Novice

Od 1. oktobra 2024 nov Jean Monnet Chair na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru

Datum objave: 04.10.2024 | Datum poteka: 31.12.2099

Na Pravni fakulteti UM se je 1. oktobra 2024 začel izvajati nov projekt Jean Monnet Chair, ki ga je pri Evropski komisiji za obdobje treh let pridobila prof. dr. Janja Hojnik.

Naslov projekta je »Vse kot storitev (XaaS): Reguliranje digitalne in trajnostne preobrazbe storitvenega gospodarstva v EU«. Danes kupci ne kupujejo več le izdelkov, ampak vse pogosteje plačajo le za (začasni) dostop do njih. Zahvaljujoč velikim platformam, kot so Uber za souporabo prevozov, Netflix za pretočne video vsebine in Google za oblačne storitve, podjetja opažajo prednosti sprejemanja poslovnih modelov "na zahtevo" oziroma "kot storitev". Tematika vključuje gospodarske, tehnološke in ekološke vidike, vendar ostaja premalo raziskana v pravnih študijah in praksi.

Projekt bo spodbujal raziskovalne in pedagoške aktivnosti na tem področju, pa tudi mednarodno sodelovanje med PF v Mariboru in PF v Leuvnu ter v Kopenhagnu. V vsebine bodo vključeni tako slovenski kot tuji študenti na PF v Mariboru.

Za akademsko leto 2024/25 so s področja projekta razpisane tri teme za magistrsko delo:

- Razširjena obveznost proizvajalca po pravu EU (tj. obveznost za skrb za proizvod po koncu uporabe - okoljska tema v luči zadeve Ustavnega sodišča RS na Sodišču EU)
- Kratkoročno oddajanje nepremičnin v luči prostega pretoka storitev v EU
- Pravna narava storitev v oblaku po pravu EU: Med ekonomsko storitvijo in zaščito suverenosti in osebnih podatkov.

  • Od 1. oktobra 2024 nov Jean Monnet Chair na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru - Slika 1