Novice

25 let notariata v samostojni Sloveniji in izid Notarskega vestnika - 25 let notariata v samostojni Sloveniji

Datum objave: 10.11.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

1. junija 2020 mineva 25 let, ko so prvi notarji začeli s svojim delom po ponovni uvedbi notariata v Republiki Sloveniji, ki je bil  leta 1944 ukinjen z Odlokom o odpravi javnih notarjev in javnonotarskih zbornic.

V Notarskem vestniku, ki je izšel ob tem jubileju, sta besedilo prispevala tudi dekanica PF UM red. prof. dr. Vesna Rijavec s prispevkom Pregled ZNP-1 in vloge notarja v nepravdnih postopkih in izr. prof. dr. Borut Holcman s prispevkom Četrt stoletja delovanja slovenskih notarjev ob tisočletni tradiciji notariata. Slednji je tudi pripravil posnetek  o zgodovini slovenskega notariata, ki si ga lahko ogledate na: https://bit.ly/2XX7DLK.

Spoštovane notarke in notarje je prav tako nagovoril izr. prof. dr. Borut Holcman. Govoru lahko prisluhnete s klikom na povezavo.

Notarska zbornica Slovenije  se je odločila, da ne glede na to, da je zdravstvena kriza ob izbruhu epidemije z boleznijo COVID-19 preprečila izvedbo slavnostne akademije z ugledno mednarodno zasedbo, vseeno obeleži to pomembno obletnico s slavnostno redno letno skupščino, ki je v celoti  potekala  v virtualnem okolju.  Prvi del skupščine so zapolnili slavnostni nagovori in čestitke, ki jih je slovenski notariat prejel ob svoji 25-letnici delovanja. Čestitkam predsednika države Boruta Pahorja, častnega pokrovitelja, ministrice za pravosodje mag. Lilijane Kozlovič, so se pridružili tudi pomembni predstavniki slovenskega pravosodnega sistema in sopotniki ter soustvarjalci notariata v  njegovi 25-letni zgodovini.  O pomembnem pomenu in vlogi slovenskega notariata v evropskem prostoru pa so v svojih čestitkah spregovorili predsedniki notarskih zbornic iz večjega števila evropskih držav, kjer je uveljavljen latinski tip notariata. Čestitkam se je z osebno poslanico pridružil tudi predsednik CNUE – Evropske zveze notariatov Georgios Rouskas.

Posnetek slavnostne skupščine ob 25-letnici notariata v samostojni Sloveniji si lahko ogledate na:  https://bit.ly/3gLS1TL

Posnetek nagovora predsednice NZS Sonje Kralj na novinarski konferenci ob 25-letnici notariata v samostojni  Sloveniji si lahko ogledate na: https://bit.ly/2Bts63a

Kratki presek celotne  slavnostne skupščine pa si lahko ogledate na povezavi: https://notzs.miteam.si/asset/rfTrnSknJGqdgYzYh .
 

Vir: Notarska zbornica Slovenije (https://www.notar-z.si/aktualno/25-let-notariata-v-samostojni-sloveniji).