimi in strokovnimi razpravami, članki in monografijami. Svoja dela objavlja v angleškem, hrvaškem, nemškem jeziku pri priznanih tujih založbah. Sodelovala je pri več raziskovalnih in zakonodajnih projektih (npr. Stvarnopravni zakonik in Zakon o izvršbi in zavarovanju) ter pri več pomembnih znanstvenih in strokovnih posvetovanjih doma in v tujini. Med temi je še posebej odmeven tradicionalni posvet Medicina, pravo in družba, pri katerem sodeluje tudi v organizacijskem odboru. Uspešno je vodila in zaključila več evropskih projektov, v katerih so sodelovali najpomembnejši domači in tuji pravni strokovnjaki.