Novice

Prof. dr. Janja Hojnik na posvetu pri predsedniku RS za enakopravno Slovenijo v jedru EU

Datum objave: 15.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, 14. oktobra 2019, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor priredil Posvet o oblikovanju slovenskega pogleda na razvoj Evropske unije.
Namen posveta je bila izmenjava stališč o tem, v katero smer se utegne obrniti prihodnji razvoj Evropske unije, kakšen je glede tega interes Republike Slovenije, ter ocena stopnje soglasja o tem in politične volje za to.

Poleg strokovnjakov, predstavnikov vlade in državnega zbora, je predsednik republike na posvet povabil tudi slovenske poslance v Evropskem parlamentu.

Evropa in svet sta se v zadnjem času zelo spremenila, zato se morata tako Evropska unija kot Slovenija temu prilagoditi, so se strinjali udeleženci posveta pri predsedniku republike. V razpravi so dali različne predloge, načeloma pa so se strinjali, da mora Slovenija biti v jedru EU ter v uniji imeti enako moč kot ostale članice.

O posvetu tudi na portalu RTV SLO na povezavi: https://www.rtvslo.si/slovenija/slovenija-in-eu-veliko-nastetih-izzivov-malo-konkretnih-predlogov/502194.

Janja Hojnik je opozorila na izziv pri izvrševanju prava EU-ja, kjer je težava pri obveščanju državljanov o pravicah, in ob tem izpostavila avstrijsko protidampinško zakonodajo, kjer so bili slovenski obrtniki sami prepuščeni pri izpodbijanju te zakonodaje.

Vir: STA in http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/F5A43C263915160DC12584860047D99F?OpenDocument