Novice

Novice 321 do 340 od 361

Jutranji list citira profesorja Jurija Toplaka o Hrvaški in evropskem sodišču

Datum objave: 26.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Profesor dr. Jurij Toplak je za Jutranji list komentiral odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice z dne 26.9.2019 v pomembni zadevi direktorja hrvaškega naftnega giganta MOL. Direktor MOL Zsolt Hernadi je tožil Hrvaško, ker mu je z mednarodnimi tiralicami onemogočila potovanja v tujino, a je sodišče tožbo zavrglo, ker Hernadi in odvetnik nista te kršitve zatrjevala že pred Ustavnim sodiščem.

Profesor Toplak je za Jutranji list pojasnil, da je to pogosta napaka hrvaških in drugih odvetnikov, zaradi te pomanjkljivosti pa so pritožniku nato vrata na evropsko sodišče zaprta. Komentiral je tudi visoko število sodb ESČP proti Hrvaški in ga ocenil kot zaskrbljujočega.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hernadi-izgubio-spor-protiv-hrvatske-europski-sud-za-ljudska-prava-odbio-je-tuzbu-predsjednika-uprave-mol-a/9407960/

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić v Turčiji o pravni ureditvi in problematiki cepljena

Datum objave: 20.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić se je udeležila, na posebno povabilo dekana Pravne fakultete Ozyegin University iz Istanbula ter predsednika Odvetniške zbornice iz Balikesirja, 5. turškega kongresa Medicinskega prava, ki je potekal 5. in 6. septembra 2019 v mestu Ayvalik v Turčiji. Na kongresu, z mednarodno udeležbo (Grčija, Azerbajdžan, Ciper, Kosovo), je izr. prof. Kraljićeva spregovorila o pravni ureditvi in problematiki cepljenja.

Obisk iz Mostarja

Datum objave: 19.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravno fakulteto UM je pod vodstvom prof. dr. Maje Čolaković obiskala skupina raziskovalcev (izr. prof. dr. Anita Duraković, doc. dr. Denis Pajić, doc. dr. Ramajana Demirović, mlada raziskovalka Sunčica Hajdarović), Pravne fakultete Univerze Džemala Bijediča iz Mostarja (BIH). Razlog njihovega obiska je vezan na skupni bilateralni projekt z naslovom »Pravica otroka do preživnine – analiza problematike čezmejnih preživnin med Slovenijo in Bosno in Hercegovino« (BI-BA719-20-034), katerega nosilka je izr. prof. dr. Suzana Kraljić. Raziskovalci obeh vključenih pravnih fakultet so se na delovnem sestanku posvetili vsebini projekta ter poglobitvi razširitvi sodelovanja obeh fakultet.

Academic Ranking of World Universities za leto 2019

Datum objave: 07.08.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Šanghajska lestvica - ARWU je najbolj uveljavljena in vplivna mednarodna lestvica razvrščanja univerz, ki jo je od leta 2003 pripravljal Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University (CWCU). Po letu 2008 lestvico sestavlja neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy.​

Univerza v Mariboru se je na ARWU 'Academic Ranking of World Universities' lestvici v letu 2019 na področju "Pravo" uvrstila med 201-300 mesto, na področju "Javna uprava" pa med 151-200 mesto.

Merila, ki jih ARWU uporablja pri določanju kakovosti univerz, so:

  • število diplomantov, ki so prejeli Nobelovo nagrado in Fieldsovo medaljo (kakovost izobraževanja ima 10% delež v oceni),
  • število zaposlenih Nobelovih in Fieldsovih nagrajence (kakovost osebja - 20%),
  • število najbolj citiranih raziskovalcev iz 21 znanstvenih področij (kakovost osebja - 20%),
  • število člankov v revijah Nature in Science (odličnost v raziskavah - 20%),
  • vrednost Science Citation Index (SCIE) in Social Sciences Citation Index (SSCI) (kakovost raziskovanja - 20%) in
  • povprečje akademskih dosežkov na raziskovalca (FTE) po zgornjih petih kazalcih (povprečna kakovost - 10%).
     

Šanghajska lestvica je konec junija objavila rezultate ocenjevanja več kot 4.000 univerz po 54 študijskih področjih (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS 2019). Univerze so vključene v ocenjevanje, če njihovi zaposleni v obdobju 2013–2017 objavijo določeno število znanstvenih in raziskovalnih del. Vir podatkov za izračun vrednosti kazalnikov sta Web of Science in InCites.

Univerza v Mariboru se je v letu 2019 uvrstila med najboljše univerze na 8 študijskih področjih (tabela). V primerjavi z lanskim letom je univerza zelo napredovala na področju matematike, ki je njeno najbolje ocenjeno študijsko področje. Letos se je Univerza v Mariboru prvič uvrstila tudi na študijskih področjih strojništvo in izobraževanje (pedagogika).​
 

Tabela: Global Ranking of Academic Subjects 2017-2019 za Univerza v Mariboru

tabela šanghajska lestvica 2019.png

Več informacij o ocenjevanju univerz Global Ranking of Academic Subjects najdete na spletni strani:

http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/index.html ​

Še en zaključen PKP projekt »PRAVNI VIDIKI POSTOPKOV IZTERJAV PREŽIVNIN PRI OTROCIH (DO 18. LETA) – SLOVENIJA IN HRVAŠKA«

Datum objave: 31.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2025

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je sodelovala v koordinaciji z IZTERJAVA d.o.o. pri izvedbi projekta PKP z naslovom »PRAVNI VIDIKI POSTOPKOV IZTERJAV PREŽIVNIN PRI OTROCIH(DO 18. LETA) – SLOVENIJA IN HRVAŠKA«.

PKP je projekt, v katerem so sodelovali študentje iz različnih fakultet, kot tudi različnih stopenj študija. V izvedbi projekta sta sodelovali, kot  pedagoški mentorici izr. prof. dr. Suzana Kraljić s Pravne fakultete UM in izr. prof. dr. Simona Sternad Zabukovšek z Ekonomsko-poslovne fakultete UM ter delovni mentor Marko Repič, direktor Izterjava d.o.o..

Študentje so v sklopu projekta preko študija ustrezne literature, sodne prakse in statističnih podatkov ter ob vodenju in podpori mentorjev preučevali pravne vidike postopkov izterjave neplačanih preživnin v Sloveniji in na Hrvaškem. Osredotočili so se na mladoletne otroke, saj neplačevanje preživnine korenito posega v otrokove koristi, tako v trenutne, kratkotrajne kakor tudi dolgotrajne, torej tudi po polnoletnosti. Rezultate preučevanj smo vsi sodelujoči povzeli in zbrali v projektnem elaboratu, ki si ga lahko ogledate v prilogi.

izr. prof. dr. Suzana Kraljić

Študenti so predstavili preliminarne rezultate v okviru ŠIPK projekta "Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva"

Datum objave: 09.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030


»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada«.

Na srečanju 8. julija 2019 na Zavodu PIP so študenti predstavili rezultate svojega dela v okviru študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) z naslovom "Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva (PUPKRO)". Projekt poteka pod pedagoškim mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl s Pravne fakultete Univerze v Maribor in pod strokovnim mentorstvom Sanje Antonijević iz Zavoda PIP.

Študenti v okviru ŠIPK projekta PUPKRO intenzivno preučujejo preplet dveh ciljev, ki ju zasledujemo v EU (in s tem seveda tudi v Sloveniji): visoka raven varstva okolja in visoka raven varstva potrošnikov. Ta dva cilja sta si pogosto v nasprotju, prav ljudje v vlogi potrošnikov pa smo tisti, ki lahko s spremembo svojih navad bistveno prispevamo k hitrejšemu prehodu iz linearnega v krožno gospodarstvo. Rezultati ŠIPK projekta PUPKRO bodo prispevali k prepotrebnemu ozaveščanju na tem področju, hkrati pa bodo osvetlili možnosti za izboljšave tako v zakonodaji kot tudi v sodni praksi.

ŠIPK projekt PUPKRO je združil študente štirih fakultet, to so: Nika Bele, Teja Peče, Maša Ocepek in Barbara Smogavc (vse štiri Pravna fakulteta), Tina Horvat (Fakulteta za strojništvo), Leon Cimerman (Fakulteta za naravoslovje in matematiko), Neja Gril in Tim Kolar (oba Ekonomsko-poslovna fakulteta). Na srečanju na Zavodu PIP so predstavili svoje preliminarne rezultate, ki bodo objavljeni v končnem poročilu.

Za odlično delo jim čestitamo!

Ena od študijskih sob v UKM poimenovana po naši profesorici dr. Janja Hojnik

Datum objave: 05.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na spletni strani vecer.com dne 5.7.2019 o personalizaciji prostora Univerzitetne knjižnice Maribor, kjer so na zelo kreativen način osemindvajset študijskih sob v drugem in tretjem nadstropju poimenovali po 28 Mariborčanih.
S ponosom lahko povemo, da je ena izmed sob poimenovana po redni profesorici s Pravne fakultete Univerze v Mariboru dr. Janji HOJNIK. Tako bodo lahko študenti ponosno rekli - 'Grem študirat k dr. Janji Hojnik, bila je moja profesorica ….'

Več si preberite na: https://www.vecer.com/studijske-sobe-poimenovali-po-predinu…

Raziskovalec dr. Mensah Marius v Beogradu na regionalnem forumu Alumni

Datum objave: 03.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V Beogradu je od 28. do 30. junija 2019 potekal regionalni forum Alumni ruskih in sovjetskih univerz. Med govorniki so bili minister za delo, zaposlovanje, veterane in socialno politiko Republike Srbije, gospod Zoran Đorđević, veleposlanik Rusije v Srbiji, predstavnik Ruske agencije za sodelovanje Rossotrudnichestvo, dekani fakultet in prorektorji. V dvorani je bilo prisotnih veliko študentov iz Srbije, Črne gore in Bosne. Dr. Mensah Marius, raziskovalec na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je to priložnost izkoristil za promocijo novega magistrskega študijskega programa Evropske pravne študije.
Ob zaključku konference je predstavništvo Univerze Vladimir, Rusija, izrazilo željo, da v svojih prostorih pozdravi delegacijo Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Mednarodna konferenca ILA

Datum objave: 03.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Med 27. in 29. junijem 2019 je v Portorožu potekala mednarodna konferenca ILA (International Law Association), ki je bila prvič organizirana v Sloveniji. Tema konference je bila "Migration / international legal regulation". Udeležila sta se je tudi naša predavatelja prof. dr. Matjaž Tratnik in doc. dr. Petra Weingerl, ki sta predstavila prispevek z naslovom "Access to EU Citizenship for Non-EU Migrants: the Principle of National autonomy vs. the Principle of Proportionality".

Več o konferenci: http://www.ilaslovenia2019.com/.


Predava prof. dr. Matjaž Tratnik, skrajno levo na fotografiji doc. dr. Petra Weingerl

Projekt ŠIPK o "Zavarovalni pismenosti starostnikov – 65+" uspešno zaključen

Datum objave: 02.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030


»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada«.

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je sodelovala v koordinaciji s Slovenskim društvom zavarovancev - SDZ pri izvedbi projekta ŠIPK. ŠIPK je projekt, v katerem so sodelovali študentje iz različnih fakultet, kot tudi različnih stopenj študija. V izvedbi projekta sta sodelovali, kot  pedagoška mentorica izr. prof. dr. Suzana Kraljić s Pravne fakultete Univerze v Mariboru in kot strokovna sodelavka predsednica društva SDZdr. Petra Cajnko.

Študentje so v sklopu projekta preko študija ustrezne literature in vodenja obeh mentoric preučevali zavarovalno pismenost starostnikov – 65+. Študentje so opravljali pogovore s starostniki na podlagi ciljno usmerjenega anketnega vprašalnika. Na podlagi rezultatov smo lahko pripravili kvantitativno in kvalitativno interpretacijo rezultatov, katere smo vsi sodelujoči povzeli in zbrali v elaboratu: Zavarovalna pismenost starostnikov – 65+ in ga objavljamo >>tukaj<<.

izr. prof. dr. Suzana Kraljić in dr. Petra Cajnko

Uvodni sestanek evropskega projekta EU-En4s

Datum objave: 02.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V četrtek in petek, 27. in 28. junija 2019, je na fakulteti potekal uvodni sestanek evropskega projekta EU-En4s. Projekt, ki ga koordinira Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in ki se v polnem nazivu glasi: »Diversity of Enforcement Titles in cross-border Debt Collection in EU« naslavlja težave v čezmejni izvršbi tujih izvršilnih naslovov. Na projektu sodeluje vsega 18 partnerskih institucij iz Nemčije, Španije, Avstrije, Švedske, Albanije, Hrvaške, Portugalske, Češke, Poljske, Nizozemske, Litve, Cipra in Slovenije. Na sestanku je sodelovalo več kot 30 strokovnjakov iz omenjenih institucij. Več o projektu: https://www.pf.um.si/acj/projekti/pr09-eu-en4s/.

Znanstveni članek prof. dr. Janje Hojnik v soavtorstvu na temo umetne inteligence

Datum objave: 26.06.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Janja Hojnik je napisala nov znanstveni članek na temo umetne inteligence v soavtorstvu z uglednima profesorjema fizike, prof. Percem Matjažem s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru in prof. Ozerjem Mahmutem s Tehnične univerze v Istanbulu.

Članek je bil objavljen 25. junija 2019 v reviji Palgrave Communications, ki izhaja v okviru Nature pri Springerju.

Članek z naslovom Social and juristic challenges of artificial intelligence je prosto dostopen na naslednjem naslovu: https://www.nature.com/articles/s41599-019-0278-x

Vljudno vabljeni k branju!

Global Student Satisfaction Awards 2019

Datum objave: 11.06.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Ponosno objavljamo, da je Univerza v Mariboru s strani spletnega portala StudyPortals prejela nagrado ˝Global Student Satisfaction Awards 2019˝ v kategoriji ˝Overall Satisfaction˝.

Nagrade za globalno zadovoljstvo študentov omogočajo študentom po vsem svetu, da določijo najboljše univerze leta 2019. To je odprt poziv tako študentom kot univerzam, da prispevajo k preglednosti izbire študija in kakovosti izobraževanja po vsem svetu.

Globalne nagrade za zadovoljstvo študentov 2019 poudarjajo globalne in regionalne trende, ki jih študenti najbolj cenijo v izobraževanju.

Mednarodni simpozij IASJF na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru

Datum objave: 30.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je bila 27. in 28. maja 2019 zaupana organizacija 12. mednarodnega simpozija IASJF (International Academy for the Study of the Jurisprudence of the Family). Priznani domači in tuji pravni strokovnjaki (Srbija, Čile, Izrael, Španija, Kenija, Italija, ZDA, Poljska, Slovenija) so predstavili zanimive prispevke, ki so vsebinsko sledili krovni temi simpozija (»Family and Technology: Challenges and Opportunities«). Udeleženci so tako razpravljali o varnosti otrok na internetu, vplivu sodobnih tehnologij na kreiranje družinskih razmerij (npr. OBMP), o vplivu digitalne tehnologije na t.i. digitalne imigrante, o vplivu IT na sodne postopke idr.

Za pomoč pri organizaciji simpozija se posebej zahvaljujemo JK Group, pravna in davčna pisarna d.o.o. in Ilich slaščičarstvo d.o.o.

Ustanavljanje pokrajin z delovno skupino, ki jo bo vodil prof. dr. Boštjan Brezovnik

Datum objave: 23.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije je na seji dne 21. maja 2019 v Ljubljani, na kateri je predsedovanje skupnosti prevzel murskosoboški župan Aleksander Jevšek, podprlo začetek aktivnosti, ki bi pripeljale do ustanovitve pokrajin. Osnutke zakonov bi pripravila delovna skupina, ki bi jo vodil izr. prof. dr. Boštjan Brezovnik s pravne fakultete v Mariboru.

Vir: STA

Izvršilni postopek v teoriji in praksi

Datum objave: 22.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V sklopu organizacije Študentskega sveta Pravne fakultete Maribor sta študentki Teja Štrukelj in Petra Zupančič ter ob podpori dekanice prof. dr. Vesne Rijavec in prof. dr. Tjaše Ivanc, pripravili okroglo mizo z delavnicami na temo »Izvršilni postopek v teoriji in praksi.«

Z izvedenim dogodkom smo želeli predvsem povezati pridobljeno teoretično znanje s prakso ter na takšen način približati tematiko vsem, ki se bodo med študijem ali kasneje na svoji poklicni poti soočili z zahtevno nalogo vodenja izvršilnih postopkov.

Razpravo, ki jo je vodila prof. dr. Tjaša Ivanc, so s svojim znanjem in izkušnjami obogatili naslednji povabljeni gostje:

  • Sodnica dr. Anja Drev, zaposlena na gospodarskem oddelku sodišča v Mariboru, je skupaj z Urško Zrnko, generalno sekretarko nadzornega sveta Pošte Slovenije d. o. o.,v delavnici predstavila delovanje izvršilnih postopkov v praksi od vložitve predloga za izvršbo pa vse do izdaje sklepa o izvršbi.
     
  • Sodnica Katja Klug, zaposlena na izvršilnem oddelku sodišča v Ljubljani, je skupaj z Gregorjem Ilešičem, pravnikom na Novi KBM d. d., pripravila izvedbo delavnice, v kateri sta se osredotočila na vodenje izvršilnega postopka v primeru ugovora dolžnika ali ugovora tretjega.
     
  • Problematiko vodenja stečajnih postopkov gospodarskih družb v Sloveniji je v sklopu svoje delavnice predstavil mag. Jernej Goričar iz Zbornice upraviteljev Slovenije.
     
  • Zaslužni prof. dr. Šime Ivanjko se je v delavnici posvetil razlagi danes sicerneobstoječega instituta vložitve izvršbe zoper aktivnega družbenika in hkrati slušateljem nazorno predstavil možne rešitve nepoplačanih upnikov po opravljenem stečaju gospodarske družbe.

Po uvodnem pozdravu dekanice prof. dr. Vesne Rijavec smo se študentje skupaj s povabljenimi gosti razdelili v delavnice in se posvetili reševanju poenostavljenih primerov izvršilnih, stečajnih postopkov, hkrati pa izkoristili priložnost za iskanje odgovorov na porajajoča se vprašanja. Sledila je krajša diskusija, kjer so povabljeni gostje v luči novele Zakona o izvršbi in zavarovanju izpostavili določene pomanjkljivosti pri vodenju izvršilnih postopkov, osredotočili pa so se tudi na tematiko porasta števila osebnih stečajev v zadnjem letu. 

Polna dvorana zainteresiranih študentov dokazuje, da je vsebina reševanja izvršilnih postopkov ena izmed bolj aktualnih problematik, ki ji bo tudi v prihodnje vredno namenjati zadostno mero pozornosti.
 

Foto utrinki iz okrogle mize

 

Stvarnopravni zakonik s praktičnim komentarjem - dr. Matjaž Tratnik

Datum objave: 20.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Praktični komentar Stvarnopravnega zakonika je namenjen predvsem pravnikom v praksi. Avtor se v njem namreč ne spušča v teoretično razglabljanje o posameznih institutih stvarnega prava, ampak jih na splošno obravnava toliko, kot je potrebno za razumevanje zakonskih določb.  

V 16 letih od uveljavitve zakonika se je na tem področju nabrala obsežna sodna praksa, zato je pomemben del komentarja sistematična obdelava odločitev sodišč. Odločbe so razvrščene po posameznih zakonskih določbah, pri členih z zelo obsežno sodno prakso (na primer pri 43. členu SPZ) pa so združene po tematskih sklopih. Citirani so najpomembnejši deli iz obrazložitev odločb, ne le jedra.

Knjigi dodatno uporabno vrednost daje stvarno kazalo.

Prednaročilo pri Gv Založbi (LEXPERA D.O.O.).

Prof. dr. Suzana Kraljić gostujoča predavateljica v Čakovcu

Datum objave: 16.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić je bila med 15.4. in 14.5.2019 gostujoča predavateljica na Međimurskem veleučilištvu u Čakovcu na Hrvaškem, kjer je opravila 21 ur predavanj v hrvaškem jeziku.

Teme njenih predavanj so bile:

  • »Osnove trgovačkog prava –  s perpektive novog slovenskog Obitejskog zakona«;
  • »Upotreba robota u turizmu i ugostiteljstvu – mit ili već realnost«;
  • »Osnove prava EU – odabrane teme«;
  • »Pravo i zdravstveni turizam«.

Študent Stefan Danojević se je uvrstil v finalni krog tekmovanja Arbitrators' Quest

Datum objave: 16.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študent magistrskega študijskega programa Stefan Danojević se je na študentskem (moot court) tekmovanju iz znanja arbitražnega prava »Arbitrators' Quest«, uvrstil v finalni krog tekmovanja. Tekmovanje na Dunaju vsako leto organizira odvetniška družba Konrad&Partners. Letošnji tekmovalci so morali za napredovanje v finale napisati krajši članek na temo »Subject-Matter Arbitrability« (arbitrabilnost spora). Najboljših 10 tekmovalcev se je uvrstilo v finale, kjer mora vsak tekmovalec spisati še memorandum in nato na Dunaju tudi zagovarjati dodeljeno stranko v simulaciji arbitražnega postopka.

Stefanu želimo srečo v finalu.

Kazenski zakonik (KZ-1) s komentarjem, splošni del

Datum objave: 16.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Obsežni znanstveni komentar splošnega dela KZ-1 pripravlja skupina 17 vrhunskih poznavalcev kazenskopravne teorije in prakse pod uredniškim vodstvom doc. dr. Miha Šepca s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Poglobljeni komentarji posameznih določb bodo podprti z ugotovitvami iz domače in tuje literature, teoretično znanje pa bo povezano tudi z domačo sodno prakso. Avtorji bodo opozorili tako na probleme v praksi kot na morebitne dogmatične pomanjkljivosti splošnega dela, ki jih kaže v prihodnosti odpraviti.

Kazenski zakonik (KZ-1) je temeljni sistemski zakon, ki v splošnem delu opredeljuje temeljne institute kazenskopravne dogmatike, ob tem pa tudi pravila veljavnosti tega zakonika, vrste kazni in pravila sankcioniranja, varnostne ukrepe, opozorilne sankcije, pogoje odvzema premoženjske koristi, pravne posledice obsodbe, rehabilitacijo in temeljne določbe o izvrševanju sankcij, zastaranje kazenskega pregona in izvršitve kazni ter amnestijo in pomilostitev. V posebnem delu pa določa specifična kazniva dejanja z opredelitvijo zakonskih znakov teh prepovedanih ravnanj.

Komentar splošnega dela, ki podrobno pojasnjuje teoretično-dogmatični okvir in pravila za uporabo določb posebnega dela, je temeljni teoretični pripomoček vsakega pravnika, ki se pri delu srečuje s kazenskim pravom. Zadnji komentar splošnega dela kazenskega zakonika je izšel leta 2001. Leta 2008 je bil sprejet nov kazenski zakonik, KZ-1, ki je bil doslej dopolnjen že s petimi novelami. Zato je nujna priprava svežega komentarja, ki bo pojasnjeval veljavno zakonsko besedilo in predstavil aktualna spoznanja kazenskopravne teorije.

Komentar bo namenjen praktikom, predvsem sodnikom, državnim tožilcem, odvetnikom, akademikom, študentom prava in drugim. Zakonske določbe bodo v njem celovito teoretično in praktično obdelane. Monografija bo temeljno gradivo slovenskega kazenskega prava, saj bo združevala poglobljeno teoretično znanje in odgovore na številne dileme, s katerimi se srečuje sodna praksa.

V knjigibo objavljeno neuradno prečiščeno zakonsko besedilo splošnega dela KZ-1 (členi 1–99), vključno s spremembami, uveljavljenimi z novelo KZ-1E.

K preprosti in učinkoviti uporabi bo pripomoglo tudi obsežno stvarno kazalo.


Urednik: Miha Šepec

Avtorji komentarja: Katarina Bergant, Zlatan Dežman, Anže Erbežnik, Zvonko Fišer, Damijan Florjančič, Klemen Jaklič, Aleksander Karakaš, Mojca Mihelj Plesničar, Barbara Nerat, Petar Novoselec, Boštjan Polegek, Jan Stajnko, Miha Šepec, Marko Šorli, Miha Šošić, Luka Martin Tomažič, Vanja Verdel Kokol

Vezava:                trda

ISBN:                   

Št. strani:           

Leto izdaje:        2020