Obvestila za študente

Obvestila 1 do 20 od 30

Obvestilo bodočim študentom

Datum objave: 24. April 2018 | Datum poteka: 1. October 2018

Potencialne kandidate za vpis na Pravno fakulteto Univerze v Mariboru obveščamo, da bo Pravna fakulteta v š. l. 2018/2019 izvajala izredno obliko študija tako na Univerzitetnem študijskem programu 1. stopnje programa Pravo kot na Magistrskem študijskem programu 2. stopnje programa Pravo.

Prijava za študente na posvetu Gospodarski subjekti na trgu in evropske dimenzije

Datum objave: 12. April 2018 | Datum poteka: 15. May 2018

Tudi letos bo Pravna fakulteta svojim študentom omogočila udeležbo na posvetu Gospodarski subjekti na trgu in evropske dimenzije, ki bo potekal med 17. in 19. majem 2018, v Kongresnem centru Portus (Hotel Slovenija).

Udeležba za redne študente s statusom je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava na naslednji pozvezavi >>>PRIJAVA ZA ŠTUDENTE<<<.

Vabilo na 46. konferenco Evropske skupine za odklonskost in družbeni nadzor

Datum objave: 10. April 2018 | Datum poteka: 25. August 2018

V organizaciji Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, bo med 22. in 24. avgustom 2018 potekala 46. konferenca Evropske skupine za odklonskost in družbeni nadzor (European group for the study of deviance and social control), z naslovom: Social harm in a digitalized global world: Technologies of power and normalized practices of contemporary society.

Besedilo poziva se nahaja v priponki. Vabljeni, da svoje prispevke oddate do 20. aprila in poziv posredujete naprej.

Več o konferenci si lahko preberete na: http://www.europeangroup.org/?q=node/145

 
Vljudno vabljeni.

Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani

RAZPIS ZA VPIS V PODIPLOMSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME UNIVERZE V MARIBORU V ŠTUDIJSKEM LETU 2018/19

Datum objave: 29. March 2018 | Datum poteka: 11. September 2018

Vlada RS je 21. marca 2018 dala soglasje k Razpisu za vpis v podiplomske študijske programe Univerze v Mariboru za študijsko leto 2018/19.

Razpis za vpis je objavljen na naslednji spletni povezavi: https://www.um.si/studij/podiplomski-studij/Strani/RAZPIS-ZA-VPIS-PODIPLOMCI-UM-2018_19.aspx

POSTANI ČLEN MARIBORSKE IZOBRAŽEVALNE VERIGE.

VII. Mednarodna doktorska znanstveno-raziskovalna konferenca 2018

Datum objave: 15. March 2018 | Datum poteka: 31. May 2018

Spoštovani profesorji in doktorski študentje,

vabimo vas k sodelovanju na VII. Mednarodni doktorski znanstveno-raziskovalni konferenci 2018, ki jo organizirata Evropska pravna fakulteta in Fakulteta za državne in evropske študije.

Doktorska konferenca bo potekala v sredo, 30. maja 2018 v prostorih Evropske pravne fakultete v Ljubljani, Cankarjevo nabrežje 11.

Prispevki, predstavljeni na doktorski konferenci, bodo objavljeni v konferenčnem zborniku, nekateri izbrani prispevki pa bodo objavljeni tudi kot članki v reviji DIGNITAS.

Predstavitev prispevkov bo potekala v slovenskem ali angleškem jeziku.


Ne spreglejte:

    Rok za oddajo prijave na konferenco: 30. 3. 2018

    Rok za oddajo konferenčnih znanstvenih prispevkov: 06. 05. 2018
 

Vabljeni k sodelovanju!

 

**

Dear PhD students and Professors,

We kindly invite you to the VII. International doctoral scientific conference on law, administration and real estate, organised by the New university, European Faculty of Law, Faculty of Government and European Studies and Faculty of Slovenian and International Studies, Slovenia.

When: May 30 2018

Where: European Faculty of Law, Cankarjevo nabrežje 11, 1000 Ljubljana, Slovenia

Papers presented at the doctoral conference will be published in the Proceedings, some selected papers will also be published as scientific articles in the journal Dignitas.

Presentation of the papers will be held in Slovenian or English language.

Application deadline: March 30 2018

Conference paper deadline: May 6 2018

Please send the application form and conference paper to: knjiznica@nova-uni.si

AIJA Best International Future Lawyer Award - pokaži svoje strokovno znanje, pravno argumentacijo in kreativnost, rok za prijavo je 15. maj 2018

Datum objave: 14. March 2018 | Datum poteka: 16. May 2018

Mednarodno združenje odvetnikov in gospodarskih pravnikov AIJA (fr. Association Internationale des jeunes avocats) vas vabi k sodelovanju na natečaj Best International Future Lawyer Award 2018.

AIJA je mednarodna organizacija s 55-letno tradicijo. Združuje okoli 2500 mladih odvetnikov in gospodarskih pravnikov do 45. leta. Na tak način se povezuje približno 700 odvetniških pisarn in 60 gospodarskih družb iz 85 držav. Namen organizacije je spodbujanje strokovnega sodelovanja ter sklepanje širših poznanstev in prijateljstev med mladimi pravniki.

Best International Future Lawyer Award je priložnost za študente prava vseh ravni, da pokažejo svoje strokovno znanje, pravno argumentacijo in kreativnost. Tema letošnjega eseja je primerjava kontinentalnega in anglosaksonskega pravnega reda, in sicer "The moon is now colonized, you are in charge of its legislation. How do you handle it? In this context, would civil and common law systems be merged, if not, which one would prevail?"

Esej, ki ga lahko pripravi tudi več študentov v soavtorstvu, bodo ocenjevali izkušeni in za to posebej izbrani pravni strokovnjaki. Najboljši esejist/esejisti bodo nagrajeni s triletnim članstvom v AIJA-i, objavo eseja na spletni strani in v publikaciji AIJA-e ter brezplačno kotizacijo (vključujoč stroške bivanja in transporta) na letnem kongresu med 28. avgustom in 1. septembrom 2018 v Bruslju. To pa je izjemna priložnost za spoznavanje in mreženje s približno 700 pravniki iz celega sveta.

Več o možnosti sodelovanja, kakor tudi o preostalih informacijah v zvezi z združenjem je mogoče izvedeti nauradni spletni strani AIJA-e.

Rok za oddajo eseja je 15. maj 2018.

Za vsa pojasnila smo vam na voljo na zgornjih kontaktnih podatkih.
Marcel Hajd

UM ima certifikat ''Športnikom prijazno izobraževanje'' - razvit pristop spodbujanja dvojne kariere športnikov

Datum objave: 12. February 2018 | Datum poteka: 31. December 2019

Univerza v Mariboru se je skladno z javnim razpisom za dodelitev certifikata »Športnikom prijazno izobraževanje« prijavila na razpis z vlogo za celotno univerzo. Iz Kluba slovenskih olimpijcev smo prejeli obvestilo o tem, da Univerza v Mariboru izpolnjuje pogoje za dodelitev priznanja za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja na ravni višje oz. visokošolskega izobraževanja, ki pomeni prvo fazo evalvacije za pridobitev certifikata »Športnikom prijazno izobraževanje«.

Priznanje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja se podeli izobraževalnim organizacijam, članicam UM, ki v študijskem letu 2016/2017 vključujejo vpisane študente s kategorizacijo športnikov pri OKS-ZŠZ:

1) Ekonomsko-poslovna fakulteta, (2) Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, (3) Filozofska fakulteta, (4) Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vode, (5) Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, (6) Fakulteta za naravoslovje in matematiko, (7) Fakulteta za strojništvo, (8) Fakulteta za varnostne vede, (9) Medicinska fakulteta, (10) Pedagoška fakulteta, (11) Pravna fakulteta, (12) Fakulteta za energetiko, (13) Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, (14) Fakulteta za turizem, Fakulteta za organizacijske vede (15), Fakulteta za logistiko (16).

Javni natečaj za najboljši znanstveni članek na temo Mednarodnega kazenskega sodišča - rok za oddajo 7.5.2018

Datum objave: 7. February 2018 | Datum poteka: 8. May 2018

Ministrstvo za zunanje zadeve v tem letu prireja več aktivnosti za obeležitev 20. obletnice sprejetja Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča. Ena izmed aktivnosti je tudi javni natečaj za najboljši znanstveni članek na temo Mednarodnega kazenskega sodišča, ki ga je ministrstvo objavilo dne 6. 2. 2018 na svojih spletnih straneh.

Besedilo natečaja Vam posredujemo v prilogi, objavljena novica ministrstva pa je dostopna na: http://www.mzz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/6/39427/.

Bodoči bruci! Ne nasedajte mitom o študiju prava - MIT JE RAZBIT

Datum objave: 6. February 2018 | Datum poteka: 30. April 2018

»Ko sem se pripravljala na izpit iz rimskega prava, so mi vsi govorili, da ga ni možno narediti v prvem poizkusu. Krožile so najrazličnejše zgodbice in vsak je poznal nekoga, ki pozna nekoga, ki pozna nekoga…,ki je izpit iz rimskega prava delal šestkrat. Bila sem že čisto obupana in mislila sem, da izpita ne bom nikoli naredila. Na koncu sem izpit naredila v prvem poizkusu in z lepo oceno.«


»Čeprav je v izpitnem obdobju včasih kar malo kriza, imam med letom dovolj časa za aerobiko, tečaj španščine in kakšno kavico s kolegicami.«


»Kolegica, ki je že tretjič opravljala izpit, mi je zatrjevala, da jo profesor vedno »vrže« na izpitu, čeprav ona zna vse. Ko sem jo vprašala, iz česa se uči, mi je pokazala 60- stransko skripto, ki naj bi zadostovala za izpit. Knjiga za ta predmet pa je imela več kot 400 strani.«


Vir: VODIČ ZA BRUCE PF UM, Študentski svet PF UM

Pravo obeta dinamično kariero, ki goji ambicije

Datum objave: 3. February 2018 | Datum poteka: 30. April 2018

Kdor je ambiciozen, zanj je pravo ta prava izbira. Ne gre se čuditi, da je večina državnikov, vred s predsedniki držav, pravnikov. Profil človeka, ki je prizadeven, vztrajen, deloven in predan, skupaj z razumevanjem razmerij oblastvenih položajev in strukture moči, bo najprizadevnejšim ponudil možnosti napredovanja v položaju.

Vnovič je področje pravnikovega uspeha povezano z njegovim konkretnim interesom. Mnogo pravnikov najde svoj smoter v politiki. Drugi se dokazujejo v odvetniških pisarnah in dospejo do položaja partnerja pri velikih odvetniških pisarnah. Spet tretji se ne želijo podajat na takšno pot ali pa najdejo klicanje na drugem področju.

Ker je pravo danes zares dinamičen poklic je prehodnost med poklici večja kot kadarkoli poprej. Že v času pripravništev in študija se mnogi udejstvujejo na različnih področjih (nekdo bo denimo pripravništvo opravljal pri odvetniku, nekdo pa bo tačas že delal za nepremičninsko agencijo), kasneje v karieri pa prehajajo k drugim delodajalcem, kadar menijo, da so pri njihov bolj konkurenčni pogoji dela.

Ker je pravo tudi karierni poklic, pravnik ni omejen na opravljanje iste službe svojo celotno aktivno obdobje. Pravnik raste, se preskuša in gradi svojo kariero skozi čas; kasneje pa zaradi prehodnosti tudi hitro najde drugo pot, če tako hoče.

Resno o pravu: Dobrih pravnikov ni nikoli preveč

Datum objave: 31. January 2018 | Datum poteka: 31. August 2018

Verjetno ste od prijateljev in sorodnikov slišali svarila, češ pravnikov je preveč. Res je, da pravo ni ravno deficitaren poklic. A naj vas to nikar ne odvrne od študija. Dobrih pravnikov ni nikoli preveč.

Za katerokoli poklicno pot že se boste odločili, povsod bo veljalo, da posamezniki, ki študij jemljejo bolj resno in z večjo mero prizadevnosti, tudi hitreje in lažje uspejo. Zavedajte se, da gradite ne le svojo kariero, marveč tudi svojo bodočo osebo. Če se v prihodnosti vidite kot marljivega in vestnega človeka, takšnega v čigar družbi radi postopate, potem morate na tej želji graditi že med študijem. In če boste pokazali opisane lastnosti med študijem, se vam obeta akademski in življenjski uspeh.

Merilo uspeha na konkurenčnem trgu pravniških poklicev niso le gole ocene. Vsi se zavedamo, da ocene včasih niso resnično merilo znanja. K ocenam bodo uspeh doprinesle še številne obštudijske dejavnosti, ki jih nudi Pravna fakulteta v Mariboru. Mednarodna tekmovanja, praksa med študijem, projekti raznih društev pravnikov in udejstvovanja na okroglih mizah, seminarjih ter številne druge aktivnosti so prav tako kazalci uspešnosti. Te kazalce bo upošteval in cenil trg na katerega se podajate ob zaključku študija.

Storitve pravnikov so zmerom potrebne v pravosodju, upravi in gospodarstvu. Potreba po (dobrih) pravnikih ne pojenja.

 

Dragi dijaki, ne pozabite: "Študij prava je IZZIV"

Datum objave: 31. January 2018 | Datum poteka: 1. October 2018

Študij prava si lahko zastavite kot intelektualni izziv. Ne gre tajiti, da študij prava ni lahek. A ob vseh opisanih prednostih, ki jih pravo omogoča in daje, je samoumevno, da nekaj tudi terja. Študij bo razgibal vaše sive celice, ki bodo v teh nekaj letih pretekle maraton. Vendar boste ob koncu smeli z mirno vestjo dejati, da ste ta tek ne samo prestali, temveč tudi zmagali.

Zakaj študirati PRAVO na PRAV(n)i fakulteti Univerze v Mariboru?

Datum objave: 31. January 2018 | Datum poteka: 31. December 2019

Izbiro študija skoraj zmeraj spremlja strah pred neznanim. Morda pri pravu toliko bolj, saj srednje šole v učnih načrtih skoraj ne ponujajo predmeta, ki bi dijakom ponujal uvid v to široko in pestro področje družboslovja. Hudomušno bi kdo dejal, da si sliko o pravu v gimnazijskih letih naslikamo z gledanjem nanizank, kjer visokoleteči odvetniki citirajo to ali ono točko tega ali onega paragrafa nekega zakona. Iz tega razloga si marsikdo ustvari napačen vtis o pravu kot predvsem pomnjenju zakonskih določb. Resnica je seveda drugačna od stereotipnih predstav. Pravo je uporaben študij, morda celo najbolj med družboslovnimi programi, kjer se povezujeta kreativno in logično mišljenje. Strah je odveč.

V ospredje študija prava stopata razumevanje družbe in sveta okoli nas, skozi pravila, ki kroijo naša vsakodnevna ravnanja. Od nakupa kruha do sklepanja mirovnih sporazumov med državami, le redko je področje, kjer pravo ne določa pravic, dolžnosti in postopkov udeleženih oseb. Potreba po pravnikih je zato vseprisotna. V gospodarstvu bo pravnik npr. bdel nad združitvami korporacij; pripravljal gospodarske pogodbe, skrbel za zakonito poslovanje, svetoval strankam pri poslovnih odločitvah; v pravosodju bo pravnik odvetnik, sodnik, tožilec ali notar; spet v javni upravi je cela plejada različnih poklicev, ki jih zasedajo pravniki. Pravnik se pri svojem delu seveda poslužuje zakonov, a povsem zgrešene so ideje, da bi se jih učil »na pamet«. Že samo v Sloveniji je več kot 800 zakonov in na tisoče podzakonskih aktov. Si mar kdo predstavlja, da bi se tega učil na pamet? Nasprotno, pravnik je usposobljen poiskati pravi zakon in ga tudi znati uporabiti, ga razumeti in za vsak konkreten primer pravilno interpretirati. Opremljen s takim znanjem je neprecenljiv za ljudi in državo.

Dostop do programskega orodja ENDNOTE X8

Datum objave: 18. December 2017 | Datum poteka: 30. November 2018

Spoštovani,

Univerzitetna knjižnica Maribor je zakupila dostop do programskega orodja Endnote X8 (orodje za upravljanje referenc in citiranje omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc in citatov).

Program si lahko na do 3 osebne naprave naložite zaposleni na UM in študenti UM s statusom.

Namestitveni program na USB-ju je dostopen v knjižnici.

EndNote X8 Site Licence je zakupljen do 30. novembra 2018.

Program Vam lahko na računalnik namestijo tudi v UKM, vendar se morate za namestitev programa v UKM  predhodno dogovoriti na podpora.ukm@um.si.

13. decembra 2017: tekmovanje ŠTUDENTSKA PRAVDA, primer prometne nesreče SAMOVOZEČEGA vozila

Datum objave: 11. December 2017 | Datum poteka: 31. December 2018

V sredo, 13. decembra, ob 10. uri, bo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru (Maribor, Mladinska ulica 9) potekala:
- Študentska pravda (primer prometne nesreče samovozečega vozila).

Gre za atraktivno tekmovanje študentov, to velja še posebej za letošnjo študentsko pravdo, ko njena vsebina oz. simulacija vključuje primer prometne nesreče, v kateri je udeleženo samovozeče vozilo. Samovozeča vozila so tehnologija v razvoju in v preizkusu. Pri tem pa se pojavljajo vprašanja odgovornosti v primeru prometne nesreče, kar so družbeno, socialno, politično in pravno še kako aktualna vprašanja. Skozi študentsko pravdo bodo skušali tekmovalci skozi interpretacije našega pravnega reda najti odgovore.

Polfinalne serije se pričnejo ob 10. uri, finale bo predvidoma ob 13. uri.

Študentska pravda je tradicionalno tekmovanje študentov mariborske, ljubljanske in novogoriške pravne fakultete iz znanja civilnega procesnega in materialnega prava. Vsako leto se tekmovanja udeleži osem do deset skupin, skupno štirideset do petdeset študentov prava. Na ustni del tekmovanja se uvrstijo skupine, ki so napisale najboljšo in drugo najboljšo tožbo ter najboljši in drugi najboljši odgovor na tožbo. Letos so bili kot najboljša tožba in najboljši odgovor na tožbo ocenjeni izdelki ekip iz ljubljanske pravne fakultete, drugo najboljšo tožbo in drug najboljši odgovor na tožbo pa so izdelali ekipi iz mariborske pravne fakultete.

Tekmovalci zagovarjajo svoje izdelke pred senati, ki jih sestavljajo priznani strokovnjaki iz prakse. Na letošnjem tekmovanju bodo odločali predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec, podpredsednica sodišča dr. Urška Kežmah in okrajni sodnik dr. Andrej Ekart, kakor tudi odvetniki odvetniških pisarn Ilič & Partnerji in Jadek & Pensa iz Ljubljane, Kac in odvetniki, Gorjup in  Štelcer - Berkovič iz Maribora ter Čeferin iz Grosuplja.

Tekmovanje opredeljujejo trije elementi. Tekmovanje je pedagoške narave, študenti namreč izpopolnjujejo svoje znanje na področju civilnega procesnega in materialnega prava. V drugem delu je tekmovanje simulacijske narave, saj tekmovalci nastopajo v vlogi odvetnikov pred sodnim senatom. V tretjem aspektu je tekmovanje preprosto zgolj tekmovanje, kar pomeni, da je prejšnjima postavkama dodan element kompetitivnosti. Študenti si namreč prizadevajo posegati po najboljših mestih, ki prinašajo knjižne nagrade.

Sponzor tekmovanja, ki bo zmagovalno ekipo nagradil s knjižno nagrado ZPP z uvodnimi pojasnili in z novelo ZPP-E (uvodna pojasnila so pripravili: dr. Lojze Ude, dr. Vesna Rijavec, dr. Tomaž Keresteš, dr. Andrej Ekart) je Ius software d.o.o. - GV ZALOŽBA.

Vabljeni k ogledu video vsebine Študentke pravde.
 

Predstavniki medijev in vsi ostali vljudno vabljeni!

 

http://www.pf.um.si/novice/studentska-pravda-sodelujoci-ze-resujejo-primer/

https://www.facebook.com/studenstskapravda/?hc_ref=ARRYDYZ-0WJHjvW5IZ3THfVk5CqIcVwH-cG9yj7xLQDRQDbHiDQXKIy5v6Y83nQM8XM

http://sspfum.si/?p=560