Rubikon

Anej Irgolič - zmagovalec tekmovanja RUBIKON leta 2018
 

Z zadovoljstvom sporočamo, da je študent prvega letnika univerzitetnega študijskega programa Pravo na Pravni fakultetii Univerze v Mariboru Anej Irgolič dne 17. maja 2018 zmagal na finalu tekmovanja Rubikon na Pravni fakulteti v Ljubljani. Študentka Nina Kotnik, tudi s prvega letnika, je osvojila četrto mesto. Študentoma je pri pripravah na tekmovanje pomagala asistentka naše fakultete dr. Petra Weingerl.

Na XIII. finalu tekmovanja slovenskih študentov v predstavitvi sodb ESČP, ki ga prireja Katedra za ustavno pravo že od leta 2006, je nastopilo 11 tekmovalcev s petih fakultet -  Pravne fakultete v Ljubljani, Pravne fakultete v Mariboru, Evropske pravne fakultete, FDV in Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani.

Z ostalih fakultet so bili študenti višjih letnikov in študenti druge stopnje bolonjskega študija, z naše fakultete pa dva študenta prvega letnika, ki sta se tja uvrstila po predtekmovanju, ki ga vsako leto vodi prof. dr. Jurij Toplak na naši fakulteti. Na predtekmovanju sodeluje vsako leto preko 100 študentov prvega letnika.

Komisija, ki so jo sestavljali dr. Jadranka Sovdat, Franc Testen in Boris Kobal je najbolje ocenila Aneja Irgoliča, ki je predstavil zadevo Kacki v. Poljska, drugo mesto je zasedla Hana Šerbec, tretje pa Tim Gabršek.

Na ta istem tekmovanju je leta 2016 prav tako zmagal študent prvega letnika naše fakultete, študent Aljoša Polajžar.

Čestitke Aneju Irgoliču in Nini Kotnik!


Zmagovalec Rubikon tekmovanja 2018 Anej Irgolič; foto: dr. Saša Zagorc in dr. Ciril Ribičič


Aljoša Polajžar - zmagovalec tekmovanja RUBIKON leta 2016

Na letošnjem (11. zaporednem) tekmovanju RUBIKON, na katerem sodelujejo študentje slovenskih pravnih fakultet, se je v finale tekmovanja po opravljenem predtekmovanju uvrstilo 10 študentov (2 iz mariborske pravne fakultete).

Naloga študentov je bila, da v 10 minutah predstavijo sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice po lastnem izboru.

Temu so nato sledila vprašanja komisije v zasedbi: dr. Jadranka SOVDAT, podpredsednica US, dr. Franc TESTEN, nekdanji predsednik US, Boris KOBAL, igralec in režiser in Rok DACAR, zmagovalec lanskega tekmovanja Rubikon.

Komisija je ocenjevala prepričljivost nastopa ter pravnih argumentov. Komisijo je najbolj prepričal naš študent 1. letnika Aljoša Polajžar, ki je tudi prvi študent 1.letnika, ki je kadarkoli zmagal na tem tekmovanju.