Novice

Jubilejni 25. posvet Gospodarski subjekti na trgu in evropske dimenzije USPEŠNO ZA NAMI

Datum objave: 22.05.2017 | Datum poteka: 31.12.2017

Novica je potekla!

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je organizirala 25. jubilejni posvet Pravne fakultete Univerze v Mariboru z naslovom »Gospodarski subjekti na trgu in evropske dimenzije«, ki je potekal med 18. in 20. majem 2017 v Portorožu. Poleg vročih procesnih tem, so na posvetu 50 izbranih domačih in tujih pravnih strokovnjakov obravnavali aktualna pravna in družbeno pomembna vprašanja. Na okrogli mizi o »Brexitu«, kjer so sodelovali prof. dr. Wendy Kennett (Univerza Cardiff), prof. dr. Verica Trstenjak (Univerza na Dunaju), prof. dr. Jose Caramelo Gomes (Univerza Portucalense) in drugi vrhunski pravni strokovnjaki, ki jih je nagovoril dr. Michael Wilderspin (vodja pravne službe pri Evropski komisiji) so razpravljali tudi o vprašanjih kot so: »Ali se evropski pravni sistem sesuva?« in »Ali je delovanje pravosodja v EU pod vprašajem?«.

»Na pobudo organizatorja posveta - Pravne fakultete Univerze v Mariboru – se je ta teden v Portorožu zbralo več kot 50 izbranih domačih in tujih pravnih strokovnjakov, ki so sodelovali na štirih sekcijah in osmih okroglih mizah. Obravnavali so najaktualnejše teme z različnih pravnih področij. Naj izpostavim okroglo mizo »Noveli ZPP E in ZIZ L«, na kateri smo se posvetili korenitim spremembam v postopku na prvi in drugi stopnji, novim ukrepom za iskanje dolžnikovega premoženja, spletni dražbi, itn. Želimo si širše razprave, tudi s publiko. Velik izziv je bila tudi okrogla miza o odvetništvu v moderni družbi, ki so se je udeležili predstavniki odvetništva številnih držav. Posveta so se udeležili tudi strokovnjaki s področja pravosodja, javne uprave in gospodarstva«, ob tem poudarja dekanica Pravne fakultete Univerze v Mariboru red. prof. dr. Vesna Rijavec.

Poleg vročih procesnih tem so na posvetu izpostavili aktualna pravna in družbeno pomembna vprašanja, kot so: Kakšno bo sodelovanje na področju sodišč med državami članicami EU, boljše ali slabše?; Izvrševanje čezmejnih terjatev – kaj se lahko naučimo iz primera Pula parking?; Kaznivo dejanje zlorabe položaja v slovenskem gospodarskem okolju; Novele ZGD-1 spreminjajo razumevanje temeljnih institutov korporacijskega prava; Kako lahko kot upnik uveljavljate svoje interese v primeru statusnopravnih preoblikovanj?; Digitalna transformacija – gonilo napredka tudi na področju prava; Prekarne oblike dela – med učinkovitostjo in zakonitostjo; Davčni vidiki delovanja gospodarskih subjektov; itd.

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2061