Novice

Predavanju sodnika LaBuda "The People vs. Trump" je sledila živahna razprava

Datum objave: 19.04.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Novica je potekla!

V ponedeljek, 16. aprila, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru predaval Frank J. LaBuda, sodnik iz zvezne države New York v ZDA. Predavanje z naslovom »The People vs. Trump« (Analiza neodvisnosti sodstva) je bilo izvedeno v sklopu programa »Pravnik v praksi«, ki ga izvaja Zavod PIP.

Na dobro obiskanem dogodku so se mladi udeleženci soočili z različnimi pravnimi vsebinami iz področja ustavnega in primerjalnega prava ter argumentacije v pravu. Primer »The People vs. Trump«, ki ga je sodnik LaBuda podrobno predstavil, zadeva vprašanje meja pristojnosti predsednika ZDA iz zornega kota sistema zavor in ravnovesij (»checks and balances«). Težišče predavanja pa ni bilo zgolj na teoretičnem razglabljanju o načelu delitve oblasti, temveč predvsem na predstavitvi in vrednotenju argumentov, ki sta jih stranki navajali pred sodiščem. Nadobudni študenti so tako imeli možnost seznanitve z načinom pravnega mišljenja, ki je značilno za anglosaške pravne sisteme (ZDA, Velika Britanija, Avstralija itd).

Predstavitvi sodne odločbe je sledila živahna diskusija, po kateri je ameriški sodnik srečanje zaključil s vzpodbudnimi besedami bodočim pravnikom in prihodnosti prava v Sloveniji.