Novice

Aforizmi in razmišljanja: O pravu in pravnikih

Datum objave: 20.10.2020 | Datum poteka: 20.12.2020

Novica je potekla!

Izšla je knjiga Aforizmi in razmišljanja: O pravu in pravnikih

Pri Univerzitetni založbi je izšla knjiga Aforizmi in razmišljanja,knjiga o pravu, pravnikih, študiju prava in vlogi prava v družbenem okolju. Napisal jo je zaslužni profesor Pravne fakultete Univerze v Mariboru dr. Šime Ivanjko ob 60. letnici Pravne fakultete ‒ kot spomin na dolgoletno povezanost s pravom in našo fakulteto.

»To je knjiga, ki bi jo morali vsi pravniki prebrati vsaj dvakrat. Prvič na začetku svoje poklicne poti, da se bolje opremijo za preizkušnje, ki jih še čakajo. Drugič pa na koncu svoje poklicne poti, ko delajo inventuro svojih preteklih ravnanj. Obakrat jim lahko ta knjiga kot nekakšen vademekum pomaga lajšati posledice tegob težavnega pravniškega poklica. Seveda pa ne bo nič narobe, če bomo po njej posegli tudi ob katerikoli drugi priložnosti.«

Iz recenzije prof. dr. Tomaža Keresteša

Prof. dr. Šime Ivanjko velja za priljubljenega profesorja, odličnega predavatelja in vrhunskega pravnega strokovnjaka, pisca znanstvenih in strokovnih del o pravu, študiju prava in pravnikih ‒ njegova bibliografija obsega 1684 enot, med njimi tudi več kot 60 znanstvenih, strokovnih monografij in učbenikov. Prof. dr. Šime Ivanjko je ob pravu študiral tudi filozofijo, zato v knjigi Aforizmi in razmišljanja povezuje humanistični in družboslovni pogled na svet, tako da temeljna filozofska in razumska vprašanja nadgrajuje s pravom. V Uvodu so predstavljena teoretična izhodišča njegovih aforizmov in razmišljanj; sledi poglavje, ki prinaša aforizme o pravu in pravnikih; nato poglavje, v katerem avtor, pravnik s petdesetletno pravniško prakso in pravni strokovnjak na področju gospodarstva, razmišlja o pravniškem poklicu, študiju prava in o njegovi vlogi v družbi; posebno poglavje je namenjeno razmisleku o pravniškem poklicu in položaju pravnika v sodobni družbi; knjigi pa je dodan še obsežen intervju, ki ga je imel avtor v Pravni praksi. Aforizme odlikujejo razmišljanja, ki jih je avtor in profesor spodbujal med študenti prava pri vajah in med predavanji na mariborski Pravni fakulteti.