Novice

Pravna fakulteta je gostila predsednico Ustavnega sodišča RS, doc. dr. Jadranko SOVDAT

Datum objave: 22.05.2017 | Datum poteka: 31.12.2017

Novica je potekla!

V okviru Kariernih dnevov Univerze v Mariboru in Pravne fakultete, smo v petek, 5. maja 2017, na Pravni fakulteti gostili predsednico Ustavnega sodišča RS.

Študentje so se ob sečanju s predsednico, eno od štirih najvplivnejših ljudi v RS, mogli seznaniti z karierno potjo in vlogo predsednice v slovenskem ustavnem prostoru. Eden glavnih poudarkov, ki so mu sledila vsa ostala, je bila zagotovo ugotovitev, da premalo živimo ustavnost, kot simbol, ki združuje in napotuje na vrednote h katerih varovanju je zavezana Ustava in Ustavno sodišče.

V razgovoru s študenti, ki jih je med drugim zanimalo tudi, koliko lahko vpliva svetovni nazor na odločanje na Sodišču in kako je zadovoljna s poročanjem medijev. Posebej je izpostavila dejstvo, da ob prebiranju novic, ki so posledica pravnih dejanj, takoj vidi, kdo in kako izobražen človek poroča o tem. Zagotovo so poročila pravno izobraženih povsem različna od tistih, ki jih pišejo ljudje s pomankljivo pravno izobrazbo. To je še posebej očitno v zapisih mednarodnih novinarskih hiš.

Predsednico Ustavnega sodišča je prišel pozdravit tudi rektor Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Igor Tičar.

Po srečanju s študenti, ki mu je bil namenjen dobršen del dopoldneva, smo se zadržali še na skupnem delovnem kosilu.