Novice-mediji

Večer: Študenti mariborskega prava dobijo vplivno profesorico - v naše vrste prihaja mednarodno priznana prof. dr. Verica Trstenjak, 7. decembra 2017

Datum objave: 08.12.2017 | Datum poteka: 31.12.2018

Z letom 2018 bo na Pravni fakulteti v Mariboru dr. Verica Trstenjak predavala evropsko pravo.

Po dolgi odsotnosti se v Slovenijo, in na Univerzo v Mariboru, vsaj deloma vrača dr. Verica Trstenjak. Z letom 2018 se bodo imeli priliko od nje evropsko pravo učiti študenti mariborske Pravne fakultete, s katero bo 20-odstotno sodelovala prek raziskovalnih projektov in s predavanji.    

55-letna nadaktivna Trstenjakova je profesorica evropskega prava na Pravni fakulteti dunajske univerze. Redno ima obenem gostujoča predavanja po vsem svetu. Na Dunaj je prišla, ko so ji doma ostala vrata zaprta, iz Luksemburga, kjer je naredila odmevno kariero na sodiščih EU. Bila je generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije in potem sodnica na Splošnem sodišču Evropske unije (danes sodišču prve stopnje) v Luksemburgu.

Pred tujino je predavala na Pravni fakulteti v Maribora. Doma je nabirala tudi politične izkušnje, med drugim je bila generalna sekretarka, ko je slovensko vlado leta 2000 vodil finančnik, ki se je zato vrnil iz tujine, dr. Andrej Bajuk. Bila je tudi državna sekretarka na ministrstvu za znanost in tehnologijo. Vplivna, prodorna pravnica je zelo kritična do stanja pravne države pri nas. Do pravnih standardov in demokratičnosti, kot jo (ne) trenira Slovenija. Vsakič, ko se oglasi, biča korupcijo, ker je razdiralna za vsako družbo, opozarja.   

 

Vir: https://www.vecer.com/studenti-mariborskega-prava-dobijo-vplivno-profesorico-6362399