Novice-mediji

Prof. dr. Janja Hojnik na seji Državnega zbora ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb

Datum objave: 25. March 2017 | Datum poteka: 31. December 2017

Novica je potekla!

V ponedeljek, 20. marca 2017, je v veliki dvorani Državnega zbora z začetkom ob 9. uri potekala slavnostna seja Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za zunanjo politiko ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb.

Udeležence so nagovorili predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, ustavni sodnik dr. Ernest Petrič, izredna profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru dr. Janja Hojnik in izvršna direktorica Združenja Manager mag. Sonja Šmuc.

Vljudno vabljeni k branju nagovora, s katerim je naša izr. prof. dr. Janja Hojnik na slavnostni seji Državnega zbora ob 60. obletnici podpisa Rimske pogodbe nagovorila predsednika Republike Boruta Pahorja, predsednika Vlade dr. Mira Cerarja, poslanke in poslance Državnega zbora, poslanke in poslance iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu, predstavnike Državnega sveta, druge visoke predstavnike Republike Slovenije in predstavnike drugih držav.

Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je povedal: Naj ob misli na sooblikovanje prihodnosti citiram Srečka Kosovela, ki je v sicer za tisti čas precej kontroverznem eseju napisal: »Naš ideal je evropski človek, različen po svojih obrazih, a samo eden po svojem velikem stremljenju: ljubiti vse ljudi in v tej ljubezni delati. Bodimo eno po duhu in ljubezni, a ohranimo svoje lastne obraze!«

Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

 

Foto: Barbara Žerjavac in STA


MEDIJI O SLAVNOSTNI SEJI DRŽAVNEGA ZBORA OB 60. LETNICI PODPISA RIMSKIH POGODB

 • RTV SLO MMC
  Izredna profesorica prava na mariborski pravni fakulteti Janja Hojnik je med drugim opozorila na razhajanja med vzhodnimi in zahodnimi članicami Unije glede pomembnih vprašanj in izpostavila, da je izredno pomembno, da EU ostane skupnost, ki temelji na vladavini prava.
   
 • STA
   
 • VEČER
  Ob koncu slavnostne seje sta besedo dobili tudi ženski. Izredna profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru dr. Janja Hojnik, je dejala, da smo Evropejci naivni, če mislimo, da nas danes lahko reši oster nacionalizem. "Kritični smo lahko do marsičesa v EU, a pomembno je, da EU še naprej ostane skupnost, ki temelji na vladvini prava. Spori se morajo reševati s pravnimi sredstvi, nikakor ne z orožjem," je izpostavila Hojnikova in slovenskim politikom položila na srce, naj se zavzemajo za poglabljanje evropske integracije s pomočjo prava in ne sile.