Obvestila za študente

Obvestila 21 do 36 od 36

Dvojna diploma WAYNE LAW - PRAVNA FAKULTETA UM

Datum objave: 22.02.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti prvega letnika magistrskega programa Pravne fakultete Univerze v Mariboru se lahko prijavijo v program dvojne diplome na Wayne State University Law School v Detroitu, Michigan. Študent, ki je sprejet v Wayne Law program, lahko v času drugega letnika na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru zaključi katerega od treh LL.M. programov (Labor and Employment Law, Corporate and Finance Law, Taxation, or United States Law), v trajanju enega leta. Na podlagi takšnega študija (1. letnik na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in uspešno zaključen LL.M. program na Wayne Law School) študent pridobi obe diplomimagister prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in master of Law (LL.M.) na Wayne Law School.

Študij na Wayne State Law je, kot študij v ZDA sicer, plačljiv. Vsi študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki so sprejeti v Wayne Law program, pa dobijo 50% znižanje šolnine. Pravna fakulteta Univerze v Mariboru študentom pomaga pri iskanju dodatnih možnosti financiranja.

Več informacij njdete na: https://law.wayne.edu/academics/degrees/dual-llm-maribor.

UKINITEV DIPLOMSKEGA DELA V ŠTUD. LETU 2017/2018

Datum objave: 02.02.2021 | Datum poteka: 31.12.2024

Spoštovane študentke in študenti.

Ponovno bi vas želeli opozoriti na sklep Senata PF UM z dne 3.11.2016, na podlagi katerega je bila s študijskim letom 2017/2018 ukinjena diplomska naloga za vse generacije vpisanih študentov. Univerzitetni študijski program 1. stopnje Pravo študent konča, ko opravi vse študijske obveznosti v obsegu 180 kreditnih točk ECTS (opravi vse izpite, ki jih določa Študijski program Pravo). Namesto ukinjene diplomske naloge opravi novi obvezni predmet Transnacionalne pravne institucije in terminologija (5 ECTS, v 6. semestru 3. letnika). Za zaključek študija mora imeti opravljene vse študijske obveznosti.

Osebe, ki jim je potekel status študenta in niso opravile predpisanih študijskih obveznosti, kljub temu pa želijo nadaljevati z opravljanjem manjkajočih obveznosti na študijski programih, ki jih izvaja Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, oddajo v Referat za študentske zadeve Prošnjo za nadaljevanje študija po prekinitvi. Več o tem na naslovu: https://www.pf.um.si/studij/osebe-brez-statusa-nadaljevanje-studija-po-prekinitvi/

Na podlagi oddane prošnje bodo študentom brez statusa v Referatu za študentske zadeve uredili podaljšanje veljavnosti študentskih storitev - digitalne identitete za tekoče študijsko leto in v primeru določitve dodatnih študijskih obveznosti za dokončanje študijskega programa s strani Komisije za študijske zadeve PF UM, izdali sklep in odločbo o nadaljevanju študija po prekinitvi.

Osebi brez statusa se izda račun v višini 11,20 € za podaljšanje veljavnosti študentskih storitev. V primeru izdaje sklepa, ki ga izda Komisija za študijske zadeve, je osebi brez statusa izdan račun za izdajo sklepa v višini 18,10 €.

Za morebitna vprašanja smo na voljo na e-naslovu referat.pf@um.si.

S spoštovanjem,

Referat za študentske zadeve

Tutorji v štud. letu 2020/2021

Datum objave: 20.01.2021 | Datum poteka: 30.09.2021

Ali ste že spoznali letošnjo ekipo TUTORJEV s Pravne fakultete UM? Bistvo tutorstva je pomoč in podpora brucem, da se lažje vpeljejo v študij na Pravni fakulteti UM. Starejši študenti so študentom prvih letnikov na voljo z nasveti in informacijami. Vsi tutorji študenti so zgledni študenti in se glede na povprečno oceno uvrščajo med najboljše v svojem letniku. Tutorske ure se bodo izvajale po predhodnem dogovoru s posameznimi tutorji študenti.

Tutorji študenti za študijskio leto 2020/21 so: Anamarie Potrč, Andrej Bitrakov, Asja Lešnik, Sanja Čahuk, Živa Šuta, Iza Beširević, Mojca Remic, Maja Kotnik, Teja Štrukelj in Matej Rožmarin.

Dostop do informacijskega vira EU Law Live

Datum objave: 23.12.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Z veseljem Vam sporočamo, da smo v sodelovanju z UKMom pridobili dostop do spletnega servisa EU LAW Live.

EU LAW Live je spletno novičarski portal, ki združuje različne vsebine s področja prava Evropske unije. Vsebuje novice, analize, t. i. “Op-Eds” članke, jutranji napovednik dogodkov, kritične prikaze knjig … Je izredno relevanten vir za akademsko publiko, pravnike, politike in splošno javnost, saj obsega vsa področja prava. Osvežuje se dnevno. Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

Prodaja knjige Citizenship

Datum objave: 23.11.2020 | Datum poteka: 31.12.2021

Obveščamo vas, da se je sprostila prodaja knjige prof. Dimitryja Kochenova, Citizenship. Cena knjige je 15 EUR, v ceno je vključena tudi revija Pravna praksa in Zbirka uzanc 01/05 (ISBN 961-91317-3-8).

Knjigo naročite (obvezno navedite ime in priimek ter naslov za morebitno dostavo) na e-naslovu Pravne bukvarne (pravna.bukvarna@um.si). Po plačilu računa, ki ga boste prejeli s strani računovodstva PF UM, lahko knjigo prevzamete osebno v Knjižnici Mirka Ilešiča PF UM (vsak delovni dan od ponedeljka do petka od 8-12. ure; študenti se oglasite pri izposojevalnem okencu na dvoriščni strani PF UM) ali vam jo pošljemo na dom (v tem primeru zaračunamo strošek priporočene pošiljke do 250g). Način prevzema navedite v elektronskem sporočilu.

Vljudno vabljeni k nakupu.

OBVESTILO: Snemanje predavanj na daljavo

Datum objave: 13.10.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Spoštovani študenti PF UM.

Ponovno vas opozarjamo, da je snemanje predavanja in uporaba (npr. posredovanje) posnetkov brez privolitve posameznikov strogo prepovedano!

Neupravičeno snemanje in uporaba posnetkov brez privolitve posameznikov lahko pomeni storitev kaznivega dejanja po 138. členu Kazenskega zakonika (KZ-1, Uradni list RS, št. 50/12 s spremembami in dopolnitvami do 27/17), zaradi poseganja v posameznikove osebnostne pravice, skladno z določbami 134. člena Obligacijskega zakonika (Uradni list RS, št. 97/07 s spremembami in dopolnitvami do 20/18).

S spoštovanjem,

Vodstvo Pravne fakultete UM

                                                                               

Prisotnost na vajah

Datum objave: 30.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Obvestilo študentom PF UM

Senat Pravne fakultete Univerze v Mariboru je na svoji 7. redni seji, dne 29.9.2020, odločil, da se v študijskem letu 2020/2021 izjemoma odpravi obvezna prisotnost pri vajah. Obveznosti pri vajah študenti opravijo v e-učnem okolju.

 

Urniki za štud. leto 2020/2021

Datum objave: 28.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Spoštovani študenti.

Objavili smo U R N I K E za študijsko leto 2020/2021.

Do urnikov lahko dostopate s klikom na urniki v vrstici, ki se nahaja na vrhu spletne strani Pravne fakultete Maribor

ali pod kategorijo: Študij -> Urniki.

OBRAZLOŽITEV glede predavanj, skupin in vaj

Univerzitetni študijski program 1. stopnje
 

  • Za 1. in 2. letnike se bodo predavanja izvajala na daljavo, seminarji in vaje pa bodo potekali na fakulteti.

Seminarji za 1. in 2. letnik se bodo izvajali v dveh skupinah, vaje za 1. letnik v treh skupinah, za 2. letnik v dveh skupinah.

  • Predavanja, seminarji in vaje bodo za 3. letnike potekali na fakulteti.

Seminarji in vaje se bodo izvajali v dveh skupinah.

VAJE

1. LETNIK 
1. skupinaA - Je
2. skupinaJo - Pi
3. skupinaPo - Ž


SEMINARJI

1. LETNIK 
1. skupinaA - Ko
2. skupinaKr - Ž


VAJE IN SEMINARJI

2. LETNIK 
1. skupinaA - L
2. skupinaM - Ž

 

3. LETNIK 
1. skupinaA - M
2. skupinaN - Ž

 


Magistrski študijski program 2. stopnje
 

Predavanja, seminarji in vaje bodo za oba letnika potekali na fakulteti.

Seminarji in vaje se bodo izvajali v dveh skupinah.

1. LETNIK 
1. skupinaA - Mas
2. skupinaMer - Ž

 

2. LETNIK 
1. skupinaA - L
2. skupinaM - Ž

KAJ JE digitalna identiteta in KAKO jo prevzamete

Datum objave: 28.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

KAJ JE DIGITALNA IDENTITETA?

​Na Univerzi v Mariboru študentom in diplomantom omogočamo enotno digitalno identiteto. Uporabniško ime se avtomatsko kreira iz imen in priimkov (19 mest). V kolikor ta kombinacija že obstaja, je na koncu dodana še zaporedna številka.Tako ima vsak uporabnik svoje uporabniško ime oblike ime.priimek@student.um.si, ki skupaj z geslom omogoča prijavo v različne storitve in orodja.​
 
Storitve, ki so na voljo uporabniku, so odvisne od statusa. Aktivnim študentom je na voljo več storitev kot diplomantom.
 
Digitalna identiteta = uporabniško ime + geslo​

​Univerzitetni e-poštni naslov
Uporabniško ime digitalne identitete je hkrati uradni univerzitetni e-poštni naslov študenta, na katerega Univerza v Mariboru pošilja vsa uradna sporočila, med drugim tudi obvestila fakultet in sporočila iz sistemov AIPS, Moodle.​

PREVZEM DIGITALNE IDENTITE

​Uporabnik izvede prevzem digitalne identitete le enkrat in sicer pred začetkom dostopa do storitev, ki zahtevajo prijavo z digitalno identiteto. 

Prevzem digitalne identitete je omogočen prvi naslednji delovni dan po aktiviranju. Po prevzemu digitalne identitete je obvezna sprememba začetnega gesla. Novo geslo se shrani v kodirani obliki.

Digitalno identiteto prevzamete na https://aips.um.si/​

Več info na: https://it.um.si/studenti/Strani/default.aspx

OBTAČLAJ SE! v skrbi zase in za druge

Datum objave: 21.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2021

Potrebno se je zavedati, da je zdravje naša največja dobrina, zato je v prostore fakultet Univerze v Mariboru vstop mogoč le zdravim osebam, ki ne kažejo bolezenskih znakov, saj lahko v nasprotnem primeru ogrožajo zdravje ostalih študentov in zaposlenih. Za omejitev širjenja okužbe in v skrbi za zdravje udeležencev v pedagoškem procesu ter v skladu s priporočili NIJZ, povezanimi z vodenjem evidenc prisotnosti, smo pripravili brezkontaktno evidentiranje prisotnosti študentov in zaposlenih v predavalnicah in drugih prostorih, kjer je vodenje evidence prisotnih potrebno. Evidentiranje temelji na skeniranju QR-kode predavalnice preko mobilnega telefona. Tako bo mogoče lažje identificirati potencialno širjenje okužbe, zbrani podatki pa bodo po predpisanem času iz elektronskih evidenc izbrisani. Več informacij boste našli na spletni strani moja.um.si> ŠTUDIJ > COVID-19.

Nova aplikacija za urnike

Datum objave: 12.03.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Spoštovani študenti.

Študenti lahko za vpogled v urnik uporabljate novo spletno aplikacijo Univerze v Mariboru, ki je dosegljiva preko https://moja.um.si/ -> Študij -> Moj portal UM oz. na naslovu https://mojportal.um.si/.

Aplikacija je prilagojena za uporabo na mobilnih napravah. Predlagamo, da si jo dodate na začetni zaslon svojega telefona.

Novost v Aipsu: INFOGRAFIKA

Datum objave: 11.11.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentom Univerze v Mariboru je v spletnem AIPS-u sedaj dostopna nova funkcionalnost »Infografika«, ki omogoča lažje spremljanje napredovanja pri študiju. Na voljo je vsem študentom študijskih programov 1. in 2. stopnje, ki imate v tekočem študijskem letu veljaven status študenta. Po prijavi v spletno mesto svojo infografiko vključite v zavihku Študij.

V infografiki, ki se dnevno posodablja, so prikazani diagrami napredka in značke za opravljene obveznosti. Več informacij na: moja.um.si.

Najpogostejša vprašanja o vpisu in prijavi v dodiplomske programe za štud. leto 2019/2020

Datum objave: 21.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2021

Dragi študenti in bodoči študenti Univerze v Mariboru.

Na Visokošolskem prijavno - informacijskem centru Univerze v Mariboru so za vas pripravili brošuro z zbranimi najpogostejšimi vprašanji o prijavi in vpisu v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2019/2020.

Brošura je posodobljena v skladu s spremembami področne zakonodaje, pri vprašanjih pa so dodali tudi vire oziroma podlage, iz katerih odgovori izhajajo.

Brošura je objavljena tudi na spletni strani Univerze v Mariboru www.vpis.um.si v rubiriki Informativno gradivo.