Obvestila za študente

Vseslovensko tekmovanje Prav(n)a rešitev - ROK prijave do 22. marca 2023

Datum objave: 07.03.2023 | Datum poteka: 25.03.2023

Obvestilo je poteklo!

Ženevski klub pravnikov letos ponovno, po nekaj premora, organizira zdaj že tradicionalno tekmovanje Prav(n)a rešitev. Za vse vedoželjne in ambiciozne bodoče pravnike je to odlična priložnost pridobivanja novih izkušenj ter sodelovanja z najboljšimi slovenskimi odvetniškimi pisarnami.

Tekmovanje PRAV(N)A REŠITEV je vseslovensko pravno tekmovanje, ki enkrat letno poteka pod okriljem Ženevskega kluba. Tekmovalci tekmujejo v reševanju primerov s področja civilnega in gospodarskega prava, ki jih zastavijo izkušeni odvetniki, in najboljšim med njimi ponudijo priložnost, da se dokažejo z delom v eni izmed najbolj uglednih slovenskih odvetniških pisarn. Prav(n)a rešitev tako predstavlja trden most med teoretičnim znanjem, pridobljenim na fakulteti, in prakso ter je zastavljena tako, da v kar največji meri udejanja načelo »iz teorije v prakso«.

KOMU JE NAMENJENA PRAV(N)A REŠITEV?
Prav(n)a rešitev je namenjena študentom vseh slovenskih pravnih fakultet, ki se želijo preizkusiti v reševanju primerov s področja civilnega in gospodarskega prava. Na tekmovanje se lahko prijavijo ekipe, sestavljene iz treh članov, običajno študentov tretjega ali četrtega letnika prve bolonjske stopnje, absolventov prve bolonjske stopnje ali študentov druge bolonjske stopnje. Če tekmovalne ekipe ne boš uspel sestaviti sam, ti pri tem lahko pomagajo člani Ženevskega kluba, posamezniki pa se žal ne morejo prijaviti na tekmovanje.

KDAJ IN KJE BO PRAV(N)A REŠITEV POTEKALA?
Tekmovanje je razdeljeno na dva dela, in sicer na predtekmovanje, ki bo letos potekalo 24. in 25. marca 2023, ter finalni del tekmovanja, ki bo za najuspešnejše tekmovalce potekal 31. marca in 1. aprila 2023. Prednost predtekmovanja je, da tekmovalci primer rešujejo kar od doma, kar omogoča udeležbo tudi tistim, ki v času predtekmovanja v Ljubljani ne bodo prisotni. Finalni del tekmovanja bo potekal v prostorih sodelujočih odvetniških pisarn.

KAKO PRAV(N)A REŠITEV POTEKA?
Prijavljene tekmovalne ekipe bodo v predtekmovanju prek elektronske pošte prejele primer, ki ga bodo morale rešiti in oddati prek elektronske pošte v določenem časovnem okviru. Ekipe, ki se bodo po mnenju ocenjevalcev, predstavnikov sodelujočih pisarn, v reševanju primera najbolje odrezale, si bodo priborile vstopnico za finalni del tekmovanja. V finalu bodo ekipe ravno tako v reševanje prejele primer, ki ga bodo v petek, 31. marca, reševale, v soboto, 1. aprila, pa rešitve oddale v obliki memoranduma in jih ustno zagovarjale pred predstavniki odvetniške pisarne, ki je primer sestavila. Člani tekmovalne ekipe, ki bodo po oceni predstavnikov odvetniške pisarne (komisije) najboljše rešili primer in se najbolj izkazali v retoričnih veščinah ter veščinah argumentiranja, bodo za nagrado prejeli enomesečno plačano prakso v odvetniški pisarni. Primere za predtekmovanje in finalni del tekmovanja bodo sestavile sodelujoče odvetniške pisarne, v obeh primerih pa je naloga tekmovalcev pripraviti čim bolj domiselno, a pravno sprejemljivo rešitev.

KATERE ODVETNIŠKE PISARNE SODELUJEJO PRI PRAV(N)I REŠITVI?
Na Prav(n)i rešitvi redno sodelujejo največje in najuglednejše slovenske odvetniške pisarne. V letošnjem letu se nam bodo pridruže Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik In Partnerji, Law Firm Senica & Partners, Ltd., odvetniška pisarna Jadek & Pensa, odvetniška družba ODI Law ter odvetniška družba Kavčič, Bračun in partnerji. Zmagovalne ekipe bodo pisarne nagradile s plačanimi študentski praksami.

KAKO SE PRIJAVIM NA PRAV(N)O REŠITEV?
Zberi ekipo treh študentov prava, izpolni prijavnico in plačaj prijavnino (18€). Rok za prijave bo od 5. do 22. marca 2023.

ZAKAJ NAJ SE PRIJAVIM NA PRAV(N)O REŠITEV?
Odgovor je verjetno na dlani, pa vendar:
– uporaba pravnega znanja v praksi;
– možnost izkazati se pred uglednimi odvetniškimi pisarnami;
– mreženje in sodelovanje z drugimi študenti in uglednimi odvetniki v manj formalnem okolju;
– pridobitev izkušenj in okrepitev življenjepisa.