Novice-mediji

45 let Univerze v Mariboru: Zaslužna profesorja postala Jana Goriup in Ludvik Toplak, Večer, 18. septembra 2020

Datum objave: 18.09.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Slovesnost ob 45. Dnevu univerze, s katerim se Univerza v Mariboru (UM) spomni svojih korenin in se pokloni izstopajočim posameznikom iz svoje sredine, je tokrat potekala v ožjem krogu nagrajencev in sodelavcev univerze, ki je letos ni zaznamoval le koronavirus, pač pa tudi izstrelitev njenega satelita v vesolje.

Častni doktor pa je na predlog Pravne fakultete šel v roke Avstrijca Wolfganga Jelineka; priznanje tudi slovenski alpski smučarki.

Seznam z imeni zaslužnih profesorjev se je letos podaljšal za dva imena. Na predlog Fakultete za zdravstvene vede je zaslužna profesorica poslej tudi Jana Goriup, na predlog Pravne fakultete pa je naziv pridobil tudi Ludvik Toplak, sicer nekdanji mariborski rektor, ki se je tudi zahvalil v imenu vseh prejemnikov nagrad. "Že 45 let univerza izpolnjuje svojo lokalno, nacionalno in mednarodno poslanstvo. To potrjujejo uspešni diplomanti v praksi, bibliografija in mednarodne lestvice univerz," je dejal in spomnil, da je UM nastala in rasla iz potreb gospodarstva.

Pogledati na drugo stran meje

Rektor Zdravko Kačič se je opravičil, ker je zaradi stika z okuženo osebo v samoizolaciji. Kot osrednja govornica je o priložnostih visokega šolstva v koronadobi na daljavo spregovorila Manja Klemenčič, ki na Univerzi Harvard predava sociologijo visokega šolstva in splošno edukacijo. Med drugim je povedala, da imajo zlasti diplomanti, ki iščejo prvo zaposlitev zaradi pandemije velike težave. "Zato je še toliko bolj pomembno, da našim študentom pomagamo razvijati tiste sposobnosti, veščine in uporabna znanja, ki jih bodo boljše pripravili na iskanje dela," je poudarila.

Osrednji namen Dneva univerze je, da se poklonijo izstopajočim posameznikom. Najvišje priznanje častni doktor je letos prejel Wolfgang Jelinek z Univerze v Grazu, ki je s svojim izkušnjami in akademskim delom pripomogel k mednarodni prepoznavnosti Pravne fakultete, svoje znanje pa je z veliko vnemo prenašal tudi na študente.

Povedal, je da se na UM dobro počuti zaradi prijaznih ljudi in vedoželjnih študentov. "Zanimata jih avstrijsko in evropsko pravo. Študentje majhnih držav morajo pogledati na drugo stran meje, študentom velikih narodov pa tega ni treba. V tem pogledu smo male države močne," je povedal novi častni doktor.

Nagrade in priznanja so podelili tudi študentom. Znak Leona Štuklja za izjemne športne dosežke je prejela alpska smučarka Meta Hrovat s Fakultete za organizacijske vede, plaketo Leona Štuklja pa nogometna ekipa Fakultete za varnostne vede. Listina za razvoj obštudijskih dejavnost je šla v roke Tjaše Heričko s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Listina za naj prostovoljca študenta Ivi Jajčevič z Medicinske fakultete in Listina za pomembne kulturne dosežke Janji Podgrajšek s Pedagoške fakultete. Mimo uradnega protokola je bil posebne zahvale rektorja deležen še sodelavec rektorata, šofer Zvonko Bračko, ki je več kot 20 let prevažal mariborske rektorje.
 
Vir: https://www.vecer.com/maribor/aktualno/45-let-univerze-v-mariboru-zasluzna-profesorja-postala-jana-goriup-in-ludvik-toplak-10221744
Avtorica: Jasmina Cehnar