Novice

Za nami so uspešno obiskani Informativni dnevi 2017 - bodočim študentom pa sporočamo: "Se vidimo oktobra!"

Datum objave: 13.02.2017 | Datum poteka: 31.03.2017

Novica je potekla!

V petek, 10. 2. 2017 in v soboto, 11. 2. 2017, so na naši fakulteti potekali Informativni dnevi 2017. Udeležilo se jih je lepo število dijakov, morebiti tudi bodočih študentov prava na mariborski pravni fakulteti.

Tajnik fakultete, ga. Maja Habjanič, ki je uspešno vodila program, je h govorniškemu pultu najprej povabila prodekana za izobraževalno dejavnost, izr. prof. dr. Tomaža Keresteša. V svojem nagovoru je odgovoril na najbolj pogosta vprašanja, ki se porajajo bodočim študentom in jih potolažil, da za vsakega dobrega študenta prava služba ne bo problem. Svoj govor je zaključil s hudomušno mislijo zasl. prof. dr. Šima Ivanjka: »Boj se pravnika brez knjige in zdravnika s knjigo.« Nagovoru prodekana je sledila predstavitev poklicev, to nalogo so odlično opravili predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru, višja sodnica ga. Alenka Zadravec, odvetnika z dolgoletno odvetniško prakso, g. Nenad Zečević in ga. Vesna Gorjup Zupančič, direktor Finančnega urada Maribor, g. Marjan Špilar in poslovni sekretar Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije, g. Aleš Budja. Predstavitvi poklicev pa je sledilo še »predavanje na pokušino« in bilo deležno velikega navdušenja med obiskovalci. S sproščenostjo in strokovnostjo sta očarala prodekanica za raziskovalno dejavnost in mednarodne odnose, izr. prof. dr. Janja Hojnik in asistent dr. Miha Šošić.

Za najbolj prepričljivo vabilo k vpisu na Pravno fakulteto Maribor so poskrbeli naši spoštovani prodekanica za študentska vprašanja, študenti tutorji in tekmovalci treh študentskih tekmovanj – Vis Moota, ELMC Moota in Študentske pravde.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo, da so Pravno fakulteto Univerze v Mariboru predstavili tako iskreno in prepričljivo ter obiskovalce popeljali na pot pravnega študija.

Dragi dijaki, vljudno vabljeni med nas – na Pravno fakulteto Univerze v Mariboru.
 


V Večerovem članku z naslovom Informativni dnevi so kot opazovanje izložbe z oblekami. Misliš, da bi ti pristajala...z dne 11.02.2017 se je bodoči študent Anej Irgolič odločil za študij PRAVA.

Ne bom (še) pobegnil

Maribor: Pravo bo Anej Irgolič študiral, ker je področje široko. In to doma, za druge kraje bo še veliko časa
"Informativni dnevi so kot opazovanje izložbe, v kateri gledaš obleke. Misliš, da bi ti pristajala, nisi pa je še poskusil, a hkrati pustiš neki prostor, da je ta obleka prikrojena s šivanko zadaj, da izgleda ožje, kot je v resnici." Tako je Anej Irgolič, maturant s Prve gimnazije Maribor, včeraj razmišljal ob prelomnih trenutkih, ko se mladina odloča za študij, poklic. Svojo kocko je sicer že zdavnaj vrgel in pristala je na mariborski Pravni fakulteti, ki jo je včeraj tudi obiskal. Samo za občutek, vse informacije in druge možnosti je preštudiral že v tretjem letniku. Pravo je zmagalo, ker je področje široko in zaobjema njegove neštete interese, je pojasnil aktivni mladenič, ki je sodeloval v otroškem parlamentu in EU-debatah ter celo igral v filmu Gremo mi po svoje.


Anej Irgolič, bodoči študent iz Maribora pred zgradbo Pravne fakultete UM
Foto: Andrej Petelinšek

"Lagal bi, če bi rekel, da je pravo edino, kar si želim. Mladi smo danes že tako interdisciplinarni, da je strašljivo, če te zanima samo ena stvar. Puščam pa si možnost za napačne odločitve. Če se lahko zmotiš pri receptu, zakaj se ne bi tudi pri pomembnejših stvareh," je prepričan Anej, ki v Mariboru ostaja, ker vidi prednost v manjši fakulteti in ker misli, da bo v prihodnosti veliko od doma in mu sedaj še ni treba "pobegniti". Pravzaprav kritizira mlade, ki v zdajšnji situaciji v državi, ki ni rožnata, bodisi nemo stojijo ob strani bodisi iščejo najlažji izhod. "Ko pridejo na dnevni red zaposlitve in se življenje mladih postavlja na kocko, vedno prekinem debato. Če si ti tisti, ki ima največji interes, si dovolj odgovoren do sebe in delaš, kar te veseli, ter se v družbeno dogajanje vključuješ prej, kot je potrebno, sem prepričan, da te zaposlitev čaka že danes," je odločen. Meni tudi, da imajo mladi danes več možnosti, kot jih izkoristijo. "Včasih so ljudje v srednje šole hodili po zanje in izkušnje, danes žal hodimo ali pa hodijo po točke." (jmc)

Vir: http://www.vecer.com/informativni-dnevi-so-kot-opazovanje-izlozbe-z-oblekami-mislis-da-bi-ti-pristajala-6311071