Novice

Novice 1 do 20 od 39

Vabilo DAN FAKULTETE 2017

Datum objave: 16. October 2017 | Datum poteka: 26. October 2017

Vljudno vabljeni, da se nam dne 25. oktobra 2017 pridružite na slovesnosti ob DNEVU FAKULTETE 2017. Tudi letos se bomo srečali v prostorih Pravne fakultete na Mladinski 9 v Mariboru in si izmenjali prijetne skupne spomine, ki nas vežejo na Pravno fakulteto Univerze v Mariboru.

10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2017

Datum objave: 11. October 2017 | Datum poteka: 27. October 2017

>> 10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2017
Na osrednjem pravnem portalu IUS-INFO se je začel že sedemnajsti izbor 10 najvplivnejših pravnikov. Pravna javnost in drugi zainteresirani lahko predlagate najvplivnejše pravnice in pravnike v Sloveniji za leto 2017.

Izbor poteka v dveh delih. V prvem delu, ki bo trajal od 9. oktobra do vključno 26. oktobra, uporabniki in obiskovalci portala predlagate svoje kandidate, ki se bodo potegovali za uvrstitev v finalni del. Svoje predloge lahko tudi obrazložite, obrazložitve pa se upoštevajo v primeru enakega števila glasov pri več predlaganih kandidatih.

Drugi, glasovalni del izbora se bo začel 27. oktobra. Glasovalci boste izbirali med dvajsetimi kandidati, ki so bili v prvem delu največkrat predlagani. Tudi v tem delu lahko dopišete obrazložitev svojega glasu, vprašanje za kateregakoli finalista ali predlog teme za razpravo na vsakoletni okrogli mizi desetih najvplivnejših pravnikov.

Družba IUS SOFTWARE, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo konec novembra v Ljubljani pripravila slovesno podelitev priznanj in tradicionalno okroglo mizo, na kateri bodo izbrani najvplivnejši pravnice in pravniki v razpravi predstavili svoja stališča o najbolj aktualnih družbenih temah. Tako kot vsako leto tudi letos pričakujemo zanimivo in polemično razpravo.

Prof. dr. Janja Hojnik na delovnem posvetu vlade o prihodnosti Evropske unije in prihodnjem večletnem finančnem okviru

Datum objave: 4. October 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

Dne 3. oktobra 2017 se je izr. prof. dr. Janja Hojnik udeležila delovnega posveta vlade. Na posvetu, ki je bil namenjen celoviti razpravi o aktualnih razmišljanjih glede načina in hitrosti nadaljnje krepitve Evropske unije in njenih politik, so poleg članov vlade sodelovali tudi vabljeni strokovnjaki, med katerimi je bila tudi naša profesorica, dr. Janja Hojnik.

Celotna vsebina sporočila za javnost Vlade RS:

3.10.17

Delovni posvet vlade o prihodnosti Evropske unije in prihodnjem večletnem finančnem okviru

Strateška prioriteta Slovenije je stabilna, enotna in bolje povezana Evropska unija, je na današnjem delovnem posvetu vlade poudaril predsednik vlade dr. Miro Cerar. Izzivi, ki so jih prinesli gospodarsko-finančna kriza, migracijski pritiski in predvsem odločitev Združenega kraljestva o izstopu iz Unije, so spodbudili razprave o prihodnosti EU. Slednje so se v zadnjih tednih, po letnem nagovoru predsednika Evropske komisije in pogovorih na neformalnem zasedanju Evropskega sveta konec prejšnjega tedna v Talinu, dodatno intenzivirale.

Sodeč po razpravi na vrhu v Talinu se bo razprava o prihodnosti EU v prihodnjih mesecih na najvišji ravni EU še okrepila. Zato je predsednik vlade dr. Miro Cerar današnji delovni posvet, na katerem so poleg članov vlade sodelovali tudi vabljeni strokovnjaki dr. Janez Potočnik, dr. Mojmir Mrak, dr. Janja Hojnik, dr. Emil Erjavec in dr. Vasja Rant, namenil celoviti razpravi o aktualnih razmišljanjih glede načina in hitrosti nadaljnje krepitve Evropske unije in njenih politik. Na tej osnovi so ministri v drugem delu posveta razpravljali o osnovnih smernicah Slovenije v okviru pogajanj za večletni finančni okvir EU po letu 2020.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je poudaril, da za Slovenijo kot malo in odprto ekonomijo Evropska unija predstavlja temeljno razvojno okolje in da je učinkovit odgovor na aktualne ključne izzive možen le v duhu sodelovanja in enotnosti v okviru EU. Izzivi namreč presegajo zmožnosti posameznih držav, tudi velikih članic EU, zato Slovenija ostaja zavezana nadaljnji integraciji Evropske unije. Na ključnih področjih, kot so notranja in zunanja varnost, migracije in azil, ekonomska in monetarna unija ter socialna unija, Slovenija zagovarja bolj povezano EU. Pri krepitvi omenjenih področij sodelovanja želi aktivno sodelovati in tako ostati v najbolj povezanem delu Unije.

Doseganju omenjenih ciljev in soočanju z novimi globalnimi izzivi morajo po mnenju ministrov slediti tudi prihodnji proračuni EU. Pogajanja o naslednjem večletnem finančnem okviru naj bi se sicer pričela šele sredi prihodnjega leta, vendar želi biti vlada na to razpravo zaradi kompleksnosti omenjenih pogajanj dobro pripravljena že letos.

Ministri se bodo k omenjenim vprašanjem vrnili predvidoma konec meseca, ko bodo sprejeli tudi konkretna stališča do omenjenih vprašanj. 

 

Vir: http://www.vlada.si/medijsko_sredisce/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost/article/delovni_posvet_vlade_o_prihodnosti_evropske_unije_in_prihodnjem_vecletnem_financnem_okviru_60423/

Dekanica prof. dr. Rijavec in prof. dr. Kraljić na Univerzi v Istanbulu, Turčija

Datum objave: 3. October 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

Dekanica prof. dr. Vesna Rijavec in izr. prof. dr. Suzana Kraljić sta v času od 26. do 28. septembra 2017 obiskali Ozyegin Univerzo v Istanbulu, Turčija. Obisk je bil večnamenski, saj sta se aktivno udeležili "VI. Turkish - Slovenia Comparative Law Symposium", imeli delovni sestanek s turškimi partnerji o bilateralnem projektu, ki poteka med pravnima fakultetama, si ogledali Ozyegin Univerzo ter načrtovali nadaljnje sodelovanje. Na omenjenem simpoziju je prof. dr. Rijavec spregovorila o zaščiti otrokovih interesov med in po razvezi zakonske zveze, medtem ko je izr. prof. dr. Kraljić govorila o otrokovih koristih s posebnim poudarkom na 12. členu KOP.

IZJEMEN DOSEŽEK: Revija Medicine, Law & Society v Web of Science (WoS)

Datum objave: 2. October 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

Medicine, Law & Society je znanstvena revija, ki jo izdaja Pravna fakulteta Univerze v Mariboru dvakrat letno, v mesecu aprilu in oktobru. Pravna fakulteta Maribor objavlja revijo v sodelovanju z Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru, Pravno fakulteto Univerze Karla Franza iz Avstrije, Inštitutom za družbene vede iz Beograda, Srbija, Medicinsko fakulteto in Pravno fakulteto Univerze v Splitu in Pravno fakulteto Portucalense Infante D. Henrique iz Portugalske.

prof. dr. Janja Hojnik in prof. dr. Darja Senčur Peček predavata na XXIII. SIMPOZIJU PANONSKIH PRAVNIKOV na Madžarskem

Datum objave: 28. September 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Izredni profesorici Pravne fakultete Maribor, dr. Hojnik in dr. Senčur Peček bosta dne 29. septembra 2017 izvedli predavanji na 23. simpoziju panonskih pravnikov, ki poteka v Zalakarosu na Madžarskem. Gre za sposvet aktualnih vprašanj kapitalskega in denarnega prometa, trga denarja in gospodarstva v Panonskem prostoru.

Prispevek prof. dr. Janje Hojnik bo na temo razvoja načela prostega pretoka kapitala v EU, prof. dr. Darja Senčur Peček pa bo predavala o delovnopravnih vidikih prostega pretoka oseb, storitev in kapitala.

Študentska pravda: sodelujoči že rešujejo primer

Datum objave: 20. September 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Tekmovalci so meseca avgusta 2017 prejeli prvi paket s procesnim gradivom, ki jim bo pomagal pri analizi primera in izdelavi pisanj v postopku. Primer za razreševanje je sila zanimiv in temu primeren težaven. Zadeva prometne nesreče samovozečih vozil. Več informacij o letošnjem tekmovanju najdete tukaj.

Vabljeni k ogledu VIDEOPOSNETKA.

Univerza v Mariboru na Timesovi lestvici med najboljšimi evropskimi univerzami

Datum objave: 19. September 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

Univerza v Mariboru se je na lestvici »Times Higher Education World University Ranking« (THE) za leto 2018 uvrstila med 800 najboljših univerz na svetu in je tudi tokrat najbolje ocenjena slovenska univerza.

Timesova lestvica ocenjuje, kako univerze uresničujejo svoja temeljna poslanstva na področjih poučevanja, raziskavanja, vpliva njihove  znanstveno-raziskovalne in umetniške dejavnosti, prenosa znanja v gospodarstvo in mednarodne vpetosti. Times Higher Education World University Rankings je za leto 2018 v rangiranje vključil 1102 najboljših svetovnih univerz, kar je 122 več kot lani. Med njimi sta tudi Univerza v Mariboru in Univerza v Ljubljani.

»Univerza v Mariboru je kvalitetna univerza, rezultati Timesove lestvice temu pritrjujejo. Primerjava z lanskimi ocenami kaže, da smo napredovali na treh izmed petih področij, kar kaže na to, da delamo v pravi smeri. Rezultati so posledica zavzetega dela vseh vpetih v delovni proces Univerze v Mariboru, kot tudi naših študentov. Vsem se ob tej novici iskreno zahvaljujem za dobro in strokovno opravljeno delo«, je ob tem povedal rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

Revija Times Higher Education od leta 2004 objavlja seznam najboljših univerz na svetu, ki je pripravljen na osnovi zelo obsežne analize Timesove baze podatkov, mednarodne ankete o ugledu posameznih univerz in podatkov iz baze Elsevier Scopus. Pri ocenjevanju Times upošteva 5 ključnih kriterijev, od katerih vsak predstavlja temelj odličnosti visokošolskega izobraževanja: poučevanje, raziskovanje, vpliv objavljanjih del, prihodki iz sodelovanja z industrijo in mednarodnega sodelovanja. Kriteriji se prepletajo v naslednjih razmerjih: poučevanje 30 %, raziskovanje 30 %, citati 30 %, mednarodna vpetost 7.5 % in prihodek iz gospodarstva 2.5%.

Več informacij o metodologiji je prikazanih na spletni povezavi:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/methodology-world-university-rankings-2018

Univerza v Mariboru je na Timesovi lestvici za leto 2018 med 800 najboljšimi univerzami na svetu in je tudi letos ocenjena najbolje v Sloveniji. Ocene so se v zadnjem ocenjevalnem obdobju zvišale na treh izmed petih področij. 

 

Tabela: Primerjava ocen posameznih kazalnikov UM za 2016-2017 in 2018

 

Poučevanje

Raziskovanje

Citati

Dohodek od industrije

Mednarodna vpetost

SKUPAJ

2016-2017

16,0

13,1

51,2

39,6

35,5

155,4

2018

18,9

15,3

49.0

39,2

36,7

159,1

Sprememba

+ 2,9

+ 2,2

- 2.2

- 0,4

+ 1,2

+ 3,7

 

Primerjava rezultatov Univerze v Mariboru z ocenami univerz v Ljubljani, Gradcu, Zagrebu in Splitu kaže, da ima Univerza v Mariboru zelo dobro oceno predvsem na področju citatov, še vedno pa precej zaostaja na področju poučevanja.

Podobno razmerje pokaže tudi primerjava z vsemi univerzami, ki so se uvrstile na Timesovo lestvico najboljših univerz. Na globalni ravni je sicer najslabše ocenjen kazalnik Univerze v Mariboru raziskovanje.

 

Dodatne informacije:

Univerza v Mariboru

Oddelek za kakovost in trajnostni razvoj

E-pošta: kakovost@um.si

Izšel je ZPP z uvodnimi pojasnili in z novelo ZPP-E

Datum objave: 7. August 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Uvodna pojasnila: dr. Lojze Ude, dr. Vesna Rijavec, dr. Tomaž Keresteš, dr. Andrej Ekart

Uvodna pojasnila k noveli, v katerih so združeni izsledki preučevanj teoretikov in praktikov, olajšujejo razumevanje in uporabo prenovljenih in novih določb v praksi. Novela Zakona o pravdnem postopku (ZPP-E), ki se bo začela uporabljati 14. 9. 2017, je druga najobsežnejša doslej in pomembno posega v ureditev pravdnega postopka.

Za NAROČILO kliknite >> T U K A J <<.

Cilj novele je uravnoteženje zahtev po učinkovitosti in hitrosti ter zahtev po kakovostnem odločanju. V 132 členih nadgrajuje dosedanja spoznanja sodne prakse in pravne teorije na tem področju, prinaša pa tudi veliko novosti:

-       pripravljalni narok,
-       program postopka in časovnico poteka postopka,
-       predpravdni dokazni postopek z izvedencem,
-       stopničasto tožbo,
-       dostop do poslovnih skrivnosti in tajnih podatkov,
-       zaključne besede strank,
-       več možnosti za izdajo sodbe s skrajšano obrazložitvijo,
-       ločeno odločanje o stroških postopka,
-       daljši pritožbeni rok,
-       nadzorne mehanizme zoper neupravičene razveljavitve sodb,
-       odpravo dovoljene revizije in dopuščeno revizijo ne glede na vrednost spornega predmeta,
-       svetovalna mnenja Vrhovnega sodišča,
-       javno revizijsko obravnavo,
-       ločena mnenja na Vrhovnem sodišču.

Vezava:              trda

ISBN:                  978-961-247-368-6

Št. strani:           416

Leto izdaje:        2017
 

Vir: https://www.gvzalozba.si/zakon-o-pravdnem-postopku-z-uvodnimi-pojasnili-1261

Naši študenti - naš ponos

Datum objave: 21. June 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Tekmovalci letošnjega tekmovanja Willem C. Vis Moota, nadobudni bodoči pravniki in sedanji študenti naše fakultete, so prejeli rezultate letošnjega tekmovanja, ki je potekalo v mesecu aprilu na Dunaju, kjer so se odrezali odlično in dosegli končno 74. mesto (torej so se uvrstili med top 25%), tekmovanja pa se je udeležilo skupno 336 ekip.

Imena tekmovalcev: Sašo Šilec, Tjaša Unverdorben, Hana Šrot, Stefan Danojević, Martina Boršić, Admir Muratović, Renato Kenda.

Imena mentorjev: asist. Klemen Drnovšek, asist. Denis Baghrizabehi, Lina Burkelc Juras, Mitja Robin

Vsem tekmovalcem, ki so jih urili izkušeni mentorji, ISKRENO ČESTITAMO.

Veliko pravnega znanja, izvstnega argumentiranja in obvladanja tujega jezika, želimo vsem bodočim tekmovalcem tega priznanega tekmovanja tudi v prihodnje.

Pridružite se k ekipi Willem C. Vis Moot in pokažite svoje pravne in govorniške veščine.

 

 

Pravkar izšlo: Zakon o gospodarskih družbah z uvodnimi pojasnili z novelo ZGD-1J

Datum objave: 9. June 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Avtorja dosedanjih pojasnil k novelam ZGD-1, vodilna strokovnjaka s področja gospodarskega prava prof. dr. Marijan Kocbek in prof. dr. Saša Prelič, sta pripravila uvodna pojasnila k noveli ZGD-1J z željo, da čim bolj celovito predstavijo vse najpomembnejše zakonodajne rešitve.

Pri praktični uporabi zakona in novele je zelo dobrodošlo podrobno stvarno kazalo, ki tudi navzkrižno prikazuje korporacijske institute po posameznih gospodarskih družbah. Pripravila ga je asistentka na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, mag. Jerneja Prostor.

Novelo ZGD-1J je Državni zbor RS sprejel na seji 21. marca 2017, objavljena pa je bila v Uradnem listu RS št. 15/2017. Čeprav ni obsežna, je pri številnih korporacijskopravnih institutih uvedla pomembne novosti. Zaradi uskladitve z evropskim pravom družb je spremenjeno poglavje s področja bilančnega prava, predvsem pravila o izdelavi in objavi letnih poročil, številne spremembe pa veljajo za vse gospodarske družbe in tudi samostojne podjetnike.

Bistvena novost je dolžnost velikih gospodarskih družb, da izdelajo izjavo o nefinančnem poslovanju kot sestavni del letnega poročila in konsolidirano izjavo o nefinančnem poslovanju kot sestavni del konsolidiranega poslovnega poročila.
 

Spremembe so tudi pri drugih korporacijskopravnih institutih:

• način revidiranja letnega poročila in naloge revizorja,

• način objave letnega poročila in konsolidiranega letnega poročila ter sprememb,

• dolžnost organov vodenja in nadzora pri zagotavljanju sestave in objave letnih poročil,

• revalorizacijske rezerve in možnosti preoblikovanja v druge kapitalske kategorije,

• izdelava poslovnega poročila, dopolnjena s politiko raznolikosti,

• način obveznosti razkrivanja prejemkov (plačil) članov organov vodenja in nadzora,

• firmsko pravo glede pogojev za uporabo oznamenil, ki označujejo Republiko Slovenijo,

• pogoji za uporabo imena in priimka znamenite osebe v firmi gospodarskega subjekta,

• obvezna sestavina firme podjetnika glede podružnice,

• pravila ohranjanja kapitala družb z omejeno odgovornostjo in ničnost pravnih poslov (posojil in primerljivih pravnih poslov),

• poenotenje računovodskih rešitev za vse podjetnike zaradi sprememb Slovenskih računovodskih standardov,

• predpostavke za vpis podjetnikov v poslovni register,

• registrski postopki pri registraciji čezmejnih združitev z ureditvijo dvostopenjskega registrskega modela in s spremenjenim načinom komunikacije s tujimi registrskimi organi prek sistema povezovanja poslovnih registrov,

• predpostavke za izbris podružnice tujega podjetja iz sodnega registra,

• izdelava in objava letnega poročila podružnic tujega podjetja,

• kazenske določbe z razširjenim prekrškovnim naborom.
 

V knjigi so uvodnim pojasnilom k noveli ZGD-1J dodana uvodna pojasnila k noveli ZGD-1I, poleg zakonskega besedila z vidnimi spremembami novele ZGD-1J pa sta objavljeni še besedili obeh novel.

Cena: 146,00 EUR z DDV
 

Vir: GV Založba - strokovna pomoč pri vašem delu

https://www.gvzalozba.si/zakon-o-gospodarskih-druzbah-z-uvodnimi-pojasnili-1234

 

 

 

Jubilejni 25. posvet Gospodarski subjekti na trgu in evropske dimenzije USPEŠNO ZA NAMI

Datum objave: 22. May 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je organizirala 25. jubilejni posvet Pravne fakultete Univerze v Mariboru z naslovom »Gospodarski subjekti na trgu in evropske dimenzije«, ki je potekal med 18. in 20. majem 2017 v Portorožu. Poleg vročih procesnih tem, so na posvetu 50 izbranih domačih in tujih pravnih strokovnjakov obravnavali aktualna pravna in družbeno pomembna vprašanja. Na okrogli mizi o »Brexitu«, kjer so sodelovali prof. dr. Wendy Kennett (Univerza Cardiff), prof. dr. Verica Trstenjak (Univerza na Dunaju), prof. dr. Jose Caramelo Gomes (Univerza Portucalense) in drugi vrhunski pravni strokovnjaki, ki jih je nagovoril dr. Michael Wilderspin (vodja pravne službe pri Evropski komisiji) so razpravljali tudi o vprašanjih kot so: »Ali se evropski pravni sistem sesuva?« in »Ali je delovanje pravosodja v EU pod vprašajem?«.

»Na pobudo organizatorja posveta - Pravne fakultete Univerze v Mariboru – se je ta teden v Portorožu zbralo več kot 50 izbranih domačih in tujih pravnih strokovnjakov, ki so sodelovali na štirih sekcijah in osmih okroglih mizah. Obravnavali so najaktualnejše teme z različnih pravnih področij. Naj izpostavim okroglo mizo »Noveli ZPP E in ZIZ L«, na kateri smo se posvetili korenitim spremembam v postopku na prvi in drugi stopnji, novim ukrepom za iskanje dolžnikovega premoženja, spletni dražbi, itn. Želimo si širše razprave, tudi s publiko. Velik izziv je bila tudi okrogla miza o odvetništvu v moderni družbi, ki so se je udeležili predstavniki odvetništva številnih držav. Posveta so se udeležili tudi strokovnjaki s področja pravosodja, javne uprave in gospodarstva«, ob tem poudarja dekanica Pravne fakultete Univerze v Mariboru red. prof. dr. Vesna Rijavec.

Poleg vročih procesnih tem so na posvetu izpostavili aktualna pravna in družbeno pomembna vprašanja, kot so: Kakšno bo sodelovanje na področju sodišč med državami članicami EU, boljše ali slabše?; Izvrševanje čezmejnih terjatev – kaj se lahko naučimo iz primera Pula parking?; Kaznivo dejanje zlorabe položaja v slovenskem gospodarskem okolju; Novele ZGD-1 spreminjajo razumevanje temeljnih institutov korporacijskega prava; Kako lahko kot upnik uveljavljate svoje interese v primeru statusnopravnih preoblikovanj?; Digitalna transformacija – gonilo napredka tudi na področju prava; Prekarne oblike dela – med učinkovitostjo in zakonitostjo; Davčni vidiki delovanja gospodarskih subjektov; itd.

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2061

Pravna fakulteta je gostila predsednico Ustavnega sodišča RS, doc. dr. Jadranko SOVDAT

Datum objave: 22. May 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

V okviru Kariernih dnevov Univerze v Mariboru in Pravne fakultete, smo v petek, 5. maja 2017, na Pravni fakulteti gostili predsednico Ustavnega sodišča RS.

Študentje so se ob sečanju s predsednico, eno od štirih najvplivnejših ljudi v RS, mogli seznaniti z karierno potjo in vlogo predsednice v slovenskem ustavnem prostoru. Eden glavnih poudarkov, ki so mu sledila vsa ostala, je bila zagotovo ugotovitev, da premalo živimo ustavnost, kot simbol, ki združuje in napotuje na vrednote h katerih varovanju je zavezana Ustava in Ustavno sodišče.

V razgovoru s študenti, ki jih je med drugim zanimalo tudi, koliko lahko vpliva svetovni nazor na odločanje na Sodišču in kako je zadovoljna s poročanjem medijev. Posebej je izpostavila dejstvo, da ob prebiranju novic, ki so posledica pravnih dejanj, takoj vidi, kdo in kako izobražen človek poroča o tem. Zagotovo so poročila pravno izobraženih povsem različna od tistih, ki jih pišejo ljudje s pomankljivo pravno izobrazbo. To je še posebej očitno v zapisih mednarodnih novinarskih hiš.

Predsednico Ustavnega sodišča je prišel pozdravit tudi rektor Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Igor Tičar.

Po srečanju s študenti, ki mu je bil namenjen dobršen del dopoldneva, smo se zadržali še na skupnem delovnem kosilu.

Prof. dr. Janja Hojnik predavala na Spring Servitization Conference, 16. maja 2017

Datum objave: 16. May 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Med 15. in 17. majem 2017, v Luzernu v Švici, poteka tradicionalna mednarodna znanstvena konferenca - Spring Servitization Conference, na kateri je dne 16. maja 2017 predavala tudi naša profesorica dr. Janja Hojnik.

Naslov prispevka prof. dr. Hojnik je Regulatory response to servitization in the EU.

Znanstvena konferenca poteka v prometnem muzeju v Luzernu, ki je velja za zelo moderni muzej, v njem najdemo celo vozila prihodnosti.

Več o konferenci najdete na spodnjem naslovu:

https://www.advancedservicesgroup.co.uk/ssc2017

Pravno fakulteto Maribor je obiskala profesorica Nancy Boswell

Datum objave: 12. May 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Na Pravni fakulteti je 20.4. 2017 predavala izredna profesorica Nancy Boswell, bivša predsednica Transparency International, trenutno pa poučuje na College of Law, Washington.

Nancy Boswell is an adjunct professor of an upper level seminar and Director of the US and International Anti-Corruption Law Certificate Program at American University Washington College of Law (WCL). Designed for prosecutors, judges, in-house and law firm counsel and other professionals from around the world and taught by leading government and private sector practitioners, the program provides a unique peer-to-peer training and networking opportunity.

She was President and CEO of Transparency International USA, providing leadership from its founding in 1994 until 2011. A former member of the TI Board of Directors and TI Individual Member, she remains actively engaged in the anticorruption movement.

Ms. Boswell is a member of the OECD Secretary General’s High Level Advisory Group on Integrity and Anti-Corruption and is a mentor to State Department IJET Program Fellows. She serves on the USAID Advisory Committee on Voluntary Foreign Aid Democracy, Human Rights and Governance and on the Board of Directors of the Ethics Resource Center and the Collaboration on Government Secrecy. She is an active member of the ABA Section on International Law Anti-Corruption Committee and the IBA Anti-Corruption Committee. She was named among Ethisphere’s “100 Most Influential People in Business Ethics.”

She practiced international and trade law at Steptoe & Johnson and managed international financial matters at Citibank. She received her law degree, summa cum laude, from WCL and is the recipient of the WCL International Trade and Investment Law Society 2012 Distinguished Alumni award.

Elsa: Dan diplomacije

Datum objave: 12. May 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Evropsko združenje študentov prava ELSA je pripravilo dne 10. maja 2017 DAN DIPLOMACIJE na Pravni fakulteti UM. Kot je v uvodu poudarila ​dekanica fakultete prof. dr. Vesna Rijavec gre za vsebinsko dopolnitev študijskega programa prava in pohvalila študente za organizacijo in pripravo zahtevnega projekta. Dan diplomacije v prvi vrsti namenjen študentom Pravne fakultete.

V uvodnem delu je zasl. prof. dr. Silvo Devetak s Pravne fakultete predstavil Organizacijo združenih narodov, njeno zgodovino, agencije in urade. Prav tako je predstavil cilje delovanja in ob tem nekaj primerov delovanja OZN v svetu.  Matej Marn, politični direktor in generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Ministrstva za zunanje zadeve RS pa je govoril  predvsem o  delovanju ministrstva na tem področju in sodelovanje Slovenije v delovanju OZN. Doc. dr. Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani pa je predstavil področje diplomacije EU. Nato se je predstavila mlada delegatka v OZN Sabina Carli, ki jo je predlagal na to visoko funkcijo Mladinski svet Slovenije. Institut mladinskega delegata pri Združenih narodih zajema na eni strani delo z mladimi, s tem pa tudi odlično poznavanje mladinskih politik in dela na mladinskih projektih, na drugi strani pa zahteva dobro poznavanje delovanja mednarodne skupnosti, Združenih narodov kot mednarodne, domala univerzalne organizacije ter hkrati angažmaja, ki ga mednarodna skupnost vlaga na področju mladih.
 

Sledilo je srečanje z predstavniki veleposlaništev doma in po svetu. Med gosti so bili nj. Eks. Brent Hartley, veleposlanik ZDA, mag. Boris Sovič, nekdanji veleposlanik RS v Izraelu, Paul Jančar, namestnik veleposlanice Velike Britanije, prof. dr. Ludvik Toplak, nekdanji veleposlanik RS v Vatikanu, nj. Eks. Anton Niculescu, veleposlanik Romunije in Peter Lange, prvi sekretar veleposlaništva Nemčije.  Konzularno mrežo na slovenskih tleh pa so predstavili zasl. prof. dr. Šime Ivanjko, častni konzul Hrvaške, Gorazd Šifrer, častni konzul Kazahstana in Samir Amarin, častni generalni konzul Jordanije.

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2054

Odlično 4. mesto našega študenta na tekmovanju RUBIKON

Datum objave: 12. May 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Študent prvega letnika Timotej Pušnik se je 11. maja 2017 udeležil finala tekmovanja Rubikon na Pravni fakulteti v Ljubljani in zasedel odlično četrto mesto. Gre za vsakoletno tekmovanje na katerem tekmujejo študenti vseh treh pravnih fakultet.

Prva tri mesta so letos zasedli študenti višjih letnikov in študenti druge stopnje študija prava, zato je Timotejev uspeh toliko večji. Bil je edini predstavnik Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Gre za tekmovanje v predstavljanju sodb ESČP. Predsednik organizacijskega odbora je bivši ustavni sodnik prof. dr. Ciril Ribičič. V predtekmovanju, ki smo ga izvedli decembra 2016 na naši fakulteti pod vodstvom prof. dr. Jurija Toplaka, je sodelovalo več kot 100 naših študentov.

Timoteju iskrene čestitke!

Novost v Knjižnici Mirka Ilešiča PF UM: brezplačen dostop do portala TAX - FIN - LEX

Datum objave: 9. May 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Študente Pravne fakultete Maribor obveščamo, da je od 8. maja 2017 omogočen brezplačen dostop do portala TAX - FIN - LEX na računalnikih, ki se nahajajo v KNJIŽNICI PF UM.

Gre za podatkovno zbirko, ki na enem mestu vsebuje vso veljavno (slovensko) zakonodajo (LEX) v obliki čistopisov s povezavami na sodno prakso ter davčne (TAX) in računovodsko-finančne informacije kot so pojasnila, nasveti (FIN).

Aktualne in ažurne informacije iz davčnega, finančnega in pravnega področja. Dostop do čistopisov pravnih virov, sodne prakse, literature, itd. Koledar veljavnosti pravnih aktov, koledar davčno-finančnih obveznosti

Ključne besede: pravo, davki, računovodstvo in finance, pravosodje, zakonodaja, sodna praksa, pravni red RS, pravni red EU, pravna literatura, obresti, zakonodaja s področja varstva okolja, inšpekcijski pregledi, pravilniki, standardi, kodeksi

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić se je udeležila 22. Rotterdam Law Network Meeting

Datum objave: 24. April 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Srečanje je potekalo od 20. do 22. aprila 2017 v Rotterdamu na Erasmus School of Law. Udeleženci so izmenjali izkušnje, predstavili dobre prakse z mobilnostjo študentov in zaposlenih ter razglabljali o odprtih problemih. Seznanili so se tudi z dobrimi praksami glede izvajanja skupnih master in PhD programov na izbranih univerzah. Še posebej pa je udeležence pritegnilo predavanje o inovativnih pristopih v pedagoškem procesu, v sklopu katerega so lahko poskusili tudi Virtual Reality Court Room.