Novice-mediji

Okrogla miza na temo PLATFORMNE EKONOMIJE z uglednimi gosti, ki jo je organizirala prof. dr. Janja Hojnik, odmevala v medijih

Datum objave: 22. December 2016 | Datum poteka: 31. December 2017

Novica je potekla!

VEČER

UBER IN PODOBNI: brez pravil ne bo šlo!

Četrtek, 22. December 2016

Evropska komisija ne namerava preprečevati razvoja Uberja in podobnih poslovnih modelov tako imenovane sodelovalne ekonomije, bo pa vztrajala pri spoštovanju evropskih pravil, je v Mariboru poudarila komisarka Violeta Bulc.

Foto: Sašo Bizjak

STA

V Mariboru s komisarko Bulčevo o sodelovalni ekonomiji

Maribor, 22. decembra - Na mariborski pravni fakulteti so danes pripravili okroglo mizo, na kateri so govorili o različnih oblikah platformne ekonomije, s posebnim poudarkom na sodelovalni ekonomiji, ki jo promovira zlasti Uber. V ospredju so bili predvsem izzivi, ki jih to prinaša regulatorjem, o čemer je med drugim spregovorila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

VEČER

Uberji, spoštujte pravila

Maribor, december 2016

Na včerajšnjem posvetu o tako imenovani delitveni ekonomiji na Pravni fakulteti v Mariboru je namreč sodelovala tudi visoka uslužbenka ameriške multinacionalke Uber Agata Waclawik-Wejman, v podjetju zadolžena za odnose z Evropsko unijo. Kot je povedala gostiteljica pogovora Janja Hojnik, profesorica na Pravni fakulteti v Mariboru, nastaja bistvena sprememba vedenja potrošnikov, ko so ti pripravljeni plačati za posamezno storitev in se odpovedati lastništvu.
 

 
Violeta Bulc je danes obiskala Pravno fakulteto v Mariboru
 
Vabljeni k ogledu prispevka.
 
SAŠA KRAJNC (voditelj): Pravno fakulteto v Mariboru je obiskala evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc. Udeležila se je posveta o tako imenovani delitveni ekonomiji. Ekonomija v prihodnosti namreč naj nebi več temeljila na zasebnem lastništvu ampak na delitvi in najemu. A kot je bilo slišati nove oblike poslovanja prinašajo številne izzive. Timotej Semenič.
TIMOTEJ SEMENIČ (novinar): Si predstavljate, da si boste v prihodnosti avtomobil kar najeli ali pa boste svoje stanovanje v času dopusta oddali. Ekonomija lastništva bi lahko bila preteklost. A nove oblike storitev velikokrat bo vprašaj postavljajo obstoječo ekonomsko ureditev.
VIOLETA BULC (evropska sekretarka za mobilnost in promet): Kar se bomo mi predvsem fokusiral se bomo na vzpostavljanje enakih pogojev za konkurenčnost, na transparentnosti, na ustreznem obnašanju in pa seveda, da se plačajo davki tam kjer se tudi profiti ustvarjajo.
SEMENIČ: Novim model tako imenovani delitveni ekonomiji in sodelovalnem potrošništvu se bo morala prilagoditi tudi Slovenija. Vlada je že ustanovila posebno delovno skupino.
FRANC STANONIK (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo): Slovenija mora zagotovit, da bodo te platforme lahko normalno poslovale v Republiki Sloveniji, ker gre za gospodarske pobude, kar jih vlada podpira.
SEMENIČ: Več kot očitno je, da nove oblike ekonomije ne predstavljajo velikega izziva le ekonomistom ampak tudi pravnikom.
Dr. JANJA HOJNIK (Pravna fakulteta Maribor): Četrta industrija revolucija vezana na digitalizacijo, kjer je poudarek na pametnih proizvodih, v pametnih televizijah, pametnih termostatih in vse kar je pametno. Torej zelo pomembno, da tudi ta nekako pametne pravne rešitve sledijo.
SEMENIČ: Le tako bodo lahko inovativna podjetja in nove tehnologije še naprej predstavljale priložnost za rast in nova delovna mesta.
 
 
Na Pravni fakulteti v Mariboru okrogla miza o oblikah sodelovalne ekonomije

22.12.2016
 
(voditelj): Na mariborski Pravni fakulteti so danes pripravili okroglo mizo na kateri so govorili o različnih oblikah sodelovalne ekonomije, ki jo promovira zlasti Uber. V ospredju so bili predvsem izzivi, ki jih to prinaša regulatorjem, o čemer je med drugim spregovorila tudi evropska komisarka za promet, Violeta Bulc. Zlasti kar se tiče njenega področja meni, da je pomembno, da tisti, ki uporablja infrastrukturo, za njo tudi plača oz. ustrezno prispeva k njenemu razvoju. Prav tako je po njenem potrebno slediti principu Evropske komisije, da je potrebno davke plačevati tam, kjer se ustvarja tudi dobiček.
 
 

V Mariboru s komisarko Bulčevo o sodelovalni ekonomiji

"Evropska komisija absolutno ne želi zaustavljati tovrstnih modelov. Smo pa zelo pozorni na to, da se bodo vsi ti novi modeli vendarle razvijali v skladu z osnovnimi pravili delovanja Evropske unije kot so elementi vključujoče družbe, transparentnost in nediskriminatornost," je dejala slovenska evropska komisarka.
 

 
Bulčeva v Mariboru