Novice

Novice 21 do 25 od 25

V interni reviji UM UMniverzum o dogodku Dan diplomacije, ki ga je organizirala ELSA v mesecu maju 2017

Datum objave: 1. December 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

V prostorih Pravne fakultete Maribor so se 10. maja 2017 v organiziaciji ELSA Maribor zvrstila predavanja, razprava in okrogla miza v okviru 1. dneva diplomacije. Poslušalci so imeli priložnost prisluhniti pomembnim gostom, aktivnim na področju zunanje politike RS. Celodnevna konferenca je bila vsebinsko razdeljena na tri sekcije.

Vir: UMniverzum, november 2017

Na Pravni fakulteti Maribor imamo najboljšo univerzitetno delegatko MUNLawS tekmovanja 2017: ANAMARIE POTRČ

Datum objave: 25. October 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka, med 20. in 22. oktobrom udeležili tekmovanja MUNLawS, ki je potekalo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Tako tekmovalci Anamarie Potrč, Andrej Bitrakov in Alessandro Mirabelli, ki so sodelovali kot delegati v okviru Sveta za človekove pravice ZN, kot Tea Žgank, ki je prevzela vlogo sodnice pri Meddržavnem sodišču OZN, so se na tekmovanju odlično izkazali.

Posebej gre izpostaviti tekmovalko Anomarie Potrč, ki si je prislužila naziv Best University Delegate v okviru Sveta za človekove pravice ZN.

MUNLawS je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora, debata pa v celoti poteka v angleškem jeziku, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi k bogatenju besedišča.

Gre za tridnevno konferenco, namenjeno dijakom in študentom, ki vsako leto poteka na Pravni fakulteti v Ljubljani. Preteklih štirih konferenc se je udeležilo več kot 500 delegatov iz 30 držav in 4 kontinentov. MUNLawS 2017 predstavlja odlično priložnost za sodelovanje v diplomatskih razpravah o aktualnih temah v mednarodni skupnosti.

Za več vsebin obiščite spletno stran MUNLawS.
 

Za organizacijo tekmovanja in fotografije se zahvaljujemo Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

 

IZJEMEN DOSEŽEK: Revija Medicine, Law & Society v Web of Science (WoS)

Datum objave: 2. October 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

Medicine, Law & Society je znanstvena revija, ki jo izdaja Pravna fakulteta Univerze v Mariboru dvakrat letno, v mesecu aprilu in oktobru. Pravna fakulteta Maribor objavlja revijo v sodelovanju z Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru, Pravno fakulteto Univerze Karla Franza iz Avstrije, Inštitutom za družbene vede iz Beograda, Srbija, Medicinsko fakulteto in Pravno fakulteto Univerze v Splitu in Pravno fakulteto Portucalense Infante D. Henrique iz Portugalske.

Pod uredništvom prof. dr. Suzane Kraljić je izšel Zbornik pete tradicionalne pravne konference treh pravnih fakultet

Datum objave: 9. March 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

Izšel je zbornik, v katerem so zbrani prispevki pete konference, ki jo vsako leto izmenično organizira ena izmed treh sodelujočih pravnih fakultet, in sicer Univerze v Maribor, Univerze v Ljubljani in Özyegin Univerze iz Istanbula. Krovna tema pete konference in s tem tudi v zbornik vključenih prispevkov je bila »Corruption – A Deviation or an Inherent Part of Human Society? Some Legal Considerations”. Avtorji so predstavili različne vidike težav, povezanih s korupcijo, oziroma izbrane nacionalne pravne ureditve (npr. v Nemčiji, Turčiji) ter posamezna področja, kjer je korupcija še posebej izpostavljena, saj se z njo lahko uresničujejo sicer prepovedani (npr. trgovanje z orožjem) in (težji) dosegljivi cilji (npr. posvojitev otrok). Prikazani so tudi različni vidiki boja zoper korupcijo (npr. pri pogajanjuh za vstop Turčije v EU) in vloga Transparency International.

Prenos zbornika je mogoč >>tukaj<<.