Pravo na pokušino - preizkusi se


Primer 1

Janez in Božo sta se poznega poletnega večera opijala v lokalu Pr'mamki, kjer sta se zapletla z Andrejem. Po nekaj vročih besedah se je Andrej dvignil in stopil do Janeza ter mu med rebra zasadil lovskinož, s katerim je ravno danes odrl jelena. Ker je bil Janez županovsin, ga Andrej, ki je bil mestni svetnik, ni želel pokončati, ampakzgolj naučiti lekcije. Janez je od bolečine zlezel skupaj, Andrej pa jemirno odšel iz lokala, nož pa je pustil v Janezu. Kljub hitri medicinski pomoči je Janez po nekaj minutah izkrvavel.

Za katero kaznivo dejanje bo odgovarjal Andrej?
a) Uboj
b) Umor
c) Hudo telesno poškodbo s hujšo posledico v obliki smrti


Primer 2
Denis in Luka sta stara znanca, skupaj sta hodila že v osnovno šolo in kasneje še v gimnazijo. Zadnjih nekaj let pa sta na smrt skregana zavoljo nekega gostilniškega spora, ki se je končal z manjšim pretepom. Nekega dne je Luka imel nujen opravek v tujem kraju, za katerega bi nujno potreboval prenosni računalnik, zato se je odločil prositi Denisa, če mu le-ta lahko posodi svoj prenosnik MacBook Pro z Retina zaslonom. Denis je bil zaradi nemalo Lukovih uslug v mladosti njegov velik dolžnik in mu je trenutnemu odnosu navkljub posodil prenosnik. Jure je isto popoldne Luku za prenosnik ponudil 1.500,00 EUR. Luka je pozabil na Denisovo dobroto ter prenosni računalnik v trenutku prodal.

Ali je Jure postal lastnik prenosnega računalnika?
a) Da
b) Ne
c) Če ga Denis ne zahteva nazaj


Primer 3

Miha, Uroš in Aleš so kot člani lovskega društva skrbeli za odstrelmedvedov, ki so se v tem letu prekomerno namnožili in začeli vdirati v človekov življenjski prostor. Ko so nekega poznega popoldneva zopet zasledovali medveda, se je nedaleč od njih nekaj zganilo. Misleč, da gre za zasledovano žival, je Aleš, ki je bil izkušen lovec, trikrat ustrelil v smeri, od koder je prihajal zvok. Nekaj je padlo, in ko so se približali ulovu, so z grozo ugotovili, da je Aleš do smrti ustrelil planinca, ki se je zaradi nepoznavanja terena izgubil in zataval na področje medvedov.

Za kaj gre v danem primeru?
a) Uboj
b) Povzročitev smrti iz malomarnosti
c) Ne gre za kaznivo dejanje


evtišeR:

1c/2a/3b

Vir: VODIČ ZA BRUCE PF UM, ki ga je pripravil in izdal Študentski svet PF UM