Novice

Prof. dr. Janja Hojnik na delovnem posvetu vlade o prihodnosti Evropske unije in prihodnjem večletnem finančnem okviru

Datum objave: 04.10.2017 | Datum poteka: 12.11.2017

Novica je potekla!

Dne 3. oktobra 2017 se je izr. prof. dr. Janja Hojnik udeležila delovnega posveta vlade. Na posvetu, ki je bil namenjen celoviti razpravi o aktualnih razmišljanjih glede načina in hitrosti nadaljnje krepitve Evropske unije in njenih politik, so poleg članov vlade sodelovali tudi vabljeni strokovnjaki, med katerimi je bila tudi naša profesorica, dr. Janja Hojnik.

Celotna vsebina sporočila za javnost Vlade RS:

3.10.17

Delovni posvet vlade o prihodnosti Evropske unije in prihodnjem večletnem finančnem okviru

Strateška prioriteta Slovenije je stabilna, enotna in bolje povezana Evropska unija, je na današnjem delovnem posvetu vlade poudaril predsednik vlade dr. Miro Cerar. Izzivi, ki so jih prinesli gospodarsko-finančna kriza, migracijski pritiski in predvsem odločitev Združenega kraljestva o izstopu iz Unije, so spodbudili razprave o prihodnosti EU. Slednje so se v zadnjih tednih, po letnem nagovoru predsednika Evropske komisije in pogovorih na neformalnem zasedanju Evropskega sveta konec prejšnjega tedna v Talinu, dodatno intenzivirale.

Sodeč po razpravi na vrhu v Talinu se bo razprava o prihodnosti EU v prihodnjih mesecih na najvišji ravni EU še okrepila. Zato je predsednik vlade dr. Miro Cerar današnji delovni posvet, na katerem so poleg članov vlade sodelovali tudi vabljeni strokovnjaki dr. Janez Potočnik, dr. Mojmir Mrak, dr. Janja Hojnik, dr. Emil Erjavec in dr. Vasja Rant, namenil celoviti razpravi o aktualnih razmišljanjih glede načina in hitrosti nadaljnje krepitve Evropske unije in njenih politik. Na tej osnovi so ministri v drugem delu posveta razpravljali o osnovnih smernicah Slovenije v okviru pogajanj za večletni finančni okvir EU po letu 2020.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je poudaril, da za Slovenijo kot malo in odprto ekonomijo Evropska unija predstavlja temeljno razvojno okolje in da je učinkovit odgovor na aktualne ključne izzive možen le v duhu sodelovanja in enotnosti v okviru EU. Izzivi namreč presegajo zmožnosti posameznih držav, tudi velikih članic EU, zato Slovenija ostaja zavezana nadaljnji integraciji Evropske unije. Na ključnih področjih, kot so notranja in zunanja varnost, migracije in azil, ekonomska in monetarna unija ter socialna unija, Slovenija zagovarja bolj povezano EU. Pri krepitvi omenjenih področij sodelovanja želi aktivno sodelovati in tako ostati v najbolj povezanem delu Unije.

Doseganju omenjenih ciljev in soočanju z novimi globalnimi izzivi morajo po mnenju ministrov slediti tudi prihodnji proračuni EU. Pogajanja o naslednjem večletnem finančnem okviru naj bi se sicer pričela šele sredi prihodnjega leta, vendar želi biti vlada na to razpravo zaradi kompleksnosti omenjenih pogajanj dobro pripravljena že letos.

Ministri se bodo k omenjenim vprašanjem vrnili predvidoma konec meseca, ko bodo sprejeli tudi konkretna stališča do omenjenih vprašanj. 

 

Vir: http://www.vlada.si/medijsko_sredisce/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost/article/delovni_posvet_vlade_o_prihodnosti_evropske_unije_in_prihodnjem_vecletnem_financnem_okviru_60423/