Mednarodna konferenca in okrogla miza ob 10. obletnici Listine EU, 29. november 2019

Na Pravni fakulteti je v petek, 29. novembra 2019, potekala celodnevna mednarodna konferenca ob obeležitvi 10. obletnice zavezujoče Listine Evropske unije o temeljnih pravicah (Listina). Na celotnem dogodku je svoja razmišljanja o Listini z nami delilo več kot 20 domačih in tujih eminentnih pravnih strokovnjakov.
Po uvodnem pozdravu organizatorjev, dr. Petre Weingerl in dr. Matjaža Tratnika, je zbrane nagovorila dekanica dr. Vesna Rijavec. Temu sta sledili uvodni predavanji dr. Rajka Kneza, predsednika Ustavnega sodišča RS, in dr. Verice Trstenjak, bivše generalne pravobranilke na Sodišču EU, ki sta osvetlila pomen Listine v okviru večplastnega varstva temeljnih pravic.
V nadaljevanju sta sledili dve sekciji, v okviru katerih so svoja razmišljanja v zvezi s pomenom, razvojem in uporabo Listine delili domači in tuji strokovnjaki. V prvi sekciji, ki jo je moderirala dr. Petra Weingerl, so svoje prispevke predstavili dr. Dimitry Kochenov, profesor za evropsko pravo na Univerzi v Groningenu, dr. Jure Vidmar, profesor za mednarodno pravo na Univerzi v Maastrichtu, dr. Sarah Ganty, raziskovalka na Univerzi Libre de Bruxelles, dr. Snježana Vasiljević, profesorica za evropsko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Zagreb, in dr. Katarina Vatovec, svetovalka na Ustavnem sodišču RS.

V drugi sekciji, ki jo je moderiral dr. Dimitry Kochenov, so svoje prispevke predstavili dr. Ana Bobić, raziskovalka na Hertie School of Governance v Berlinu, Dr. Marton Varju, raziskovalec na madžarskem Inštitutu za pravne študije, David de Groot iz EU CITZEN Network (Bruselj), ter profesor dr. Matjaž Tratnik in docentka dr. Petra Weingerl s Pravne fakultete UM.

Dogodek se je zaključil z okroglo mizo na temo človekovih pravic v okviru pravnega študija. Moderator okrogle mize je bil dr. Tomaž Keresteš, profesor in prodekan za izobraževalno dejavnost na Pravni fakulteti UM. Gosti okrogle mize so bili dr. Silvo Devetak, zaslužni profesor Pravne fakultete UM in dolgoletni profesor mednarodnega prava, dr. Janja Hojnik, redna profesorica Pravne fakultete UM in prorektorica, dr. Janez Kranjc, zaslužni profesor UL in izredni član SAZU, dr. Saša Zagorc, redni profesor Pravne fakultete UL in strokovnjak za ustavno pravo in človekove pravice, dr. Jernej Letnar Černič, izredni profesor za pravo človekovih pravic, ustavno pravo in upravno pravo na Fakulteti za državne in evropske študije, Evropski pravni fakulteti in Fakulteti za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu ter dr. Dejan Valentinčič, docent na Evropski pravni fakulteti in Fakulteti za uporabne družbene študije. Ključne iztočnice pogovora so se nanašale na oceno stanja varovanja človekovih pravic v Sloveniji in na oceno glede odgovornosti pravnih fakultet za stanje varovanja človekovih pravic v družbi in pravosodju in na to, kako bi bilo mogoče tematiko človekovih pravic bolje integrirati v študij prava.

Na Pravni fakulteti smo izjemno veseli, da smo ta praznik temeljnih pravic obeležili v družbi številnih študentov, ki so s s svojim prispevkom obogatili dogodek, katerega namen je bil večja ozaveščenost na tem področju.

Fotogalerija