Novice

USPEŠEN ZAKLJUČEK IV. ŠTUDENTSKE PRAVDE

Datum objave: 13.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Novica je potekla!

Dne 12. decembra 2018 se je z izvedbo finalnih obravnav na Pravni fakulteti Maribor zaključila IV. Študentska pravda. Vseslovensko tekmovanje študentov prava iz poznavanja civilnega materialnega in procesnega prava je tudi letos postreglo z zanimivim primerom in k sodelovanju privabilo vrsto strokovnjakov iz prakse ter zainteresirane javnost.

Študentska pravda je tako že četrto leto zapored upravičila svoj moto »Postani odvetnik že med študijem« in omogočila, da študenti teoretično znanje iz predavalnice preizkusijo v praksi sodne dvorane. Kot tekmovanje, ki temelji na simulaciji pravdnega postopka, predstavlja Študentska pravda edinstveno tovrstno tekmovanje v Sloveniji.

Po odločitvi senata, ki so ga sestavljali višji sodnik Matej Čujovič (VSL), odvetnica Suzana Bončina Jamšek (o.p. Ilič & partnerji) ter odvetnik Andrej Kac (o.p. Kac in odvetniki), je zmagovalka letošnje Pravde ekipa študentov Pravne fakultete Ljubljana v sestavi Klemen Kreča, Gal Gračanin, Nejc Jereb in Monika Gradišnik, medtem ko je ekipa študentov Pravne fakultete Maribor v sestavi Nejc Romih, Alja Kamnik, Jakob Stanič Gruden, Urška Stopar in Teja Štrukelj osvojila drugo mesto.
 

V polfinalnih obravnavah sta odločala dva senata. V prvem odvetnica Urška Kežmah, odvetnik Andrej Pohar (o.p. Čeferin) in odvetnik Žiga Stamenkovič, v drugem senatu pa višja sodnica Alenka Zadravec, odvetnica Nataša Štelcer (o.p. Štelcer Berkovič) in odvetnica Vesna Gorjup Zupnačič (o.p. Gorjup). V polfinalni fazi tekmovanja sta nastopali še dve ekipi študentov. Leon Brulc, Aljoša Polajžar, Mihael Pojbič in Barbara Smogavc (PF MB) in Nejc Šteblaj, Primož Marinič in Alja Šilar (PF LJ).

Študenti so se letos spopadli z zahtevnim primerom stvarnopravne narave (priposestvovanje stvarne služnosti na skupni nepremičnini), odškodninsko tožbo in vprašanjem nedopustnosti dokazov v pravdnem postopku. Po pripravi tožb, odgovor nanje in ostalih vlog, so najboljši študenti v (pol)finalnih obravnavah svoja stališča argumentirali še pred uglednimi strokovnjaki iz prakse.

Več o Študentski pravdi in možnosti prijave:

https://www.pf.um.si/studij/obstudijske-dejavnosti/tekmovanja-studentov/studentska-pravda/

Fotogalerijo si lahko ogledate >>tukaj<<.