Novice

Svečana akademija ob svečanem prvem dejanju 30. posveta Medicina, pravo in družba

Datum objave: 10.06.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Večer, 3. junija 2021 I Avotica besedila: Jana Juvan I Foto: Mediaspeed I >> FOTOGALERIJA <<

Svečana akademija ob 30-letnici mariborskega mednarodnega posveta na stičišču medicine in prava z visokimi gosti.

Slavnostno so nocoj otvorili jubilejni, že 30. strokovni posvet Medicina, pravo in družba, ki je v letih prerastel v enega najuglednejših strokovnih dogodkov v Mariboru. Dokaz so bili tudi visoki gosti, ki so spremljali svečano akademijo v Kazinski dvorani SNG. Ker dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, je iz predsednikovega kabineta prišla nekdanja ombudsmanka Vlasta Nussdorfer, svečanosti so se udeležili tudi minister za zdravje Janez Poklukar, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, prvič je bila na posvetu Bojana Beovič kot predsednica Zdravniške zbornice, med občinstvom je bil denimo tudi nekdanji premier in pravnik Miro Cerar.

Zelo na mestu je zato bil lirični uvod v slovesnost z igralko Minco Lorenci, ki je z recitacijo pesmi Moje mesto Kajetana Koviča, v Mariboru rojenega pesnika, geografsko za goste iz prestolnice umestila dogodek, ki je z leti iz prijateljske debate prešel v vsako leto večje srečanje na presečišču prava in medicine. Kot je poudaril rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, je posvet vedno vodila "dopolnjujoča se skrb za zdravje in človekove pravice". Ob tem pa izpostavil, da poteka v času, ko praznujemo tudi 30 let države, in potegnil vzporednice z današnjim časom, ki je zaradi epidemije in z njo povezanih izzivov tako za medicino kot pravo prav tako prelomen, sploh ob spremenjeni družbeni realnosti z regresijo vrednot in idejno izčrpanostjo. Spomnil je na pomen duševnega zdravja, ki mu bo v času po epidemiji treba nameniti še več pozornosti. 

"Pogovarjamo se o življenju"

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je organizatorje pohvalil, da jim je uspelo sloves posveta ponesti tudi onkraj meja. "Preko zdravstva se kaže napredek družbe," je poudaril in priznal, da je v zdravstvu zelo pomemben tudi pravni okvir. "V zadnjih letih se je utrdila zavest, da morata pravo in zdravstvo delovati z roko v roki." Spomnil je, da je bil šele pred nekaj dnevi prav tako v Mariboru, in znova izrazil zadovoljstvo nad napovedanimi investicijami, ki se obetajo zdravstveni infrastrukturi v mestu. 

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v svojem nagovoru spomnil na neuničljivost vsebin posveta, ki jih po njegovih besedah v bistvu naplavlja življenje samo. "Pod temi tremi na prvi pogled morda različnimi področji - medicina, pravo in družba - se pogovarjamo o življenju. Medicina nam pomaga živeti, preživeti, doživeti. Pravo omogoča urejeno, s pravili dogovorjeno sobivanje. Družba pa je tista urejena človeška skupnost, ki opredeljuje pogoje našega bivanja," je povedal ter spomnil, da je epidemija zahtevala tudi hitre rešitve in tako predstavlja velik preizkus za družbo. Ob tem je omenil tako omejeno delovanje sodstva kot prilagajanja postopkov vsem omejitvam. Kar se bo ne nazadnje kazalo tudi v sodnih zaostankih.

"Zoom smo lani preživeli, zdaj je pa nekaj drugega in čudovitega sneti masko in govoriti tukaj," je priznala sicer redna obiskovalka posveta Vlasta Nussdorfer v svojem nagovoru. "Zdravniki in pravniki imamo svoje poslanstvo, kot ga ima ta posvet," je dejala. Povedala je tudi, da se prvih posvetov na svojo žalost ni mogla udeležiti, ker je bilo na ljubljanskem tožilstvu, kjer je tedaj delala, preveliko zanimanje in ni prišla med izbrane ... 

 

Glas študentov in vzgajanje generacij

Da so posvet Medicina, pravo in družba približali tistim, ki bodo v prihodnje krojili ta tri področja, so omogočili brezplačno kotizacijo študentom, je povedal novopečeni dekan Mariborske medicinske fakultete Iztok Takač. Študentom so dali glas tudi na slovesnosti. Tako je v umetniškem premoru zapela odlomek iz opere Carmen študentka prava in mezzosopranistka Pina Grabar v spremstvu treh mladih glasbenikov na godalih. Slovesnost pa nežno zaključila študentka medicine in glasbenica Katarina Juršič s pesmijo Ne bodi kot drugi Ferija Lainščka. 

Pomen srečanj je po besedah legende mariborske in tudi slovenske ginekologije in porodničarstva, zaslužnega profesorja Elka Borka, ki ni manjkal na nobenem izmed 30 srečanj, tudi to, da se je ob njih vzgajala cela generacija zdravstvenih in pravnih delavcev.

Letos pričakovano tudi o pandemiji

Levji delež organizacije tega dolgoletnega posveta nosita sicer mariborski sekciji pravniških in zdravniških društev, na čelu s "prvima damama posveta", dekanico Pravne fakultete Vesno Rijavec in nekdanjo predsednico tukajšnjega zdravniškega društva Jelko Rebršek Gorišek. Njen naslednik in direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik je spomnil na pomembno temo zdravniških napak in na pravne zagate na tem področju, česar so se na posvetu večkrat dotaknili, a še niso našli rešitve. O tej temi je v preteklosti govoril tudi direktor UKC Maribor Vojko Flis, ki je prav tako krojil organizacijo posveta. 

Goriškova je naštela še druge pomembne teme, ki so vsako leto privabile množico strokovnjakov iz prave in medicine. Že prvi posvet na temo zdravnikovega ugovora vesti, splava in transplantacije je pritegnil več obiskovalcev, kot so se nadejali. Skozi leta pa so premlevali številne občutljive teme od varstva osebnih podatkov, zdravnikove pojasnilne dolžnosti, prisilne hospitalizacije, pa o nadzoru nad zdravili, darovanju delov telesa, zarodku v medicini in pravu, tudi o izvornih celicah, pravici do življenja in dostojne smrti, evtanaziji in paliativi, pa o čezmejni medicini in umetni inteligenci, ko jih je leta 2019 nagovoril celo robot. Tedaj je nazadnje posvet potekal v živo, lani pa, kot rečeno, v duhu epidemije, preko spleta. Letos bo pričakovano največ govora o pandemiji in dilemah, ki jih je odprla na vseh krovnih področjih posveta.


Vljudno vabljeni k ogledu >> FOTOGALERIJE <<.