Knjižnica Mirka Ilešiča Pravne fakultete Univerze v Mariboru

NOVO, NOVO!

Pri vhodu na Pravno fakulteto Maribor je postavljen večji nabiralnik (paketomat), kamor lahko odložite gradivo, ki ga želite vrniti v Knjižnico Mirka Ilešiča Pravne fakultete Maribor!   


V želji, da bi vam lahko ponudili čim več storitev, pozorno spremljamo obvestila in napotke NIJZ.

Zaenkrat knjižnice, čitalnice in prostega pristopa žal še ne moremo odpreti. Ko bo rahljanje ukrepov to dopuščalo, vas bomo nemudoma obvestili.

Do nadaljnjega je še vedno možen osebni prevzem predhodno rezerviranega gradiva preko mCOBISSa (Moja knjižnica) in vračilo gradiva (vsak dan od ponedeljka do petka med 8-12 uro) pri izposojevalnem okencu na dvoriščni strani Pravne fakultete Maribor ter storitve na daljavo, še vedno pa vam nudimo tudi pošiljanje naročenega gradiva po pošti. 

Ob rezervaciji gradiva je potrebno na naslov prfmb.knjiz@um.si čimprej sporočiti, ali boste gradivo prevzeli OSEBNO v stavbi UM PF pri izposojevalnem okencu na dvoriščni strani Pravne fakultete Maribor (vsak dan od 8-12 ure) ali Vam naj gradivo pošljemo PO POŠTI na stalni naslov.

Dohod do izposojevalnega okenca je čez parkirišče za stavbo Pravne fakultete Maribor. Prosim, da nas takrat, ko boste pri okencu, pokličete na tel 02 2504 249 ali pozvonite. Predhodno rezervirano gradivo vam bomo predali v papirnati vrečki. Če gradiva ne boste prevzeli osebno, prosimo, da imate s seboj pooblastilo. Vračilo gradiva je možno brez pooblastila. Prosimo, da ob prevzemu/vračilu gradiva upoštevate vse predpisane varnostne ukrepe.

Gradivo lahko vrnete:

 • osebno: od ponedeljka do petka med 8-12 uro skozi izposojevalno okence na dvorišču na zadnji strani stavbe Pravne fakultete Maribor;
 • po pošti (priporočam priporočeno pošiljko);
 • pri vhodu na Pravno fakulteto Maribor je postavljen tudi večji nabiralnik, kamor lahko odložite gradivo, ki ga želite vrniti v našo knjižnico.  

POŠILJANJE REZERVIRANEGA GRADIVA PO POŠTI NA STROŠKE ČLANA za rezervacije, prispele preko mCOBISSa (Moja knjižnica), bo naslenji dan po prejemu rezervacije. Ob odpremi boste dobili mail, da boste vedeli, kdaj približno je bilo gradivo dano na pošto. Če imate doma dovolj velik poštni nabiralnik, Vam bo poštar pismo pustil v nabiralniku (brez podpisa), v nasprotnem Vam bo poštar pustil listek in boste morali po paket sami na pošto.

Ker s pošiljanjem po pošti nastanejo stroški, bo zato ob prvem naslednjem obisku v knjižnici potrebno poravnati stroške pošiljanja gradiva (v primeru, da bo paketov več, se stroški pošiljanja gradiva seštevajo):

 • teža pošiljke do 1000 g (npr. 1 večja ali dve manjši knjigi) 3,00 eur
 • teža pošiljke do 2000 g 4,00 eur.

Če želite, da se gradivo pošlje na kateri drugi naslov, prosim to čimprej sporočite na e-mail prfmb.knjiz@um.si (mail mora prispeti vsaj do torka v tekočem tednu zvečer).

Za vse dodatne informacije smo dostopni tudi na mailu prfmb.knjiz@um.si.

Vabljeni, da čim več uporabljate oddaljeni dostop do naročniških elektronskih informacijskih virov Univerze v Mariboru.

Če še niste, je torej zdaj zadnji čas, da postanete član naše knjižnice – vpis v knjižnico je možen tudi preko spleta s študentsko identiteto.

Prijazen pozdrav iz Knjižnice Mirka Ilešiča Pravne fakultete Univerze v Mariboru.


Brezplačen dostop do portala IUS-INFO

POMEMBNO OBVESTILO!!! Lexpera d.o.o. podaljšuje dostop do portala IUS-INFO Profesionalni paket do 30. 9. 2020!

Vsem študentom in zaposlenim na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, bo Lexpera d.o.o. v obdobju, ko traja epidemija s koronavirusom, omogočila neomejeni dostop do portala IUS-INFO Profesionalni paket.

Za pridobitev osebnega dostopa do portala IUS-INFO prosim, da na elektronski naslov diplome@lexpera.si

 • pošljete sliko svoje študentske izkaznice

 • pisno izjavo, da boste dostop do portala IUS-INFO uporabljali izključno za osebne študijske namene.

V izjemnih primerih (ko npr. pišete zaključno nalogo oz. se pripravljate na katero od študentskih pravniških tekmovanj) in potrebujete članek iz novejših številk slovenskih pravniških revij (Pravna praksa, Podjetje in delo, Delavci in delodajalci...) – starejši članki iz teh revij so namreč že vključeni v profesionalni paket - lahko izjemoma zaprosite za posamezni članek na elektronski naslov narocnine@gvzalozba.si.

Upoštevajte, da morate za komunikacijo preko elektronske pošte uporabljati izključno študentski e-naslov (ime.priimek@student.um.si), s čimer izkazujete svojo identiteto.

Želimo vam uspešno uporabo portala IUS-INFO!


DOSTOP DO BAZE RDB

Obveščam Vas, da je baza RDB*: https://rdb.manz.at/home  omogočila oddaljeni dostop do vsebin te baze (enako, kot da bi do baze dostopali iz stavbe UM PF).

Dostop je omogočen tako za zaposlene na UM PF kot za naše študente.

Uporabniška imena za dostop / Benutzername:

user1@um.si

user2@um.si

user3@um.si

user4@um.si

user5@um.si

Geslo / Passwort:

Manz2020

Prosim, da gesla ne spreminjate.

Za oddaljeni dostop do baze Beck se še dogovarjamo.


Testiranje baz v mesecu aprilu/maju 2020

 

V obdobju, ko se predvsem promovira dostop do e-virov, je na Univerzi v Mariboru na voljo testiranje naslednjih baz:

De Gruyter
testiranje do 30. junija 2020

V kontekstu ponujenih brezplačnih in časovno omejenih dostopov v času korona virusa smo pridobili testni dostop do 75.000 elektronskih knjig v polnem besedilu založnika De Gruyter in partnerskih založnikov. Gre za zbirko knjig, ki so bile objavljene med leti 1650 in 2016 in pokrivajo različna področja, predvsem humanistiko in družboslovje. De Gruyter Online je sicer informacijski portal, ki poleg elektronskih knjig ponuja tudi več sto znanstvenih in strokovnih revij, od tega nekaj več kot 100 v odprtem dostopu. Univerzi v Mariboru servis kot celota ni dostopen.

Do knjig, ki so na voljo, najlažje dostopate tako, da v iskalniku izberete zavihek Publications in nato nastavite filter za iskanje samo na »Books«

Taylor and Francis Online

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema skoraj 2000 znanstvenih  revij v polnem besedilu istoimenega založnika. Univerzi v Mariboru servis kot celota ni dostopen, kljub temu pa dostop do obsežne zbirke povzetkov in referenc v člankih predstavlja pomembno informacijo. Uporabnikom Univerze v Mariboru so v polnem besedilu dostopne le tiste revije, ki so bile ali so trenutno naročene in seveda revije in članki, ki so v odprtem dostopu. Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor and Francis naroča katera od knjižnic Univerze v Mariboru.

Academic Search Ultimate (EBSCO)
testiranje do 23.junija 2020

Multidisciplinarna zbirka ponuja študentom in raziskovalcem izjemno veliko število znanstvenih in drugih revij v polnem besedilu. Večina revij v zbirki spada v kategorijo recenziranih, mnoge pa so indeksirane tudi v obeh najpomembnejših indeksih citiranosti (Scopus, WosS). Več o zbirki na je moč najti na spletni strani ponudnika EBSCO. Zbirka je dosegljiva znotraj portala EBSCOhost.

SAGE Knowledge 
testiranje do 7.julija 2020

Obsežna platforma, ki vključuje SAGE Books, SAGE Reference, SAGE Navigator, SAGE Video, SAGE Business Cases in CQ Press. Zbirke pokrivajo vsa področja družboslovja in vključujejo elektronske knjige, pregledna in referenčna dela ter video posnetke. Iskanje in brskanje po več kot 10.000 enotah gradiva.

SAGE Research Methods Video
testiranje do 7.julija 2020

Zbirka prinaša video posnetke o učinkovitem raziskovalnem procesu. Na voljo je skoraj 500 posnetkov v skupnem trajanju 125 ur. Za lažje delo so uporabnikom na voljo spletni vodiči.

SciVal 
testiranje do 5.junija 2020

Vrednotenje, primerjava raziskovalnih dosežkov. Baza temelji na podatkih, ki so brani v citatnem servisu Scopus. Možne so primerjave med ustanovami oz. univerzami ipd. Personaliziran dostop - ob uporabi Elsevierjevga osebnega računa, ki ga že imate ali pa si ga ustvarite v ScienceDirectu. Priporočamo prijavo iz omrežja UM ali preko oddaljenega dostopa.

 


Pomembnejše pravne baze
 

 • IUSInfo (informacijski sistem pravnih in poslovnih vsebin Republike Slovenije (RS) in EU) - dostop samo iz knjižnice
 • Tax-Fin-Lex (podatkovna zbirka, ki na enem mestu vsebuje vso veljavno (slovensko) zakonodajo (LEX) v obliki čistopisov s povezavami na sodno prakso ter davčne (TAX) in računovodsko-finančne informacije kot so pojasnila, nasveti (FIN) - dostop samo iz knjižnice
 • Beck-Online Premium (nemško pravo) - dostop samo iz računalniškega omrežja UM, vsebina ni indeksirana v UM:NIku
 • RDB (avstrijsko pravo) - dostop samo iz knjižnice, vsebina ni indeksirana v UM:NIku
 • HeinOnline (Amerika, Kanada, Anglija, EU) - mogoč tudi oddaljeni dostop
 • Westlaw UK (Anglija, EU) in WestLaw International (države Commonwealtha, ZDA, Hong Kong, Angljia, EU) - mogoč tudi oddaljeni dostop, vsebina ni indeksirana v UM:NIKu
 • JSTOR (pravo, pravna zgodovina) - mogoč tudi oddaljeni dostop

Ker je baz veliko, predlagam, da se poslužujete naprednega iskalnega orodja UM:NIKki omogoča hkratno iskanje po bazah, katerih sofinancer je Univerza v Mariboru (pozor: v UM:NIK niso vključene baze Beck, RDB, Westlaw in IUS-Info).

Oddaljen dostop oz. dostop od doma je mogoč za študente z urejenim statusom in zaposlene na univerzi, ki so vpisani v eno od knjižnic Univerze v Mariboru. Za uspešno prijavo potrebujete številko članske izkaznice knjižnice in geslo za COBISS/OPAC, ki si ga lahko kasneje tudi spremenite na naslovu http://www.izum.si->COBISS-> "Moja knjižnica".

Geslo dobite v naši knjižnici.

Seznam ostalih baz, do katerih imamo urejen dostop, je na strani http://www.pf.um.si/sl/elektronski-viri.


Namestitveni program Endnote X9

Univerzitetna knjižnica Maribor je zakupila dostop do programskega orodja Endnote X9. Gre za program – orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja. Podrobnejše informacije o Endnote-u X9 (navodila, pomoč, primerjave, on-line izobraževanje) ... najdete na tej spletni strani.

Program si lahko na do 3 osebne naprave naložite zaposleni na UM in študenti UM s statusom.

Namestitveni program na USB ključku je dostopen pri IKT koordinatorju PF.

V UKM bodo izvajali tudi izobraževanja za uporabo tega orodja. Vabljeni!