Novice-mediji

Projekt PKP: Zaščita žvižgačev - od pravne ureditve do novinarske prakse, Radio Maribor, oktober 2020

Datum objave: 22.10.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Ena izmed bistvenih nalog današnjih žvižgačev je »žvižganje« preko medijev, ki opravljajo nalogo t. i. psov čuvajev. Žvižgači namreč opozarjajo na pomanjkljivosti v organizacijah in s tem usmerjajo k ustreznemu delovanju.

V projektu Whistle: Zaščita žvižgačev – od pravne ureditve do novinarske prakse, v okviru programa Po kreativni poti do znanja, so študenti Pravne fakultete in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru pod mentorstvom Jana Stajnka, Matije Stepišnika, doc. dr. Mihe Šepca in izr. prof. dr. Suzane Žilič Fišer raziskovali, kakšno varstvo uživajo žvižgači v Sloveniji in Evropski uniji. Projekt sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Celotni vsebini prisluhnite >> tukaj <<.

Študentka Pravne fakultete Univerze v Mariboru Živa Šuta, ki je sodelovala pri projektu, meni, da je za demokratično družbo bistvenega pomena, da se žvižgače zaščiti. Povedala nam je, da je pomen varstva žvižgačev prepoznala tudi Evropska unija in da je Evropska komisija leta 2018 začela pripravljati Predlog direktive o zaščiti žvižgačev.

Besedilo: Lara Krneža, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope Aljaž Mejal, Nataša Rižnar

Vir: https://www.rtvslo.si/radiomaribor/radio-maribor/zascita-zvizgacev-od-pravne-ureditve-do-novinarske-prakse/539950