Novice

ELSA Day - Freedom of Expression Online

Datum objave: 28.11.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Letošnji ELSA DAN je potekal dne 28.11.2019 na temo Svobode izražanja na spletu (Freedom of Expression Online). Gre za dogodek, ki so ga pripravila vsa ELSA društva po Evropi in se je letos organiziral že osmič. Predavatelji na dogodku so bili: doc. dr. Miha Šepec, prof. dr. Šime Ivanjko, prof. dr. Ciril Ribičič in doc. dr. Borko Bošković.

Svoboda izražanja na spletu se nanaša na pravico prejemati, prenašati in iskati informacije na spletu, kar pomeni, da se lahko vsak svobodno izraža na spletu in se prav tako seznani z informacijami, ki jih delijo drugi. Če bi izražanje posameznikov na spletu bilo povsem nenadzorovano bi zagotovo prihajalo do sovražnega govora, političnega govora, žaljivih izjav in podobnih stvari, ki lahko prizadenejo posameznika. Omejitve svobode izražanja se lahko uporabljajo za izraze, ki vzpodbujajo sovraštvo, diskriminacijo in nasilje, vendar te omejitve pa seveda morajo biti zakonite in izvedene s sodnim nadzorom.

 

Tehtanje med svobodo izražanja in zakritjem vsebin zaradi predvidenih razlogov ni enostavno. Poleg tehtanja so tudi drugi problemi tj. da lahko pride do zlorab, kraj informacij, objav informacij, ki ne bi smele biti objavljene ipd.. Prav tako bi morali biti koristniki obveščeni o tem, kaj naj bi bila nezakonita ali neprimerna vsebina oziroma ravnanje. Pa smo koristniki o tem res obveščeni? Problematično je tudi to, kadar se posamezniki želijo zaščititi s tem, da se na spletu prikazujejo pod lažnim imenom ali psevdonimom. Ali je to dovoljeno in ali s tem dejansko zaščitijo svojo zasebnost?