Novice

Delegacija Pravne fakultete Univerze v Mariboru obiskala Rusijo in Uzbekistan

Datum objave: 04.11.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Delegacija Pravne fakultete Univerze v Mariboru je od 25. septembra do 2. oktobra 2019 na predlog profesorja dr. Aleša Kobala obiskala več univerz v Rusiji, da bi razširila sodelovanje in predstavila študijske programe naše fakultete. Delegacijo so sestavljali dekanica red. prof. dr. Vesna Rijavec, izr. prof. Tjaša Ivanc, izr. prof. dr. Aleš Kobal in znanstveni sodelavec dr. Mensah Cocou Marius.

26. septembra 2019 je delegacija obiskala univerzo Ural State Law, Ekaterinburg, Rusija. Vodstvo fakultete in prorektor, pristojen za izobraževanje so sprejeli prihod mariborskih profesorjev prava. S pomočjo prof. Belyhha Vladimirja Sergejeviča, zaslužnega pravnika Ruske federacije, vodje Euroazijskega znanstvenega in raziskovalnega centra za primerjalno in mednarodno podjetniško pravo, je bil podpisan sporazum o sodelovanju, ki vključuje promocijo znanstvenega sodelovanja, medsebojno izmenjavo pedagoškega osebja in študentov ter priprava in sodelovanje na skupnih raziskovalnih projektih. Delegacija s Pravne fakultete Univerze v Mariboru se je udeležila konference '' Pravo in ekonomija: ponovni zagon '' na kateri je prof. dr. Vesna Rijavec predstavila stanje elektronskih postopkov v Sloveniji.

Delegacija je obiskala tudi državno univerzo South Ural State University v Čeljabinsku. Ta univerza je znana po holističnem pristopu k pravnemu študij in sodelovanju z različnimi tehničnimi fakultetami. Podpisali so tudi sporazum o sodelovanju z namero o sodelovanju v skupnih raziskovalnih projektih, še posebej na interdisciplinarnem področju pravo in informatika. Dekanici pravne fakultete South Ural State University iz Čeljabinska prof. dr. Elena Titova in Pravne fakultete Univerze v Mariboru sta se dogovorili, da bosta v svojih akademskih publikacijah spodbujali skupne objave in raziskovalne rezultate.

Dekanica prof. dr. Vesna Rijavec in izr. prof. dr. Tjaša Ivanc sta na povabilo Državne pravne univerze v Taškentu obiskali Uzbekistan v času med 27. in 28. septembrom 2019. Delegacijo je pozdravil namestnik ministra za pravosodje Republike Uzbekistan, srečanje pa je posnela nacionalna televizija. Sodelujoči strani sta se dogovorili za razširitev znanstvenega sodelovanja in partnerstva s pomočjo zavoda za organizacijo prireditev in raziskovanja Regionalni dialog, ki spodbuja izmenjavo znanja, idej in izkušenj. Kot rezultat tega obiska bo Pravna fakulteta Univerze v Mariboru v okviru sodelovanja s pravno fakulteto v Taškentu od 17. novembra do 22. decembra sprejela tri gostujoče profesorje prav s te fakultete.

Po obisku Uzbekistana se je delegacija 1. in 2. oktobra 2019 ponovno vrnila v Rusijo, kjer se je v Moskvi sestala z veleposlanikom Slovenije v Rusiji, njegovo ekscelenco Brankom Rakovcem, da bi se zavzela za podporo pri promociji med ruskimi študenti študijskih magistrskih programov, ki jih izvaja Pravna fakulteta Univerze v Mariboru.

Delegacija je obiskala tudi moskovsko državno univerzo in Univerzo Rudn, ki je med najboljšimi v Rusiji. Obiske je delegacija sklenila z dogovorom o sklenitvi sporazuma o sodelovanju v znanosti in izobraževanju, ki ga je predlagal Stolypinov mednarodni inštitut za informatizacijo in javno upravo, inštitut s posebnim položajem svetovalca Ekonomskega in socialnega sveta, ki deluje pod okriljem Generalne skupščine Združenih narodov.

Z obiskom Rusije in Uzbekistana smo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru zelo zadovoljni, saj so profesorji predstavili tudi domače revije (Lexonomica in Medicina, pravo in družba, itd.) ter študijske programe, ki jih izvajamo v angleškem jeziku, še poseben poudarek je bil na Magistrskem študijskem programu 2. stopnje Evropske pravne študije oz. European Legal Studies. Delegacija je to priložnost izkoristila za vzpostavitev partnerstev za sodelovanje na področju raziskovanja, izmenjave visokošolskih učiteljev in strokovnega osebja ter izmenjave študentov.

 


Na fotografiji dr. Mensah Cocou Marius, dekanica PF UM red. prof. dr. Vesna Rijavec,
veleposlanik Slovenije v Rusiji, njegova ekscelenca Branko Rakovec in izr. prof. dr. Tjaša Ivanc.