European Law Moot Court Competition [ELMC]

European Law Moot Court Competition [ELMC]; to je tradicionalni Moot – tekmovanje pred simuliranim sodiščem, v katerem študenti pripravijo pisne vloge glede postavljenega problema s področja prava EU in predstavijo svoje argumente v ustnem postopku pred Sodiščem EU.

Tekmovanje se izvaja vsako leto in poteka v dveh jezikih, v francoščini in angleščini.

Tekmovanje je sestavljeno iz treh stadijev:

  1. pisni – v katerem je potrebno poslati vloge na postavljen primer do konca novembra;
  2. ustni: najboljših 48 ekip, ki so izbrane na osnovi pisnih vlog, je povabljenih na regionalno tekmovanje, ki poteka februarja na štirih lokacijah po svetu. Na vsaki lokaciji je 12 ekip in samo ena ekipa iz vsake regije se uvrsti v tretji stadij tekmovanja;
  3. tretji stadij tekmovanja poteka v Luksemburgu na Sodišču EU v začetku aprila pred sodniki Sodišča EU.

KAJ PRIDOBITE?

To tekmovanje je namenjeno učenju in spoznavanju ljudi z vsega sveta, ki jim je skupno zanimanje za pravo EU. Gre za eno redkih priložnosti, kjer boste imeli priložnost nastopati pred dejanskimi sodniki Sodišča EU ter vrhunskimi profesorji in odvetniki, ki že desetletja delajo na tem področju. Namen tekmovanja je, da se naučite soočanja s pravnim problemom, delati na njem kot ekipa, argumentirati in predstaviti pisno stališče in ga nato ustno zastopati pred strokovnjaki. Kar se od Vas zahteva v tem okviru, je zelo podobno delu, ki ga boste mnogi od Vas opravljali v resničnem pravnem poklicu. Zato je to odlična priložnost za pridobitev izkušenj.

Pravna fakulteta ponuja študentom, ki jih zanimata pravo EU in udeležba na tem uglednem tekmovanju ter imajo ustrezno znanje angleškega in/ali francoskega jezika pomoč pri pripravi na tekmovanje.
 


prof. dr. Janja Hojnik (skrajno levo), vodja ekipe iz leta 2006

ELMC Moot v štud. letu 2016/2017

Ekipa PF UM se je na uglednem mednarodnem tekmovanju iz prava EU: European Law Moot Court Competition uvrstila med 48 najboljših ekip po pisnem delu tekmovanja, v katerem so ocenjevali kvaliteto vlog na strani tožnika in toženca in se bo od 23. do 26. februarja 2017 s konkurenčnimi pravnimi fakultetami pomerila v regionalnem finalu v Gothenburgu na Švedskem.

Ekipo sestavljajo: Tim Mijailović, Aljoša Polajžar, Špela Stanec. Mentorji, ki ekipi pomagajo so študentka Lina Burkelc Juras ter profesorji dr. Ferčič, dr. Knez, dr. Hojnik. Tekom priprav sta ekipi pomagali tudi doc. dr. Vita Jagrič z EPF UM ter prof. dr. Tatjana Jovanić s PF iz Beograda, ki je bila oktobra 2016 gostujoča predavateljica na PF UM.

 

Maribor, januar 2017

 

 

 

Fotogalerija

Firence, Italija 2010

Barcelona, Španija 2011

Braga, Portugalska 2012

Aix en Provence, Francija 2014

Helsinki, Finska 2016