Dan Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Dan Pravne fakultete Univerze v Mariboru, 25. oktober 2016

I. Ob Dnevu Pravne fakultete Univerze v Mariboru in v okviru tradicionalnega posveta ter projekta Medicina, pravo in družba je bilo izvedeno predavanje vrhunskega gostujočega profesorja Prof. Dr. Dres. h.c. Jožeta Strausa(Max Planck Institute for Intellectual Property and Competition Law, Nemčija).
Predavanje je bilo z naslovomZnanstveni napredek, pravo in etika - v luči zaščite medicinskih izumov.

II. Zanimivemu, aktualnemu in izvirnemu predavanju velikega Človeka je sledila podelitev priznanj GOSTUJOČIM STROKOVNJAKOM Pravne fakultete v letu 2016 in sicer mag. Igorju Strnadu, dr. Urški Kežmah, mag. Marjanu Špilarju in Vesni Gorjup Zupančič.

III. Že deveto leto zapored, smo tudi letos z velikodušno finančno pomočjo GRAWE zavarovalnice d.d. podelili priznanja in nagrade GRAWE EXCELLENCE AWARD desetim najboljšim diplomantov Pravne fakultete v Mariboru. Podelitev nagrad GRAWE Excellence Award je velik dogodek za fakulteto, predvsem pa za nagrajence, najboljše diplomantke in diplomante Pravne fakultete Univerze v Mariboru, saj prav zaradi njihovega vzora predstavlja študij na Pravni fakulteti študentom še večji izziv, profesorjem pa motivacijo za izvedbo še kakovostnejših predavanj. Najboljši diplomanti Pravne fakultete so tako dobili potrditev, da je njihov uspeh plod vztrajnosti in volje do dela in učenja.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo.

Prireditev je bila obogatena tudi z glasbeno točko Pevskega zborčka Pravne fakultete. Naše študentke, s čudovitim vokalom so zapele pesem True colors, v originalni izvedbi pevke Cyndi Lauper in si zaslužile velik aplavz. Prisluhnite...

"So don't be afraid to let them show
Your true colors
True colors are beautiful,
Like a rainbow..."

Uradnemu delu je sledilo družabno srečanje naših diplomantov Alumni kluba pod sloganom "Enkrat študent Pravne fakultete Univerze v Mariboru, vedno naš študent." Druženje je bilo ob kozarčku žlahtne kapljice, kulinaričnih dobrotah ter ob zvokih glasbene skupine Proti toči - Proti poledici.

Naj naša srečanja postanejo tradicionalna. Naj se na njih srečujejo diplomanti naše fakultete, naj postane zgradba fakultete kraj, kjer se izmenjujejo izkušnje, obujajo spomini in kujejo morebiti tudi nova skupna sodelovanja, predvsem pa, da se poglabljajo in na novo snujejo prijateljske vezi.

Na srečnje tudi prihodnje leto.

Dan Pravne fakultete Univerze v Mariboru, 25. oktobra 2019

V petek, 25. oktobra 2019, smo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru pripravili slovesnost od Dnevu Pravne fakultete, ob tej priložnosti je potekala tudi inavguracija dekanice red. prof. dr. Vesne Rijavec, ki je ponovno prevzela nov štiriletni mandat vodenja Pravne fakultete Univerze v Mariboru v obdobju od 27. 6. 2019 do 26. 6. 2023, v katerem želi nadaljevati začeto v minulem mandatu. Togo ter insignije ji je predal rektor Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Zdravko Kačič.

Slavnostni govornik slovesnosti je bil red. prof. dr. Rajko Knez, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, tudi sam nekoč dekan Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Prof. dr. Rajko Knez ocenjuje dosedanje delo dekanice prof. dr. Rijavec kot uspešno, čeprav je na lastnih izkušnjah spoznal, da ugledna akademska funkcija še zdaleč ni enostavna.

Študij Prava v Mariboru obsega 59 let izobraževanja mladine o veščini dobrega in pravičnega. Vsako leto predstavlja kamenček v mozaiku, danes sodobnega, evropsko primerljivega študija Prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Leto 2019 so zaznamovali že številni uspešno izpeljani projekti in dogodki fakultete ter nadpovprečen vpis nove generacije na študij prava, še posebej pa konstituiranje novega vodstva fakultete oziroma volitve dekana Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Starogrški filozof Platon je zapisal: »Glasba daje dušo vesolju, krila umu, polet domišljiji in šarm ter veselje do življenja.« Za glasbene užitke dogodka sta poskrbela violinist, gospod Matjaž Antončič ter akordeonist gospod Matjaž s skladbama Jalousie skladatelja Jakoba Gadea in Presto iz 1. sonate za violino in čembalo Johana Sebastiana Bacha.

Praznovanje fakultete je priložnost, ko se lahko fakulteta posameznikom zahvali za izjemne in druge pomembne dosežke. Zato smo ob Dnevu PF UM podelili tudi nagrade in priznanja Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Pohvalo dekanice Pravne fakultete Univerze v Mariboru za opazne dosežke pri študiju je prejel Andrej Bitrakov, diplomant Univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Pravo.

Pohvalo dekanice Pravne fakultete Univerze v Mariboru za opazne dosežke pri študiju je prejela Nina Dajčman, diplomantka Magistrskega študijskega programa 2. stopnje Pravo.

Pohvalo dekanice Pravne fakultete Univerze v Mariboru za opazne dosežke pri obštudijskih dejavnostih je prejela Hana Šrot, udeleženka mednarodnega tekmovanja Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot in prejemnica nagrade za najboljšo govornico na tekmovanju – »Honorable mention for individual oralist«.

Priznanje dobrotnik Pravne fakultete Univerze v Mariboru za viden doprinos k ugledu pravne fakultete je prejel Thomas Heller.

Zlato plaketo Pravne fakultete Univerze v Mariboru za življenjsko delo je prejel red. prof. dr. Janez Kranjc, zaslužni profesor Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in častni doktor Univerze v Poitiersu (Francija).
 

Slovesnot smo obeležili še s predstavitvijo Zbornika: »Vanekovo stoletje«. Predstavitel je izvedel g. Marjan Šiftarj, podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.


Vabljeni k ogledu fotografij v FOTOGALERIJI.