Novice

IZŠLA JE ZNANSTVENA MONOGRAFIJA »DIVERSITY OF ENFORCEMENT TITLES IN THE EU«!

Datum objave: 01.03.2024 | Datum poteka: 01.07.2024

Pri založbi Springer je na začetku leta izšla znanstvena monografija »Diversity of Enforcement Titles in the EU« v souredništvu prof. dr. Vesne Rijavec, prof. dr. Tomaža Keresteša, prof. dr. Tjaše Ivanc (Univerza v Mariboru) ter dr. Wendy Kennett (Univerza v Cardiffu). V monografiji je 23 avtorjev pripravilo 17 prispevkov, razdeljenih v 5 poglavij, ki se navezujejo na evropsko civilno procesno pravo (s poudarkom na raznolikosti izvršilnih naslovov).

Na začetku so v knjigi najprej navedeni splošni premisleki in poskusi sistematizacije izvršilnih naslovov, v nadaljevanju pa se nato knjiga bolj posveča specializiranim pristopom k različnim vrstam izvršilnih naslovov. Pri pripravi monografije so avtorji črpali vsebino iz bogatega nabora podatkov, ki so jih pridobili v okviru raziskovalnega projekta pod okriljem inštituta Access to Civil Justice (ACJ) »Diversity of Enforcement titles in cross-border debt collection in the EU«- EU-En4s.

Monografija vsebuje več prispevkov, nastalih v avtorstvu učiteljev in visokošolskih sodelavcev Pravne fakultete Univerze v Mariboru in inštituta Sodno varstvo pravic v civilnih postopkih ali Access to Civil Justice (ACJ):

  • Vesna Rijavec: Enforcement Titles Under Brussels I bis Regulation from National to EU Frameworks ter Pendency Rules
  • Tomaž Keresteš: Enforcement Titles in the EU: Common Core After All?
  • Tjaša Ivanc in Denis Baghrizabehi: Related Actions
  • Katja Drnovšek: Comparative View on the Divergence of Structure and Substance of Judgements
  • Denis Baghrizabehi: Searching for Res Judicata at the Edges of National Procedural Autonomy

Znanstvena monografija »Diversity of Enforcement Titles in the EU« predstavlja dragocen prispevek k teoriji evropskega civilnega postopka in je lahko v veliko pomoč pri reševanju čezmejnih sporov, zato so ugotovitve, zbrane v knjigi, zagotovo zanimive za široki krog občinstva in nudijo oporo tako pri raziskovalnem delu na dotičnih področjih, kot pri delu v praksi.

Knjigo je mogoče naročiti bodisi v e-obliki, kot tudi v fizični obliki

Vabljeni k branju!