Novice

Udeležba študentov Pravne fakultete UM na mednarodnem tekmovanju Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot

Datum objave: 08.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki jo sestavljajo študentje Jan Dolenc, Jasmina Mitev in Ema Turnšek, se je pod mentorstvom asist. Denisa Baghrizabehija, Line Burkelc Juras, Stefana Danojevića in Petre Zupančič že od septembra 2020 aktivno pripravljala na eno najprestižnejših mednarodnih pravniških tekmovanj, Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, na katerem sodeluje več kot 400 univerz iz vsega sveta.

Zaradi še vedno trajajoče epidemiološke situacije je letos celotno tekmovanje potekalo na drugačen način kot običajno, tj. na daljavo, preko spletnih aplikacij, kot sta Microsoft Teams in Zoom. Študentje so se tekom priprav na finalno tekmovanje udeleževali številnih „pre-moot“ tekmovanj, med drugim so nastopili na pre-mootu v Brnu, ki nekako predstavlja otvoritev tovrstnih priprav, nato pa tudi na premootih v Hannovru, Atenah, Galiciji, Lvivu in Budimpešti. Tekom priprav so se tekmovalci Pravne fakultete Univerze v Mariboru pomerili s številnimi ekipami prestižnih univerz, med drugim tudi z ekipo Masaryk University s Češke, Ivan Franko National University of Lviv iz Ukrajine, National Law University iz Indije, Brooklyn Law School iz Združenih držav Amerike, Bilkent University iz Turčije, Catholic University Milan iz Italije in Bucerius Law School iz Nemčije, ki je zmagovalec letošnjega tekmovanja. Tovrstna predtekmovanja so za tekmovalce predstavljala odlično pripravo na glavno tekmovanje na Dunaju, ki je letos potekalo na virtualni način, hkrati pa so tekmovalcem ponudila tudi vpogled v reševanje mednarodnih gospodarskih sporov pred arbitražnim tribunalom.

Tudi na finalnem delu tekmovanja, ki je potekalo med 26. 3. 2021 in 1. 4. 2021, so se naši študentje odlično odrezali, nasproti pa so jim stale ekipe University of Malaya, Russian School of Private Law, University of Pennsylvania in University of Ghent. 

Študentom čestitamo za uspešen nastop in odlično zastopanje naše fakultete!