Novice

Prof. dr. Jurij Toplak s Pravne fakultete Univerze v Mariboru je v enem tednu nastopil na štirih dogodkih pravnih fakultet Yale, Harvard in Fordham.

Datum objave: 02.11.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Na spletnem dogodku z naslovom “Avtokratski legalizem v Evropi“, ki je potekal v organizaciji univerze Yale, in sicer 16. okotobra 2020,  je imela osrednje predavanje profesorica Kim Lane Scheppele, ki sicer poučuje na univerzi Princeton. Razpravljala je o Madžarski in Poljski kot primerih usihajočih demokracij in najbolj nedemokratičnih držav v Evropski uniji, dr. Toplak pa je razpravljal o pomanjkanju objektivnih kriterijev za klasifikacijo Poljske med manj demokratične vzhodno-evropske države.

Prof. dr. Toplak je 19. oktobra na univerzi Fordham predaval o mednarodnih standardih demokratičnih volitev in volilnih sporih. V zadnjem desetletju je v svetu namreč prišlo do reforme reševanja volilnih sporov. Prej so te spore države smatrale za politične in so jih reševali politiki, v zadnjih letih pa se, po zgledu Združenih držav Amerike in Francije, tudi drugje spori rešujejo po pravni poti, torej na sodiščih.

V četrtek, 22. oktobra, pa je na pravni fakulteti Harvard potekala okrogla miza "Pravica invalidov do političnega udejstvovanja v svetu", ki so jo organizirali v sklopu Projekta o invalidnosti na harvardski univerzi (HPOD). Predstavili so pozitivne in negativne prakse za udejstvovanje invalidov pri volitvah. Evropske prakse in spore pred evropskimi sodišči je predstavil prof. dr. Jurij Toplak s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Dogodek sta vodila direktor projekta profesor Michael A. Stein in raziskovalec na Harvardu Hezzy Smith.

V petek, 24. oktobra, je na Pravni fakulteti Yale potekala osma konferenca vodilnih raziskovalcev na temo svobode izražanja, ki se je vsako leto udeleži le 50 povabljenih. Prof. dr. Toplak je vodil razpravo o učinkih Facebooka na politično polarizacijo.