Novice

Strokovna ekskurzija v Institucije EU

Datum objave: 21.01.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se v času med 14. in 17. januarjem 2020 udeležili strokovne ekskurzije obiska Institucij EU. Štirideset študentov je imeli izjemno priložnost, da so lahko v treh dneh obiskali Evropski parlament, Evropsko sodišče za človekove pravice in Sodišče EU ter se sprehodili po Strasbourgu in Luxembourgu. Na ESČP smo spremljali obravnavo v zadevi X and Others v. Bulgaria, v Evropskem parlamentu smo imeli priložnost spoznati vseh osem evroposlancev iz Slovenije ter za nekaj minut celo prisostvovali plenarnemu zasedanju evropskih poslancev. Po nekaj več kot 2 urah vožnje smo prispeli v Luksemburg, ki ima nekaj manj kot pol milijona prebivalcev in se naslednje jutro z velikim entuziazmom odpravili v prestolnico in največje mesto v državi Luxembourg, kjer ima sedež več pomembnih ustanov in agencij EU ter za pravnike najbolj zanimivo prav Sodišče EU. Na Sodišču EU smo bili deležni posebnega sprejema gospoda sodnika dr. Marka Ilešiča, ki je sodnik na Sodišču EU že od samega vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

Poslušali smo obravnavo glede blagovne znamke EU Minerals Magic v zadevi C809/18 P EUIPO/John Mills, ki je potekala v angleškem jeziku, posebej za nas so prevajalci Sodišča EU tolmačili tudi v slovenski jezik. Dr. Ilešič Marko je po obravnavi študentom mariborske Pravne fakultete odgovarjal na zastavljena vprašanja, tudi na temo blagovne znamke ter na kratko predstavil delovanje Sodišča EU, ki ima nekaj več kot 2.200 zaposlenih (od tega je skoraj polovica prevajalcev). Gospa Lidija Cvetkovič, prevajalka na Sodišču EU, je študente opremila z informacijami o delu pravnika lingvista na Sodišču EU, nakar nam je bilo omogočeno vstopiti v največjo pravno knjižnico v celotni Evropi (morda celo na svetu), kjer nas je z veseljem sprejela Mariborčanka gospa Darja Ilešič Čokl, naša bivša vodja knjižnice na Pravni fakulteti, in nam predstavila nekaj ključnih informacij o delovanju knjižnice.

Z veliko mero hvaležnosti, navdušenja in novega znanja smo se odpravili proti domu in kaj kmalu zavihali rokave ter se začeli pripravljati na prihajajoče izpite, kajti izpitno obdobje je tik pred vrati.

Za nami je odlično izpeljana strokovna ekskurzija in upamo, da bodo tudi prihajajoče generacij študentov imele tako priložnost, ki je doletela prav nas. Prav posebej bi se želeli zahvaliti doc. dr. Petri Weingerl, prorektorici študentki Teji Štrukelj in prodekanici študentki Tei Unger za odlično organizirano ekskurzijo in vložen trud.