Novice

Bob leta 2018 v rokah prof. dr. Verice Trstenjak

Datum objave: 21.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

Novica je potekla!

19. januarja 2019 se je deset finalistov potegovalo za Večerovo nagrado Bob leta. Letošnji Bob leta je prejela dvajseta zmagovalka prof. dr. Verica Trstenjak, ki je nagovorila politike.

Njena izbrana izjava za Bob leta je bila sicer namenjena politikom, "da bodo mladi imeli motivacijo, da bodo pridobivali nova znanja, da se bodo radi vračali v domovino," je še dejala. Po njenem mnenju je naloga vseh nas, da se oglasimo s kritično mislijo in povemo, kar se nam zdi prav in kaj ne.

Prof. dr. Verica Trstenjak in njen Bob leta 2018: "Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In politiki, ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete."

Iskrene čestitke letošnji zmagovalki "Bob leta 2018" prof. dr. Verici Trstenjak tudi v imenu kolegov in kolegic Pravne fakultete Univerze v Mariboru.


Kdo je Verica Trstenjak

Je profesorica za evropsko in civilno pravo, je bivša generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije (2006-2012) ter bivša sodnica na Splošnem sodišču EU (2004-2006).
Evropsko pravo predava na Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Mariboru, na LLM programu pa tudi na Univerzi na Dunaju, na Evropski pravni fakulteti v Sloveniji ter na Sigmund Freud univerzi na Dunaju ter redno na več poletnih šolah, npr. v Salzburgu, Alpbachu (Univerza Insbruck) in Stroblu (Univerza Dunaj).
Je tudi znanstveni član na inštitutu Max Planck Institute Luxembourg for International, European and Regulatory Procedural Law. Od leta 2017 je clan management board in od oktobra 2017 je bila izvoljena še v  executive board na EU Agenciji za temeljne pravice na Dunaju.
Pred  odhodom v Luxemburg je bila med drugim zaposlena na univerzi (Maribor) in več let  v državni upravi kot svetovalka in državna sekretarka  za znanost, v letu 2000 pa je bila tudi generalna sekretarka vlade.
Trstenjakovo je lani stranka SDS predsedniku Borutu Pahorju predlagala za kandidatko za ustavno sodnico, a so se stranke koalicije odločile, da podprejo drugo kandidatko. V začetku decembra je Trstenjakova izsoptila iz Sodnega sveta, pri tem pa dejala, da želi z odstopom opozoriti na nujnost drugačne organizacije in pogojev za delo Sodnega sveta.

Vir: (FOTO in VIDEO) 20. Bob leta za Verico Trstenjak, Večer, M.R.


Bob se je zgodil, ko je za Večerove Poglede na dušek napisala psihogram Slovenije. Pravnica prof. dr. Verica Trstenjak ima prvovrstno mednarodno kariero, od zahtevne praktične: generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu je bila od 2006. do 2012., sodnica na Splošnem sodišču EU od 2004. do 2006., do profesure na Dunaju z nonstop gostovanji vsepovsod, ni še dolgo, kar je navdušila Japonce. Srce ji pa bije za domovino. In ker verjame, da je najmočnejše orožje beseda, je "pobobala" politikom o (ne)podpori strokovnjakom.

Imela je bolj slovensko bobovsko leto, kot je bila najbrž načrtovala. Pred koncem leta 2018 je sprejela povabilo iz predsedniške palače in dala soglasje, da gre med potencialna imena za bodočo ustavno sodnico, pa jo je potem - in predlagatelja, predsednika republike, prav tako - levosredinski politični interes v državnem zboru prevozil. Ni (še) kandidatka, vsaj do naslednje etape volitev ustavnih sodnikov ni. Tudi članica sodnega sveta ni več, konec lanskega leta je odstopila, ker da se ga premalo sliši, nima, ne more imeti, v pogojih tukaj in zdaj, dovoljšnjega vpliva, da bi sodno vejo obrnil na bolje.

Iz zasebnih razlogov je še na Dunaju, v perspektivi - in že sproti tudi - pa zmeraj bolj nazaj doma. Prevzema predmete na Fakulteti za upravo v Ljubljani, uči tudi v Mariboru, po srcu je profesorica. Evropsko pravo ima v malem prstu, prvo ime je, specialistka za evropsko in civilno pravo, za tolmačenje pravnih relacij v slovensko-hrvaškem arbitražnem sporu o meji. Sporu, ki je odprt sodni spor na njenem, luksemburškem sodišču.

Vir: Večer: Država, družba, stiska, lažne novice ... še malo pa bo znan tudi 20. Bob leta, Rok Kajzer