Novice

Elsa: Dan diplomacije

Datum objave: 12. May 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Novica je potekla!

Evropsko združenje študentov prava ELSA je pripravilo dne 10. maja 2017 DAN DIPLOMACIJE na Pravni fakulteti UM. Kot je v uvodu poudarila ​dekanica fakultete prof. dr. Vesna Rijavec gre za vsebinsko dopolnitev študijskega programa prava in pohvalila študente za organizacijo in pripravo zahtevnega projekta. Dan diplomacije v prvi vrsti namenjen študentom Pravne fakultete.

V uvodnem delu je zasl. prof. dr. Silvo Devetak s Pravne fakultete predstavil Organizacijo združenih narodov, njeno zgodovino, agencije in urade. Prav tako je predstavil cilje delovanja in ob tem nekaj primerov delovanja OZN v svetu.  Matej Marn, politični direktor in generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Ministrstva za zunanje zadeve RS pa je govoril  predvsem o  delovanju ministrstva na tem področju in sodelovanje Slovenije v delovanju OZN. Doc. dr. Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani pa je predstavil področje diplomacije EU. Nato se je predstavila mlada delegatka v OZN Sabina Carli, ki jo je predlagal na to visoko funkcijo Mladinski svet Slovenije. Institut mladinskega delegata pri Združenih narodih zajema na eni strani delo z mladimi, s tem pa tudi odlično poznavanje mladinskih politik in dela na mladinskih projektih, na drugi strani pa zahteva dobro poznavanje delovanja mednarodne skupnosti, Združenih narodov kot mednarodne, domala univerzalne organizacije ter hkrati angažmaja, ki ga mednarodna skupnost vlaga na področju mladih.
 

Sledilo je srečanje z predstavniki veleposlaništev doma in po svetu. Med gosti so bili nj. Eks. Brent Hartley, veleposlanik ZDA, mag. Boris Sovič, nekdanji veleposlanik RS v Izraelu, Paul Jančar, namestnik veleposlanice Velike Britanije, prof. dr. Ludvik Toplak, nekdanji veleposlanik RS v Vatikanu, nj. Eks. Anton Niculescu, veleposlanik Romunije in Peter Lange, prvi sekretar veleposlaništva Nemčije.  Konzularno mrežo na slovenskih tleh pa so predstavili zasl. prof. dr. Šime Ivanjko, častni konzul Hrvaške, Gorazd Šifrer, častni konzul Kazahstana in Samir Amarin, častni generalni konzul Jordanije.

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2054