Obvestila za študente

Duševno zdravje v času epidemije

Datum objave: 12.04.2021 | Datum poteka: 30.09.2021

Razmere, v katerih smo se znašli, zahtevajo od nas vseh, od celotne družbe, da se prilagodimo in opustimo marsikatere navade.

Na Univerzi v Mariboru se zavedamo, da je situacija, ki smo ji izpostavljeni zaradi epidemije, za vse nas velik izziv in popolnoma nova okoliščina. Veliko posameznikov se srečuje z različnimi stiskami in izjemno strensimi situacijami. Potrpežljivost, zaupanje in sočutje do sočloveka so vrline, ki so v sedanjem času še toliko bolj pomembne. Zavedati se moramo, da je zdravje, tako fizično kot psihično, naša največja dobrina.

Ker vsak pogovor dobro dene, se v slučaju stiske lahko obrnete na različne strokovnjake, ki so na razpolago za pogovor:

  • Na spletni strani NIJZ najdete telefonske številke in dosegljivost po zdravstvenih domovih ter dodatne vire pomoči v duševni stiski.
  • Na spletni strani Slovenske krovne zveze za psihoterapijo so zbrane različne možnosti podpore tako za otroke in mladostnike kot za odrasle (podporni pogovori, psihološka podpora, urgentna psihiatrična stanja, pomoč v primeru nasilja, materialna pomoč).
  • Novonastale razmere so od nas nemudoma zahtevale številne prilagoditve, kar je spremljala tudi precejšnja količina stresa. Eden od pojavov, ki je bil v času pandemije vsesplošno prisoten, je tehnostres oz. digitalni stres.​ Pri tem ne gre za to, da bi bilo nekoga strah uporabljati novo tehnologijo ali da ima težave s prekomerno uporabo tehnologije, kar lahko vodi v zasvojenost. Gre namreč tudi za težave s prilagajanjem na uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=3411