Novice

Novice 21 do 35 od 35

Članek naše študentke Iris Štelcar v prvi številki letošnje PRAVNE PRAKSE

Datum objave: 1. February 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

V prvi številki letošnje Pravne prakse si lahko preberete članek naše študentke magistrskega študijskega programa "Pravo", Iris Štelcar, z naslovom Institucionalna zasnova Evrazijske unije.

Pravna praksa je izšla 12. januarja 2017, članek si lahko preberete v Prilogi revije na straneh II - IV. Izvod revije je na voljo v Knjižnici Mirka Ilešiča PF UM.

Vabljeni k branju, študentki Iris Štelcar pa iskreno čestitamo za svojo prvo objavo.

Vabljeni k ogledu video posnetka okrogle mize na temo Platformne ekonomije

Datum objave: 31. January 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Na mariborski pravni fakulteti je dne 22. decembra 2016 potekala okrogla miza, na kateri so govorili o različnih oblikah platformne ekonomije, s posebnim poudarkom na sodelovalni ekonomiji, ki jo promovira zlasti Uber. V ospredju so bili predvsem izzivi, ki jih to prinaša regulatorjem, o čemer je med drugim spregovorila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Vabljeni k ogledu posnetka, ki je razdeljen na dva dela in sicer Okrogla miza PLATFORMNE EKONOMIJE - del 1 ter Okrogla miza PLATFORMNE EKONOMIJE - del 2.

Priznanje Paula Harrisa prof. Borutu Holcmanu

Datum objave: 30. January 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

​Izr. prof. dr. Borut Holcman je prejel priznanje Paula Harrisa. Paul Harris je bil ustanovitelj gibanja Rotary International, katerega osnovno delovanje temelji na načelu spoštovanja in tolerantnosti – biti dobrodelen ne glede na politično, svetovno nazorsko ali religijsko prepričanje.

​Priznanje Paula Harrisa se podeljuje za dosežke s področja družbenih in dobrodelnih prizadevanj posamezni rotarijcev. Eden izmed začetnih rotarijcev v slovenskem prostoru je bil pravnik in sodnik Leon Štukelj in prav pravniki so začetniki tega gibanja. Njegovo ime nosi ustanova Fundacija Leona Štuklja, ki zadnjih 17 let skrbi za štipendiranje dijakov in študentov.  Izr. prof. dr. Borut Holcman je bil 16 let tajnik te ustanove. Priznanje je prejel kot nečlan rotarijskega gibanja, kar daje priznanju še posebno težo.

Vir: Univerza v Mariboru

Podelitev priznanj in nagrad na slovesnosti ob Rektorjevem dnevu, 25. januar 2017

Datum objave: 29. January 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Nagrade in priznanja za leto 2016 so prejeli tisti, ki so s svojim delom, uspehi, dosežki in zaslugami pomembno prispevali k uveljavitvi in razvoju Univerze v Mariboru.

Iskrene čestitke izr. prof.dr. Zlatanu Dežmanu, ki je prejel priznanje za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo za izjemne uspehe, dosežke in zasluge, ge. Darji Tomanič, ki je prejela priznanje UM za strokovno delo za izjemne uspehe, dosežke in zasluge ter asistentu Denisu Baghrizabehiju, ki je prejel rektorjevo nagrado za študijske uspehe študentov Univerze v Mariboru v svoji vpisni generaciji.

"Skupaj smo dosegli veliko«, je v svojem nagovoru poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.


rektor prof. dr. Igor Tičar in upokojena strokovna sodelavka, ga. Darja Tomanič


rektor prof. dr. Igor Tičar in izr. prof. dr. Zlatan Dežman

rektor prof. dr. Igor Tičar in asistent Denis Baghrizabehi

Vir: Univerza v Mariboru

 

Izvrstna uvrstitev ekipe študentov naše fakultete na uglednem mednarodnem tekmovanju iz prava EU

Datum objave: 12. January 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Ekipa PF UM se je na uglednem mednarodnem tekmovanju iz prava EU: European Law Moot Court Competition uvrstila med 48 najboljših ekip po pisnem delu tekmovanja, v katerem so ocenjevali kvaliteto vlog na strani tožnika in toženca in se bo od 23. do 26. februarja 2017 s konkurenčnimi pravnimi fakultetami pomerila v regionalnem finalu v Gothenburgu na Švedskem.

Ekipo sestavljajo: Tim Mijailović, Aljoša Polajžar, Špela Stanec. Mentorji, ki ekipi pomagajo so študentka Lina Burkelc Juras ter profesorji dr. Ferčič, dr. Knez, dr. Hojnik. Tekom priprav sta ekipi pomagali tudi doc. dr. Vita Jagrič z EPF UM ter prof. dr. Tatjana Jovanić s PF iz Beograda, ki je bila oktobra 2016 gostujoča predavateljica na PF UM.

Iskrene čestitke v imenu kolektiva Pravne fakultete in vse dobro na Švedskem.
Srečno!

Naše študente, zmagovalce MUNLaws je sprejela ministrica dr. Maja Makovec Brenčič

Datum objave: 19. December 2016 | Datum poteka: 31. December 2017

Dne 19.12.2016 je potekal sprejem pri ministrici za izobraževanje, znanost in šport dr. Maji Makovec Brenčič, ki je v prostorih ministrstva sprejela dijakinje in dijake, študentke in študente ter njihove mentorice in mentorje, ki so v minulem letu dosegli vidne rezultate na mednarodnih tekmovanjih iz znanj, med drugim tudi ekipo Pravne fakultete Maribor, ki je osvojila naziv Best University Delegation na mednarodnem tekmovanju MUNLawS.

Na sliki so študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru in sicer Petra Zupančič, Nikola Georgievski in Leon Lah ter mentor Jan Stajnko z ministrico dr. Majo Makovec Brenčič.

Več o novici si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Izvajanje projekta B IA RE

Datum objave: 14. December 2016 | Datum poteka: 31. December 2017

Člani projektne ekipe v okviru EU projekta "Pravna sredstva v zvezi z izvrševanje tujih sodnih odločb po Bruselj Ia (prenovitev)", ki ga koordinira PF UM pod vodstvom prof. dr. Vesne Rijavec in prof. dr. Tomaža Keresteša so se v času od 9. do 12. novembra 2016 udeležili strokovnega sestanka v Portu.

Na sestanku, ki so se ga udeležili tudi drugi priznani strokovnjaki za evropsko civilno pravo iz Avstrije, Portugalske, Nizozemske, Francije, Velike Britanije, Estonije in Švedske, so razpravljali o odprtih vprašanjih, povezanih z implementacijo uredbe Bruselj Ia (prenovitev), ter zastavili načrte za nadalnje korake v izvedbi projekta (priprava in objava nacionalnih poročil, analiza poročil, priprava znanstvene monografije).

Več o projektu na http://www.acj.si/en/pres-biare.

Študenti Pravne fakultete Maribor so letošnji ZMAGOVALCI tekmovanja MUNLaws

Datum objave: 10. December 2016 | Datum poteka: 31. October 2017

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka, med 20. in 23. oktobrom udeležili tekmovanja MUNLawS, ki je potekalo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Tekmovalci Carlo Dirotti, Petra Zupančič, Nikola Georgievski, Leon Lah in Nina Marin so Pravni fakulteti Univerze v Mariboru priborili prestižen naziv Best University Delegation.

Posebej gre izpostaviti tekmovalca Carla Dirottija, ki si je prislužil naziv Best University Delegate v okviru Sveta za človekove pravice ZN. Tudi Petra Zupančič si je zaradi odličnega nastopa prislužila Honorable Mention in uvrstitev med 5 najboljših delegatov v okviru Sveta za človekove pravice ZN.

MUNLawS je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora, debata pa v celoti poteka v angleškem jeziku, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Leta 2015 se je konference MUNLawS udeležilo več kot 120 udeležencev iz 28 držav, 4 kontinentov in 49 različnih fakultet in šol.

Za več vsebin obiščite spletno stran MUNLawS.

MUNLawS 2016 Ljubljana video.

Našim izvrstnim študentom iskreno čestitamo.


Za organizacijo tekmovanja in fotografije se zahvaljujemo Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Tekmovanje ŠTUDENTSKA PRAVDA in ponovni uspeh študentov naše fakultete

Datum objave: 9. December 2016 | Datum poteka: 31. October 2017

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so zasedli PRVO mesto na tekmovanju Študentska pravda. Gre za tekmovanje študentov prava iz znanja (slovenskega) civilnega procesnega in materialnega prava.

V ponedeljek, 5. decembra, se je na Pravni fakulteti izvedla Študentska pravda. Tekmovanje študentov prava, ki se je začelo meseca maja z izdajo primera, nadaljevalo oktobra z vložitvijo tožb in odgovorov nanje, je včeraj doživelo zaključno dejanje, ko so se 4 najboljše ekipe med seboj pomerile v dveh polfinalnih in eni finalni obravnavi. V finale sta se uspeli uvrstiti ekipi iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru in Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Senat na finalni obravnavi, ki so ga sestavljali - višji sodnik Matej Čujovič kot predsednik, okrožna sodnica dr. Urška Kežmah ter odvetnica Daniela Sindičič (odv. družba Ilić & Partnerji), je po posvetovanju odločil, da je prvo mesto zasedla skupina mariborske pravne fakultete (v sestavi Sašo Šilec, Nina Dajčman, Tadej Matičko in Kristjan Zahrastnik), medtem ko je drugo mesto (z nagrado za najboljši pisni izdelek) zasedla ekipa ljubljanske pravne fakultete (Maša Ban, Sergej Oštir, Barbara Kompan, Luka Krajcar, Jan Gantar).

Zmagovalcem in nagrajencem iskrene čestitke!

Zahvala gre prav tako višji sodnici Alenki Zadravec ter odvetnicama Vesni Gorjup Zupančič (odv. pisarna Gorjup) in Nataši Štelcer (odv. pisararna Štelcer Berkovič), za sojenje na polfinalnih obravnavah. Tudi preostali študentski ekipi, ki sta se uvrstili v polfinale in vse ostale ekipe, ki se niso prebile do ustne faze tekmovanja, prejmejo čestitke za trud in prizadevnost.

Objava znanstvenega članka izr. prof. dr. Hojnik v pravni reviji Common Market Law Review

Datum objave: 30. November 2016 | Datum poteka: 30. December 2017

Vodilna mednarodna revija za pravo EU, COMMON MARKET LAW REVIEW, je objavila znanstveni članek izr. prof. dr. Janje Hojnik z naslovom "The servitization of industry: EU law implications and challenges".

Vse študente in ostale, ki jih zanima področje, ki se ga je z izjemno preudarnostjo lotila naša profesorica, vabimo k branju na naslednji povezavi oz. v knjižnici Mirka Ilešiča Pravne fakultete Univerze v Mariboru.
 

Kratek povzetek članka:

Servitization is one of the economic megatrends in modern society, a process that creates value by adding services to products, ranging from renting and maintaining expensive capital goods to producing smart objects and rapid prototyping. This article explores some of the EU law implications and challenges of servitization from the competition and consumer law perspective; it also considers servitization in cross-border trade, highlighting the close connection between servitization and globalization. EU law may on the one hand act as a driver for servitization, by helping to pave the way for more innovative solutions, while at the same time preventing the negative implications of servitization for European society and economy. However, when regulation lacks clarity or is not timely adopted, it may be a barrier to new business models, thereby restraining the competitiveness of EU industry and growth.

Diplomsko delo našega diplomanta Filipa Pongraca med najboljšimi deli nagradnega razpisa Društva za ZN za Slovenijo ob dnevu OZN za štud. leto 2015/2016

Datum objave: 12. November 2016 | Datum poteka: 31. October 2017

Naš diplomant Filip Pongrac je za svoje diplomsko delo dobil nagrado Društva ZN za Slovenijo za štud. leto 2015/2016.

V okviru dvainpetdesetega nagradnega razpisa za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja delovanja OZN, ki so bila obranjena med 1. avgustom 2015 in 31. julijem 2016, je Društvo za ZN za Slovenijo ob dnevu OZN nagradilo 10 najboljših prispevkov študentk in študentov slovenskih univerz. Med najboljšimi deli je bilo nagrajeno tudi diplomesko delo našega diplomanta, Filipa Pongraca, z naslovom: “Pravni okvir človekovih pravic”. Delo je bilo pripravljeno pod mentorstvom prof. dr. Matjaža Tratnika. Podelitev priznanj in simboličnih nagrad je bila na proslavi dneva Združenih narodov 24. oktobra 2016.
 
Iskreno čestitamo​.

BLOG za slovenske in tuje študente prava

Datum objave: 12. October 2016 | Datum poteka: 31. October 2017

Spoštovani študenti,

obveščamo vas, da je na PF UM vzpostavljen nov B L O G, ki je namenjen študentom prava, slovenskim in tujim.

Vabljeni ste k pripravi prispevkov na določene aktualne teme ali zgolj krajših novic. K sodelovanju pri razvoju bloga bodo vabljeni tudi študenti prava iz tujine, ki se vpišejo na našo fakulteto, kot tudi študenti naših partnerskih fakultet v tujini. Želimo si, da bi blog sprejeli kot svoje mesto za vzpostavljanje diskusije s študenti z drugih pravnih fakultet in informiranje o temah, ki zanimajo vas in njih. Urednica bloga je dr. Janja Hojnik, na katero se lahko obrnete tudi z vsemi morebitnimi vprašanji.

Vljudno vabljeni k   B L O G A N J U.