Knjižnica Mirka Ilešiča Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Brezplačen dostop do portala IUS-INFO

POMEMBNO OBVESTILO!!! Lexpera d.o.o. podaljšuje dostop do portala IUS-INFO Profesionalni paket

Vsem študentom in zaposlenim na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, bo Lexpera d.o.o. v obdobju, ko traja epidemija s koronavirusom, omogočila neomejeni dostop do portala IUS-INFO Profesionalni paket.

Za pridobitev osebnega dostopa do portala IUS-INFO prosim, da na elektronski naslov diplome@lexpera.si

 • pošljete sliko svoje študentske izkaznice

 • pisno izjavo, da boste dostop do portala IUS-INFO uporabljali izključno za osebne študijske namene.

V izjemnih primerih (ko npr. pišete zaključno nalogo oz. se pripravljate na katero od študentskih pravniških tekmovanj) in potrebujete članek iz novejših številk slovenskih pravniških revij (Pravna praksa, Podjetje in delo, Delavci in delodajalci...) – starejši članki iz teh revij so namreč že vključeni v profesionalni paket - lahko izjemoma zaprosite za posamezni članek na elektronski naslov narocnine@gvzalozba.si.

Upoštevajte, da morate za komunikacijo preko elektronske pošte uporabljati izključno študentski e-naslov (ime.priimek@student.um.si), s čimer izkazujete svojo identiteto.

Želimo vam uspešno uporabo portala IUS-INFO!


DOSTOP DO BAZE RDB

Obveščam Vas, da je baza RDB*: https://rdb.manz.at/home  omogočila oddaljeni dostop do vsebin te baze (enako, kot da bi do baze dostopali iz stavbe UM PF).

Dostop je omogočen tako za zaposlene na UM PF kot za naše študente.

Uporabniška imena za dostop / Benutzername:

user1@um.si

user2@um.si

user3@um.si

user4@um.si

user5@um.si

Geslo / Passwort:

Manz2020

Prosim, da gesla ne spreminjate.

Z oddaljeni dostop do baze Beck se še dogovarjamo.


Spoštovani uporabniki!

Obveščamo vas, da smo se zaradi preprečitve tveganja prenosa okužbe s koronavirusom odločili, da bo knjižnica Mirka Ilešiča Pravne fakultete Maribor do preklica

ZAPRTA.

 • izposoja in vračanje gradiva sta onemogočeni od 13. 3. 2020 do nadaljnjega. Knjižnica nudi svoje storitve na daljavo, preko e-maila prfmb.knjiz@um.si,
 • rok izposoje gradiva lahko podaljšujete preko spletne storitve Cobiss+, Moja knjižnica ali mobilne aplikacije mCobiss. Za gradivo, ki mu bo v času zaprtja knjižnice potekel rok izposoje, knjižnica ne bo zaračunavala zamudnine,
 • uporabniki knjižnice, ki vam bo poteklo članstvo v času zaprtja knjižnice in bi želeli članstvo urediti, kontaktirajte knjižnico (prfmb.knjiz@um.si).

Zdaj je čas, da pričnete uporabljati možnosti oddaljenega dostopa do naročniških elektronskih informacijskih virov!

Oddaljen dostop oz. dostop od doma je mogoč za študente z urejenim statusom in zaposlene na Univerzi v Mariboru, ki so vpisani v eno od knjižnic UM. Za uspešno prijavo potrebujete številko članske izkaznice knjižnice in geslo za COBISS/OPAC, ki si ga lahko kasneje tudi spremenite na naslovu http://www.izum.si -> COBISS -> "Moja knjižnica". Geslo dobite preko e-maila prfmb.knjiz@um.si. Upoštevajte, da morate za komunikacijo preko elektronske pošte uporabljati izključno študentski e-naslov (student.um.si), s čimer znotraj Univerze v Mariboru izkazujete svojo identiteto.

Hvala za razumevanje!
Vaša knjižnica Mirka Ilešiča Pravne fakultete Maribor

>>> OBVESTILO UPORABNIKOM KKNJIŽNICE MIRKA ILEŠIČA PF UM


Delovni čas

DELOVNI ČAS med ŠTUDIJSKIM LETOM (od 1. oktobra 2019 do 30. junija 2020):

od ponedeljka do petka od 7:30 do 19:00 ure.


Pomembnejše pravne baze
 

 • IUSInfo (informacijski sistem pravnih in poslovnih vsebin Republike Slovenije (RS) in EU) - dostop samo iz knjižnice
 • Tax-Fin-Lex (podatkovna zbirka, ki na enem mestu vsebuje vso veljavno (slovensko) zakonodajo (LEX) v obliki čistopisov s povezavami na sodno prakso ter davčne (TAX) in računovodsko-finančne informacije kot so pojasnila, nasveti (FIN) - dostop samo iz knjižnice
 • Beck-Online Premium (nemško pravo) - dostop samo iz računalniškega omrežja UM, vsebina ni indeksirana v UM:NIku
 • RDB (avstrijsko pravo) - dostop samo iz knjižnice, vsebina ni indeksirana v UM:NIku
 • HeinOnline (Amerika, Kanada, Anglija, EU) - mogoč tudi oddaljeni dostop
 • Westlaw UK (Anglija, EU) in WestLaw International (države Commonwealtha, ZDA, Hong Kong, Angljia, EU) - mogoč tudi oddaljeni dostop, vsebina ni indeksirana v UM:NIKu
 • JSTOR (pravo, pravna zgodovina) - mogoč tudi oddaljeni dostop

Ker je baz veliko, predlagam, da se poslužujete naprednega iskalnega orodja UM:NIKki omogoča hkratno iskanje po bazah, katerih sofinancer je Univerza v Mariboru (pozor: v UM:NIK niso vključene baze Beck, RDB, Westlaw in IUS-Info).

Oddaljen dostop oz. dostop od doma je mogoč za študente z urejenim statusom in zaposlene na univerzi, ki so vpisani v eno od knjižnic Univerze v Mariboru. Za uspešno prijavo potrebujete številko članske izkaznice knjižnice in geslo za COBISS/OPAC, ki si ga lahko kasneje tudi spremenite na naslovu http://www.izum.si->COBISS-> "Moja knjižnica".

Geslo dobite v naši knjižnici.

Seznam ostalih baz, do katerih imamo urejen dostop, je na strani http://www.pf.um.si/sl/elektronski-viri.


Namestitveni program Endnote X9

Univerzitetna knjižnica Maribor je zakupila dostop do programskega orodja Endnote X9. Gre za program – orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja. Podrobnejše informacije o Endnote-u X9 (navodila, pomoč, primerjave, on-line izobraževanje) ... najdete na tej spletni strani.

Program si lahko na do 3 osebne naprave naložite zaposleni na UM in študenti UM s statusom.

Namestitveni program na USB ključku je dostopen pri IKT koordinatorju PF.

V UKM bodo izvajali tudi izobraževanja za uporabo tega orodja. Vabljeni!