Novice

Prof. dr. Borut Holcman in prof. dr. Boštjan Brezovnik na delovnem srečanju pri predsedniku države o pripravah pokrajinske zakonodaje

Datum objave: 10.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dne 6.9.2019 gostil delovno srečanje, na katerem so predsednik Državnega sveta Anton Kovšca, predstavniki strokovne skupine in predsedniki vseh treh združenj občin predstavili dosedanje priprave pri oblikovanju osnutkov pokrajinske zakonodaje, kot jo določa 143. člen Ustave RS.

Na delovnem srečanju so sodelovali predsednik Državnega sveta Anton Kovšca s sodelavci, vodja strokovne skupine dr. Boštjan Brezovnik in člani strokovne skupine dr. Dušan Plut, dr. Borut Holcman in dr. Samo Drobne, predsednik ZMOS mag. Gregor Macedoni, predsednik SOS, dr. Aleksander Jevšek in predsednik ZOS Robert Smrdelj.

Navzoči so se strinjali, da je cilj uvedbe pokrajin v prvi vrsti zagotovitev trajnostnega in policentričnega razvoja Slovenije, ki bo bistveno prispeval k boljši kvaliteti življenja ljudi. Ocenili so, da dosedanje priprave potekajo uspešno in strokovno dobro pripravljeno. Prav tako so se strinjali, da je postopek teritorialnih členitev pokrajin vsebinsko ustrezna in primerna osnova za nadaljnje aktivnosti na področju finančne, upravne in razvojne kapacitete bodočih pokrajin. Stroka je vsebinsko poenotena, da je pomemben predvsem razvojni element bodočih pokrajin, upoštevaje pri tem finančne in upravne zmožnosti začrtanih teritorijev in prebivalstva.

Tema naslednjega posveta pri predsedniku republike 4. novembra 2019 bo tako strokovno usklajen predlog teritorialne členitve bodočih pokrajin z načelnimi predlogi o ureditvi ostalih ključnih vprašanj uvedbe pokrajin. Kot običajno bodo na posvet vabljeni predstavniki vlade, stroke, civilne družbe, občin in parlamentarnih strank.
 

Vir: http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/F2B2410C9F3CC7C1C125846D003F76D4?OpenDocument