Novice

Okrogla miza o zaščiti žvižgačev

Datum objave: 25.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Okrogla miza o zaščiti žvižgačev je v odličnem vzdušju potekala 23. marca 2021 preko spletnega orodja ZOOM, v organizaciji Pravne fakultete Univerze v Mariboru, Pravniškega društva v Mariboru in ELSE Maribor. Žvižgač ali prijavitelj je oseba, ki v organizaciji opazi pomankljivosti in z namenom ukrepanja to sporoči javnosti – »žvižga«, da se javnost razburi, oblast pa ukrepa.

Zahvala odličnemu poteku dogodka ne gre le vsem organizatorjem in doc. dr. Mihi Šepcu, ki je partner v projektu WOODIe - Whistleblowing Open Data Impact in nas je odlično vodil skozi celoten dogodek, vendar tudi ostalim gostom:

  • prof. dr. Darji Senčur Peček, ki je sodelovala v evropskem projektu Workplace Whistleblowers' Protection in je udeležencem na dogodku odlično predstavila dileme žvižgačev z vidika delovnopravne zakonodaje,
  • Gregorju Pirjevcu, ki je Svetnik za evropsko in mednarodno sodelovanje v Komisiji za preprečevanje korupcije in je natančno ter analitično predstavil mednarodnopravni vidik zaščite žvižgačev,
  • mag. Maji Čarni Pretnar, iz Urada za mednarodno sodelovanje in mednarodno pravno pomoč, Ministrstvo za pravosodje RS, ki je predstavila vidik implementacije evropske direktive o zaščiti žvižgačev v našo zakonodajo.

Lepa hvala Pravniškemu društvu Maribor in ELSA Maribor ter tudi vsem udeležencem za zanimiva vprašanja, ki so se ob koncu razvila v krasno debato. Mi pa se že veselimo vseh nadaljnih projektov!